Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει τέλος των μεταρρυθμίσεων

foto-alex-euk

Υπογράμμισε ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την ΕΕ δεν είναι όσοι επιθυμούν να την αλλάξουν, αλλά όσοι θέλουν να την διαλύσουν

Τις διαβεβαιώσεις του για τη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την στήριξή του στην «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών» με την πΓΔΜ, έδωσε στους Ευρωβουλευτές και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το «μέλλον της Ευρώπης». Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε ότι το τέλος της εποχής των μνημονίων δε σημαίνει σε καμία περίπτωση την επιστροφή της Ελλάδας στο παρελθόν, αλλά αντίθετα θα αποτελέσει μια τομή με το παρελθόν, ώστε να μην επαναληφθούν σφάλματα και πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας πολλές φορές στο παρελθόν η ΕΕ έλαβε αποφάσεις που πλήγωσαν τους Έλληνες πολίτες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τις πολιτικές που εφήρμοσε ένα κυρίαρχο μέρος της ΕΕ, επιλέγοντας τον δημοσιονομικό φετιχισμό και την επιβολή τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άτυπων οργάνων όπως το Eurogroup που «κρατούν τα κλειδιά της οικονομικής πολιτικής της χώρας».

«Η αποτυχία της ΕΕ να βρει δημοκρατικές λύσεις σε αυτήν την κρίση ήταν η αιτία που τροφοδότησε τον εθνικισμό και τον σοβινισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό η Ελλάδα έχει πλέον αλλάξει και από πηγή προβλημάτων, η χώρα μας έγινε η λύση για την Ευρώπη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην μεταναστευτική και προσφυγική κρίση υπογραμμίζοντας ότι όταν άλλοι στην Ευρώπη έχτιζαν τοίχους, οι Έλληνες πολίτες έδειξαν μεγάλο θάρρος στην διαχείριση του ζητήματος και αναφέρθηκε στον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς στην ΕΕ.


«Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήρισε «ιστορική», υποστηρίζοντας ότι μετά από χρόνια εθνικισμών στα Βαλκάνια, Ελλάδα και πΓΔΜ κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία – πρότυπο και για άλλες διαφορές στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία 

Λίγες ώρες πριν την ομιλία του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στην ολομέλεια του σώματος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την ΕΕ δεν είναι όσοι επιθυμούν να την αλλάξουν, αλλά όσοι θέλουν να την διαλύσουν.


Γκι Φέρχοφσταντ: «Δεν βλέπω τις αγορές να έχουν ανοίξει τις αγκάλες τους για την Ελλάδα»

Μετά το τέλος της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Γκονζάλες Πονς εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ΕΚ, απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι τα συγχαρητήρια για το τέλος των μνημονίων δεν πρέπει να δοθούν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αλλά στους Έλληνες πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι πριν από τρία χρόνια ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης στοίχησαν στην Ελλάδα 100 δισ. και έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι ο λαϊκισμός, είτε είναι δεξιός είτε αριστερός, είναι το ίδιο επικίνδυνος για μια χώρα.

Από την πλευρά των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών ο Γκι Φέρχοφσταντ, τόνισε ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην Ελλάδα και οι παθογένειες που οδήγησαν εξ αρχής τη χώρα στην κρίση εξακολουθούν να υφίστανται. «Δεν βλέπω τις αγορές να έχουν ανοίξει τις αγκάλες τους για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου προς τον Αλέξη Τσίπρα.


Τσίπρας: «Η κυβέρνησή μου κατάφερε να ολοκληρώσει το Μνημόνιο»

Μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ευτυχής που η κυβέρνησή του πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις άλλες κυβερνήσεις, ήτοι στην ολοκλήρωση του Μνημονίου. «Αν αισθάνομαι ότι κάτι πετύχαμε ήταν η εφαρμογή διαρθρωτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα προστατεύσαμε την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε επίσης ως επιτυχία της κυβέρνησής του την επίτευξη των τεράστιων πρωτογενών πλεονασμάτων που συμφωνήθηκαν στο Eurgoroup κατηγορώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα για την κατάσταση που βρήκε στη χώρα όταν ο ίδιος ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2015.

«Η στάση της Νέας Δημοκρατίας στη συμφωνία των Πρεσπών είναι ο ορισμός του λαϊκισμού» 

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από εκπροσώπους πολιτικών ομάδων για την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύει τον νεποτισμό και τον λαϊκισμό, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία και αναφερόμενος στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεπσών για το όνομα της πΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού και θα διδάσκεται στα μελλοντικά βιβλία της ισοτρίας

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Δημήτριος.-

"Φωτογραφική» τροπολογία για τους αρεστούς των γραφείων Τύπου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ" Για τέτοιες μεταρρυθμίσεις μιλάει ο Τσίπρας.

Δημήτριος.-

"Φωτογραφική» τροπολογία για τους αρεστούς των γραφείων Τύπου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ" Για τέτοιες μεταρρυθμίσεις μιλάει ο Τσίπρας.

ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

Μίλησε σε άδεια έδρανα, καθώς όλοι στην Ευρώπη τον θεωρούν μηδαμινό, ηλίθιο και αποτυχημένο, οπότε δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον στο τι θα έλεγε. Εκτέλεσε πιστά και δουλικά όλες τις "εντολές" των Δανειστών εναντίον της Ελλάδας και των Ελλήνων, και τώρα του λένε "άντε στο καλό, looser" ! Δυστυχώς, αυτή είναι η σημερινή κατάντια της Χώρας, μίας απαξιωμένης, ανυπόληπτης και παρακμάζουσας Ελλάδας "του Τσίπρα".

Aaamanuel

Τι φοβάστε και κρύψατε την ομιλία τόσο χαμηλά δεν σας αρέσουν αυτά που λέει;

Λάμπρος

Θρασίμι μεχρι αηδίας!

ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ...

...και το εχει καταλαβει πια -του το ειπανε νετα σκετα οι "τοκογλυφοι", που τον πετανε τωρα στον τενεκε, αφου τον ξεφτιλισανε ως εκει που δεν παιρνει... Κοντολογις του ειπανε να ξεχασει τις ανοησιες με τις συνταξεις -εξ ου και δεν εβγαλε κιχ για το θεμα στην ΔΕΘ- και να κοψει τον λεμο του, μαζι με τις συνταξεις ομως! Αρα ειτε θα καταθεσει προυπολογισμο τον Οκτωβριο με κομμενες τις συνταξεις, ειτε θα το κανει κουγγι συγκρουομενος με τους δανειστες... Κι επειδη ειναι ΧΕΣΤΗΣ, δεν θα κανει ουτε το ενα, ουτε το αλλο... Εκεινο που θα κανει ειναι να τα ΒΡΟΝΤΗΞΕΙ πριν καταθεσει τον προυπολογισμο, οποτε ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ...

Σωτήρης

Ομιλία - επιχείρημα για να ψηφίσει κάποιος ευρωσκεπτικιστές. Ίσως ο μόνος που θεωρεί οτι η Τουρκία πρέπει να μπεί στην Ε.Ε. και να γεμίσει και άλλους λαθροισλαμιστές

γελάει ο κόσμος

Δεν βλέπω ολομέλεια... Μόνο καρέκλες άδειες βλέπω... όπως του αρμόζει δηλαδή!

για γέλια

Ηταν για γέλια . Η κατεύθυνση της ομιλίας του (πρωτολογίας και δευτερολογίας) ήταν : μόνο με τους συριζανελ τα μνημόνια δικαιώθηκαν . Να γιατί πολλοί παρευρισκόμενοι στο αμφιθέατρο γελούσαν ειρωνικά ...

ΓΟΥΔΙ

Πιο βλακας πεθαινεις...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης