Γιατί Τσίπρας και Βούτσης φουντώνουν ξαφνικά τη συζήτηση για εκλογές

tsipras_arthro

Η κίνηση του πρωθυπουργού να τροφοδοτήσει την εκλογολογία σε μια στιγμή που η χώρα υποτίθεται ότι «πετάει» μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, δεν είναι άσχετη με την περικοπή των συντάξεων

Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις με τις οποίες άφησε από το βήμα της ΔΕΘ ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας επανέρχεται στο θέμα των πολιτικών εξελίξεων, τροφοδοτώντας εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρης κάλπης, ακόμα και νωρίτερα των ευρωεκλογών, που μέχρι τώρα φάνταζε ως ένα ισχυρό ενδεχόμενο. Μάλιστα, τη σχετική φημολογία την ενίσχυσε ακόμη περισσότερο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρωθυπουργική αποστροφή, τόνισε ότι «καλά έκανε ο κ. Τσίπρας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν 2-3 μήνες νωρίτερα οι εκλογές»!

Το ξαφνικό φούντωμα της εκλογολογίας με πρωτοβουλία των κυβερνώντων και ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αλλά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν κατηγορηματικά για εξάντληση της τετραετίας, μοιάζει αρκετά «ύποπτη» και μάλλον φανερώνει ενδόμυχους φόβους και καίριους στόχους του Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση του πρωθυπουργού να τροφοδοτήσει την εκλογολογία σε αυτή την κρίσιμη καμπή, κατά την οποία υποτίθεται ότι η χώρα «πετάει» μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, δεν είναι άσχετη με την επιμονή μέρους των δανειστών να εφαρμοστεί το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων από την αρχή της νέας χρονιάς, ανεξάρτητα από το εάν επιτυγχάνονται ή όχι οι δημοσιονομικοί στόχοι. Και, ουσιαστικά η επίκληση των εκλογών, χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης προς το Βερολίνο, το ΔΝΤ, αλλά και τις Βρυξέλλες, να αποδεχθούν την κυβερνητική θέση περί αχρείαστων και μην αναγκαίων μειώσεων. Και κατ’ επέκταση να κάνουν δεκτό το ελληνικό αίτημα για αναστολή επί μακρόν του μέτρου, διευκολύνοντας έτσι και όλο τον πολιτικό και προεκλογικό σχεδιασμό του Μαξίμου.

Η κυβέρνηση θέλει μία γρήγορη απάντηση από τους Θεσμούς για το συγκεκριμένο θέμα, διαφορετικά θεωρεί ότι οι δανειστές κωλυσιεργούν σκοπίμως για να οδηγήσουν την Αθήνα σε παγίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη δυσφορία του κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ για το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για το θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έλεγε σε συνομιλητές του το προηγούμενο διάστημα ότι η Μέρκελ θα τον διευκολύνει σχετικά, αλλά η ανισόρροπη κατάσταση που επικρατεί αυτό τον καιρό στην γερμανική πολιτική σκηνή δεν του δίδει καμία σιγουριά για την τελική στάση της καγκελαρίου, η οποία αποδυναμώνεται διαρκώς στο εσωτερικό της χώρας της.

Στην καλύτερη περίπτωση, λένε πληροφορημένες πηγές, ο ιδιότυπος αυτός «εκβιασμός» ή διαπραγματευτική τακτική του κ. Τσίπρα, που κωδικοποιείται στο «ή μου δίνετε τις συντάξεις ή τινάζω τα πάντα στον αέρα και πάω σε εκλογές», ίσως είναι μία κίνηση εκ του ασφαλούς και απλώς και μόνον για να καμφθούν κάποιες τελευταίες αντιστάσεις, κυρίως του ΔΝΤ. Υπάρχει και η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας «προσκαλεί» με τον τρόπο αυτό και την Ουάσιγκτον να μπει στο παιχνίδι και να βοηθήσει στο ελληνικό αίτημα, καθώς ο αμερικανικός παράγοντας δεν επιθυμεί καμία διατάραξη της χαραγμένης πορείας, που οδηγεί στην έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών και από τα Σκόπια και από την Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα πάντως τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις είναι ανοιχτά. Ουσιαστικά δηλαδή υπάρχουν στο τραπέζι τρία ενδεχόμενα και κανένα εξ αυτών να μην αφορά στη διενέργεια των εκλογών στο τέλος της τετραετίας: Το πιο αναμενόμενο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να γίνουν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, αφού η κυβέρνηση πάρει «κάτι» για τις συντάξεις και προηγουμένως έχει ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, που θα οδηγήσει λογικά σε βελούδινο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Το «ενδιάμεσο», που λέει εκλογές, νωρίτερα στις αρχές του 2019, εφόσον η κυβέρνηση δεν καταφέρει να κερδίσει αναστολή της μείωσης των συντάξεων, όπερ σημαίνει ότι θα αρνηθεί μονομερώς να εφαρμόσει το μέτρο. Το σενάριο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και επειδή την πιστεύει και επειδή επενδύει μακροπρόθεσμα στη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα.

Το τρίτο σενάριο είναι το πολύ ακραίο: να εννοεί δηλαδή ο κ. Τσίπρας τον «εκβιασμό» και μόλις διαπιστώσει ότι οι δανειστές δεν θα επιτρέψουν την αναστολή των μειώσεων στις συντάξεις, ούτε όμως και η μεταμνημονιακή εποχή είναι στρωμένη με ροδοπέταλα στις αγορές, να αποδράσει με εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο, πετώντας τις καυτές πατάτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και διαμορφώνοντας στρατηγική εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή στις αρχές του 2020.

Οι δηλώσεις Τσίπρα - Βούτση

Μιλώντας στο Euronews και κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα εάν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Μάιο ο Αλέξης Τσίπρας είπε με νόημα ότι αυτό «δεν αποτελεί στόχο, ούτε στρατηγική, ούτε επιθυμία» της κυβέρνησης. Απέφυγε δε να αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας μονότονα τα αναμενόμενα σε τέτοιες περιπτώσεις, που όμως δεν έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία, υποστηρίζοντας μάλιστα πως οι ευρωεκλογές θα της δώσουν την ευκαιρία να καταγράφει τους «πραγματικούς συσχετισμούς» δυνάμεων που επικρατούν στην κοινωνία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τόνισε ότι «όταν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών και με βάση το τότε οικονομικό κλίμα μπορεί να επισπευθούν οι εκλογές για 2-3 μήνεςμπορεί να επισπευθούν οι εκλογές για 2-3 μήνες». Και συμπλήρωσε ότι «καλά έκανε και άφησε το ενδεχόμενο να γίνουν 2-3 μήνες νωρίτερα οι εκλογές», αποκλείοντας το ενδεχόμενο να γίνουν τετραπλές κάλπες τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ (25)

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

ΔΕΝ "φουντώνουν" ΤΙΠΟΤΑ!____________Απλά, οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο 2019 γιά λόγους ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ δαπανών.___________Ώστε εν ταυτώ και την ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ να ΣΥΜΠΕΣΟΥΝ οι βουλευτικές εκλογές, με τις Ευρω-εκλογές, με τις Περιφερειακές εκλογές (γιά την ανάδειξη Περιφερειαρχών) και με τις Δημοτικές εκλογές. _____4 Εκλογές ΜΑΖΙ. ___________Ανά 2 εκλογικά τμήματα θα πηγαίνουμε. Δηλαδή στο ένα εκλογικό τμήμα Βουλευτικές και Ευρωεκλογές και στο δίπλα Περιφερειακές και Δημοτικές. ____Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΕΒΕΤΑΙ το Δημόσιο Χρήμα!

@@

Ποιό είναι το ΣΥΡΙΖΟτρολ που γράφει posts με αυτό τον τίτλο; Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά σέβεται το δημόσιο χρήμα και γιαυτό θέλει να το βάλει όλο στις τσέπες των δικών του που προσλαμβάνει. Επιπλέον, ομως δεν είναι και πολύ "δημοκρατικό" να λες ότι θέλεις να κάνεις όλες τις εκλογές πακέτο μαζί ώστε να μην ξοδέψεις τα λεφτά του λαού. Ας τα σκεφτόταν αυτά όταν προκήρυξε το κάλπικο δημοψήφισμα του 2015 και όλα τα σχετικά έξοδα...

Εκλογες Μαη η' Σεπτεμβρη!

Ώστε να προλάβουν να φανούν τα πρώτα θετικα αποτελεσματα της εξόδου απο τα Μνημονια, και να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες Τσιπρα στη ΔΕΘ! Επίσης να εχουν προχωρησει στη δικαιοσυνη τα σκανδαλα Νοβαρτις και του ΚΕΕΛΠΝΟ, και ο λαός να μαθει τα πεπραγμένα καποιων λαμογιων! Τοτε 'κύριοι' Δεξιοι θα ΣΥΡΘΕΙΤΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΈΣ!

Μάκης

Τί άλλα νέα,σύντροφε;

κωστας

Μπορει να ειναι και κατι πιο απλο Η κυβερνηση συντηρει και θολωνει το θεμα των συνταξεων για επικοινωνιακους λογους εως την κυριακη που θα ειναι η ομιλια Μητσοτακη στην Θεσσαλονικι Γιαυτο μιλαει για καταργηση του μετρου και οχι αναστολη (ο Μητσοτακης να θυμησουμε μιλαει για καταργησει του νομου Κατρουγκαλου) Συνδειαστετο με το απιθανο αλαλουμ για τις μειωσεις του ΕΝΦΙΑ Συμπερασμα Τα παντα επικοινωνια

Λευθέρης

Αντε Αλέκση αγόρι μου,κάνε επιτέλους την πρώτη σωστή κίνηση της κυβέρνησης σου. ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΊΤΕ αμεσα και κυρήξτε εκλογές, επειδή η ΕΕ επιμένει να τηρήσεις ότι έχεις υπογράψει..Ακούς εκεί να απαιτούν συνέπεια από το γελαστό παιδί !! Δε ν ξέρουν με ποιόν έχουν να κάνουν ;; Αιντε άδειασε μας την γωνιά. Θα πέρεις ρεβάνς (εκδίκηση) τον Μάϊο στις Ευρωεκλογες εξάλλου..(το τρίτο κια μακρύτερο θα πάρεις)

Τρ

κύριε Μακρυγιάννη η συζήτηση πήγε για Νοέμβριο από τους θεσμούς δηλαδή μετά την ψήφιση από την βουλή της συμφωνίας ξεπουλήματος της Μακεδονίας. Μετά θα δοθεί και το τυρί των συντάξεων, γιατί δεν το γράφεται ρητά;

Πέτρος

Ο ψεύτης και ο ταβερνιάρης...το τρομερό δίδυμο της πολιτικής!

TAKIS

Εκλογές θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2018

ΑΛΛΟ ΝΑ ΧΤΥΠΑ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΨΕΙ

ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΧΤΥΠΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΨΕΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΟΡΟ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ. ΠΙΚΡΗ ΑΠΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Καρντασης

Ρε λες ο ΤΣΙΠΡΑΣ με την παρέα του να τα έχουν μαγκωσει απο τον Ζαεφ??

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pap00

Ο αντεισαγγελέας Αγγελής περιγράφει τον μηχανισμό που είχε στήσει ο «Ρασπούτιν» - Για «ευθεία σύνδεση μεταξύ των Εισαγγελέων Διαφθοράς και Τσίπρα-Παπαγγελόπουλου» μιλά ο Σαμαράς - Τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας - Αρχές Οκτωβρίου η συζήτηση της πρότασης προανακριτικής στη Βουλή

3
patoulis_synedriasi

Με άλλα θέματα ξεκίνησε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, την Τετάρτη, ωστόσο η αντίδραση του Γιάννη Πρωτούλη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα  της διαχείρισης των απορριμάτων - Ο Περιφερειάρχης Αττικής έδωσε προθεσμία 10 ημερών σε όλες τις παρατάξεις για την παρουσίαση προτάσεων πάνω στο θέμα αυτό