Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες γίνονται... ανεξάρτητοι βουλευτές λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες γίνονται... ανεξάρτητοι βουλευτές λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών

Παρά τις προσπάθειες του Πάνου Καμμένου να διατηρήσει τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας εντός της προγραμματικής θέσης του κόμματος, μιλώντας για αποστάτες και προδότες

anel-ko1
Σφοδρές αναταράξεις με διαλυτικές τάσεις προκαλεί για μία ακόμα φορά η Συμφωνία των Πρεσπών στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων επιβεβαιώνοντας πως οι βουλευτές που έχουν απομείνει στο κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου είναι ένα πολιτικό συνονθύλευμα με διαφορετικές κεντρικές στοχεύσεις και προσωπικές επιδιώξεις.

Παρά τις προσπάθειες του προέδρου του κόμματος να διατηρήσει τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας εντός της προγραμματικής θέσης του κόμματος, μιλώντας για αποστάτες και προδότες ή απειλώντας με διαγραφή εκείνους που θα ταχθούν υπερ της κύρωσης της συμφωνίας για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, όλο και περισσότεροι – ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους - δηλώνουν δημόσια πως την κρίσιμη στιγμή θα άρουν την εμπιστοσύνη τους από τον κ. Καμμένο και θα στηρίξουν τις επιλογές του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η τακτική δε του κ. Θανάση Παπαχριστόπολου - που αποτελεί σχεδόν την μοναδική φωνή των ΑΝΕΛ εντός του κοινοβουλίου – να βγαίνει σχεδόν καθημερινά σε ΜΜΕ και να δηλώνει ότι θα στηρίξει την συμφωνία προσδίδει χαρακτήρα γραφικότητας στις απειλές του προέδρου του.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι στην «γραμμή Καμμένου» δηλαδή καταψήφιση της συμφωνίας και άρση της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση τάσσονται μόλις δύο βουλευτές, η κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο κ. Κώστας Κατσίκης.

Από Ανεξάρτητοι Έλληνες… ανεξάρτητοι βουλευτές

Υπο αυτά τα δεδομένα η επιβίωση της ΚΟ των ΑΝΕΛ στην παρούσα Βουλή κρίνεται αμφίβολή καθώς εάν τελικά ο κ. Καμμένος πραγματοποιήσει αυτή την φορά τις απειλές του και διαγράψει όσους πάνε κόντρα στις σχετικές αποφάσεις, θα μείνει με λιγότερους από πέντε βουλευτές που απαιτεί ο Κανονισμός λειτουργίας του Σώματος για την συγκρότηση και λειτουργία κοινοβουλευτικών ομάδων.

Αλλαγή στάσης ή διάλυση;

Όλα αυτά βέβαια τα γνωρίζει η ηγεσία των ΑΝΕΛ γι αυτό και δεν αποκλείεται στο τέλος να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις. Συγκεκριμένα δεν είναι απίθανο ο κ. Καμμένος να αλλάξει «γραμμή», να επιτρέψει στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση στην κρίσιμη διαδικασία της κύρωσης της συμφωνίας (σ.σ. εάν αυτή έρθει στην Βουλή) καθώς επίσης να αποσυνδέσει την συμφωνία με διαδικασίες που αμφισβητούν την δεδηλωμένη της κυβέρνησης.

Πολιτική λαιμητόμος

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αποδεικνύεται πως το «Σκοπιανό» και η τακτική της ηγεσία του κόμματος να πολιτεύεται πατώντας σε δύο βάρκες εξελίσσονται σε πολιτική λαιμητόμο για τους ΑΝΕΛ.

Τους προηγούμενους μήνες αποχώρησαν από το κόμμα οι κ.κ. Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Λαζαρίδης θεωρώντας ότι ο Πάνος Καμμένος βάζει πλάτη για την υπογραφή της συμφωνίας. Σήμερα, προδιαγράφονται αποχωρήσεις και εκείνων των βουλευτών που είναι υπερ της συμφωνίας!

Σε κάθε περίπτωση, η ανθρωπογεωγραφία της ΚΟ των ΑΝΕΛ έχει ως εξής:

Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Ελάχιστες ώρες μετά τις δημόσιες απειλές του κ. Πάνου Καμμένου πως όσοι ψηφίσουν υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας θα διαγραφούν από το κόμμα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε δημόσια ότι θα πάει κόντρα στην κομματική γραμμή. Βέβαια ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε ότι θα παραδώσει την έδρα του και δεν θα ανεξαρτητοποιηθεί αφού βεβαίως πρώτα ψηφίσει υπερ της συμφωνίας και υπερ σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Σε περίπτωση που ο κ. Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί την έδρα καταλαμβάνει ο κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος όμως τάσσεται στο πλευρό του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και εκφράζεται θετικά για την συμφωνία των Πρεσπών. Πάντως, ο κ. Παπαχριστόπουλος αποτελεί τους τελευταίους μήνες «ξένο σώμα» για τους ΑΝΕΛ. Πληροφορίες μάλιστα τον θέλουν είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ελενα Κουντουρά

Πέραν αυτών, πηγές από το υπουργικό συμβούλιο ανέφεραν ότι και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση – και άρα κόντρα στην κομματική γραμμή. Την πληροφορία επιβεβαίωσε η ίδια με ανάρτηση στο twitter προσθέτοντας ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της: « Στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσα ότι στηρίζω την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Και διευκρίνισα ότι πάντα ψηφίζω κατά συνείδηση, όπως έκανα μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή. Αυτό είπα και μόνο, για οτιδήποτε άλλο γράφεται, δεν ισχύει.

Βασίλης Κόκκαλης

«Κλειστά χαρτιά» κρατά προς ώρας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης αν και πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις την ύστατη ώρα και ανάλογα με τον συσχετισμό δυνάμεων που θα έχει διαμορφωθεί.

Κώστας Ζουράρις

Ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Ζουράρις ξεκαθάρισε από νωρίς την θέση του δηλώνοντας ότι καταψηφίζει την συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα διατηρήσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Κώστας Κατσίκης

Υπο αυτά τα δεδομένα οι μόνοι που φαίνεται να τηρούν την «γραμμή» που επιχειρεί να επιβάλλει ο κ. Καμμένος είναι οι Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.

Ο Καμμένος κατήγγειλε προκαταβολικά τους... αποστάτες

Από την Κυριακή πάντως, ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε συνεργάτες του για αχαριστία, με την γνωστή του φρασεολογία κατήγγειλε -χωρίς να κατονομάσει-κάποιους άλλους που έγιναν «μάγκες» στην πλάτη των έμπιστων ακολούθων του και απείλησε όσους έχουν εγκαταλείψει ή προτίθενται να εγκαταλείψουν τους ΑΝΕΛ ότι... θα τους φάει το μαύρο σκοτάδι, προφανώς αναφερόμενος στην πολιτική έννοια της φράσης...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης