Ο αντίλογος Μητσοτάκη σε Τσίπρα: «Δεν βγαίνουμε από κανένα μνημόνιο, πολύ περισσότερο από την κρίση»

mitsotakis-nea-dimokratia

Άμεση απάντηση στον πρωθυπουργικό διάγγελμα αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ - Τι λένε στην Πειραιώς για τους επαίνους των ξένων και για τις κυβερνητικές διαρροές ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις 

«Δεν βγαίνουμε από κανένα μνημόνιο, πολύ περισσότερο δεν βγαίνουμε από την κρίση», είναι η θέση που αντιτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση στο αναμενόμενο πανηγυρικό διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο αναμένεται να απαντήσει άμεσα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε τη Δευτέρα από τις διακοπές του και είχε σειρά συσκέψεων με τους συνεργάτες του.

«Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι η τυπική λήξη του τρίτου προγράμματος. Τελειώνει δηλαδή η φθηνή χρηματοδότηση της χώρας, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα λιτότητας και οι βαριές δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια», υποστηρίζουν αξιωματούχοι της οδού Πειραιώς. Και σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί ο αντίλογο που θα αναπτύξει ο κ. Μητσοτάκης επιμένοντας στην αναγκαιότητα της πολιτικής αλλαγής ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Η χώρα έχει εισέλθει σε ένα νέο, άτυπο, 4ο μνημόνιο με μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ, με σκληρή εποπτεία, πολύ αυστηρότερη από όλες τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες πέρασαν από Μνημόνιο», επισημαίνουν γαλάζια στελέχη. «Και έχει υποχρεωθεί ήδη σε νέα λιτότητα διαρκείας με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του νεοδημοκρατικού επιτελείου, «το 3ο μνημόνιο ήταν απολύτως αχρείαστο» και «οδηγηθήκαμε σε αυτό από την απαράδεκτη τυχοδιωκτική πολιτική του κ. Τσίπρα. Με τις ανεύθυνες και δημαγωγικές επιλογές του, την δήθεν υπερήφανη διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα, την κωλοτούμπα και τελικά τον καταστροφικό λογαριασμό», συμπληρώνουν.
Προς επίρρωση των απόψεων τους, επικαλούνται τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ που εκτίμησε ότι «ο λογαριασμός ανέρχεται από 86 έως 200 δισ. ευρώ». Και έτσι, προσθέτουν, ενώ η Ελλάδα στο τέλος του 2014 είχε ολοκληρώσει την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή υποχρεώθηκε να βρεθεί ξανά στο χείλος του γκρεμού. Με αυτό το δεδομένο το φαινομενικό τέλος των μνημονίων προφανώς δεν είναι κάποιο καθοριστικό βήμα αφού η επίλυση πολύ σημαντικών προβλημάτων που έχει η χώρα για να αναταχθεί η οικονομία της βρίσκεται ακόμη μπροστά μας.

Έλεγχος ανά τρίμηνο, με παρόν το ΔΝΤ

Ιδιαίτερη επισήμανση κάνουν γαλάζια στελέχη στην ενισχυμένη εποπτεία «που σημαίνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα, αλλά και ποινές σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τα συμπεφωνημένα». Αναφέρουν ειδικότερα ότι τα μέτρα που μένει να ληφθούν θα παρακολουθούνται σε τριμηνιαία βάση, όπως ακριβώς συνέβαινε και στα τρία Μνημόνια.
Η συχνότητα, επίσης, των επισκέψεων των θεσμών -με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- παραμένει η ίδια και η Τρόικα κάθε τρίμηνο θα κρίνει κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και τους όρους που τίθενται για την περίοδο μετά το τρίτο Μνημόνιο. Και το μόνο που αλλάζει είναι ότι, αντί για την έγκριση των δόσεων που δεν θα υπάρχουν πια, θα συντάσσεται μια έκθεση που είναι βέβαιο ότι θα καθορίζει τη στάση των αγορών έναντι της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν «βαθμοί ελευθερίας»

Αξιωματούχοι της Πειραιώς αμφισβητούν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι κερδίζονται «βαθμοί ελευθερίας», υποστηρίζοντας ότι «ακόμη και αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση». Κατ΄ αυτούς, η πραγματικότητα είναι ότι οι άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια χρηματοδοτήθηκαν από τις αγορές, «πράγμα που δεν ισχύει για την Ελλάδα, η οποία θα είναι εκτός Μνημονίων και εκτός αγορών ταυτόχρονα, δηλαδή στον αέρα».

Δυστυχώς, σημειώνουν, όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση δεν φρόντισε να θωρακίσει την ελληνική οικονομία και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές. Δεν εφάρμοσε τις απαιτούμενες ιδιωτικοποιήσεις, δεν εξάλειψε τα capital controls, δεν ενέταξε τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Με αποτέλεσμα τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων να είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες που μπήκαν και βγήκαν από τα μνημόνια.

Ακόμη χειρότερα, συνεχίζουν, οποιαδήποτε εξωτερική αναταραχή, όπως αυτές που συνέβησαν προσφάτως με τη νομισματική κρίση στην Τουρκία ή την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, οδηγούν σε απότομη αύξηση των επιτοκίων στην Ελλάδα, γεγονός που ήδη επιβεβαιώνει πόσο ασταθής και ευάλωτη παραμένει η ελληνική οικονομία που μοιάζει να σέρνεται βαλτωμένη με αποκλειστική ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Οι Ευρωπαίοι δεν ζουν εδώ…»

Σε σχέση με τις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που κάνουν λόγο για επιτυχημένη ολοκλήρωση του Προγράμματος από πλευράς της Ελλάδας, επιτελείς της ΝΔ υποστηρίζουν ότι «η πραγματικότητα είναι ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν ζουν εδώ για να πληρώνουν τους υπέρογκους φόρους, τις αβάστακτες εισφορές και το βαρύ τίμημα λιτότητας».

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι «έχουν τους δικούς τους λόγους για να υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα πέτυχε». Σε κάθε περίπτωση, επικρίνουν την κυβέρνηση ότι επιλέγει να προβάλλει μόνο τα τμήματα των δηλώσεων που την βολεύουν. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε επί λέξει ότι «η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015» και ότι «το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ».

Οι συντάξεις

Αναφορικά, τέλος, με τις κυβερνητικές διαρροές ότι μπορεί να αναβληθεί η μείωση των συντάξεων, η Πειραιώς επισημαίνει: «Δεν υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που να πιστεύει πια τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Αυτοί έλεγαν τα μεγαλύτερα ψέματα στην αντιπολίτευση, παρ’ ότι γνώριζαν ότι θα έρθουν στην εξουσία. Τώρα που είναι βέβαιο ότι θα φύγουν από την εξουσία, δεν έχουν καμία δυσκολία να πουν ακόμη μεγαλύτερα ψέματα».

Και στο ίδιο πνεύμα, γαλάζια στελέχη επισημαίνουν ότι η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σχετική τροπολογία για μη μείωση των συντάξεων και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την απέρριψαν. «Η μείωση των συντάξεων έχει μόνο την υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου», καταλήγουν.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Παναγιώτης 62

Γουρλομάτη, επειδή οι μαδουροσυμμορίτες μας χρέωσαν με 100 δις, μην νομίζεις ότι ξεχάσαμε την καταστροφή την λεηλασία και την χρέωση της χώρας με 400 δις ευρώ που φέρατε εσείς οι γαλάζιοι μιζαδόροι μαζί με τους κλεφτοπασοκους!

Koύλnnnnnnn... τα ερκovτiσιov να εivαι SIEMENS

Eκεi που σε πονάει Koύλn! Κι εσένα και τον μαδουραλέξη!

M59

ΟΥΣΤ Κάφρε!!!!!

....

Θες να καταληξεις ρε γουρλε οτι κακως βγαινουμε και πρεπει να σε ψηφισει ο κοσμος να παραμεινουμε?? Εδω ο αντιπροεδρος σου εχει δηλωσει φανατικος των μνημονίων

Πουφου!!!!

¨Εκλασε κανείς????

O Kούλης τιμά και σέβεται τους αγώνες της αριστεράς

Kλάvει ο πεθαμέvos;

Κούλη καρβέλια οnoorεύεσαι

Εσένα περιμένουμε μεγάλε Κούλη Γουρλομάτη. Να έρθεις εσύ, παρέα με τον Ακροδεξιό Σαλιάρη Τρελάδωνη, να μας βγάλεις από τα μνημόνια και να μας γεμίσεις οφσόρ, θαλασσοδάνεια, τηλεφωνικά κέντρα Siemens, Κεελπνομαυρότρυπες και νοβαρτιζόμενες μίζες!

Τέρυ δώσε πόνο ....

Όταν κυβερνήσεις και εσύ αυτόν τον άμοιρο τόπο που έχει γίνει σκουπιδοφάγος των πιο ακατάλληλων φιλοδοξιών οι αυτοκτονίες θα είναι το πιο φυσιολογικό που θα ακούμε καθημερινά γιατί ελπίδα καμιά πια .... Γιατί ο παπα..ς εκεί ειχε στηριχτεί στην ελπίδα του κόσμου ....

Πόπη

Είτε βγαίνουμε είτε όχι, κύριε Κούλη, εσύ δεν βγαίνεις με τίποτα.

Koυληηηηηη΄΄΄και ΝΔούληηηη

Πρόσεξε μην πάθεις Εγκεφαλικούληηηη!!!!!

Stavros

Τουλάχιστον βγάλε τον σκασμό εσύ. Δεν είπες ποτέ ότι εσείς φταίτε που κυβερνά αυτός. Εξάλλου η οικογένεια σας μας κούρασε τα τελευταία 100 χρόνια. Πήρατε τις θέσεις ικανών ανθρώπων και τώρα πουλάς και εξυπνάδες.

ONNEΔITHΣ

@09:07: Pε Stavre γιατί λες ψέμματα; Ο Ελληνικός λαός θρέφει μόνο 90 χρόνο τον Κούλη και το σόι του! Όλοι αυτοί οι τεμπελχανάδες επίτιμοι, παιδιά, εγγόνια, ανίψια, κουμπάροι, βαφτιστήρια κλπ κλπ, που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους ξεζουμίζουν μόνο 90 χρόνια την χώρα!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

airplane_venez

Σύμφωνα με πηγή από τη Βενεζουέλα, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, ο δεύτερος υπουργός επέβαινε σε ένα από τα αεροσκάφη που έφθασαν στην Ελλάδα - Το ίδιο κανάλι κάνει λόγο και για επαφές της κυβέρνησης Τσίπρα με συνεργάτες του Γκουαϊδό

8
mloizou0

Μητσοτάκης για τις αποκαλύψεις του «Πρώτου ΘΕΜΑτος»: Το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας το γνώριζε - Γεννηματά: Δεν γνώριζε ο Τσίπρας ποια έβαζε; - Αμηχανία σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου - Επικρίσεις εκ των έσω από τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών: Αν το είχανε ψάξει καλύτερα, δεν θα γινόταν η πρόταση

97