Βενιζέλος: Αντισυνταγματική η αυτόφωρη διαδικασία στα αδικήματα Τύπου

venizelos

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κάνει λόγο για «ακατάσχετη ροπή προς τον αχαλίνωτο αυταρχισμό» της σημερινής κυβέρνησης

«Αντισυνταγματική« χαρακτηρίζει την αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα που αφορούν σε δημοσιεύματα του Τύπου ο συνταγματολόγος και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ευάγγελο Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη μήνυση του Πάνου Καμμένου και τη σύλληψη δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για «ακατάσχετη ροπή προς τον αχαλίνωτο αυταρχισμό» της σημερινής κυβέρνησης, τονίζοντας πως «κρύβονται πίσω από την υποτιθέμενη εφαρμογή της αρχής της νομιμότητας και από το αποστομωτικό επιχείρημα της ισότητας ενώπιον του νόμου».

Πιο αναλυτικά η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Αντισυνταγματική η αυτόφωρη διαδικασία στα αδικήματα τύπου. Απαγορεύεται από το 2001 με ρητή αναθεώρηση του άρθρου 14 παρ. 7 του Συντάγματος»

Η εφαρμογή της διαδικασίας των αυτόφωρων εγκλημάτων στο πεδίο της ποινικής ευθύνης του Τύπου και των άλλων Μέσων Ενημέρωσης είναι αποτέλεσμα ενός σκανδαλώδους συνδυασμού αυταρχισμού και αδράνειας. Για το πρώτο την ευθύνη έχει η κυβέρνηση στο μέτρο που ασκεί τον διοικητικό έλεγχο της αστυνομίας. Για το δεύτερο την ευθύνη έχει ο νομοθέτης, πρωτίστως όμως η δικαστική εξουσία που οφείλει να ανάγεται απευθείας στο Σύνταγμα.

Η ακατάσχετη ροπή προς τον αχαλίνωτο αυταρχισμό οδηγεί συχνά πια τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης και του περίγυρού της στην επιλογή να ενεργοποιούν, με την άμεση υποβολή έγκλησης, την αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον Τύπο ή σχόλια στα ραδιοτηλεοπτικά ή ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Δεν τους ενδιαφέρει η εντύπωση του αυταρχισμού. Κρύβονται πίσω από την υποτιθέμενη εφαρμογή της αρχής της νομιμότητας και από το αποστομωτικό επιχείρημα της ισότητας ενώπιον του νόμου.

Όμως με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 καταργήθηκε ρητά η προγενέστερη διατύπωση της παραγράφου 7 του άρθρου 14 που όριζε ότι τα αδικήματα του Τύπου είναι αυτόφωρα και αντικαταστάθηκε από την ισχύουσα ρύθμιση που προβλέπει ότι «Νόμος ορίζει τα σχετικά με την αστική και ποινική ευθύνη του Τύπου και των άλλων Μέσων Ενημέρωσης και με την ταχεία εκδίκαση των σχετικών αποφάσεων».

Το Σύνταγμα ήδη από το 2001 όχι μόνο δεν επιβάλλει, αλλά απαγορεύει τον χαρακτηρισμό των τυχόν αδικημάτων του Τύπου ως αυτοφώρων. Οι σχετικές διατάξεις της κοινής ποινικής ( δικονομικής και ουσιαστικής νομοθεσίας) εφόσον προβλέπουν το αντίθετο, είναι παραμεριστέες και ανεφάρμοστες ως αντισυνταγματικές.

Ήδη με το νόμο 2234/1994 - όταν ήμουν υπουργός Τύπου - καταργήθηκε ο μεταξικός νόμος περί Τύπου που ίσχυε ως τότε.

Άλλωστε για να υπάρχει αυτόφωρο έγκλημα, πρέπει να υπάρχει έγκλημα. Στην περίπτωση των δημοσιευμάτων και προφορικών σχολίων των ΜΜΕ, ποιος καθορίζει την ύπαρξη εγκλήματος, μόνος ο εγκαλών με μόνη την υποβολή έγκλησης, χωρίς καμία εισαγγελική αξιολόγηση; Τι σχέση έχει αυτό με τον ορισμό του αυτόφωρου εγκλήματος ( άρθρο 242 ΚΠΔ) ; Κανένα. Ο αυτόφωρος χαρακτήρας των αδικημάτων Τύπου ήταν νομικό πλάσμα προβλεπόμενο ρητά από το Σύνταγμα πριν την αναθεώρηση του 2001. Τώρα αυτό δεν υπάρχει.

Η κράτηση, έστω για ώρες, δημοσιογράφων λόγω δήθεν αυτόφωρου συνιστά προσβολή των άρθρων 5 και 6 του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ και διάπραξη του εγκλήματος της κατακράτησης παρά το Σύνταγμα από όποιον διέταξε την κράτηση ή συνέπραξε σε αυτήν.

Καιρός να σταματήσει η αυταρχική αστειότητα της δήθεν αυτόφωρης διαδικασίας στα τυχόν αδικήματα τύπου.

Για την κυβέρνηση ισχύει το «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι». Για τη δικαιοσύνη όμως δεν υπάρχει δικαιολογία.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Σοβαρά τώρα

Στον τύπο μπορεί να γράφει ο καθένας που δηλώνει δημοσιογράφος ότι θέλει και αν έχεις τα χρήματα θα μπορείς να του κάνεις αγωγή,αυτό θέλουν να περάσουν οι κύριοι αυτοί, έχουμε την πιο άθλια και εξαρτημένη δημοσιογραφία στην Ευρώπη όλοι στη μπουζού το μόνο που κάνουν είναι να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών τους καμιά αντικειμενική ενημέρωση δεν προσφέρουν.

Αλκυόνη

Μας πήραν στο λαιμό τους, όσοι τους ψήφισαν και η χώρα μας πλέον έχει γίνει τριτοκοσμική. Ζούμε αδιανόητες καταστάσεις, που τις παρακολουθούμε αποσβολωμένοι. Από χθες, επιχειρείται η ηρωποίηση ενός ληστή, ο οποίος δεν έχασε τη ζωή του, εξ αιτίας ρατσιστικής συμπεριφοράς, όπως θέλουν να το περάσουν στην κοινωνία πλέκοντας εγκώμια κα ύμνους για την προσωπικότητά του, (ναρκομανής, οροθετικός, λοατκι), δλδ όλο το πακέτο ατόμου- προτύπου, αλλά επειδή στράβωσε η τύχη του κατά τη διάρκεια της ληστείας. Αν θρηνούσαμε τον κοσμηματοπώλη ή κάποιον περαστικό, κανείς, δεν θα ασχολείτο. Επίσης, έκπληκτοι, παρακολουθούμε τη σύλληψη δημοσιογράφων, οι οποίοι, δημοσίευσαν άρθρο μη αρεστό στην κυβέρνηση, στέλνοντας απροκάλυπτα στον Τύπο το μήνυμα, ότι πρέπει να κάνουν μόνο λιβανιστήρια, και όχι κριτική στα πεπραγμένα τους. ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ άλλοτε τέτοια ξεφτίλα. Βαγγέλη, ξεμπρόστιασέ τους, οι εκλογές είναι προ των πυλών, να φύγει η χολέρα.

παρακμη!!!!

εσεις ελληναραδες μου που αναθεσατε την διακυβερνηση στους τσιπροκαμμενους αν αφορουσε την εκπαιδευση του παιδια σας θα την αναθετατε;;;; και θα απορριπτατε τον βενιζελο;;;;

απαλλαγη!!!

τσιπρας-καμμενος εκτος απο την ιοκονομικη καταστροφη της ελλαδας εγιναν αυταρχικο καθεστως!!!!!

χωστε τον προστατη της μιλενας μεσα τωρα

Ενω όταν συλλαμβάνουν πατεράδες άνεργους η χαμηλοαμοιβόμενους επειδή δεν εχουν να δωσουν 600αρια διατροφάρες ειναι συνταγματικο. εσενα ποτε θα χώσουν μέσα δεν μας λές./..βεβαια οι δημοσιογράφοι κακως συνελληφθησαν αλλα το αυτόφωρο έχει γινει μπαλακι σε αλ@τες που προσπαθούν να φέρουν άνομα αποτελέσματα

Σ

Έχουμε δημοκρατία αλά ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μάλλον. Αυτούς ψηφίσατε παιδιά περιμένετε θα δούμε και άλλα αντιδημοκρατικά περιστατικά.

5Zalis

με τους μπαχαλακηδες και αναρχικους, γνωστους αγνωστους, που βανδαλίζουν περιουσίες συστηματικα, δημοσιες και ιδιωτικες, τι εγινε εχουν συλλαβει κανεναν;

GgD

... αυτοί το πάνε για καθεστώς τύπου Ερντογάν, μέχρι να φύγουν!

Πίνδαρος

Δημοκράτες είναι ώρα να γυρίσετε σπίτι σας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4918093

«Πως το κάνατε αυτό όταν επί 4 χρόνια γδέρνατε τον κόσμο» του απάντησε ο Παφίλης - «Επεκτείνατε τη ρύθμιση της ΝΔ για τους ανασφάλιστους αλλά δεν βγάλατε πιστώσεις» σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας

1
πολακης-τσιγαρο-καφες-600x400

Τι είπε ο πρώην υφυπουργός Υγείας για τις φωτογραφίες που τον έδειχναν να καπνίζει στο υπουργείο - «Αν θέλετε να είστε ριζοσπαστικοί για το κάπνισμα γιατί δεν βάζετε μάθημα στα σχολεία για την απαγόρευση του καπνίσματος; » αναρωτήθηκε

6
keramews3

Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε στη Βουλή τις δύο τροπολογίες για τον διπλασιασμό των πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών και τους σημαιοφόρους - «Δίνουμε έναν αγώνα της προσπάθειας έναντι της ισοπέδωσης»

3