Τσίπρας: Δεν θέλω τριπλές εκλογές τον Μάιο - Έως το 2020 στις αγορές

tsipras_sto_euronews

Μιλώντας στο Euronews, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι, εάν η Αθήνα συνεχίσει να πετυχαίνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, η περικοπή των συντάξεων θα αποφευχθεί - Προβληματισμός για τη δήλωσή του περί εκλογών, που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα - Λέει ότι ζήτησε «συγγνώμη» για το Μάτι, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη - Η τοποθέτησή του για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και τις αγορές - ΝΔ: «Μισόλογα» Τσίπρα για τις συντάξεις - Τι απαντά το Μαξίμου

Συνέντευξη στην ελληνική υπηρεσία του Euronews και την δημοσιογράφο Έφη Κουτσοκώστα παραχώρησε, με την ευκαιρία της παρουσίας και της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είχαν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο τις προηγούμενες ημέρες, μεταδίδεται απόψε ολόκληρη. Σε αυτήν, και ερωτηθείς εάν μπορεί να πει καθαρά ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει: «Το λέω καθαρά, αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι».

«Αν δεν τους πιάνουμε;» ερωτάται ο κ. Τσίπρας, για να απαντήσει πως, «αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους, βεβαίως και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε». «Αυτό είναι υποχρέωσή μας» συνεχίζει, προσθέτοντας ότι «όταν μια χώρα έχει υποχρεώσεις, όπως και ένα νοικοκυριό έχει υποχρεώσεις, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξοικονομεί τα χρήματα να πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις».

Ο πρωθυπουργός σχολιάζει ότι, δυστυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα χρεοκοπημένη, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει 180% του ΑΕΠ χρέος και πως «αυτό που καταφέραμε εμείς, είναι να καταστήσουμε βιώσιμη την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους».

«Αυτό, λοιπόν, είναι που έχει δημιουργήσει ασφάλεια στις αγορές, ασφάλεια στους επενδυτές, συν το γεγονός ότι φτιάξαμε και αυτό το "μαξιλάρι" ρευστότητας των 30 περίπου δισ. ευρώ, που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς μέχρι και το 2020 πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε ζεστό χρήμα από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια» προσθέτει ο κ. Τσίπρας, «επισημοποιώντας» επί της ουσίας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει στις αγορές νωρίτερα από το 2020...

«Σιβυλλική» δήλωση για τον χρόνο των εκλογών

Ο πρωθυπουργός ερωτάται και για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, τονίζοντας ότι ήταν ξεκάθαρος στη Θεσσαλονίκη, κατά την παρουσία του στην 83η Διεθνή Έκθεση. «Είπα ότι ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία και μάλιστα εξήγησα το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη, στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες -εγώ δεν θα πω εσκεμμένα, ίσως για μεθοδολογικούς λόγους- δημοσκοπικές μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας» υπογραμμίζει.

Και συνεχίζει: «Συνεπώς, θα επαναλάβω αυτό που είπα: στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας και οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2019». «Δεν αποτελεί στόχο ούτε στρατηγική ούτε επιθυμία μας να έχουμε τριπλές εκλογές» σημειώνει, ερωτηθείς εάν αποκλείει το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο.

Η δήλωση αυτή του κ. Τσίπρα προκαλεί προβληματισμό, καθώς, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ, την περασμένη Κυριακή, είχε αφήσει ανοιχτό, για πρώτη φορά, το ενδεχόμενο να μην εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία, ενισχύοντας έτσι το σενάριο που, αυτήν την στιγμή, φαντάζει ως επικρατέστερο: τριπλές κάλπες -ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές- τον Μάιο του 2019.  

Ενδέχεται ωστόσο να κρύβει και ένα στοιχείο αιφνιδιασμού, καθώς η δήλωση του πρωθυπουργού δεν αποκλείει το σενάριο της διεξαγωγής εθνικών εκλογών νωρίτερα από τον Μάιο του ερχόμενου έτους και, πάντως, όχι μαζί με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ερωτηθείς, δε, για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι και για το αν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει «συγγνώμη» από τους ανθρώπους που βίωσαν την τραγωδία, ο πρωθυπουργός δίνει την δική του εκδοχή: «Συγγνώμη ζήτησα έμπρακτα και όχι επικοινωνιακά, όχι για να αντιμετωπίσω με επικοινωνιακό τρόπο την τραγωδία, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων και όχι μονάχα της δικής μου».

ΝΔ για συντάξεις

«Ο κ. Τσίπρας άφησε και πάλι μισόλογα για το αν θα κόψει τις συντάξεις που ο ίδιος ψήφισε και η ΝΔ καταψήφισε» σχολίασε η Νέα Δημοκρατία.

Και προσέθεσε: «Τα πράγματα είναι απλά: Αν δεν είχε βάλει τη χώρα σε τέταρτο άτυπο μνημόνιο, δεν θα χρειαζόταν καμία διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το αν θα κοπούν οι συντάξεις. Μέχρι να πάρει το πράσινο φως -όπως του ευχόμαστε- ας ζητήσει τουλάχιστον συγγνώμη από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους για την "ευχή" που τους έδωσε προ εβδομάδος να μην μακροημερεύσουν, για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό».

Απάντηση Μαξίμου

«Η ΝΔ έχει στηρίξει όλη της την πολιτική ύπαρξη στη βαθιά της επιθυμία να εφαρμοστεί η εμμονή του ΔΝΤ και να περικοπούν οι συντάξεις. Τόσο για να κατηγορεί την κυβέρνηση, όσο και γιατί αυτό είναι μέρος του προγράμματος Πινοσέτ που έχει αντιγράψει ο κ. Μητσοτάκης και επιθυμεί να εφαρμόσει στην Ελλάδα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Λυπούμαστε, αλλά θα τους διαψεύσουμε διπλά» προσέθεσαν, «τόσο στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 όσο και στις επόμενες εκλογές, που θα στείλουν τους νοσταλγούς του ΔΝΤ και του Πινοσέτ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».
Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Euronews

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο «Euronews» και την δημοσιογράφο Έφη Κουτσοκώστα

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας στο Global Conversation και από εδώ, από το Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο. 
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ.
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Θέλω να ξεκινήσουμε από την παρουσία σας εδώ και από την ομιλία σας και θέλω να κάνω και μια σύγκριση με το παρελθόν. Όταν εσείς αναλάβατε την κυβέρνηση στην Ελλάδα, πρώτη φορά το 2015, ασκούσατε πολύ σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη ασκεί την πολιτική στα κράτη-μέλη, προφανώς και με πολλές προεκτάσεις στο θέμα της οικονομικής πολιτικής. Τι έχει αλλάξει από τότε σε σας, εάν εσείς, δηλαδή, αλλάξατε γνώμη για την Ευρώπη ή αν η Ευρώπη άλλαξε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κριτική άσκησα και σήμερα για τα λάθη της Ευρώπης, αλλά και για τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων. Για το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάστηκε οκτώ ολόκληρα χρόνια, κάτω από σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ άλλες χώρες, μέσα σε τρία χρόνια, κατάφεραν να ξεφύγουν. Και βεβαίως, άσκησα σκληρή κριτική και για το γεγονός ότι αυτά τα προγράμματα και οι πολιτικές που επιλέγονταν, επιλέγονταν πίσω από κλειστές πόρτες. Υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ένα έλλειμμα Δημοκρατίας, που αποτελεί, μαζί με τον δημοσιονομικό φετιχισμό μια νεοφιλελεύθερη προσέγγιση οικονομίστικη στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτά τα δύο μαζί αποτελούν τις βασικές αιτίες για τις οποίες η Ευρώπη έχει πάψει να είναι ελκυστική προς τους πολίτες της και τη βασική αιτία για την άνοδο της ακροδεξιάς. Τώρα, αν με ρωτάτε εάν έχει αλλάξει η Ευρώπη, η Ευρώπη βεβαίως και αναγκάστηκε να προσαρμοστεί, αλλά αναγκάστηκε πολύ αργά και πολύ λίγο να προσαρμοστεί. Και οι αλλαγές που έκανε, έγιναν αργά και έπρεπε να είναι βαθύτερες. Το αν άλλαξα εγώ, όλοι οι άνθρωποι αλλάζουν, ξέρετε. Προσαρμόζονται στις δυσκολίες για να τις αντιμετωπίσουν. Δεν άλλαξε, όμως, η βασική μου κατεύθυνση. Ο βασικός πυρήνας των ιδεών μου, ο βασικός πυρήνας της ιδεολογίας μου και της πολιτικής μου στόχευσης. Ήταν να βγει η χώρα από την κρίση, βγήκε η χώρα από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνική πλειοψηφία.
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Θέλω να μείνουμε λίγο στα ευρωπαϊκά, γιατί σε μερικούς μήνες έχουμε και ευρωεκλογές και θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Τώρα, το τοπίο στην Ευρώπη έχει αλλάξει. Βλέπουμε και τις τελευταίες έρευνες ότι και το Ευρωκοινοβούλιο το επόμενο δεν θα είναι πια το ίδιο. Εσείς, ποιον θα στηρίζατε; Και σας ρωτάω, επειδή είχατε και μια συνάντηση με τον Επίτροπο, τον κ. Μοσκοβισί. Θα τον βλέπατε ως πιθανό υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν, ακόμη κι αν είναι με τους Σοσιαλδημοκράτες και όχι με το κόμμα της Αριστεράς;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, πριν πάμε στα πρόσωπα, είναι να δούμε τις πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή, μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο. Ρόλο καταλύτη στη δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου σύγκλισης προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων από τον χώρο της Αριστεράς, από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και από τον χώρο της Οικολογίας. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, χωρίς να αλλάζουμε πολιτική οικογένεια. Αλλά θεωρώ ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια βρίσκομαι στην καρδιά της συνεννόησης, προσκεκλημένος κάθε φορά με τον ρόλο του παρατηρητή, γιατί εγώ το έχω επιλέξει, στις συναντήσεις των σοσιαλιστών ηγετών και βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά πολύ κοντά σε αυτές τις διεργασίες. Διότι θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο για την Ευρώπη και για τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνική πλειοψηφία.
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Γυρνώντας στην Ελλάδα τώρα και στα θέματα οικονομίας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ναι, βγήκε από τα μνημόνια, μάλιστα πολύ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχάρησαν όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, παρ΄  όλα αυτά, ο κόσμος στην Ελλάδα περιμένει κάποια μέτρα, τα οποία ήδη έχουν προνομοθετηθεί και φυσικά αναφέρομαι στο θέμα των συντάξεων. Και ακόμα ο κόσμος ανησυχεί και περιμένει μια απάντηση στο αν εσείς είστε διατεθειμένος τελικά να παρακάμψετε το ΔΝΤ, το οποίο ζητούσε το συγκεκριμένο μέτρο και να προβείτε ακόμα και σε μονομερείς ενέργειες, όσον αφορά αυτό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, η δομική αλλαγή σε σχέση με λίγους μήνες πριν, είναι ότι η χώρα τελείωσε το πρόγραμμα προσαρμογής, βγήκε από τα μνημόνια και έγινε ξανά μια κανονική χώρα με περιορισμούς, βεβαίως, που προβλέπονται για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Και βεβαίως, με ιδιαίτερες συνθήκες συνεννόησης με την Κομισιόν και τους θεσμούς, που προβλέπονται για όλες τις χώρες που έχουν φύγει από προγράμματα προσαρμογής. Αυτό που έχει αλλάξει, ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες θα επιτυγχάνονται οι στόχοι. Εμείς, λοιπόν, έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στο βαθμό, λοιπόν, που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται και τα στατιστικά στοιχεία δείξουν ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε θα καταθέσουμε, όπως προβλέπεται τον Προϋπολογισμό του 2019, στις 15 του Οκτώβρη στην Κομισιόν. Θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαιο, κατά την άποψή μου, ότι αυτό το οποίο θα επικρατήσει, είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και βεβαίως για την κοινωνική πλειοψηφία. Και ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική, που μειώνουν τη ζήτηση, μειώνουν την κατανάλωση και άρα σπρώχνουν την οικονομία ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης, το οποίο μόλις τώρα αποφύγαμε, μόλις τώρα ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα, θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Άρα, λέτε ότι εάν πετύχετε τους στόχους δεν θα κόψετε τις συντάξεις. Μπορείτε να το πείτε καθαρά αυτό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο, το οποίο και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι.
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τώρα, σε μια τελευταία του συνέντευξη, είπε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση σταματήσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα, τότε και οι Ευρωπαίοι θα σταματήσουν και θα αναστείλουν τα μέτρα για το χρέος. 
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, βεβαίως. Σωστό είναι αυτό.
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Και το λέω αυτό, γιατί και το θέμα των συντάξεων είναι διαρθρωτικό μέτρο, έτσι θεωρείται και όχι ένα δημοσιονομικό μέτρο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας εξηγήσω: Είναι σωστό, κατ΄ αρχάς, αυτό. Τα συμφωνηθέντα είναι το 3,5% του πλεονάσματος, το οποίο πρέπει να πετυχαίνουμε για να αποπληρώνουμε το χρέος μας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων, της σπατάλης, της διαφθοράς, της κακοδιαχείρισης. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που της έδωσε τη δυνατότητα να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά. Άρα, λοιπόν, οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει επ’ουδενί να αντιστραφούν και δεν θα αντιστραφούν. Αυτό το οποίο σας εξήγησα, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, δεν είναι δομική μεταρρύθμιση, δεν είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Άρα, να λοιπόν ένα ακόμα επιχείρημα που συντείνει στην άποψη ότι αν πιάνουμε τους στόχους δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. 
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Αν δεν τους πιάνουμε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους, βεβαίως και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε. Αυτό είναι υποχρέωσή μας. Ξέρετε κάτι; Πρέπει να το καταλάβουμε. Όταν μια χώρα έχει υποχρεώσεις, όπως και ένα νοικοκυριό όταν έχει υποχρεώσεις, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξοικονομεί τα χρήματα να πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα υπερχρεωμένη. Όχι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μια χώρα χρεοκοπημένη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία έχει 180% του ΑΕΠ χρέος. Αυτό το οποίο καταφέραμε εμείς, είναι να καταστήσουμε βιώσιμη την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους. Αυτό, λοιπόν, είναι που έχει δημιουργήσει ασφάλεια στις αγορές, ασφάλεια στους επενδυτές, συν το γεγονός ότι φτιάξαμε και αυτό το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 30 περίπου δισ. ευρώ, που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς μέχρι και το 2020 πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε ζεστό χρήμα από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια.
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Τώρα θέλω να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα που, επίσης, καίει την Ευρώπη και αν θέλετε την έχει αλλάξει κιόλας κατά πολύ, που είναι η  μετανάστευση. Και η Ελλάδα παραμένει πάντα στην πρώτη γραμμή της συγκεκριμένης ιστορίας. Και θέλω να σας ρωτήσω για την τελευταία προειδοποίηση από την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, που είπε ότι το Κέντρο Υποδοχής των προσφύγων στην Μόρια ενδέχεται να κλείσει μέσα σε 30 ημέρες, γιατί απλά οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν εκεί, είναι πραγματικά άθλιες. Και σας ρωτάω: μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα, γιατί δεν έχει καταφέρει τελικά να διαχειριστεί ποτέ αυτή την κατάσταση;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τον πολύ απλό λόγο του ότι ακόμα και αν είχαμε το πιο πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο έχει μια χωρητικότητα άλφα, αλλά αναγκάζεσαι να φιλοξενείς πέντε φορές το άλφα ή έξι φορές το άλφα τους φιλοξενούμενους εκεί, τον αριθμό εννοώ των ανθρώπων εκεί, είναι εκ των πραγμάτων δεδομένο ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα στα νησιά. Είναι μία πραγματικότητα η οποία ορίζεται από την πολύ δύσκολη συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει με την Τουρκία, την ευρωτουρκική συμφωνία, την οποία πρέπει να τηρήσουμε. Και πρέπει να την τηρήσουμε όσο το δυνατόν…
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Δεν τηρείται αυτή τη στιγμή;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τηρείται και τηρείται με έναν τρόπο που εμείς επιδιώκουμε να – αν θέλετε- ικανοποιεί πλήρως τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε ούτε να πνίγουμε ανθρώπους στο Αιγαίο. Και όχι μόνο δε μπορούμε αλλά δεν το θέλουμε βεβαίως. Που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιστρέφουμε ανθρώπους χωρίς να εξετάσουμε σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο βαθμό, όπως ορίζει η διεθνής νομιμότητα και οι διεθνείς συνθήκες, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε όπως ορίζεται για αυτούς που ζητάνε άσυλο στη χώρα μας. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην φύγει πίσω ούτε ένας άνθρωπος, ο οποίος χρίζει, δικαιούται προστασίας με βάση τη διεθνή νομοθεσία στη χώρα μας και την Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις. Οι ροές την ίδια στιγμή δεν μειώνονται. Έχουν, βεβαίως, μειωθεί σε σχέση με αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατούσε το 2015, αλλά υπάρχουν ακόμα. Είναι ροές κάποιων δεκάδων ανθρώπων καθημερινά που δημιουργούν αυτή την υπερσυγκέντρωση προσώπων στα νησιά, μεταναστών και προσφύγων στα νησιά. Που, πιστέψτε με, καμία χώρα και καμία δομή και καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά στον βαθμό που –επαναλαμβάνω- έχει ως προτεραιότητα να ανταποκριθεί στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή νομιμότητα.
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Ποια είναι η σχέση σας με τον κύριο Σαλβίνι και τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας; Θεωρείτε ότι είστε στην ίδια πλευρά στο θέμα το Προσφυγικό; 
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε, δεν θα το έλεγα. Παρόλα αυτά, μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι η ιταλική κυβέρνηση αναδεικνύει τη μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στους υποστηρικτές της σκληρής στάσης απέναντι στο Προσφυγικό. Και η αντίφαση έρχεται ακριβώς ανάμεσα σε αυτούς που έχουν την ίδια προσέγγιση, θα έλεγα σχεδόν ακροδεξιάς κοπής, τη διαφορά που έχουν μεταξύ τους αν κατοικούν σε χώρες του Νότου ή σε χώρες του Βορρά. Διότι ναι μεν οι ακροδεξιές δυνάμεις στην Ιταλία έχουν το ίδιο θεωρητικό υπόβαθρο με τις ακροδεξιές δυνάμεις στη Βόρεια Ευρώπη, εντούτοις το κρίσιμο ερώτημα είναι το αν θα αφεθεί η χώρα μόνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αν είναι στη Βόρεια Ευρώπη, δεν βρέχεται από θάλασσα, είναι μια χώρα περίκλειστη και μπορεί να υψώσει τείχη, λέει, μόνη ας το αντιμετωπίσω και ας κόψει ο καθένας το λαιμό του. Η Ιταλία δεν μπορεί να πει το ίδιο και δεν λέει το ίδιο. Αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν ότι μια τεράστια παγκόσμια κρίση, όπως η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, μπορεί να λυθεί χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς συνεργασία.
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Άρα θεωρείτε ότι έχει δίκιο όταν κρατάει αυτή τη σκληρή γραμμή στο Προσφυγικό, όπως έχουμε δει να κάνει;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ιταλία, η ιταλική κυβέρνηση κρατάει –επαναλαμβάνω- μια στάση, η οποία έχει πολλές αντιφάσεις. Διότι από τη μία αρνείται να παραλάβει καράβια με μετανάστες, από την άλλη μόλις αυτά φτάσουν στα νερά της, ζητάει βοήθεια από γειτονικές χώρες να παραλάβουν αυτές. Άρα, δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης και κανείς δεν μπορεί να λύσει μόνος του το πρόβλημα αυτό. Η δική μου η άποψη, γιατί δεν θεωρώ και τόσο σκόπιμο να ασκώ κριτική σε άλλες κυβερνήσεις, θα σας πω τη δική μου άποψη και την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι ότι η προσφυγική κρίση είναι διεθνής και ευρωπαϊκή. Δεν είναι κρίση των χωρών πρώτης υποδοχής, δεν είναι ελληνική κρίση, δεν είναι ιταλική κρίση, δεν είναι ισπανική κρίση. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Άλλωστε, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν θέλουν να μείνουν στις χώρες πρώτης υποδοχής. Ο στόχος τους είναι να πάνε σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι, επίσης, συλλογικός. Ένα συλλογικό πρόβλημα, πρέπει να βρούμε συλλογικό τρόπο αντιμετώπισης. 
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Πάμε, λοιπόν, σε ένα γεωπολιτικό θέμα στο οποίο βρέθηκε η Ελλάδα να είναι στο επίκεντρο και μιλώ φυσικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συμφωνία που κάνατε με τα Σκόπια. Και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία να δούμε πού τελικά θα καταλήξει αυτό. Και θέλω να σας ρωτήσω: Όλα δείχνουν –και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στα Σκόπια- ότι η  Συμφωνία, τουλάχιστον στο δημοψήφισμα θα περάσει. Αν περάσει, λοιπόν, και η Συνταγματική Αναθεώρηση και φτάσουμε στην ελληνική Βουλή, τι θα γίνει; Και ρωτάω φυσικά γιατί ο κυβερνητικός σας εταίρος, και πάρα πολύ πρόσφατα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξει αυτή τη Συμφωνία. Θεωρείτε ότι μπορεί τελικά αυτή η κυβέρνηση, αν αυτό γίνει, να έχει νομιμοποίηση να συνεχίσει ή μπορεί να πάμε σε εκλογές, τελικά, λόγω Σκοπιανού; 
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς, εύχομαι και ελπίζω η Συμφωνία αυτή να προχωρήσει. Εύχομαι, ελπίζω και στηρίζω την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να κερδίσει το δημοψήφισμα. Και, βεβαίως, την ακόμη πιο δύσκολη προσπάθεια μετά, να βρει 2/3 στη Βουλή, στο Κοινοβούλιό του, προκειμένου να επικυρώσει τη συνταγματική αλλαγή. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή. Λύνει ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, το λύνει με θετικό τρόπο για τη χώρα, κατά την άποψή μου. Άλλωστε, 140 χώρες σε όλον τον κόσμο αναγνώριζαν με τη συνταγματική της ονομασία τη γείτονα χώρα. Πλέον, υπάρχει ο γεωγραφικός προσδιορισμός για όλες τις χρήσεις και κυρίως, υπάρχει η αναγνώριση και αποδοχή από τους γείτονές μας ότι η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, είναι ελληνική. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, να σας απαντήσω ευθέως. Η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, όπως ακριβώς ορίζει η ίδια η Συμφωνία όταν ολοκληρωθεί στην άλλη πλευρά η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης και, βεβαίως, όταν προχωρήσει η συγγραφή του πρωτοκόλλου ένταξης και η υπογραφή του στο ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία και να μπορούμε να κυρώσουμε και το πρωτόκολλο ένταξης. Η Συμφωνία αυτή θα βρει απόλυτη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή. Και σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, το οποίο το απάντησα και στη ΔΕΘ, σέβομαι και διαφωνώ με τη στάση του κυβερνητικού μου εταίρου, με τον οποίο έχω μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία και είμαι βέβαιος ότι θα τηρήσει τις αρχές του, έτσι όπως και ο ίδιος τις πιστεύει, αλλά δεν θα διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα.
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Επειδή έκανα μια ερώτηση για τις εκλογές, στη ΔΕΘ δεν το κλείσατε ακριβώς αυτό το θέμα, τώρα μπορείτε να το κλείσετε; Μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι εκλογές θα γίνουν όταν τελειώσει η τετραετία ή μπορεί να περιμένουμε και κάτι άλλο;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στη Θεσσαλονίκη νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος. Είπα ότι ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία. Και μάλιστα εξήγησα, το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες, εγώ δεν θα πω εσκεμμένα, ίσως για μεθοδολογικούς λόγους, δημοσκοπικές μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Συνεπώς, θα επαναλάβω αυτό που είπα. Στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας και οι εκλογές τον Οκτώβρη του 2019.
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Άρα, αποκλείετε το σενάριο των τριπλών εκλογών το Μάιο; 
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν αποτελεί στόχο, ούτε στρατηγική, ούτε επιθυμία μας να έχουμε τριπλές εκλογές. 
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Θέλω να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση, πιο προσωπική, για ένα θέμα το οποίο, βασικά είχε συγκλονίσει και όλη την Ευρώπη το καλοκαίρι και μιλάω φυσικά για τις φωτιές στην Αττική και στο Μάτι, που είχε και αρκετούς νεκρούς, σχεδόν 98 νεκρούς. Και ήθελα να σας ρωτήσω ,προσωπικά αν εσείς νιώσατε ή νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη από τους ανθρώπους που βίωσαν αυτή την τραγωδία το καλοκαίρι;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Κουτσοκώστα, συγγνώμη ζήτησα έμπρακτα και όχι επικοινωνιακά, όχι για να αντιμετωπίσω με έναν επικοινωνιακό τρόπο την τραγωδία, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων και όχι μονάχα της δικής μου. Διότι μια από τις βασικές αιτίες αυτής της τραγωδίας δεν ήταν μόνο το φυσικό φαινόμενο, ο αέρας των 11 μποφόρ, ή τα όποια λάθη και όποιες παραλείψεις μπορεί να έγιναν, αλλά –εν πάση περιπτώσει- για αυτά θα κρίνουν άλλοι, όχι εγώ. Άλλωστε, όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο κανείς είναι να αντιμετωπίσει σε αυτές τις συνθήκες μια καταστροφή μέσα σε μιάμιση ώρα γιατί τόσο διήρκησε από την έναρξη της φωτιάς, ώσπου να φτάσει στην παραλία. Αλλά, έλεγα ότι ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών και των αιτιών έχει να κάνει με το πώς οικοδομήθηκαν αυτές οι περιοχές, το πώς δεν είχαν πρόσβαση οι πολίτες να βγουν στην ακτή, το πώς εγκλωβιστήκαν εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης και των παρανομιών που είναι κοινή ομολογία, που δεν είναι ευθύνες της δικής μου διακυβέρνησης.  
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Ωστόσο, η δική σας διακυβέρνηση διαχειρίστηκε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ωστόσο, ανέλαβα πλήρως την πολιτική ευθύνη και σε ό,τι μας αναλογεί αναλάβαμε πλήρως και μια μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια καθημερινής μάχης για την αποκατάσταση, την επούλωση των πληγών. Τους ανθρώπους που χάθηκαν δεν μπορούμε να τους γυρίσουμε πίσω, αλλά την επούλωση των πληγών αυτών που έμειναν, της περιοχής, ούτως ώστε το Μάτι να αναγεννηθεί στον πιο γρήγορο δυνατό χρόνο.
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ. 
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

ΣΧΟΛΙΑ (46)

Δε θελουμε εκλογες

Να παραιτηθουν απο πολιτικοι: Τσιπρας, Καμενος, Φωφη, Βενιζελος, Μητσοτακης, ποταμης, Λεβεντης. Αυτο θελουμε. Διοτι δεν κανει κανενας τους για πρωθυπουργος. Ενοειται και οσοι αλλοι κυβερνησαν επι μεταπολιτευσης.

Ότι να ναι

Η κομμουνιστική δήμευση μέσω της φορολογίας 80% (βάλτε μαζί και έμμεσους φόρους, ΦΠΑ σε οτι πληρώνουμε και ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουμε) δεν ειναι εξοικονόμηση. Ειναι ληστεία. Το μαξιλάρι δεν προήλθε απο αύξηση του ΑΕΠ αλλα απο τη φορολογία. Το τέλος δε θα ναι καλό γιατί αυτή η πολιτική δεν ειναι βιώσιμη και οι αγορές το ξέρουν πολύ Καλα αυτο.

Νάγια Οικονόμου

Μας ενδιαφέρει να πάρει δρόμο κ ακολούθως οι αγορές! "Έμαθε" να μιλάει και για τις αγορές, το... να μη πω!.. Βασικά δε θα ΄θελε καθόλου εκλογές ο αλιτήριος κ κάθε μέρα αυτοδιαφημίζεται προπαγανδίζονται

Νικόλαος Τσουκαλάς

ΔΕΝ ξεχνώ!!!

Βαλεντίνη

Αυτός πιστεύω ότι θα κάνει , τουλάχιστον ευρωεκλογές και βουλευτικές μαζί . Αν κάνει χωριστά τις ευρωεκλογές πρώτα , θα φάει τέτοια σφαλιάρα , που μετά θα ψάχνετε και θα τον πάρει η κατηφόρα για τα καλά. Οι δημοτικές , δεν λέω ότι είναι ασήμαντες , αλλά εκεί , υπεισέρχονται κι' άλλοι παράγοντες . π.χ Ενας καλός δήμαρχος , μπορεί να εκλεγεί η επανεκλεγεί από την τοπική κοινωνία , ασχέτως κομματικής ταυτότητας . Είναι Πονηρός ο τύπος , ξέρει , όλο το παλιό ΠΑΣΟΚ είναι εκεί , γνωρίζει ...........

Κώστας

ΘΑ γίνει και αυτό. Στις εκλογές θα πάρει ο ΚΜ 60% και ο ΑΤσ 40% χονδρικά και θα βγει ο δεύτερος στο σύνταγμα να πανηγυρίσει και οι "άλλοι από κάτω θα χορεύουν" το χορό των νικητών. Μια ζωή, μια μαστούρα ωρέ.

Κarletos

Αφου γνωριζει την επερχομενη ηττα του...τοσο σε κυβερνητικο επιπεδο....οσο και κομματικο στη συνεχεια...προσπαθει με τα γνωστα πλεον εφυολογηματα του να παραμεινει στη καρεκλα για την οποια ξεπουλησε τα παντα...και επροδοσε τους παντες... " Καιρος γαρ εγγυς" Αλ6

gge

Ως τις επομενες εκλογες θα εχουν φανει τα πρωτα θετικα αποτελεσματα της εξοδου απο τα μνημονια! και βεβαια θ'αρχισουν να υλοποιουνται οι εξαγγελιες στη ΔΕΘ, οπως η αυξηση του κατωτατου μισθου στα 751, μειωση ΕΝΦΙΑ, συνταξεις ΔΕΝ κοβονται κλπ! Οποτε κλασικα ο Κυριακος θα κερδισει τις δημοσκοπησεις και ο Αλεξης τις εκλογες,κι ολοι ευχαριστημενοι!! χιχιχιχιχιχι!

ΘΑ ΦΑΣ ΚΑΛΑ

Ρε ξεφτιλισμενε ποιες συνταξεις..ΤΟ ΕΚΑΣ για σχεδον 500.000 μικροσυνταξιουχους δεν το εκοψες και τους εχεις καταδικασει σε αργο θανατο;..Αλλα θα αντεξουν μεχρι το ΜΑΙΟ ολοι αυτοι+οι οικογενειες τους θα τα πουμε καλα ετοιμασου να καλοπερασεις..ασχολησου εσυ αν δεν κοψεις τις παχυλοτατες συνταξεις μερικων..

geo

11 φορες εκοψα τις συνταξεις Πασοκ-ΝΔ , να μη κοψει κι αυτος μια?

Περιστέρα

Αυτός έριξε τους άλλους για να δώσει αυξήσεις στις συντάξεις, να σκίσει τα μνημόνια και να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Δεν τον ψήφισε ο κόσμος για να τις μειώσει και άλλο , μας δουλευεις ρε φίλε;

ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΗΣΕ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΛΙΓΕΣ

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ??

Τζιμ

Ρε παιδιά αν ακούω Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας με πιάνει από γέλια μέχρι τάση για εμετό θλίψη κλπ. Το έχει πάθει κανείς? Από το 1841 και τις πρώτες εκλογές της νέας ελληνικής ιστορίας με κανέναν άλλον πρωθυπουργό δεν με έπιαναν γέλια...Ίσως με ΓΑΠ μόνο λίγο..Αλλά όχι ΤΈΤΟΙΟ χαλι.

Τεξανος

Οτι και να νομιζει κανενας για τον ΓΑΠ, τουλαχιστον στις συνεντευξεις που εδωσε στην Αμερικη στην αρχη της κρισης, ηταν Α.ΨΟ.ΓΟΣ και εκπροσωπησε υπεροχα την Ελλαδα. Περηφανια ενοιωσα στην Αμερικη που ειμαι Ελληνας με τον ΓΑΠ. Και μονο σοσιαληστης δεν ειμαι. Το σημερινο ζαβο ειναι απο αλλο παραμυθι.

Καλλ

ΑΣΕ ΜΑΣ ΒΡΕ ΦΙΛΕ ΠΟΥ ΕΝΟΙΩΣΕΣ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΕΦΡΥ !! ΜΟΝΟ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ-ΜΕ ΤΕΩΣ ΚΑΙ ΝΥΝ-ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑΠΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ !!

Ναι αλλά ...

Μετα τις εκλογές στην ΕΕ και το 5% που θα παρετε κ. Τσιπρα θα πάτε και σε εθνικές εκλογές. Καληνυχτα κ. πρωθυπουργέ!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsavousoglou_main

Είπε ότι η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, αλλά... «στην τελευταία επίσκεψη συμφωνήσαμε με την Ελλάδα -όσον αφορά τις διερευνητικές συνομιλίες, όπου συζητούμε όλα τα θέματα- να επανεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για την μη κλιμάκωση της έντασης»

kotzias

Με αφορμή τη δήλωση του τομεάρχη της ΝΔ ότι «Κοτζιάς και Καμμένος αλληλοεκβιάζονται» - Τον καλεί να ανακαλέσει τις κατηγορίες ή να τις αποδείξει - «Δεν απεμπολώ το δικαίωμά μου να κάνω πολιτικές εκτιμήσεις» του απαντά ο τομεάρχης της ΝΔ

kegeroglou

«Αν το πιστεύετε ακόμα, πώς βάλατε στην κυβέρνηση έναν υφυπουργό του Πινοσέτ;» είπε ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον υπουργό Μεταφορών, υπενθυμίζοντάς του τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Γιώργο Παπανδρέου

10