Σε λίγο το διάγγελμα του Τσίπρα από την Ιθάκη - Έρχεται και ο ανασχηματισμός

Σε λίγο το διάγγελμα του Τσίπρα από την Ιθάκη - Έρχεται και ο ανασχηματισμός

Το διάγγελμα θα γίνει από προαύλιο χώρο ξενοδοχείου - Εμφανής η παρουσία αστυνομικών στο νησί - Στην ανακοίνωση του Μαξίμου, γίνεται λόγος για επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί του Ιονίου - «Πόλεμος» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με Καβάφη και Γαλιλαίο

ithaki_main01
“Πόλεμο” προκάλεσε η διαρροή για την τοποθεσία του διαγγέλματος της “οριστικής εξόδου από τα Μνημόνια”, ανήμερα της τυπικής λήξης του προγράμματος και λίγα 24ωρα πριν τον επικείμενο ανασχηματισμό. Ο “ομηρικός συμβολισμός” στην επιλογή της Ιθάκης, νησιού του Οδυσσέα, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οδήγησε σε πολιτικό μπρά ντε φερ μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την Νέα Δημοκρατία να απαντά με ποίημα του Καβάφη.

Η τελική ανακοίνωση για την «επίσκεψη» του Αλέξη Τσίπρα έγινε το πρωί της Τρίτης με μια λακωνική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στην Ιθάκη όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη».

Σύμφωνα με πληροφορίες το διάγγελμα θα γίνει από προαύλιο χώρο ξενοδοχείου που έχει θέα το λιμάνι της Ιθάκης ενώ στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με το δήμαρχο του νησιού θα του δοθεί μια προτομή του Οδυσσέα. Στο Βαθύ, την πρωτεύουσα της Ιθάκης, έχουν ήδη συγκεντρωθεί πολίτες ενώ εμφανής είναι η παρουσία αστυνομικών και λιμενικών.

ithaki-new-sim


Στις συσκέψεις της Ηρώδου Αττικού προκρίθηκε η πρόταση να μεταβεί ο Αλέξης Τσίπρας εκτός Μεγάρου Μαξίμου, για την ανακοίνωση του τέλους της οκταετούς μνημονιακής περιπέτειας.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, από Τετάρτη μετράμε αντίστροφα για τις αλλαγές της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου. Στελέχη εκτιμούν ότι θα αφορούν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μετά τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό αναμένεται να ακολουθήσει το πρώτο υπουργικό της σεζόν, στη συνέχεια η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και θα κλείσει ο κύκλος παρεμβάσεων με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έχοντας προηγουμένως αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες στα νέα χαρτοφυλάκια των υπουργών, με χρονικό ορίζοντα τον Απρίλιο του 2019, ωστε να υλοποιηθεί η προεκλογική παροχολογία και η προετοιμασία για τις κάλπες του 2019.

Τα σενάρια για τον ανασχηματισμό

Σαφής εικόνα για τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει, καθώς θέλει να διατηρήσει το στοιχείο της έκπληξης. Φαίνεται πάντως να δέχεται εισηγήσεις ακόµη και για σαρωτικές αλλαγές, που θα αγγίζουν τα περισσότερα υπουργεία, ωστόσο ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων υποχρεωτικές παραμονές υπουργών, καραμπόλες, αμετακίνητους, εφτάψυχους. Σημαντικότερος παράγοντας σε αυτή την εξίσωση παραμένει το σχεδόν μηδενικό “απόθεμα” στελεχών για το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό κέντρο και την πολυπόθητη ανανέωση με στελέχη της αγοράς. Παράλληλα, θα τοποθετήσει σε θέσεις - κλειδιά πρόσωπα που θέλει να προβάλει στα ψηφοδέλτια.

Ο αμετακίνητοι: Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Έφη Αχτσιόγλου. Το βαρύ χαρτί του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται η υπουργός Εργασίας και ενδεχομένως υποψήφια στη Θεσσαλονίκη. Εκτιμάται ότι θα παραμείνει για να συνδεθεί με θετικά νέα (κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις, 13η σύνταξη, αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων). Στους αμετακίνητους παραμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Τσάρος της Οικονομίας και ο τελευταίος μνημονιακός υπουργός Οικονομικών. Ομοίως, για τον Γιώργο Χουλιαράκη ( αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και τον Δημήτρη Λιάκο (υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ). Στην ίδια κατηγορία ο Γιώργος Σταθάκης, ο αγαπημένος υπουργός του Αλέξη Τσίπρα και ο λεγόμενος “εκτελεστής” των δύσκολων αποστολών. Από τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κλπ), στο νόμο με τα κόκκινα δάνεια και τώρα ο άνθρωπος που θα γκρεμίσει τα αυθαίρετα. Το ζεν ύφος του έχει καταστήσει τον υπουργό Ενέργειας, ο οποίος φέρει εις πέρας ό,τι του πει ο πρωθυπουργός ενώ αποτελεί και τον αγαπημένο πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά. Μικρές πιθανότητες κερδίζει το σενάριο μετακίνησης του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθότι ο Αλέξης Τσίπρας τον θεωρεί αναντικατάστατο το πόστο αυτό, ωστόσο ίσως θελήσει ο ίδιος να μετακινηθεί από την ηλεκτρική καρέκλα ενόψει εκλογών. Ο Πάνος Καμμένος θα παραμείνει υπουργός Άμυνας, όπως και ο Νίκος Κοτζιάς υπουργός Εξωτερικών, καθότι “τρέχει” τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αναβάθμιση: Αναβάθμιση για τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος φέρεται να πηγαίνει στη θέση του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος τώρα είναι υπουργός Οικονομίας και Αντιπρόεδρος. Η κίνηση αυτή σκοπό έχει την προβολή του νεαρού πολιτευτή προκειμένου να κερδίσει τη μάχη των εκλογών στη Μεσσηνία. Αναβάθμιση και για τον Στέργιο Πιτσιόρλα, ενώ τα σενάρια θέλουν τον νυν υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να μετακινείται. Ο πρωθυπουργός στοχεύει στην ανανέωση με νέα πρόσωπα όπως η Ράνια Σβίγκου, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Μιχάλης Καλογήρου. Αρκετά ακούγεται το όνομα του Χρήστου Στάικου. Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Enterprise Greece με στόχο της επενδύσεις θα κατέβει στην Αρκαδία και χρειάζεται ενίσχυση για τη δημοτικότητα του. Επίσης, ο Κώστας Δουζίνας είναι ο άνθρωπος που βοήθησε αρκετά τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του στο Λονδίνο, έχει δίκτυο στο εξωτερικό και αναμένεται να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί η ιδιότητα του ως καθηγητή. Από το κέντρο εκτιμάται ότι η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, η Λούκα Κατσέλη, Γιάννης Ραγκούσης ανήκουν στα ονόματα που έχουν καεί και αναζητείται άλλη λύση, όπως για παράδειγμα νεαρά πρόσωπα που δεν έχουν βρεθεί στα φώτα της δημοσιότητας.

Το ερωτηματικό για τον Πάνο Σκουρλέτη και το υπουργείο Εσωτερικών

Αποχώρηση και ερωτηματικά: Υπουργοί που αναµένεται να κινδυνεύσουν στη ρουλέτα των αλλαγών είναι πρωτίστως η Λυδία Κονιόρδου, που θεωρείται ήδη παροπλισµένη στο υπουργείο Πολιτισµού, ο Κώστας Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας, ίσως και ο Βαγγέλης Αποστόλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πιθανότερο είναι επίσης να αλλάξουν πολλοί υφυπουργοί, όπως η Κατερίνα Παπανάτσιου, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο ∆ηµήτρης Μπαξεβανάκης και ο Κώστας Φωτάκης κ.ά. Εκτός σύνθεσης φαίνεται να μένει ο Παύλος Πολάκης, ενώ ερωτηματικό είναι ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, αν και ο τελευταίος έχει επιζήσει των ανασχηματισμών. Από τους εφτάψυχους είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως εκπρόσωπος τύπου του κόμματος και κατέληξε να αναλάβει και τις αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη. Πηγές υποστήρίζουν ότι μεταβαίνει στην Κουμουνδούρου, σε θέση - κλειδί του κομματικού μηχανισμού, με στόχο και την καλύτερη διασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση. Επικρατέστερος για την αντικατάσταση του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος θα μετακομίσει από το υπουργείο Υποδομών.

Ως σενάριο, δεν αποκλείεται να συγχωνευτεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με το υπουργείο Εσωτερικών και οι αρμοδιότητες να περάσουν σε ένα ενιαίο συντονισμό, με το Προστασίας του Πολίτη να γίνεται αυτόνομο. Από το οικονομικό επιτελείο πιθανολογείται πως αποχωρεί η κ. Κατερίνα Παπανάτσιου που κατέχει το πόστο της υφυπουργού Οικονομικών. Σε περίπτωση που προκύψει κενό στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης και αποχωρήσει ο Σταύρος Κοντονής υποψηφιότητα θέτει και ο Μιχάλης Καλογήρου. Κανείς δεν ξέρει ακόµη αν θα επιστρέψουν στην κυβέρνηση επιφανή στελέχη όπως οι κύριοι Νίκος Φίλης, Νίκος Ξυδάκης κ.ά.

Πολιτική σύγκρουση για το κυβερνητικό αφήγημα της “καθαρής εξόδου” από την Ιθάκη

Τον τόνο των αντιδράσεων τον έδωσε αρχικά η Νέα Δημοκρατία η οποία έσπευσε να χαρακτηρίσει το αυριανό διάγγελμα Τσίπρα ως ακόμα μια επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία δεν παρέλειψε μάλιστα να σχολιάσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες του Μαξίμου και με τους στίχους του Καβάφη υπογραμμίζοντας ουσιαστικά ότι η φαρέτρα της κυβέρνησης έχει πλέον... αδειάσει.

«Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο. Αλλα δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια» ήταν οι στίχοι από την Ιθάκη του Κ. Καβάφη που υπενθύμισε η ΝΔ.

Στην ανακοίνωση της ΝΔ έσπευσε να απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνοντας ότι ο αρχηγός της ΝΔ δεν μπορεί να δεχθεί την πολιτική ακύρωση και να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Έσπευσε μάλιστα να υπενθυμίσει και τη γνωστή ρήση του Γαλιλαίου «eppur si muove» («κι όμως κινείται»).

Με δεδομένες τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και τα μελανά χρώματα με τα οποία περιγράφει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα ο διεθνής τύπος, στον χορό των αντιπαραθέσεων μπήκαν και τα κυβερνητικά στελέχη που «σήκωσαν το γάντι» και κατηγόρησαν ουσιαστικά τη ΝΔ και όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν επιθυμούν τον τερματισμό των μνημονίων.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, αλλά και του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη ο οποίος σε ανάρτησή του στο Instagram υποστήριξε ότι στη ΝΔ τα έχουν βάψει μαύρα για την έξοδο από τα μνημόνια.

Η κυβέρνηση Τσίπρα βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια και εκείνοι που με τις πολιτικές τους οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία σήμερα φορούν «μαύρες πλερέζες» και επιχειρούν αντιστροφή της πραγματικότητας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Για ποια ακριβώς έξοδο από τα μνημόνια πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Η δήθεν επιτυχία τους είναι τόσο fake, όσο και οι ίδιοι» απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι «η χώρα θα είχε βγει από τα Μνημόνια εδώ και τρία χρόνια αν δεν είχε επικρατήσει ο αντιμνημονιακός λαϊκισμός της Πρώτης Φοράς Αριστεράς».


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ


«Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο γραφείο Τύπου του Μαξίμου, δεν βρήκε λέξη να σχολιάσει τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι “η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ ευρώ”.

Ελπίζουμε να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση.


Υ.Γ Καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η ΝΔ του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη.


“Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι

Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.

Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”.»


Η απάντηση του Μαξίμου


«Ο κύριος Μητσοτάκης που


- Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α’ αξιολόγηση

- Την άνοιξη του 2016 έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης


- Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β΄ αξιολόγηση


- Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ να μην κλείσει τη Β’ αξιολόγηση


- Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης


- Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα


- Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο


- Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις


είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί γι’ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση. Γι’ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove».


Αντιδράσεις από ΠΟΤΑΜΙ – Ένωση Κεντρώων


Τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης έσπευσε να κατακρίνει και το ΠΟΤΑΜΙ το οποίο επεσήμανε ότι η Ελλάδα χρειάστηκε 8 χρόνια και τρία προγράμματα στήριξης που έφθασαν τα 288,7 δισ. ευρώ ενώ οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) χρειάστηκαν ένα πρόγραμμα και μόνο τρία χρόνια.


Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του συνεχίζουν να έλκονται από ιδεοληψίες τις οποίες εντάσσουν σε ακόμη πιο απατηλά “success story” που ανάλογα με τη συγκυρία πλασάρουν» σημείωσε επίσης η Σεβαστουπόλεως.


Την άποψη ότι «η έξοδος από το μνημόνιο κάτω από τους όρους που γίνεται αποκλείει θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς» εκφράζει, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων τονίζοντας ότι «τα σκληρά μέτρα μένουν, οι μεταρρυθμίσεις είναι στη μέση, επενδύσεις δεν έρχονται και τα χρήματα των τραπεζών βρίσκονται στο εξωτερικό».


Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων «η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και η πολιτική να κόβουμε συντάξεις, να βάζουμε φόρους και να διορίζουμε ανθρώπους με 300€ το μήνα, είναι πολιτική εξαθλίωσης και όχι ανάπτυξης».


ΚΙΝΑΛ: «Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο Τσίπρας απέτυχε»


Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο κ. Τσίπρας απέτυχε» επεσήμανε για το αυριανό διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος χρηστίδης. ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός οφείλει μια συγνώμη στον Ελληνικό λαό


«Ο κ. Τσίπρας, ο πρωταγωνιστής της δημαγωγίας και τον λαϊκισμού, νομίζει ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες του. Οι Έλληνες δεν είναι Λωτοφάγοι» σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης για την απόφαση του πρωθυπουργού να μιλήσει για τη λήξη του μνημονίου από την Ιθάκη.


«Θυμούνται τους πρωταγωνιστές των διχασμών, της πλατείας των αγανακτισμένων, των ανέξοδων υποσχέσεων που δέσμευσαν την χώρα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφαρμόζουν με τον πιο σκληρό και άδικο τρόπο το αχρείαστο μνημόνιο τους, με μέτρα που οι Έλληνες θα πληρώνουν για πολλές δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Χρηστίδης και τόνισε: «Αντί για πανηγύρια, θα έπρεπε να ζητήσουν ένα συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια. Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο κ. Τσίπρας απέτυχε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης