Εξηγήσεις για τη διατήρηση Παναγιωτάκη στη ΔΕΗ, παρά την καταδίκη του, ζητά η ΝΔ

panagiotakis_stathakis_mesa

Στη Βουλή φέρνουν το θέμα που αποκάλυψε το Πρώτο ΘΕΜΑ 23 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Παρέμεινε στη θέση του και ανανεώθηκε η θητεία του, παρότι καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση

Εξηγήσεις για το γεγονός ότι διατηρείται στη θέση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι έχει καταδικασθεί για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, ζητά η ΝΔ.

Με ερώτησή τους, 23 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνουν στη βουλή το θέμα που αποκάλυψε το Πρώτο ΘΕΜΑ και καλούν τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να εξηγήσει γιατί διατήρησε στη θέση του τον Μ.Παναγιωτάκη, η θητεία του οποίου, μάλιστα, ανανεώθηκε τον Ιούνιο, παρότι η υπόθεση για την οποία πρωτόδικα καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση, εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό. Οι 23 βουλευτές σημειώνουν ότι η υπόθεση αφορά τη συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων υπαλλήλου του κ.Παναγιωτάκη, η οποία καταδικάστηκε για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Έτσι, οι 23 βουλευτές της ΝΔ καλούν τον κ.Σταθάκη και την κυβέρνηση να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα:
1.Γνώριζαν την υπόθεση όταν ανανέωσαν τη θητεία του Προέδρου της ΔΕΗ;
2. Αν ναι, ο Υπουργός και η Κυβέρνηση συναινούν με τέτοιες έκνομες συμπεριφορές, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο μια ήδη επιβαρυμένη οικονομικά ΔΕΗ;
3. Και βέβαια, θα εξακολουθήσει να χαίρει της εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ύστερα και από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης;


Το χρονικό της υπόθεσης και η καταδίκη Παναγιωτάκη

Όπως αποκάλυψε το Πρώτο ΘΕΜΑ η πρωτόδικη καταδίκη του Εμμ. Παναγιωτάκη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στις 28 Φεβρουαρίου του 2017 αφορά στη συγκάλυψη υπαλλήλου της Δημόσιας Επιχείρησης και υφισταμένης του, ενώ σε λίγες ημέρες, στις 28 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Η υπάλληλος της ΔΕΗ είχε κατηγορηθεί και έχει καταδικαστεί για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος!

Η είδηση αυτή συμπίπτει μάλιστα με την πρόσφατη δημοσιοποίηση της απόφασης της ΔΕΗ να εξαγοράσει την εταιρεία εμπορίας ενέργειας EDS του αντιπροέδρου της σκοπιανής κυβέρνησης και προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, αντί 4,8 εκατ. ευρώ, δύο μόνο μήνες πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό που γεννά, όμως, ερωτήματα ηθικής τάξης είναι ότι ο κ. Παναγιωτάκης -εκλεκτός της κυβέρνησης, πρώην συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ- τοποθετήθηκε στο τιμόνι της Δημόσιας Επιχείρησης ενώ ήταν γνωστό ότι διωκόταν ποινικά για το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος άπαξ και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα διά παραλείψεως» και ότι επρόκειτο να δικαστεί για τη συγκεκριμένη κατηγορία άμεσα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν πια ο κ. Παναγιωτάκης καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2017 σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τον έψεξε, αλλά τον επιβράβευσε, παρατείνοντας τον περασμένο Απρίλιο τη θητεία του στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ.

Με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου εκτός από τον πρόεδρο της ΔΕΗ καταδικάστηκαν επίσης για το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση» τέσσερα ακόμη ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης. Ανάμεσά τους και η υπάλληλος που κατηγορήθηκε πως δωροδοκήθηκε κατά συρροή κατά την άσκηση των καθηκόντων της και παρ’ όλα αυτά, όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση, βρισκόταν υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς προστασίας που ξεκινούσε από τα υψηλά κλιμάκια της ΔΕΗ. Γι’ αυτό άλλωστε καταδικάστηκε η ίδια για «ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος» την οποία διέπραξαν οι προϊστάμενοί της. Το δικαστήριο επέβαλε σε όλους τους κατηγορούμενους ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για ένα έτος, πλην της υπαλλήλου που εμπλεκόταν στη δωροδοκία, για την οποία η ποινή μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως.

Το κουβάρι της δυσώδους αυτής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Μάιο του 2013, όταν ο κ. Παναγιωτάκης κατείχε ακόμη τη θέση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ. Ιδιώτες κατήγγειλαν εγγράφως στη ΔΕΗ ότι γεωλόγος-υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ, υφισταμένη του κ. Παναγιωτάκη, τους εκβίαζε ζητώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να εγκρίνει την ηλεκτροδότηση αγροτικών τους εγκαταστάσεων.

Τις καταγγελίες σε βάρος της υπαλλήλου, η οποία μάλιστα σήμερα είναι συνταξιούχος, ερευνούσε ήδη η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία! Και ενώ οι καταγγελίες για τη δράση της γεωλόγου είχαν λάβει διαστάσεις και ήταν γνωστές στους συναδέλφους της, αλλά και στους προϊσταμένους της, ο κ. Παναγιωτάκης και οι συγκατηγορούμενοί του συμπεριφέρονταν σαν να μη συνέβαινε τίποτα ενώ «παρέλειψαν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα» τις καταγγελίες αυτές.

Χαρακτηριστική για τη στάση που τηρούσαν τα στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης και το ροκάνισμα του χρόνου στο οποίο είχαν επιδοθεί, προκειμένου η έκνομη δράση της υπαλλήλου να μην τεθεί υπόψη των εισαγγελικών αρχών, είναι η κατάθεση που έδωσε στο δικαστήριο αστυνομικός που έκανε την προανάκριση για τη συγκεκριμένη υπόθεση: «Προκύπτει από έγγραφα ότι γνώριζαν από καιρό. Είχε κακοφορμίσει το θέμα. Οπου και αν πηγαίναμε μας έλεγαν: Γι’ αυτό ήρθατε;» ανέφερε, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο οι κατηγορούμενοι επιχειρούσαν να κλείσουν την υπόθεση με μια πειθαρχική έρευνα που σερνόνταν έξι μήνες χωρίς αποτέλεσμα. «Μετά από δική μας αίτηση έγινε πειθαρχική έρευνα που διήρκεσε 5-6 μήνες χωρίς να γίνει κάποια άλλη ενέργεια. Απ’ όσο θυμάμαι, η υπάλληλος παρέμενε στη θέση της», κατάθεσε.

Οπως προκύπτει δε από τη δικαστική απόφαση, ποτέ δεν κινήθηκε καμία πειθαρχική έρευνα σε βάρος του κ. Παναγιωτάκη, όταν ακόμη κατείχε τη θέση του προϊσταμένου της ΔΕΔΔΗΕ, για τα όσα δεν έπραξε, προκειμένου η έκνομη δράση της υφισταμένης του να διερευνηθεί από τις εισαγγελικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

σοφιστης

Απορω πως υπαρχουν ακομη ιδιωτες επενδυτες στη ΔΕΗ. Και καλα που η εταιρικη της διακυβερνηση αγνοει την μειοψηφια (για ποια δικαιωματα, εδω μιλαμε για επιβολη..). Πως παρθηκε η αποφαση της επενδυσης στα Σκοπια οταν τα οικονομικα της ΔΕΗ ειναι χαλια, με τι σκεπτικο, ποιοι πρεπει να παραπεμφθουν για απιστια πρεπει να διερευνηθουν. Σιγουρα απο την ειτροπη κεφαλαιοαγορας αν οχι και απο εισαγγελικες αρχες

Ρίτα

Να σταλούν στον Κορυδαλλό οι καταδικασθέντες, φαίνεται δεν έχουν άλλους για να εξαφανίζουν τα χρήματα μας σε συριζαίικα κομματικά ρουσφέτια.

Γιώργος 45

Πως κάνετε έτσι ρε παιδιά ;;; Να είχε κατηγορηθεί για παράνομη στάθμευση το καταλαβαίνω, αλλά για μια απλή παράβαση καθήκοντος φωνάζετε ;;; Άλλωστε δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση. Όταν γίνει αυτό σε 10-15 χρόνια βλέπουμε. ( το αστείο, για μένα τουλάχιστον, είναι ότι όταν λέω ότι στη χώρα μας έχουμε δημοκρατικά εκλεγόμενες δικτατορίες μερικοί με κοιτάνε περίεργα).

Ο ΔΙΚΑΙΟΣ

Καλά τώρα τους μάθατε; Καλά κάνουν και τον κρατάνε εφόσον δεν έχει φάει . . . ισόβια. Αυτό είναι για τους οπαδούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάτι σαν . . . επιβράβευση, αφού στηρίζει απόλυτα αυτό που θεωρούν . . . ηθικό πλεονέκτημα.

ΑΣΤΟΣ

.....και το Τσυριζοτσίρκουλο, ο Πρωθυπουργός της Βαλκανομπανανίας, κούναγε το δάκτυλο και μίλησε γιά νεποτισμό στο Ευρωκοινοβούλιο!!!.......

Στο κωλοχανίο υπάρχουν ευθύνες ;;;;

Στο κωλοχανίο υπάρχουν ευθύνες ;;;; Στα σκουπίδια ζητάς να μάθεις πιο βρωμάει περισσότερο ;;;;;

Θάνος

Ο ΣΥΡΙΖΑ τους φυλάει τους δικούς του ανθρώπους.ψαξτε λιγο να δείτε αν γίνονται πειθαρχικά σε όλη την Ελλάδα,και από ποιον χώρο προέρχονται κατά κύριο λόγο η κατηγορούμενοι.μιλαμε για φασιστικό μόρφωμα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

latous

Ο Σερζ Λατούς τον οποίο επικαλείται ο πρωθυπουργός έλεγε ότι «οι ημέρες του ευρώ είναι μετρημένες» - Επιχειρηματολογούσε υπέρ της αυτονομίας της Κρήτης και της καθιέρωσης παράλληλου κρητικού νομίσματος 

xanthos_polakis

Παράπονα στους Αν. Ξανθό και Π. Πολάκη για τους διορισμένους διοικητές νοσοκομείων- «Στέκονται απαξιωτικά έως και εχθρικά στις παρατάξεις μας, φορώντας τον μανδύα του ακομμάτιστου και του με αξιοκρατία τοποθετημένου Διοικητή»

2
0174_elena_akrita_3052017-708

«Προφανώς και στην πολιτική όπως και στα άλλα επαγγέλματα, ένα βαρύ όνομα συνιστά μια μεγάλη προίκα, μια πολύ καλή αρχή, αλλά τελικά το τι θα κάνεις και αν θα τα καταφέρεις, εξαρτάται από τον ίδιο τον υποψήφιο», ανέφερε σχολιάζοντας τους υποψήφιους για την ευρωβουλή που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

36