Η Ιθάκη και οι «διακοπές του κόσμου» καθυστερούν τον ανασχηματισμό

ypourgiko-symvoulio01

O πρωθυπουργός ίσως να επιλέξει τη Δευτέρα, δηλαδή ανήμερα της εορτής του Αγίου Φανουρίου, για να «φανερωθεί» και η πολυπόθητη ανανέωση

Με τη δικαιολογία «δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου» ανώτατη κυβερνητική πηγή απομακρύνει χρονικά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού από την τρέχουσα εβδομάδα, ύστερα από τη γκρίνια που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για τις επικείμενες αλλαγές. Φυσικά, οι δηλώσεις των εν λόγω κυβερνητικών πηγών έχουν διαψευστεί ουκ ολίγες φορές από την ίδια την πραγματικότητα.

Παρά ταύτα, δεδομένο είναι πως το σχεδόν μηδενικό “απόθεμα” στελεχών, για το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό κέντρο και την πολυπόθητη ανανέωση με στελέχη της αγοράς, φαίνεται να ζορίζει τον πρωθυπουργό, ο οποίος ίσως αναγκάζεται να μεταθέσει για αργότερα τις αλλαγές, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις το Σαββατοκύριακο.

Πιθανότατα από εβδομάδα να έχουμε νεότερα, καθότι -συνηθισμένοι οι πολίτες στις συμβολικές κινήσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-, ο Αλέξης Τσίπρας, ίσως να επιλέξει τη Δευτέρα, ημέρα της εορτής του Αγίου Φανουρίου, για να φανερωθεί και η πολυπόθητη ανανέωση, που θα στηρίξει και το αφήγημα της επικείμενης προεκλογικής παροχολογίας της ΔΕΘ.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, λοιπόν, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψης στην Ιθάκη, έκοψε τη φόρα των κυβερνητικών στελεχών που διέρρεαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα γίνει άμεσα η αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, λόγω της τραγωδίας στο Μάτι. Από χθες όλα άλλαξαν ως δια μαγείας. Ξαφνικά τα στελέχη εκτιμούσαν ότι ο πρωθυπουργός «δεν βιάζεται». Πηγές υποστήριζαν πως ένας από τους λόγους αναβολής είναι να γίνουν προσεκτικές κινήσεις , αλλά κυρίως να μην καεί επικοινωνιακά το μήνυμα που έστειλε μέσω του διαγγέλματός του από την Ιθάκη.

Η στροφή δεν θεωρείται τυχαία, αφού έχει ξεκινήσει ήδη εσωτερική «μουρμούρα» στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα δημόσια. Ενδεικτικό είναι ότι ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, αντέδρασε στις διαρροές για καρατόμησή του από το κόμμα. Μιλώντας στον Real Fm 97,8 απάντησε για τα σενάρια που τον θέλουν να αποχωρεί από τη θέση του γραμματέα και να τον αντικαθιστά ο Πάνος Σκουρλέτης. «Δεν ισχύει τίποτε από όλα αυτά που αναφέρονται ως δημοσιογραφικές εκτιμήσεις. Είμαι ο γραμματέας του κόμματος εκλεγμένος μετά το συνέδριο και υπηρετούμε συλλογικά με όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος τις αποφάσεις του συνεδρίου», είπε χαρακτηριστικά. 


Νωρίτερα, χθες, ο Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του είχε φωτογραφίσει τον κ. Ρήγα, λέγοντας αιχμηρά: «Δεν υπάρχουν προσωποπαγείς θέσεις. Τον γραμματέα τον εκλέγει η ΚΕ, τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου την καθορίζει ο πρωθυπουργός. Το βέβαιο είναι ότι θα γίνει ανασχηματισμός».


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε λίγες ημέρες θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, και εφόσον η τελική απόφαση ληφθεί από τον πρωθυπουργό, που εισηγείται τον αντικαταστάτη, η ΚΕ θα αποφασίσει την εκλογή του νέου γραμματέα.


Πάντως, ο Πάνος Σκουρλέτης, τον οποίο πληροφορίες θέλουν να αποτελεί το πρόσωπο-κλειδί του επερχόμενου ανασχηματισμού στο κόμμα, όχι μόνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλά το άφησε ανοικτό λέγοντας: «Και αν το επιθυμούσα ή δεν το επιθυμούσα δεν θα το συζητούσα σε κανένα ραδιόφωνο. Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του ειδικού βάρους του κόμματος, υπάρχει και ανάγκη αναδιάταξης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το κόμμα δεν είναι κυβερνητικό παραμάγαζο, θα υπάρχει και μετά την κυβέρνηση».


Για το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, είπε ότι «η Αριστερά μεγάλωσε κάτω από τις δύσκολες συνθήκες του μνημονίου, ωρίμασε και οφείλει να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου. Εάν εξασφαλίζονται πολιτικές προϋποθέσεις μπορούμε να το κάνουμε και στο πλαίσιο του ανασχηματισμού».


Πάντως, το προεκλογικό διάγγελμα με στοιχεία από επικολυρικό μελό αναζωπύρωσε τα σενάρια ότι η κυβέρνηση θέλει να είναι ετοιμοπόλεμη στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η άφιξη των Θεσμών, γύρω στις 10 Σεπτέμβρίου στην Αθήνα, θα επαναφέρει στην πραγματικότητα την ελληνική κυβέρνηση, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών καταφθάνουν με στόχο να παραμείνουν για περίπου εβδομάδα. Η έλευσή τους θα γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης και του μηχανισμού Ενισχυμένης Εποπτείας, που ενεργοποιήθηκε για 4 τουλάχιστον χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα ελέγξουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πρόοδο σε όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν οριστεί για τους επόμενους μήνες. Στο επίκεντρο τα έσοδα και οι δαπάνες, προκειμένου να δουν αν είναι βιώσιμοι οι στόχοι του προσχεδίου Προϋπολογισμού για το 2019 που θα κατατεθεί 1η Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.


Αποτελεί λοιπόν την πρώτη κρίσιμη μεταμνημονιακή διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, όπου θα φανεί αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να σώσει την περικοπή από το 2019, με την Κομισιόν να ξεκαθαρίζει ότι ό στόχος διασφάλισης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι δεδομένος.


Δεδομένου ότι η αγορά δεν έλαβε καθόλου θετικά το διάγγελμα του πρωθυπουργού  η κάθοδος των Θεσμών στην Αθήνα θα έχει καθοριστική σημασία. Θα γίνει λίγο μετά μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης στους προεκλογικούς μήνες, με τους Θεσμούς να έχουν στείλει μηνύματα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μη τήρηση των δεσμεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Μονομάχος

Δεν είναι οι διακοπές του κόσμου , αλλά οι δικές του !!!!!! Σιγά , μη χάσει τα μπάνια του ο τεμπελαρος !!!!!!! Αύγουστο έχουμε ακόμη......Να κάθεται να σκέπτεται καί νά προβληματίζεται; ......

123

Ακολουθει το δογμα του Αντρέα Παπανδρέου που προκειμένου να την "διαταράξει" τα μπάνια του λαού καθε καλοκαίρι παρατούσε την χώρα ακυβέρνητη για να χαρούν τις βιλες τους οι μιζαδωροι υπουργοί του.Τα ίδια ακριβως κανουν σημερα οι Συριζανελ τα φόρτωσαν στον κόκορα και εξαφανιζολ ολοι τους γι αυτό καηκαν οι άνθρωποι στο Ματι

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ. ΕΓΩ Ο //ΜΑΚΑΚΑΣ// ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ΄΄Α ΝΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ .

ρεαλιστής

Ψάχνει να βρει κάποιον που να δεχτεί να τον "ανασχηματίσει" γιατί από μόνος του δεν έχει το κουράγιο να το κάνει. Ο Καμμένος θα του ρίξει την κυβέρνηση, ο Πολάκης θα τον αρχίσει στα μπινελίκια και δεν θα ξέρει που να κρυφτεί, τον Σκουρλέτη τον φοβάται κι αυτόν κλπ και έτσι έχει κολλήσει η υπόθεση. Αυτά που γράφονται για βαθύ ανασχηματισμό, ούτε για αστείο δε γίνονται. Εκτός αν ο Αλέξης ανασχηματίσει τον εαυτό του.

Δεν φεύγεις να μας φτιάξει το κέφι..

Σύντροφε Τσίπρα , δεν μας απασχολεί καθόλου το παραμ-Ιθακη σου, ούτε ο ανασχηματισμός μπαζών , κομπλεξικών και λαμόγιων ... Μας φτιάχνει απίθανα η ιδέα να ξεκουμπιστείτε ...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mhtsotakis_ar

Συνέντευξη στον Γιάννη Πρετεντέρη - Για τις εκλογές: Το ματς ξεκινά από την αρχή -  «Διχαστικός ο ΣΥΡΙΖΑ - Η κουβέντα ότι το πρόγραμμά μας μυρίζει αίμα είναι πρωτοφανής. Δεν το έχω ξανακούσει, είναι αποκρουστική ως φράση» - Για ντιμπέιτ: Ο Τσίπρας δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με όλους - Για Αντετοκούνμπο: Μας έφτιαξε τη μέρα! 

12
tsipras-ekso

Προεκλογική καμπάνια με αμυντικά χαρακτηριστικά και αποφυγή κινήσεων, που θα εκθέτουν την αδυναμία του να συσπειρώσει και να φανατίσει την εκλογική του βάση, υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ

6
erdogan

Αθήνα και Λευκωσία προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της ήττας του Μπιναλί Γιλντιρίμ, που στην πραγματικότητα είναι και προσωπική ήττα του Τούρκου προέδρου

dhmoskopisi_ar

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc, το 50,1% προτιμά κυβέρνηση της ΝΔ - Το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 28,7%. Συντριπτικά υπέρ της γαλάζιας διακυβέρνησης και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ - Αυτοδυναμία της ΝΔ και διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα ευρήματα της μέτρησης που μετέδωσε ο ΑΝΤ1

13
4830932

Παρέμβαση του πρωην υπουργού σε τηλεοπτική εκπομπή ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου - Κυβερνητική σταθερότητα με συναίνεση και ενότητα είναι το ζητούμενο, σύμφωνα με τον συνταγματολόγο και βουλευτή

8