Ερώτηση από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προς Κοντονή για την αποφυλάκιση Φλώρου

Ερώτηση από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προς Κοντονή για την αποφυλάκιση Φλώρου

«Σοβαρή αντεγκληματική πολιτική που να υπαγορεύεται από τα κομματικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται» επισημαίνει στο κείμενό του ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

papatheodorou
Εξηγήσεις για την πρόωρη αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλωρου της Energa από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή ζητα ο κ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τονίζει στο κειμενο του «Σχετικά με την απόλυση υπό όρους από τη φυλακή του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση της Energa - Hellas Power, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κοντονής ανέφερε σε δήλωση του στις 25/8/2018 ότι «ζήτησε υπηρεσιακώς το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας δια του οποίου αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του καταδικασθέντος στην υπόθεση Energa προς έλεγχο, καθώς το διατακτικό του βουλεύματος δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αρ. Φλώρος είχε κριθεί ένοχος για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αλλά και ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας». Ο ίδιος εξηγεί πως «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Υπουργός γνώριζε ότι οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4356/2015) για την απόλυση υπό όρους του κρατουμένου είναι να έχει εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο (άρα και με ευεργετικό υπολογισμό) το ένα πέμπτο της ποινής του και να έχει διαγνωσθεί από το ΕΚΕΠΑ με αναπηρία άνω του 67% για μία σειρά ασθενειών. Επομένως, ο κ. Υπουργός γνώριζε πολύ καλά ότι με τη συνδρομή των παραπάνω προϋποθέσεων η χορήγηση από το Συμβούλιο της απόλυσης υπό όρους στον Αρ. Φλώρο ήταν αυτόματη και υποχρεωτική. Αντ’ αυτού, ο κ. Υπουργός επέλεξε για άλλη μια φορά, να αφήσει αιχμές εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της.

Το πραγματικό πρόβλημα ήταν και είναι οι διατάξεις του ν. 4356/2015 που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όπως και τότε είχαμε τονίσει στόχο είχαν να δημιουργήσουν ευνοϊκούς όρους εξόδου από τη φυλακή για ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων. Οι διατάξεις αυτές είναι απολύτως ελαστικές και σε ορισμένες περιπτώσεις φωτογραφικές. Πρέπει άμεσα να τροποποιηθούν όπως σε κάθε ευκαιρία έχουμε ζητήσει μετ’ επιτάσεως από τον κ. Υπουργό. Σοβαρή αντεγκληματική πολιτική που να υπαγορεύεται από τα κομματικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται!».

Ρωτά τελος: «1. Πως προτίθεται να παρέμβει για την τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου για την απόλυση υπό όρους των κρατουμένων και σε ποια κατεύθυνση;
2. Σε πόσους κρατουμένους έχει χορηγηθεί η απόλυση υπό όρους από την εφαρμογή του νόμου το 2015 και για ποιες ασθένειες;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης