Μετανάστευση, το νέο πρόβλημα του Τσίπρα στην Σύνοδο της Αυστρίας

Μετανάστευση, το νέο πρόβλημα του Τσίπρα στην Σύνοδο της Αυστρίας

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες και εξέφρασε την ανησυχία του για μεγαλύτερους αριθμούς μεταναστών στην Ελλάδα λόγω των όσων συμβαίνουν στο Ιντλίμπ

metanasteusi_tsipras_arthro
Την ανησυχία του για αύξηση των μεταναστευτικών ροών με αφορμή όσα συμβαίνουν στο Ιντλίμπ της Συρίας μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι προσφυγικές ροές στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί και γι' αυτό ζήτησε νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στη Συρία.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε σημερινή του συνέντευξη στην Καθημερινή τονίζει ότι «παρά τις προσπάθειες η κατάσταση σήμερα είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιητική» σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται τις μεταναστευτικές ροές και τους αιτούντες άσυλο.

Εντωμεταξύ συνεχή είναι τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για την κατάσταση στο hotspot-όνειδος για την Ελλάδα της Μόριας με τελευταίο αυτό της γερμανικής εφημερίδας TAZ με τίτλο «ακόμα και εξάχρονα σκέφτονται την αυτοκτονία» και τη μαρτυρία εκπροσώπου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ότι «συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή» καθώς, όπως εξηγεί «στον υπερπλήρη καταυλισμό η σωματική και σεξουαλική βία είναι συχνό φαινόμενο και η ελληνική κυβέρνηση δεν προστατεύει τους πρόσφυγες».

Τι ζήτησε ο Τσίπρας

Οι εργασίες του δείπνου ολοκληρώθηκαν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Αυστρίας· 01:00 ώρα Ελλάδας), χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην παρέμβαση του σημείωσε τα εξής:

1. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση. Η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο μια πτυχή της αναγκαίας προσέγγισης. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες.

2. Είναι ανάγκη να συσταθεί το συντομότερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

3. Είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα ασύλου εντός του 2018, σε κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων χωρών, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.

4. Το σημαντικό δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά ταυτόχρονα η αναβάθμιση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, με δικλείδες ασφαλείας για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών. Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η σημαντικότερη πτυχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών που ζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης