Διαψεύδει το Μαξίμου τους New York Times για το ρόλο της Μόσχας στη Συμφωνία των Πρεσπών

Διαψεύδει το Μαξίμου τους New York Times για το ρόλο της Μόσχας στη Συμφωνία των Πρεσπών

Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT

maximou
Με μια διαρροή διάψευσης απάντησε το Μαξίμου στο δημοσίευμα των New York Times, με βάση το οποίο πράκτορες και διπλωμάτες των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ρωσική προσπάθεια υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ελληνική κυβέρνηση κάτι το οποίο το Μαξίμου αρνείται.
«Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT», αναφέρει η διαρροή.  

Οι «New York Times» επικαλούμενοι στοιχεία από υποκλοπές που είχαν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν πως ο  Ιβάν Σαββίδης πλήρωνε Σκοπιανούς για να αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών.
Η Μόσχα, η οποία βλέπει την επέκταση της Συμμαχίας ως μία σοβαρή απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να βγει νικήτρια  στο θέμα του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία», γράφει το δημοσίευμα των New York Times και προσθέτει:
 
«Σε αντίποινα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: επέστρεψαν τα στοιχεία των υποκλοπών στην αριστερή ελληνική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και την απαγόρευση της εισόδου σε άλλους δύο...   


Η γνωστοποίηση των πληροφοριών στην ελληνική κυβέρνηση


Σύμφωνα με πηγές των ΝΥΤ, το καθήκον να γνωστοποιήσει τα συμπεράσματα της έκθεσης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών στην ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου, ανέλαβε ο κ. Πάιατ, ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης που παρέμεινε δύο χρόνια στην Αθήνα ως πρεσβευτής της Ουάσιγκτον. Όπως επισημαίνουν οι αρθρογράφοι, ο κ. Πάιατ ήταν μια εξαιρετική επιλογή για αυτόν τον ρόλο, αφού είχε υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2013 έως το 2016, το διάστημα δηλαδή που η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και παρείχε στήριξη στις αυτονομιστικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας.

«Δεν υπάρχει τέχνασμα που να μπορούν να φέρουν εις πέρας Ρώσοι και να μην το μυριστεί ο Πάιατ», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρίστοφερ Σ. Μέρφι από το Κονέκτικατ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. Ο κ. Μέρφι είπε ότι είχε μιλήσει στον κ. Πάιατ σχετικά με την ανάμειξη της Ρωσίας στο δημοψήφισμα στα Σκόπια, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες των ιδιωτικών συνομιλιών τους.

Κλείσιμο
Όπως εξηγούν οι αρθογράφοι των NYT, το γεγονός ότι οι κρίσιμες αυτές πληροφορίες μεταβιβάστηκαν στον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν σήμαινε σε καμία περίπτωση ότι θα ακολουθούσε κάποια αντίδρασή του. «Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αρνήθηκε να παραταχθεί με την υπόλοιπη Ευρώπη στο πλευρό της Βρετανίας όταν κατηγόρησε τη Ρωσία για επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα σε έναν πρώην κατάσκοπο, ανήκει σε ένα πολιτικό κόμμα με μια ιστορικά θερμή σχέση με τη Μόσχα. Ωστόσο, η απόφαση να κινηθεί εναντίον της Μόσχας έγινε πιο εύκολη λόγω των προσπαθειών που είχε καταβάλει ο κ. Τσίπρας για να σπάσει το 30ετες αδιέξοδο με την πΓΔΜ, εξέλιξη την οποία απειλούσε να υπονομεύσει η Ρωσία».

Οι πρόσφατες κινήσεις της αμερικανικής διπλωματίας έπαιξαν επίσης θετικό ρόλο, εξηγούν πηγές των ΝΥΤ, κάνοντας ειδική αναφορά στην στήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη παρά το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρχικά «μπλόκαραν» τη διάσωσή της.

Ο Τζέικομπ Τζ. Λιου, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα, πέρασε τόσο χρόνο μελετώντας το πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που ανώτεροι αξιωματούχοι αστειεύονταν ότι είχε πάρει... μετάθεση στο υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας. Τόσο ο κ. Ομπάμα όσο και ο κ. Λιου, υπενθυμίζεται, επισκέφθηκαν την Αθήνα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

Η στήριξη της αμερικανικής διπλωματίας συνεχίστηκε και από την κυβέρνηση Τραμπ. «Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε τον κ. Τσίπρα τον περασμένο Οκτώβριο στο Λευκό Οίκο και οι δύο χώρες συζητούν πλέον την ενίσχυση της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης πρόσβασης σε πλοία και αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. «Όσον αφορά τη γεωγραφία, τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Λιβύη και στη Συρία και τις πιθανές μελλοντικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, η θέση της Ελλάδας και οι ευκαιρίες που παρέχει είναι ιδιαίτερα σημαντικές», είχε δηλώσει εξάλλου ο Τζόσεφ Ντάνφορντ Τζούνιορ, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ κατά την διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Όπως επισημαίνουν οι αρθρογράφοι, αξιωματούχοι της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας κατέβαλαν έκδηλες προσπάθειες το τελευταίο διάστημα να απομακρύνουν την Αθήνα από τη Μόσχα. «Καλλιεργούμε την εξέλιξη της Ελλάδας σε αγκυροβόλιο σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ο Α. Ουές Μίτσελ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης