Η Ιθάκη και οι «διακοπές του κόσμου» καθυστερούν τον ανασχηματισμό

Η Ιθάκη και οι «διακοπές του κόσμου» καθυστερούν τον ανασχηματισμό

O πρωθυπουργός ίσως να επιλέξει τη Δευτέρα, δηλαδή ανήμερα της εορτής του Αγίου Φανουρίου, για να «φανερωθεί» και η πολυπόθητη ανανέωση

ypourgiko-symvoulio01
Με τη δικαιολογία «δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου» ανώτατη κυβερνητική πηγή απομακρύνει χρονικά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού από την τρέχουσα εβδομάδα, ύστερα από τη γκρίνια που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για τις επικείμενες αλλαγές. Φυσικά, οι δηλώσεις των εν λόγω κυβερνητικών πηγών έχουν διαψευστεί ουκ ολίγες φορές από την ίδια την πραγματικότητα.

Παρά ταύτα, δεδομένο είναι πως το σχεδόν μηδενικό “απόθεμα” στελεχών, για το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό κέντρο και την πολυπόθητη ανανέωση με στελέχη της αγοράς, φαίνεται να ζορίζει τον πρωθυπουργό, ο οποίος ίσως αναγκάζεται να μεταθέσει για αργότερα τις αλλαγές, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις το Σαββατοκύριακο.

Πιθανότατα από εβδομάδα να έχουμε νεότερα, καθότι -συνηθισμένοι οι πολίτες στις συμβολικές κινήσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-, ο Αλέξης Τσίπρας, ίσως να επιλέξει τη Δευτέρα, ημέρα της εορτής του Αγίου Φανουρίου, για να φανερωθεί και η πολυπόθητη ανανέωση, που θα στηρίξει και το αφήγημα της επικείμενης προεκλογικής παροχολογίας της ΔΕΘ.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, λοιπόν, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψης στην Ιθάκη, έκοψε τη φόρα των κυβερνητικών στελεχών που διέρρεαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα γίνει άμεσα η αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, λόγω της τραγωδίας στο Μάτι. Από χθες όλα άλλαξαν ως δια μαγείας. Ξαφνικά τα στελέχη εκτιμούσαν ότι ο πρωθυπουργός «δεν βιάζεται». Πηγές υποστήριζαν πως ένας από τους λόγους αναβολής είναι να γίνουν προσεκτικές κινήσεις , αλλά κυρίως να μην καεί επικοινωνιακά το μήνυμα που έστειλε μέσω του διαγγέλματός του από την Ιθάκη.

Η στροφή δεν θεωρείται τυχαία, αφού έχει ξεκινήσει ήδη εσωτερική «μουρμούρα» στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα δημόσια. Ενδεικτικό είναι ότι ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, αντέδρασε στις διαρροές για καρατόμησή του από το κόμμα. Μιλώντας στον Real Fm 97,8 απάντησε για τα σενάρια που τον θέλουν να αποχωρεί από τη θέση του γραμματέα και να τον αντικαθιστά ο Πάνος Σκουρλέτης. «Δεν ισχύει τίποτε από όλα αυτά που αναφέρονται ως δημοσιογραφικές εκτιμήσεις. Είμαι ο γραμματέας του κόμματος εκλεγμένος μετά το συνέδριο και υπηρετούμε συλλογικά με όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος τις αποφάσεις του συνεδρίου», είπε χαρακτηριστικά. 


Νωρίτερα, χθες, ο Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του είχε φωτογραφίσει τον κ. Ρήγα, λέγοντας αιχμηρά: «Δεν υπάρχουν προσωποπαγείς θέσεις. Τον γραμματέα τον εκλέγει η ΚΕ, τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου την καθορίζει ο πρωθυπουργός. Το βέβαιο είναι ότι θα γίνει ανασχηματισμός».


Κλείσιμο
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε λίγες ημέρες θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, και εφόσον η τελική απόφαση ληφθεί από τον πρωθυπουργό, που εισηγείται τον αντικαταστάτη, η ΚΕ θα αποφασίσει την εκλογή του νέου γραμματέα.


Πάντως, ο Πάνος Σκουρλέτης, τον οποίο πληροφορίες θέλουν να αποτελεί το πρόσωπο-κλειδί του επερχόμενου ανασχηματισμού στο κόμμα, όχι μόνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλά το άφησε ανοικτό λέγοντας: «Και αν το επιθυμούσα ή δεν το επιθυμούσα δεν θα το συζητούσα σε κανένα ραδιόφωνο. Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του ειδικού βάρους του κόμματος, υπάρχει και ανάγκη αναδιάταξης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το κόμμα δεν είναι κυβερνητικό παραμάγαζο, θα υπάρχει και μετά την κυβέρνηση».


Για το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, είπε ότι «η Αριστερά μεγάλωσε κάτω από τις δύσκολες συνθήκες του μνημονίου, ωρίμασε και οφείλει να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου. Εάν εξασφαλίζονται πολιτικές προϋποθέσεις μπορούμε να το κάνουμε και στο πλαίσιο του ανασχηματισμού».


Πάντως, το προεκλογικό διάγγελμα με στοιχεία από επικολυρικό μελό αναζωπύρωσε τα σενάρια ότι η κυβέρνηση θέλει να είναι ετοιμοπόλεμη στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η άφιξη των Θεσμών, γύρω στις 10 Σεπτέμβρίου στην Αθήνα, θα επαναφέρει στην πραγματικότητα την ελληνική κυβέρνηση, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών καταφθάνουν με στόχο να παραμείνουν για περίπου εβδομάδα. Η έλευσή τους θα γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης και του μηχανισμού Ενισχυμένης Εποπτείας, που ενεργοποιήθηκε για 4 τουλάχιστον χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα ελέγξουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πρόοδο σε όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν οριστεί για τους επόμενους μήνες. Στο επίκεντρο τα έσοδα και οι δαπάνες, προκειμένου να δουν αν είναι βιώσιμοι οι στόχοι του προσχεδίου Προϋπολογισμού για το 2019 που θα κατατεθεί 1η Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.


Αποτελεί λοιπόν την πρώτη κρίσιμη μεταμνημονιακή διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, όπου θα φανεί αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να σώσει την περικοπή από το 2019, με την Κομισιόν να ξεκαθαρίζει ότι ό στόχος διασφάλισης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι δεδομένος.


Δεδομένου ότι η αγορά δεν έλαβε καθόλου θετικά το διάγγελμα του πρωθυπουργού  η κάθοδος των Θεσμών στην Αθήνα θα έχει καθοριστική σημασία. Θα γίνει λίγο μετά μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης στους προεκλογικούς μήνες, με τους Θεσμούς να έχουν στείλει μηνύματα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μη τήρηση των δεσμεύσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης