Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει τέλος των μεταρρυθμίσεων

Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει τέλος των μεταρρυθμίσεων

Υπογράμμισε ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την ΕΕ δεν είναι όσοι επιθυμούν να την αλλάξουν, αλλά όσοι θέλουν να την διαλύσουν

foto-alex-euk
Τις διαβεβαιώσεις του για τη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την στήριξή του στην «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών» με την πΓΔΜ, έδωσε στους Ευρωβουλευτές και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το «μέλλον της Ευρώπης». Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε ότι το τέλος της εποχής των μνημονίων δε σημαίνει σε καμία περίπτωση την επιστροφή της Ελλάδας στο παρελθόν, αλλά αντίθετα θα αποτελέσει μια τομή με το παρελθόν, ώστε να μην επαναληφθούν σφάλματα και πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας πολλές φορές στο παρελθόν η ΕΕ έλαβε αποφάσεις που πλήγωσαν τους Έλληνες πολίτες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τις πολιτικές που εφήρμοσε ένα κυρίαρχο μέρος της ΕΕ, επιλέγοντας τον δημοσιονομικό φετιχισμό και την επιβολή τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άτυπων οργάνων όπως το Eurogroup που «κρατούν τα κλειδιά της οικονομικής πολιτικής της χώρας».

«Η αποτυχία της ΕΕ να βρει δημοκρατικές λύσεις σε αυτήν την κρίση ήταν η αιτία που τροφοδότησε τον εθνικισμό και τον σοβινισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό η Ελλάδα έχει πλέον αλλάξει και από πηγή προβλημάτων, η χώρα μας έγινε η λύση για την Ευρώπη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην μεταναστευτική και προσφυγική κρίση υπογραμμίζοντας ότι όταν άλλοι στην Ευρώπη έχτιζαν τοίχους, οι Έλληνες πολίτες έδειξαν μεγάλο θάρρος στην διαχείριση του ζητήματος και αναφέρθηκε στον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς στην ΕΕ.
tsipras stasvourgo
Κλείσιμο


«Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήρισε «ιστορική», υποστηρίζοντας ότι μετά από χρόνια εθνικισμών στα Βαλκάνια, Ελλάδα και πΓΔΜ κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία – πρότυπο και για άλλες διαφορές στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία 

Λίγες ώρες πριν την ομιλία του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στην ολομέλεια του σώματος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την ΕΕ δεν είναι όσοι επιθυμούν να την αλλάξουν, αλλά όσοι θέλουν να την διαλύσουν.


Γκι Φέρχοφσταντ: «Δεν βλέπω τις αγορές να έχουν ανοίξει τις αγκάλες τους για την Ελλάδα»

Μετά το τέλος της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Γκονζάλες Πονς εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ΕΚ, απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι τα συγχαρητήρια για το τέλος των μνημονίων δεν πρέπει να δοθούν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αλλά στους Έλληνες πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι πριν από τρία χρόνια ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης στοίχησαν στην Ελλάδα 100 δισ. και έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι ο λαϊκισμός, είτε είναι δεξιός είτε αριστερός, είναι το ίδιο επικίνδυνος για μια χώρα.

Από την πλευρά των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών ο Γκι Φέρχοφσταντ, τόνισε ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην Ελλάδα και οι παθογένειες που οδήγησαν εξ αρχής τη χώρα στην κρίση εξακολουθούν να υφίστανται. «Δεν βλέπω τις αγορές να έχουν ανοίξει τις αγκάλες τους για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου προς τον Αλέξη Τσίπρα.


Τσίπρας: «Η κυβέρνησή μου κατάφερε να ολοκληρώσει το Μνημόνιο»

Μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ευτυχής που η κυβέρνησή του πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις άλλες κυβερνήσεις, ήτοι στην ολοκλήρωση του Μνημονίου. «Αν αισθάνομαι ότι κάτι πετύχαμε ήταν η εφαρμογή διαρθρωτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα προστατεύσαμε την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε επίσης ως επιτυχία της κυβέρνησής του την επίτευξη των τεράστιων πρωτογενών πλεονασμάτων που συμφωνήθηκαν στο Eurgoroup κατηγορώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα για την κατάσταση που βρήκε στη χώρα όταν ο ίδιος ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2015.

«Η στάση της Νέας Δημοκρατίας στη συμφωνία των Πρεσπών είναι ο ορισμός του λαϊκισμού» 

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από εκπροσώπους πολιτικών ομάδων για την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύει τον νεποτισμό και τον λαϊκισμό, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία και αναφερόμενος στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεπσών για το όνομα της πΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού και θα διδάσκεται στα μελλοντικά βιβλία της ισοτρίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης