«Ξεκόβει» το Βερολίνο κάθε κουβέντα για τις αποζημιώσεις: Το ζήτημα έχει νομικά και πολιτικά ρυθμιστεί οριστικά

o-germanos-kubernitikos-ekprosopos-stefen-zaimpert

«Ψυχρολουσία» για την Αθήνα λίγο πριν την άφιξη του Γερμανού προέδρου στη χώρα μας - Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ακόμη ότι «δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης»

«Νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμισμένο» θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση το ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων έναντι της Ελλάδας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι η θέση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει.

Απαντώντας σε ερώτηση Πολωνού δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει της διατύπωσης νέων αξιώσεων από την ελληνική πλευρά, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα πραγματικά πολλές φορές. Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν την θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

Άγνοια εν τω μεταξύ δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει συνεννόηση της ελληνικής με την πολωνική κυβέρνηση για την διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία.

«Ειλικρινά, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό. Θα αποτελούσε και έκπληξη εάν είχα πληροφορίες για πιθανές συνεννοήσεις μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας. Δεν τις έχω», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Ψυχρολουσία στην Αθήνα

Με την στάση του ο Γερμανός αξιωματούχος επιχειρεί ουσιαστικά να κλείσει το θέμα πριν καν ανοίξει στις επίσημες συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα ο Γερμανός Πρόεδρος Στάινμαγερ. Επιχειρεί ταυτόχρονα να «διαλύσει» τις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. 

Να σημειωθεί ότι της... «άγνοιας Ζάιμπερτ», είχαν προηγηθεί δύο εκτενή δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων που ανέφεραν ότι η Ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να θέσει στον Γερμανό πρόεδρο το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Παράλληλα και η Deutsche Welle σε σημερινό άρθρο της για την επίσκεψη Στάινμαγερ στην Αθήνα αναφέρει ρητά ότι η Γερμανική κυβέρνηση θεωρεί βέβαιο πως η Αθήνα θα βάλει το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων στην ατζέντα των συνομιλιών.

Συζητούν μόνο για την «Ηθική ευθύνη»

«Ξεχωριστή σημασία θα έχει το θέμα της γερμανικής κατοχής και οι ελληνικές διεκδικήσεις. Με την επίσκεψη του στο παλαιό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Χαϊδαρίου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα θελήσει να επισημάνει την «ηθική ευθύνη» της σύγχρονης Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα στην κατοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά στο σχετικό ρεπορτάζ και σημειώνει : «Μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις πρόκειται να υπογραφεί η συμφωνία για τη σύσταση και λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Ανάλογους θεσμούς διατηρεί η Γερμανία μόνο με τη Γαλλία και την Πολωνία, δύο χώρες που βρέθηκαν όπως και η Ελλάδα υπό γερμανική κατοχή. Το Βερολίνο αναμένει ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα αποζημιώσεων».

Η στάση του Ζάιμπερτ μπορεί να ερμηνευθεί πάντως και ως μια... ετεροχρονισμένη αντίδραση του Βερολίνου στην ενέργεια του υπουργού Έξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος στην πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χαϊκο Μάας στη χώρα μας είχε επισημάνει πως «παραμένουν ζωντανές οι ελληνικές διεκδικήσεις». Με αφορμή αυτή τη δήλωση το σύνολο των γερμανικών εφημερίδων είχαν επισημάνει ότι η Ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ξαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

Τα δημοσιεύματα

«Όσο η Ελλάδα εξαρτώνταν από τη στήριξη της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, η Αθήνα αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες», έγραψε πρόσφατα το Spiegel.

Λίγες μέρες πριν από τη επίσημη επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα (10 - 12 Οκτωβρίου) και τις προγραμματισμένες συναντήσεις με το πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φιλοξένησε στην διαδικτυακή του έκδοση ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισεκατομμύρια ευρώ από την Γερμανία», το οποίο αναφέρεται στην πρόθεση της Αθήνας να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα εκστρατεία διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων:

«Όσο η Ελλάδα εξαρτώνταν από τη οικονομική στήριξη της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής, η Αθήνα προτίθεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.Δεν είναι σύμπτωση ότι οι δύο κορυφαίοι έλληνες πολιτικοί αναφέρθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο ζήτημα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο χωριό Καλλικράτης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χωριό Κάνδανος. Σηματοδοτεί την απαρχή μιας μακράς εκστρατείας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο» ανέφερε στο σχετικό δημοσίευμα.

Η Bild

Το ποσό των 376 δισεκατομμυρίων ευρώ εγείρουν oι Έλληνες σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, έγραψε πρόσφατα σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα «Bild» που επικαλέστηκε κρυφή μελέτη επιτροπής της ελληνικής βουλής.

Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του Σοσιαλδημοκράτη προέδρου της Γερμανίας,Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, το επίμαχο δημοσίευμα ανέφερε ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων θα τεθεί επί τάπητος.

Η εφημερίδα φιλοξένησε επίσης δηλώσεις του προέδρου της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και υπογράμμισε ότι το τελικό ποσό που ζητούν οι Έλληνες από τους Γερμανούς ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις που υπολογίζονταν σε 280 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (85)

Κarletos

Ας διεκδικησουν.....αυτα που χαθηκαν..... επι "Βαρουφακιαδας" και μετα τα λεμε.... Η αιτιολογια θα εναι η ανικανοτητα.....η επιπολαιοτητα....και η ασχετοσυνη.......

@

Τι λες τώρα; Τι σχέση έχει τό`να με τ`άλλο;

Νίκος Παπαδάκης

Αρκετά μεγαλύτερες πιθανότητες θα είχαμε αν προσθέταμε στον κατάλογο των ναζιστικών εγκλημάτων και την κομμουνιστική επίθεση που ακολούθησε τη Γερμανική κατοχή, με αποτέλεσμα ο πόλεμος να μην τελειώσει το 1945 για την Ελλάδα αλλά το 1949. Φυσικός αυτουργός και γι αυτό ήταν ο Χίτλερ, αφού αυτός ήταν που διέλυσε το Ελληνικό κράτος. Πιστεύετε όμως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς να το αναφέρουν αυτό όταν θέσουν θέμα αποζημιώσεων ;

Μανοςκκ

Ακριβώς φίλε μου. Τις αποζημιώσεις για την καταστροφη των Ελλήνων από τους κομμουνιστοσυμμοριτες από ποιους θα τις ζητήσουμε? Από τον Στάλιν, τον Λένιν η τον Κουτσουμπα και την Παπαρηγα?

Μένουμε Αιβρώποι

Τι λαός είναι αυτός ρε?????? Γερμανοί Φονιάδες ΟΥΣΤΤΤΤΤΤΤ

amerikanos

χαχαχαχαχαχα απο ποτε οι μαυραγοριτες οι δοσιλογοι και οι σουμπεριτες του συριζα θα ζητουσαν αποζημιωσεις απο τα αφεντικα τους ??? λετε ο τσιπρας να σηκωνε το κεφαλι του στην φραου μερκελ ? χαχαχαχα θα τον εριχνε την αλλη μερα οπως εκανε με τον σαμαρα ... πρωτη φορα φασιστερα ωρε

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΗΘΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ΄΄ ΣΕ ΠΑΤΗΣΑ΄΄΄΄ΣΟΡΥ΄΄

ΜΠΕΝ ΤΕΝ

Δώστε την υπόθεση σε αμερικανικά γραφεία με μια καλή προμηθεια να τους ξεπατωσουν τους Ούννους! Θα γίνε πανηγύρι!

Ψιτ κυριε....ογλου:

τα αμερικανικα γραφεια ανελαβαν την υποθεησ των κινητηρων ντιζελ! Δεν μπορουν ΠΟΤΕ ν αναλαβουν αποζημιωσεις θυματων πχ απο την χουντα του Πινοτσετ, του Βιδελα σε Αργεντινη,πχ το ιδιο και εδω. Γιατι; Επειδη απτονται θεματα ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΑ και σε αυτο ΔΕ μπορει κανεις δικηγορος να το πραξει! Αντιθετα ας πανε να κανουν μηνυσεις οι απογονοι εκτελεσθεντων σε δικασητια, να δουμε τι θα γινει; Θα παρει χρονια η δουλεια, ομως ας το ρπαξουν! Οσο για Ουννους, κατσε βρε εσυ 400 χρονια μεχρι το 1830 οι μεν και ως το 1912 οι λοιποι ημασταν υπο, σιγα καθαρε Ελληνα εσυ που μιλας γοα Ουνους!

Κωστας

Οι γερμανοι τοτε μας σκοτωσαν ( γενοκτονια) με τον πολεμο, τωρα μας εξοντωνουν οικονομικα.

Ουρανοί, βρέξτε λεφτά

Πώς δηλαδή μάς εξοντώνουν οικονομικά; Με τα εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια που έχει πάρει το δημόσιό μας από τον ESM; Τόσες πολλές κρατικές ΕΡΤ έχουμε άλλωστε μόνο εμείς. Αλλά και τα τεράστια πλήθη συμβούλων και πρόωρων συνταξιούχων εμείς τα έχουμε άλλωστε, όχι η Γερμανια, εκεί η σύνταξη εδώ και πολλά χρόνια δίνεται στα 67. Εδώ έχουμε ακόμα 45χρονους και 50χρονους συνταξιούχους. Και τη δεκαετία του 80 παράγαμε και 35χρονες συνταξιούχες που τις πληρώνουμε ακόμα.

Οι Ελληνες...

τοτε(μετα τον πολεμο) ικανοποιουνταν με το πακετο Μαρσαλ,για το οποιο και ματωσαν σ ενα αιμτηροτερο Εμφυλιο και διχασμο δεκαετιες μετα! Και μετα το 1974 ικανοποιηθηκαν μ ενα σωρο πακετακια, οι αγροτες οχι μονο εφτιαξαν τα σπιτια στα χωρια, μα αγορασαν διαμερισματαρες και στις πολεις και ζουσνα εκει κι αφηναν αλβανους κλπ να μαζευουν καρπους, ανοιγουν πομωνες κλπ στα σπαρτα τους, τα οποια πλουσιοπαροχα πληρωνε η "κακια ΕΕ"! Μη συγκρινεις πολεμους με οικονομιες, οταν μαλιστα εδω βγαλαμε και 40 δις μετρητα απο τις τραπεζες )προτου κλεισουν!)! Εχεις ενα σωρο επιλογες, εκτος αν πινεις φραπε στην πλατεια του χωριου και περιμενεις το...παρα εξ ουρανου!

naso

Σωστά ισχυρίζεται ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πολεμικές αποζημιώσεις σύμφωνα με την Συνθήκη του Λονδίνου όμως άλλο οι αποζημιώσεις και άλλο ένα διακρατικό δάνειο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας που σταμάτησε να αποπληρώνεται και που τραγική ειρωνεία είναι ότι οι Αμερικάνοι δεν γνώριζαν την ύπαρξη του ώστε να το συμπεριλάβουν στη Συνθήκη! Κανένα διακρατικό δάνειο μεταξύ δύο χωρών δεν μπορεί ποτέ να κλείσει χωρίς οικονομική αποκατάσταση! Η Γερμανία πάντα γνώριζε ότι έχει ανοιχτό θέμα έτσι και παραπέμπει στο μέλλον ή πολιτικά προσπαθεί να αποποιηθεί ευθύνη όμως δεν σημαίνει τίποτα ενώ η Ελλάδα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ζητήσει νομικά αποζημίωση μη τήρησης της σύμβασης ενώ το κλειδί βρίσκεται στην αρμοδιότητα επιβολής της. Για εμάς η Ευρώπη προσπαθεί να ενωθεί πολιτικά κάποια στιγμή ενώ δεν έχει λύσει τα προβλήματα της παίζοντας ακόμα με παιχνίδια ισχύς ενώ αντίθετα θα έπρεπε να μεγαλώσει την πίτα αντί ένα κράτος νά προσπαθεί να πάρει από ένα άλλο στην ίδια γειτονιά!

Papadakis Nikolaos

Και γιατί δεν μας λένε και εμάς τότε να μάθουμε ποιός έκλεισε το θέμα και με ποιο τρόπο;; Όχι τίποτα άλλο...απλή περιέργεια βρε παιδιά.

dora

Αυτό που δε μου λέει το δικό μου κράτος να απαιτήσω να μου το πει το γερμανικό πας καλά? Σιγά μην απολογηθούν κιολας ομως άμα η ελληνική κυβέρνηση το φτάσει στα δικαστήρια τότε θα αναγκαστούν να δείξουν ολα τα ντοκουμέντα κ τότε θα πέσει πολύ γελιο

Μητσο, που είσαι;

ο κυρ Μήτσος, γνωστός και ως Κούλης για τα πάντα και για όλα ξέρει να γαβγίζει. Τώρα και με το θέμα τη έγινε; Την βουλώσαμε; Εδώ δείχνει ποιος ο πατριώτης και ποιος ο προδότης.

Μα τι λέτε

Τι να υποστηρίξει ο κούλης; Η υπόθεση έχει τελειώσει το 61 και το 89. Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Νατάσα

Μην ξεχνάτε ότι η Siemens του εξόπλισε δωρεάν γραφείο και σπίτι παρακαλώ .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης