Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Το προσφυγικό δεν λύνεται με κράτη φρούρια

Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Το προσφυγικό δεν λύνεται με κράτη φρούρια

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα ζήτημα που χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα - Πρότεινε δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου, καθώς και τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας -  «Εργαζόμαστε για τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις», δήλωσε για το Brexit

alex
Για δύο στρατόπεδα στους κόλπους των χωρών - μελών της ΕΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά το τέλος στης άτυπης συνόδου κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας για το μεταναστευτικό και το Brexit.


Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Το προσφυγικό δεν λύνεται με κράτη φρούρια

«Η προσφυγική κρίση είναι το κεντρικό πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης και χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα», είπε.

«Από τη μία υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι το πρόβλημα λύνεται φτιάχνοντας κράτη φρούρια, ενώ από την άλλη αυτοί που πιστεύουν ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες του, όπως οι πόλεμοι, συρράξεις και ανισότητες στις χώρες από όπου προέρχονται οι προσφυγικές ροές. Ίσως χώρες της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης να έχει ένα νόημα να σκέφτονται έτσι αλλά και πάλι κοντόφθαλμα σκέφτονται», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, τόνισε ο κ.Τσίπρας, ότι πρέπει να υπάρχει και ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που να είναι αποτελεσματικός για την διαχείριση των συνόρων, για τον διαμερισμό των ευθυνών και των βαρών.

Κλείσιμο
«Αυτή είναι η κυρίαρχη αντίθεση. Όσοι ανήκουν στο πρώτο στρατόπεδο, έχουν κοντόφθαλμη λογική. Η Ελλάδα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία (...) Δεν θα μπορούσε να ανήκει στο δεύτερο στρατόπεδο. Είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία», σημείωσε.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο στρατόπεδο που έχει ένα όραμα για την Ευρώπη και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχει μπροστά της. Όσοι επιθυμούν να μεταφέρουν την Ελλάδα στο άλλο στρατόπεδο, πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά. Πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Στη Σύνοδο αυτή συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή για ό σους δεν χρήζουν ευρωπαϊκής προστασίας. Ταυτόχρονα, στη σύνοδο αντιμετωπίσαμε και την προοπτική για την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου, μία εξέλιξη πολύ σημαντική αν συμβεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πρότεινε αναθεώρηση Δουβλίνου και μηχανισμό πολιτικής προστασίας

Ο πρωθυπουργός, εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έθεσε στους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας: 

«Το επόμενο διάστημα, και αυτό είναι ευθύνη της Αυστρίας ως προεδρεύουσας χώρας, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να προτεραιοποιηθεί η προοπτική της δίκαιης αναθεώρησης του Δουβλίνου, κάτι το οποίο έθεσα επιτακτικά, όπως  και να συγκεκριμενοποιηθούν σκέψεις και ιδέες για την αποτελεσματική αντίδραση και τη δημιουργία μηχανισμού για την ανακούφιση των Μεσογειακών χωρών πρώτης υποδοχής». 

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έθεσε πρόταση για την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές, τόσο στο Μάτι, όσο στη Σουηδία, αλλά και πέρυσι στην Πορτογαλία, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη ενίσχυσης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ενός μηχανισμού πολιτικής προστασίας που θα διανέμει βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη, αλλά και τη δυνατότητα να υπάρχουν περισσότερα εναέρια μέσα.

«Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή και μέχρι της Ευρωεκλογές η ΕΕ θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ενοποίηση αξιών και στόχων», επεσήμανε ο κ.Τσίπρας.

«Λύση για το Brexit με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις»

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.

«Το Brexit αναγκαστικά είναι μία συζήτηση που πρέπει να τελειώσει. Και πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες, να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, προκειμένου να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για τους πολίτες μας, και την Ιρλανδία. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για συνδέσμους με τη Βρετανία, που είναι μία ισχυρή χώρα. Αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας», κατέληξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης