Ο αντίλογος Μητσοτάκη σε Τσίπρα: «Δεν βγαίνουμε από κανένα μνημόνιο, πολύ περισσότερο από την κρίση»

Ο αντίλογος Μητσοτάκη σε Τσίπρα: «Δεν βγαίνουμε από κανένα μνημόνιο, πολύ περισσότερο από την κρίση»

Άμεση απάντηση στον πρωθυπουργικό διάγγελμα αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ - Τι λένε στην Πειραιώς για τους επαίνους των ξένων και για τις κυβερνητικές διαρροές ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις 

mitsotakis-nea-dimokratia
«Δεν βγαίνουμε από κανένα μνημόνιο, πολύ περισσότερο δεν βγαίνουμε από την κρίση», είναι η θέση που αντιτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση στο αναμενόμενο πανηγυρικό διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο αναμένεται να απαντήσει άμεσα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε τη Δευτέρα από τις διακοπές του και είχε σειρά συσκέψεων με τους συνεργάτες του.

«Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι η τυπική λήξη του τρίτου προγράμματος. Τελειώνει δηλαδή η φθηνή χρηματοδότηση της χώρας, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα λιτότητας και οι βαριές δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια», υποστηρίζουν αξιωματούχοι της οδού Πειραιώς. Και σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί ο αντίλογο που θα αναπτύξει ο κ. Μητσοτάκης επιμένοντας στην αναγκαιότητα της πολιτικής αλλαγής ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Η χώρα έχει εισέλθει σε ένα νέο, άτυπο, 4ο μνημόνιο με μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ, με σκληρή εποπτεία, πολύ αυστηρότερη από όλες τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες πέρασαν από Μνημόνιο», επισημαίνουν γαλάζια στελέχη. «Και έχει υποχρεωθεί ήδη σε νέα λιτότητα διαρκείας με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του νεοδημοκρατικού επιτελείου, «το 3ο μνημόνιο ήταν απολύτως αχρείαστο» και «οδηγηθήκαμε σε αυτό από την απαράδεκτη τυχοδιωκτική πολιτική του κ. Τσίπρα. Με τις ανεύθυνες και δημαγωγικές επιλογές του, την δήθεν υπερήφανη διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα, την κωλοτούμπα και τελικά τον καταστροφικό λογαριασμό», συμπληρώνουν.
Προς επίρρωση των απόψεων τους, επικαλούνται τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ που εκτίμησε ότι «ο λογαριασμός ανέρχεται από 86 έως 200 δισ. ευρώ». Και έτσι, προσθέτουν, ενώ η Ελλάδα στο τέλος του 2014 είχε ολοκληρώσει την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή υποχρεώθηκε να βρεθεί ξανά στο χείλος του γκρεμού. Με αυτό το δεδομένο το φαινομενικό τέλος των μνημονίων προφανώς δεν είναι κάποιο καθοριστικό βήμα αφού η επίλυση πολύ σημαντικών προβλημάτων που έχει η χώρα για να αναταχθεί η οικονομία της βρίσκεται ακόμη μπροστά μας.

Έλεγχος ανά τρίμηνο, με παρόν το ΔΝΤ

Ιδιαίτερη επισήμανση κάνουν γαλάζια στελέχη στην ενισχυμένη εποπτεία «που σημαίνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα, αλλά και ποινές σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τα συμπεφωνημένα». Αναφέρουν ειδικότερα ότι τα μέτρα που μένει να ληφθούν θα παρακολουθούνται σε τριμηνιαία βάση, όπως ακριβώς συνέβαινε και στα τρία Μνημόνια.
Κλείσιμο
Η συχνότητα, επίσης, των επισκέψεων των θεσμών -με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- παραμένει η ίδια και η Τρόικα κάθε τρίμηνο θα κρίνει κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και τους όρους που τίθενται για την περίοδο μετά το τρίτο Μνημόνιο. Και το μόνο που αλλάζει είναι ότι, αντί για την έγκριση των δόσεων που δεν θα υπάρχουν πια, θα συντάσσεται μια έκθεση που είναι βέβαιο ότι θα καθορίζει τη στάση των αγορών έναντι της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν «βαθμοί ελευθερίας»

Αξιωματούχοι της Πειραιώς αμφισβητούν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι κερδίζονται «βαθμοί ελευθερίας», υποστηρίζοντας ότι «ακόμη και αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση». Κατ΄ αυτούς, η πραγματικότητα είναι ότι οι άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια χρηματοδοτήθηκαν από τις αγορές, «πράγμα που δεν ισχύει για την Ελλάδα, η οποία θα είναι εκτός Μνημονίων και εκτός αγορών ταυτόχρονα, δηλαδή στον αέρα».

Δυστυχώς, σημειώνουν, όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση δεν φρόντισε να θωρακίσει την ελληνική οικονομία και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές. Δεν εφάρμοσε τις απαιτούμενες ιδιωτικοποιήσεις, δεν εξάλειψε τα capital controls, δεν ενέταξε τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Με αποτέλεσμα τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων να είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες που μπήκαν και βγήκαν από τα μνημόνια.

Ακόμη χειρότερα, συνεχίζουν, οποιαδήποτε εξωτερική αναταραχή, όπως αυτές που συνέβησαν προσφάτως με τη νομισματική κρίση στην Τουρκία ή την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, οδηγούν σε απότομη αύξηση των επιτοκίων στην Ελλάδα, γεγονός που ήδη επιβεβαιώνει πόσο ασταθής και ευάλωτη παραμένει η ελληνική οικονομία που μοιάζει να σέρνεται βαλτωμένη με αποκλειστική ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Οι Ευρωπαίοι δεν ζουν εδώ…»

Σε σχέση με τις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που κάνουν λόγο για επιτυχημένη ολοκλήρωση του Προγράμματος από πλευράς της Ελλάδας, επιτελείς της ΝΔ υποστηρίζουν ότι «η πραγματικότητα είναι ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν ζουν εδώ για να πληρώνουν τους υπέρογκους φόρους, τις αβάστακτες εισφορές και το βαρύ τίμημα λιτότητας».

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι «έχουν τους δικούς τους λόγους για να υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα πέτυχε». Σε κάθε περίπτωση, επικρίνουν την κυβέρνηση ότι επιλέγει να προβάλλει μόνο τα τμήματα των δηλώσεων που την βολεύουν. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε επί λέξει ότι «η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015» και ότι «το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ».

Οι συντάξεις

Αναφορικά, τέλος, με τις κυβερνητικές διαρροές ότι μπορεί να αναβληθεί η μείωση των συντάξεων, η Πειραιώς επισημαίνει: «Δεν υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που να πιστεύει πια τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Αυτοί έλεγαν τα μεγαλύτερα ψέματα στην αντιπολίτευση, παρ’ ότι γνώριζαν ότι θα έρθουν στην εξουσία. Τώρα που είναι βέβαιο ότι θα φύγουν από την εξουσία, δεν έχουν καμία δυσκολία να πουν ακόμη μεγαλύτερα ψέματα».

Και στο ίδιο πνεύμα, γαλάζια στελέχη επισημαίνουν ότι η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σχετική τροπολογία για μη μείωση των συντάξεων και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την απέρριψαν. «Η μείωση των συντάξεων έχει μόνο την υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου», καταλήγουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης