Γιατί Τσίπρας και Βούτσης φουντώνουν ξαφνικά τη συζήτηση για εκλογές

Γιατί Τσίπρας και Βούτσης φουντώνουν ξαφνικά τη συζήτηση για εκλογές

Η κίνηση του πρωθυπουργού να τροφοδοτήσει την εκλογολογία σε μια στιγμή που η χώρα υποτίθεται ότι «πετάει» μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, δεν είναι άσχετη με την περικοπή των συντάξεων

tsipras_arthro
Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις με τις οποίες άφησε από το βήμα της ΔΕΘ ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας επανέρχεται στο θέμα των πολιτικών εξελίξεων, τροφοδοτώντας εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρης κάλπης, ακόμα και νωρίτερα των ευρωεκλογών, που μέχρι τώρα φάνταζε ως ένα ισχυρό ενδεχόμενο. Μάλιστα, τη σχετική φημολογία την ενίσχυσε ακόμη περισσότερο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρωθυπουργική αποστροφή, τόνισε ότι «καλά έκανε ο κ. Τσίπρας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν 2-3 μήνες νωρίτερα οι εκλογές»!

Το ξαφνικό φούντωμα της εκλογολογίας με πρωτοβουλία των κυβερνώντων και ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αλλά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν κατηγορηματικά για εξάντληση της τετραετίας, μοιάζει αρκετά «ύποπτη» και μάλλον φανερώνει ενδόμυχους φόβους και καίριους στόχους του Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση του πρωθυπουργού να τροφοδοτήσει την εκλογολογία σε αυτή την κρίσιμη καμπή, κατά την οποία υποτίθεται ότι η χώρα «πετάει» μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, δεν είναι άσχετη με την επιμονή μέρους των δανειστών να εφαρμοστεί το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων από την αρχή της νέας χρονιάς, ανεξάρτητα από το εάν επιτυγχάνονται ή όχι οι δημοσιονομικοί στόχοι. Και, ουσιαστικά η επίκληση των εκλογών, χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης προς το Βερολίνο, το ΔΝΤ, αλλά και τις Βρυξέλλες, να αποδεχθούν την κυβερνητική θέση περί αχρείαστων και μην αναγκαίων μειώσεων. Και κατ’ επέκταση να κάνουν δεκτό το ελληνικό αίτημα για αναστολή επί μακρόν του μέτρου, διευκολύνοντας έτσι και όλο τον πολιτικό και προεκλογικό σχεδιασμό του Μαξίμου.

Η κυβέρνηση θέλει μία γρήγορη απάντηση από τους Θεσμούς για το συγκεκριμένο θέμα, διαφορετικά θεωρεί ότι οι δανειστές κωλυσιεργούν σκοπίμως για να οδηγήσουν την Αθήνα σε παγίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη δυσφορία του κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ για το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για το θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έλεγε σε συνομιλητές του το προηγούμενο διάστημα ότι η Μέρκελ θα τον διευκολύνει σχετικά, αλλά η ανισόρροπη κατάσταση που επικρατεί αυτό τον καιρό στην γερμανική πολιτική σκηνή δεν του δίδει καμία σιγουριά για την τελική στάση της καγκελαρίου, η οποία αποδυναμώνεται διαρκώς στο εσωτερικό της χώρας της.

Στην καλύτερη περίπτωση, λένε πληροφορημένες πηγές, ο ιδιότυπος αυτός «εκβιασμός» ή διαπραγματευτική τακτική του κ. Τσίπρα, που κωδικοποιείται στο «ή μου δίνετε τις συντάξεις ή τινάζω τα πάντα στον αέρα και πάω σε εκλογές», ίσως είναι μία κίνηση εκ του ασφαλούς και απλώς και μόνον για να καμφθούν κάποιες τελευταίες αντιστάσεις, κυρίως του ΔΝΤ. Υπάρχει και η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας «προσκαλεί» με τον τρόπο αυτό και την Ουάσιγκτον να μπει στο παιχνίδι και να βοηθήσει στο ελληνικό αίτημα, καθώς ο αμερικανικός παράγοντας δεν επιθυμεί καμία διατάραξη της χαραγμένης πορείας, που οδηγεί στην έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών και από τα Σκόπια και από την Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα πάντως τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις είναι ανοιχτά. Ουσιαστικά δηλαδή υπάρχουν στο τραπέζι τρία ενδεχόμενα και κανένα εξ αυτών να μην αφορά στη διενέργεια των εκλογών στο τέλος της τετραετίας: Το πιο αναμενόμενο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να γίνουν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, αφού η κυβέρνηση πάρει «κάτι» για τις συντάξεις και προηγουμένως έχει ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, που θα οδηγήσει λογικά σε βελούδινο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Το «ενδιάμεσο», που λέει εκλογές, νωρίτερα στις αρχές του 2019, εφόσον η κυβέρνηση δεν καταφέρει να κερδίσει αναστολή της μείωσης των συντάξεων, όπερ σημαίνει ότι θα αρνηθεί μονομερώς να εφαρμόσει το μέτρο. Το σενάριο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και επειδή την πιστεύει και επειδή επενδύει μακροπρόθεσμα στη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα.

Κλείσιμο
Το τρίτο σενάριο είναι το πολύ ακραίο: να εννοεί δηλαδή ο κ. Τσίπρας τον «εκβιασμό» και μόλις διαπιστώσει ότι οι δανειστές δεν θα επιτρέψουν την αναστολή των μειώσεων στις συντάξεις, ούτε όμως και η μεταμνημονιακή εποχή είναι στρωμένη με ροδοπέταλα στις αγορές, να αποδράσει με εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο, πετώντας τις καυτές πατάτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και διαμορφώνοντας στρατηγική εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή στις αρχές του 2020.

Οι δηλώσεις Τσίπρα - Βούτση

Μιλώντας στο Euronews και κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα εάν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Μάιο ο Αλέξης Τσίπρας είπε με νόημα ότι αυτό «δεν αποτελεί στόχο, ούτε στρατηγική, ούτε επιθυμία» της κυβέρνησης. Απέφυγε δε να αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας μονότονα τα αναμενόμενα σε τέτοιες περιπτώσεις, που όμως δεν έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία, υποστηρίζοντας μάλιστα πως οι ευρωεκλογές θα της δώσουν την ευκαιρία να καταγράφει τους «πραγματικούς συσχετισμούς» δυνάμεων που επικρατούν στην κοινωνία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τόνισε ότι «όταν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών και με βάση το τότε οικονομικό κλίμα μπορεί να επισπευθούν οι εκλογές για 2-3 μήνεςμπορεί να επισπευθούν οι εκλογές για 2-3 μήνες». Και συμπλήρωσε ότι «καλά έκανε και άφησε το ενδεχόμενο να γίνουν 2-3 μήνες νωρίτερα οι εκλογές», αποκλείοντας το ενδεχόμενο να γίνουν τετραπλές κάλπες τον Μάιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης