Η ζωάρα των υπουργών στη «μεταμνημονιακή» ΔΕΘ με τις deluxe σουίτες των €1.720

Η ζωάρα των υπουργών στη «μεταμνημονιακή» ΔΕΘ με τις deluxe σουίτες των €1.720

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Ερευνας Κ. Φωτάκης και άλλα στελέχη της κυβέρνησης με τη συνοδεία τους γιόρτασαν στο «Μακεδονία Παλλάς» την πρώτη... μεταμνημονιακή ΔΕΘ, ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς επέτρεψε να χρεωθούν και... 10 ευρώ ημιδιατροφή - Διαβάστε τις εγγραφές στη Διαύγεια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
macedonia_arthro
Από τη βεράντα μιας deluxe σουίτας των 430 ευρώ τη βραδιά στο «Μακεδονία Παλλάς» το μέλλον της πατρίδας φαντάζει πάντα πιο ευοίωνο. Το διαπίστωσαν πρόσφατα, για άλλη μία φορά και από πρώτο χέρι, ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης κατά τη διαμονή τους στη Θεσσαλονίκη, χάριν της πρώτης μεταμνημονιακής ΔΕΘ.

Tο διάστημα 7-9 Σεπτεμβρίου αποδείχθηκε ότι η πολυτέλεια (ακόμη κι αν χρηματοδοτείται από τον οβολό των φορολογουμένων) δεν είναι ταμπού και ότι οι κυβερνητικοί λειτουργοί έχουν κάνει άλματα προόδου στις συνήθειές τους. Εχουν αποβάλει κάθε κόμπλεξ για τον επάρατο «αστικό» τρυφηλό βίο, ενώ φυσικά παραμένουν πακτωμένοι και ακλόνητοι στις συνειδησιακές αρχές της αριστερής ιδεολογίας τους. Οπότε θα ήταν τουλάχιστον υποκριτικό και άτοπο να ψέξει κανείς τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. που παραχωρούν στον εαυτό τους κάποιες επιπλέον ανέσεις. Ιδιαίτερα όταν η περίσταση είναι κοσμοϊστορικής σημασίας, όπως η πρώτη μεταμνημονιακή Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης.Κλείσιμο
Ξορκίζοντας τη μιζέρια των «πέτρινων χρόνων» του πρόσφατου παρελθόντος, υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές και λοιποί ανώτεροι αξιωματούχοι του κράτους πιστοποίησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει το δίλημμα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Τελειωμένοι υπό αυτή την έννοια είναι πλέον, μεταξύ όλων των άλλων, οι μικρόψυχοι που επικαλούνται, π.χ., τις αναμνήσεις των πρώτων πρωθυπουργικών ταξιδιών με τα αεροσκάφη της γραμμής.

Η καλπάζουσα ανάπτυξη που μας περιμένει ως έθνος και την οποία πρώτη από όλους έχει διακρίνει στον ορίζοντα η κυβέρνηση δεν συνάδει με τσιγκουνιές. Αντί για τα τσιπουράδικα, το σύμβολο των λαμπρών ημερών που έρχονται είναι το «Μακεδονία Παλλάς». Σε αυτό το εμβληματικό για τη Θεσσαλονίκη ξενοδοχείο, το ελληνικό κράτος καταβάλλει 1.720 ευρώ, όσο είναι το κόστος για τη διήμερη διαμονή του αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας Κώστα Φωτάκη και της γενικής γραμματέως Ερευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσιας Κυπριανίδου. Παραβάλλοντας το ενοίκιο με τον τιμοκατάλογο του «Μακεδονία Παλλάς» αμέσως καθίσταται σαφές ότι τα δύο προαναφερθέντα κυβερνητικά στελέχη αναπαύθηκαν στην «Deluxe Suite» του ξενοδοχείου, με θέα στο αιώνιο γαλάζιο του Θερμαϊκού.

suite1
suite2
Στην πολυτελή «Deluxe Suite» του «Μακεδονία Παλλάς» διέμειναν ο Νίκος Παππάς, αλλά και ο Κώστας Φωτάκης με την Πατρίτσια Κυπριανίδου


Στον συρμό της «ζωάρας» της Γιάμαλη

Η πολυτέλεια των 430 ευρώ/ημέρα δεν είναι επιλογή. Είναι υποχρέωση. Εν ονόματι του εθνικού συμφέροντος. Εξ ου και σε μία από αυτές τις deluxe σουίτες του «Μακεδονία Παλλάς» φιλοξενήθηκε, όπως προκύπτει από σχετική υπουργική απόφαση της 7ης Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. «Ο κ. Υπουργός θα διαμείνει στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο ‘‘Μακεδονία Παλάς’’ από 7-8/9/2018 (δύο διανυκτερεύσεις) και μία day use διαμονή για τις 9/9/2018 με το συνολικό κόστος διανυκτερεύσεων να ανέρχεται στα 1.350 ευρώ», μπορεί κάθε Ελληνας πολίτης να διαβάσει σε έγγραφο της Διαύγειας (την κατάργηση της οποίας οραματίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης).

Στην απόφαση που υπογράφει ο ίδιος ο κ. Παππάς η πολυτελής διαμονή αντισταθμίζεται ηθικά και οικονομικά με την αποκάλυψη ότι οι υπουργικές μετακινήσεις δεν θα επιβαρύνουν το Δημόσιο: «Ο κ. Υπουργός θα μετακινηθεί στις 7/9/2018 με τρένο -με ειδικό δρομολόγιο- το οποίο μεταφέρει στη ΔΕΘ τους εκπροσώπους περισσότερων από 100 νεοφυών επιχειρήσεων (startups) χωρίς έξοδα για την υπηρεσία, ενώ στις 9/9/2018 ο κ. Υπουργός θα επιστρέψει οδικώς στην Αθήνα με υπηρεσιακό αυτοκίνητο χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία».

Το τρένο είναι, βεβαίως, ο συρμός της «ζωάρας», όπως απαθανατίστηκε από τη δημοσιογράφο Νατάσα Γιάμαλη. Η μετακίνηση του υπουργού με τονεν λόγω τρένο δεν ήταν άνευ κόστους, εφόσον το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προχώρησε στην ενοικίαση τριών βαγονιών αμαξοστοιχίας αντί του ποσού των 31.856,68 ευρώ «για τη μετακίνηση 300 συνολικά ατόμων (εκθέτες, στελέχη του υπουργείου και δημοσιογράφοι) από και προς τη Θεσσαλονίκη στις 7/9/2018 και στις 17/9/2018 στο πλαίσιο της λειτουργίας του θεματικού πάρκου με τίτλο ‘‘Ψηφιακή Ελλάδα 2018’’ (Περίπτερο 12) στην 83η ΔΕΘ».

Η επιλογή του κ. Παππά να ταξιδέψει με το τρένο, υποστηρίζοντας εμπράκτως αλλά και συμβολικά την επιβίβαση στην «υπερταχεία της ανάπτυξης» για την επικείμενη, υποτίθεται, έλευση της υπερσύγχρονης αμαξοστοιχίας, δεν είχε την προσδοκώμενη επιτυχία. Και αυτό διότι το τρένο που βαφτίστηκε «Ασημένιο Βέλος» και θα συνέδεε την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη σε δρομολόγιο διάρκειας μόλις 3,5 ωρών αποδείχτηκε ότι μάλλον βιάστηκε να αναπτύξει ταχύτητα. Λίγες ημέρες μετά το δρομολόγιο της «ζωάρας» ακολούθησε το φιάσκο της επιστροφής του «Ασημένιου Βέλους» στην Ιταλία μετά τα δοκιμαστικά ταξίδια στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Κατερίνη.

Οι υποδομές στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας δεν είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν τον... σπρίντερ των τρένων.
Κατά τα λοιπά ο κ. Παππάς επισκέφτηκε τη ΔΕΘ ξανά στις 12 Σεπτεμβρίου, αυθημερόν αυτή τη φορά, προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο Cyber Security Conference του αμερικανικού περιπτέρου ως κεντρικός ομιλητής. Ο υπουργός αφίχθη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις 11.00 και αναχώρησε στις 20.55. Στην απόφαση της 12ης Σεπτεμβρίου, την οποία υπογράφει και κοινοποιείται στον ίδιο, προβλέπεται διημέρευση (day use διαμονή) «για τον κ. Υπουργό, ύψους 180 ευρώ, στο ξενοδοχείο ‘‘Μακεδονία Παλάς’’». Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση στην απόφαση είναι η εξής επισήμανση: «Η αυθημερόν ημερήσια αποζημίωση με ημιδιατροφή του κ. Υπουργού ανέρχεται στα 10 ευρώ». Πρόκειται για το μικρότερο ποσό που λαμβάνει κυβερνητικό στέλεχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως ημερήσια αποζημίωση - μετά τα αλήστου μνήμης 20ευρα που δίνονταν για τις εκτός έδρας ανάγκες στον Δημήτρη Παπαδημητρίου, πρώην υπουργό Οικονομίας.

Μετακινήσεις άνω των 1.000 ευρώ

Το παράδειγμα του κ. Παππά και των υπόλοιπων κυβερνητικών συντρόφων του ακολούθησε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος. Διέμεινε στο «Μακεδονία Παλλάς» μεν, αλλά σε δωμάτιο κατώτερης κατηγορίας. Το συνολικό κόστος για τις δικές του τρεις διανυκτερεύσεις ανήλθε σε 702 ευρώ. Σε αντίθεση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Φλωρεντής, όπως αναφέρεται στη Διαύγεια, «θα διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο ‘‘Capsis-Θεσσαλονίκη’’ (7, 8 & 9/9/2018), χωρίς επιβάρυνση δαπάνης διανυκτέρευσης προς την υπηρεσία». Τις τσιγκουνιές απέφυγε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την οποία εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης 1.400 ευρώ με την αιτιολογία «Εξοδα για τη μετακίνηση της υπουργού κας Γεροβασίλη Ολγας την 6/9/2018 από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη αεροπορικώς για τα εγκαίνια της ΔΕΘ με επιστροφή αεροπορικώς την 9/9/2018».

Η αντίστοιχη δέσμευση πίστωσης για την αεροπορική μετακίνηση της υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα ήταν 1.000 ευρώ, ενώ για την οδική μετακίνηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη 500 ευρώ.

Η δαπάνη μετακίνησης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη ανήλθε σε 1.502 ευρώ, ενώ η μετακίνηση και διαμονή του υφυπουργού Νίκου Μαυραγάνη, των δύο συμβούλων του και των δύο αστυνομικών που τον συνόδευσαν στη Θεσσαλονίκη έφτασε τα 5.067 ευρώ. Στην τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ παρευρέθη και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με επταμελή συνοδεία, τα αεροπορικά εισιτήρια της οποίας στοίχισαν 2.235 ευρώ. Μεγαλύτερη ήταν η συνοδεία του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, αφού πέντε συνεργάτες στο πολιτικό γραφείο του και τέσσερις συνοδοί ασφαλείας βρέθηκαν μαζί του για τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας Παυσανίας Πα­παγεωργίου ταξίδεψε οδικώς στη Θεσσαλονίκη με το ιδιωτικό αυτοκίνητό του λαμβάνοντας έξοδα μετακίνησης (καύσιμα και διόδια) ύψους 100 ευρώ. Το κόστος της διαμονής του σε ξενοδοχείο της πόλης ανήλθε σε 96 ευρώ τη βραδιά.
Ωστόσο, ενδεχομένως για να υπογραμμιστεί η σημασία της παιδείας για την Ελλάδα που οικοδομεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τη δαπάνη μετακίνησης, ημερήσιας αποζημίωσης και διανυκτέρευσης του προϊστάμενου υπουργού Κώστα Γαβρόγλου εγκρίθηκε ποσό ύψους 2.540 ευρώ, ενώ για τις ίδιες ανάγκες της υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη περίπου τα μισά, δηλαδή μόλις 1.160 ευρώ.


cmyk1
cmyk2


Τα χρυσοπληρωμένα περίπτερα

Μια τάξη μεγέθους του κόστους των περιπτέρων των υπουργείων στην 83η ΔΕΘ δίνει η απόφαση δέσμευσης πίστωσης 149.172 ευρώ για την κάλυψη εξόδων παραχώρησης χώρου και κατασκευής περιπτέρου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οπως αναφέρεται στο οικείο έγγραφο, «για την ανάδειξη του ελληνικού αθλητισμού και την προβολή του έργου και των προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού» σε εκθετήριο χώρο 100 τ.μ. και 400 τ.μ. στον υπαίθριο χώρο του Περιπτέρου 14 δαπανήθηκαν 110.000 ευρώ. Αντίστοιχα, η ενοικίαση των 80 τ.μ. και η κατασκευή περιπτέρου του υπουργείου Εσωτερικών κόστισε 24.200 ευρώ.

Μετα-μνημονιακές σπατάλες

■ € 5.067
Νίκος Μαυραγάνης
Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών μαζί με δύο σύμβουλους και δύο αστυνομικούς
Δαπάνες μετακίνησης - διανυκτέρευσης

■ € 2.540
Κώστας Γαβρόγλου
Υπουργός Παιδείας
Δαπάνες μετακίνησης – διανυκτέρευσης

■ € 2.235
Παύλος Πολάκης
Αναπληρωτής υπουργός Υγείας - 7μελής συνοδεία
Εξοδα μετακίνησης (αεροπορικά εισιτήρια)

■ € 1.160
Μερόπη Τζούφη
Υφυπουργός Παιδείας
Δαπάνες μετακίνησης - διανυκτέρευσης

■ € 1.502
Χρήστος Σπίρτζης
Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Δαπάνες μετακίνησης

■ € 1.400
Ολγα Γεροβασίλη
Υπουργός προστασίας του Πολίτη
Εξοδα μετακίνησης (αεροπορικά εισιτήρια)

■ € 1.000
Κατερίνα Παπακώστα
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη
Εξοδα μετακίνησης (αεροπορικά εισιτήρια)

■ € 702
Λευτέρης Κρέτσος
υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
Εξοδα διανυκτέρευσης στο «Μακεδονία Παλλάς»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης