Τα «απόνερα» του δημοψηφίσματος φέρνουν πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές στα Σκόπια

Τα «απόνερα» του δημοψηφίσματος φέρνουν πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές στα Σκόπια

Καθώς για την τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων, που προβλέπεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει

zaev_arthro
Τα απόνερα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια θυμίζουν ορμητικό χείμαρρο που απειλεί να παρασύρει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, πόσο μάλλον τη στοιχειώδη ευρυθμία αυτού. Ο Ζόραν Ζάεφ εμμένει πως το 91,5% των ψηφοφόρων ενέκριναν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα και άρα συναινούν στην τροποποίηση του Συντάγματος. Στο ίδιο μήκος κύματος, όμως, δεν βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το VMRO-DPMNE υποστηρίζει ότι λόγω της μεγάλης αποχής που σημειώθηκε η συμφωνία έχει ουσιαστικά πεθάνει.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί μία συμβιβαστική λύση -πράγμα πολύ δύσκολο- και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν βρει με άλλους τρόπους τους βουλευτές που του λείπουν για να έχει την αναγκαία πλειοψηφία των 80 εδρών, έχει ξεκαθαρίσει πως θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες. Ο ίδιος εκτίμησε πως σε μία εβδομάδα το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει και αν προκύψει αδιέξοδο οι εκλογές θα προκηρυχθούν για το τέλος Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, το VMRO-DPMNE ζήτησε το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημερών και τον ορισμό νέου Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα προεδρεύσει εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες που σημειώθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Ο Ζόραν Ζάεφ επιθυμεί να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Σε λίγες ημέρες λοιπόν θα ανακοινωθεί αν είναι εφικτή η αλλαγή του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή ή αν πάνε στις κάλπες. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιου είδους αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης. Περίπου στις 10 Οκτωβρίου λήγει η διορία για να ανακοινώσω στους πολίτες ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι έχει διασφαλιστεί η πλειοψηφία που χρειάζεται για τις συνταγματικές αλλαγές».

Να θυμίσουμε ότι για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει. Χρειάζεται τη στήριξη δηλαδή βουλευτών της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει την αναγκαία ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, η Μόσχα άσκησε για δεύτερη φορά σφοδρή κριτική στο ΝΑΤΟ. «Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπερέβη τον ρόλο του ως επικεφαλής ενός στρατιωτικού συνασπισμού. Αν λέμε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις, τότε δεν πρέπει να προπαγανδίζουμε υπέρ ή κατά, εάν πρόκειται για το δημοψήφισμα. Εάν λέμε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις και σεβόμαστε το δίκαιο, περιλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου, τότε δεν πρέπει, και πολύ περισσότερο για τον αρχηγό ενός στρατιωτικούς συνασπισμού να μιλάει εκ μέρους των Κοινοβουλίων κρατών για εκείνες τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν. Αυτό είναι κατηγορηματικά ανεπίτρεπτο» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης