Νεύρα Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

«Ο νεποτισμός αποτελεί πολιτική πρακτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο ευρωβουλευτής Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς - Ο Ισπανός κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να μην επαναλάβει τα σφάλματα του 2015 και να μην επιστρέψει στις μεθόδους του λαϊκισμού» και τόνισε: «Δεν ήταν η Ευρώπη των τραπεζών που έσωσε την Ελλάδα από την άβυσσο, αλλά η Ευρώπη των φορολογουμένων που σηκώνονται κάθε πρωί για να εργαστούν» - Υποστηρίζετε τη ΝΔ, του απάντησε ο Αλ.Τσίπρας

tsipras-evrokoinovoulio_main01
Φανερά εκνευρισμένος, χειρονομώντας και με υψηλούς τόνους απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ευρωβουλευτή από την Ισπανία και εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς. Ο Ισπανός Ευρωβουλευτής στην τοποθέτησή του μετά την πρωτολογία του Έλληνα πρωθυπουργού, υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι το 2015 οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του κόστισαν στους Έλληνες 100 δισ. ευρώ, ενώ τον κάλεσε να μην επιστρέψει στον λαϊκισμό εν όψει των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο νεποτισμός στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πολιτική πρακτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δευτερολογία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

«Κύριε Τσίπρα, κοστίσατε 100 δισ. ευρώ στην Ελλάδα»

Ο κ. Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς τόνισε ότι τα συγχαρητήρια για το τέλος των Μνημονίων πρέπει να αποδοθούν στον ελληνικό λαό και όχι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι πλέον βλέπει τον κ. Τσίπρα «πολύ αλλαγμένο». Αναφορικά με τις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα για τις «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές της ΕΕ, ο Ισπανός Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι ολόκληρη η Ευρώπη «έσωσε την Ελλάδα» και κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην επαναλάβει τα σφάλματα του 2015 και να μην επιστρέψει στις μεθόδους του λαϊκισμού, καθώς είτε δεξιός, είτε αριστερός είναι επικίνδυνος για κάθε χώρα.

«Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι έσωσαν την Ελλάδα»

Ο κ. Γκονζάλες Πονς είπε ότι η Ελλάδα καταφέρνει να βγει από την κρίση χάρη στις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και τη στήριξη της ΕΕ, και πλέον ο κ. Τσίπρας έχει τώρα δύο επιλογές: «Είτε να ακολουθήσει την οδό των μεταρρυθμίσεων, που έχει επιστρέψει την Ελλάδα στο δρόμο της ευημερίας είτε αυτόν του λαϊκισμού».

Ο Ισπανός Ευρωβουλευτής κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να αποφεύγει να συγχέει ηθελημένα την ΕΕ με τους τεχνοκράτες, καθώς ήταν οι Ευρωπαίοι πολίτες και φορολογούμενοι αυτοί που δάνεισαν τη χώρα.

Κλείσιμο
«Δεν ήταν η Ευρώπη των τραπεζών και των εταιρειών που έσωσε την Ελλάδα από την άβυσσο, αλλά η Ευρώπη των φορολογουμένων που σηκώνονται κάθε πρωί για να εργαστούν. Ήταν οι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι που βοήθησαν την Ελλάδα».
tsipras-nevra01

Τσίπρας: «Υποστηρίζετε τη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας»

Εμφανώς ενοχλημένος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον κ. Γκονζάλες Πονς, ότι υποστηρίζει την Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος του ΕΛΚ και τον κάλεσε να μην υιοθετεί τη θεωρία των δύο άκρων αλλά αντίθετα να απευθυνθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, η στάση της οποίας απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών είναι «ο ορισμός του λαϊκισμού και τους καιροσκοπισμού». 

«Άθελά σας υποστηρίζετε τη θεωρία των δύο άκρων», δήλωσε ο κ. Τσίπρας ο οποίος σε έντονο τόνο υποστήριξε ότι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα μπορεί να κατηγορηθεί για νεποτισμό και σε καμία περίπτωση το κόμμα του ή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.


Απών ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την ομιλία Τσίπρα

Σε μια άδεια ολομέλεια και χωρίς την παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκληρώθηκε η αρχική εισήγηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να ασκούν αδιάκοπη κριτική για τη στάση που έχει επιδείξει απέναντι στην Ευρώπη.

Οι εκπρόσωποι των λοιπών πολιτικών ομάδων κατηγόρησαν τη κυβέρνηση για λαϊκισμό ως αντιπολίτευση και έλλειψη δράσης ώστε να μειωθεί ο πελατειακός και αναξιοκρατικός χαρακτήρας της οικονομίας που οδήγησε στη κρίση.

Ούντο Μπούλμαν - Πρόεδρος, Σοσιαλδημοκράτες: «Δεν αναφέρθηκε στο λαό που υπέφερε»


Ο Γερμανός Πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης του ΕΚ, των Σοσιαλδημοκρατών άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό λέγοντας του πως δεν αναφέρθηκε στο λαό που υπέφερε και είναι σημαντικό ο καθένας να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» στη χώρα του.


Στη συνέχεια χαιρέτισε τη συμφωνία των Πρεσπών και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να διαμορφωθεί ένα κοινό κεντρικό σχέδιο για τη Μεσόγειο με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επίσης, πρότεινε να στηρίξει πρόσωπα που στηρίζουν την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών..

Νότης Μαριάς - Μέλος του προεδρείου, Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές: «Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε τον Α. Σαμαρά» 


Από τη πλευρά του ο Νότης Μαριάς δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε τον Α. Σαμαρά με την «ιστορία επιτυχίας» του δικού του Μνημονίου. “Κάνετε το ίδιο όταν υπάρχει πετσόκομμα των συντάξεων, φυγή στο εξωτερικό των νέων, παράνομους μετανάστες κλπ, μέμφοντας την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν άντλησε το σύνολο του εγκεκριμένου δανείου προς όφελος αναπτυξιακων πολιτικών, θέτοντας το ερώτημα αν θα εντάξει στον προϋπολογισμό την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.”


Κριτική άσκησε και για την συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως η Πρωθυπουργός έκανε «τζάμπα μάγκα» τον Ζάεφ.


Γκι Φερχόφστατ - Πρόεδρος, Φιλελεύθεροι «Είστε εκλογικό ατύχημα ή επαναστάτης μεταρρυθμιστής;»


Ο λαλίστατος Πρόεδρος των Φιλελευθέρων από το Βέλγιο, Γκι Φερχόσταντ δήλωσε πως για τα προβλήματα που υπάρχουν φταίνε και η Ελλάδα και η Ευρώπη κυρίως γιατί δεν έγιναν βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και διερωτήθηκε αν είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη κρίση.


Σύμφωνα με τον Βέλγο πολιτικό δεν είμαστε και το πρόβλημα όμως είναι πως 20 χρόνια μετά την έλευση του ευρώ δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια κρίση, χωρίς τους απαραίτητους κοινούς μηχανισμούς και κυρίως προϋπολογισμό της Ευρωζώνης αλλά και ευρωομόλογα.


Στη συνέχεια αναφερόμενος στη μεταπρογραμματική πορεία της Ελλάδας, έθεσε ένα ενδιαφέρον ερώτημα στον Αλέξη Τσίπρα, αν θέλει να τον θυμάται η ιστορία σαν εκλογικό ατύχημα ή σαν επαναστάτη μεταρρυθμιστή;


Πάντως εκτίμησε πως το παλιό σύστημα που οδήγησε στην Ελληνική κρίση υπάρχει ακόμα.


Λάουρα Έγκεα - Μέλος, Ευρώπη της Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας: «Ζοφερή η κατάσταση στην Ελλάδα»


Η συντηρητική Ευρωβουλευτής Λάουρα Εγκέα δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση γιόρτασε το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας, αλλά τα αποτελέσματα είναι ζοφερά:, καθώς το 90% των χρημάτων πήγαν στις τράπεζες, η εθνική περιουσία πωλείται, η ανεργία παραμένει υψηλή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης