Τσίπρας για φωτιά στο Μάτι: Θα εξετάσουμε σε βάθος τα πώς και τα γιατί - Όχι κάλπες πάνω στα αποκαϊδια

tsipras_main02

Παραδέχτηκε «αμηχανία, παραλείψεις και πινγκ-πονγκ ευθυνών» - Επιτέθηκε σε όσους «εμπλέκουν τον πόνο με την πολιτική σκοπιμότητα» - Ανακοίνωσε την κατάργηση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών

Ανθρώπινη τραγωδία χαρακτήρισε την ανείπωτη καταστροφή με τους 93 νεκρούς στο Μάτι ο Αλέξης Τσίπρας. Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστούν σε βάθος τα πώς και τα γιατί ώστε να διασαφηνιστούν τα λάθη του κρατικού μηχανισμού για τη διερεύνηση των αιτιών της μεγάλης καταστροφής. 

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε εμμέσως ότι η τραγωδία στο Μάτι την αποφράδα 23η Ιουλίου οφείλεται και «αμηχανία, παραλείψεις και πινγκ-πονγκ ευθυνών» μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και αξιωματούχων.

«Όχι κάλπες πάνω στα αποκαϊδια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο όχι στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν αυτοί που ήταν στην πρώτη γραμμή, που έζησαν τον ανθρώπινο πόνο, τον βίωσαν οι ίδιοι» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Ούτε οι πυροσβέστες, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο, μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια». Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στον πυροσβέστη Ανδρέα Δημητρίου ο οποίος έχασε στο Μάτι το αβάπτιστο αγοράκι του ηλικίας έξι μηνών αλλά και τη σύζυγό του Μαργαρίτα Διονυσιώτη που υπέκυψε στα τραύματά της έπειτα από πολυήμερη μάχη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

«Η βούλησή μου είναι σαφής: Τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί. Όλα να διερευνηθούν αλλά με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο, όχι με επιλεκτικά ρεπορτάζ, όχι στον αέρα και όχι με λόγια του αέρα» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η οικιστική αυθαιρεσία αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια» είπε ο πρωθυπουργός επιμένοντας στην γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ ότι για τον τρομακτικό όλεθρο στο Μάτι φταίνε τα... αυθαίρετα.
 
«Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Και να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», πρόσθεσε.

synentefksi02

Καταργείται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, καθώς και  τη σύσταση Επιτροπής υπό την καθοδήγηση του ειδικευμένου γερμανου καθηγητή Γκολντάμερ και υπο την αιγιδατου Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό με γρήγορα αντανακλαστικά. Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτό το στόχο θέλω να ζητήσω τη βοήθεια όλων σας. Ένα από τα συμπεράσματα της τραγωδίας, είναι ότι το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών έχει κλείσει τον κύκλο του» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Απαιτείται ριζικη αναδιαμόρφωση στα πλαίσια έμπειρων χωρών ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι απειλές από αναδυόμενα φυσικά φαινόμενα».

«Αποφασίζουμε τη δημιουργία αναβαθμισμένης δομής με δύο βασικά χαρακτηριστικά: ενιαίο φορέα διαχείρισης εκτακτων αναγκών με λειτουργική και επιστημονική αναβάθμιση, δεύτερον να υιοθετεί προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα τα πιο συγχρονα μοντέλα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών από Eυρώπη, αλλά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά» είπε μεταξύ άλλων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη, υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε όλες εκείνες τις τομές που απαιτούνται» προσπάθησε να διαβεβαιώσει.

Ειδικότερα,  όπως ανέφερε ο κ.Τσίπρας, επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται Διοικητής, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.

Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του Διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).
synentefksi01

Συστήνεται Διαρκές Επιτελείο Διοίκησης

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης.

Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Βασική καινοτομία του η συντεταγμένη αξιοποίηση μέσων και πρσωπικού που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε συνδυασμό με αντίστοιχες άλλων χωρών, όπως η Ισπανία.

Τέλος προανήγγειλε την ενσωμάτωση στην πολιτική προστασία τον εθελοντισμό, ως οργανωμένη επιχειρησιακή δυναμη, που υπακ σε κανόνες και με συγκεκριμένη λειτουργική βοήθεια. Απαιτείται πιστοποίηση εθελοντικών οργανώσεων, εκπαίδευσης κλπ.

Προχωρούμε στην κατάρτιση εθνικού συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, ως εθνικό οδηγό για τη διαχείριση καταστάσεων κρίσης στη χώρα, ενώ με στοχευμένες παρεμβάσεις ενδυναμώνουμε το θεσμό διοικητή συμβάντος, ώστε να συντονίζει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Με 500 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση του σχεδίου

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «για τη χρηματοδότηση το Υπουργείο Οικονομίας, μετά από εντολή μου από την πρώτη στιγμή, έχει ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο επαφών με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». 

«Είμαι σε θέση να σας πω ότι έχουμε ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές. 

«Οι δεσμευμένοι πόροι από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 
synentefksi03

Επικοινωνία με το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη διερεύνηση των αιτίων

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία με το διακεκριμένο καθηγητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, κ. Γκόλνταμερ, έναν διεθνούς εμβέλειας και κύρους ειδικό στις πυρκαγιές, ζητώντας του να συγκροτήσει μια Επιτροπή, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών, με σκοπό τη διερεύνηση άμεσα τις αιτίες της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

Ο στόχος -τόνισε- είναι να γίνει η διερεύνηση των αιτιών αντικειμενικά και αδιάβλητα και κυρίως να εκπονήσει μια έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο καθηγητής Γκόλνταμερ δέχθηκε επί της αρχής την πρόταση του και συμφώνησαν να ανακοινώσουν όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για την συγκρότηση της Επιτροπής σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού προχωρήσουν συγκεκριμένες διαδικαστικές συζητήσεις.

Εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο επέλεξε να καταθέσει την πρόταση στον καθηγητή Γκόλνταμερ είναι για να μην υπάρξει και η παραμικρή υπόνοια για οποιαδήποτε πολιτική εξάρτηση η μη ουδετερότητα της επιτροπής.

Συμφώνησαν, επίσης, να αξιοποιηθούν οι εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες που μπορούν να συμβάλλουν στην διερεύνηση των αιτιών αυτής της μεγάλης καταστροφής και ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε προσωπικά ότι «η Επιτροπή αυτή θα λάβει όλη την απαραίτητη υποστήριξη αλλά και όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών».
ΣΧΟΛΙΑ (97)

Αϊ ντέ

Ο Αλέκσης υπογράφει ως prime minister gr. Αυτό κι αν είναι ανέκδοτο

ε

απο δικαιολογίες μάτσο τα συρίζια!

Αλέξη

Ξεκινηστε λεογοντας συλλυπητήρια στις οικογενειες των νεκρων. Και μετα ιδρυστε οποια επιτροπη θελετε, αρκει να πληρωσετε απο την τσεπη Σας, που ετσι κι αλλιως γέμισε απο το άδειασμα των δικων ΜΑς. Φτανει η εξαπάτηση, μην μας τρωτε αλλο τη ζωη, πώς κοιμαστε το βραδυ, ολοι με μπαφο?

Δ.

Θρασύδειλος

Οργισμένος

Αν ήταν ικανός να στήσει μηχανισμό διαχείρισης καταστροφών, γιατί δεν το έκανε πριν τους 93 νεκρούς; Νέοι φορείς, νέοι Διοικητές, επιστημονικές επιτροπές, κονδύλια ΕΣΠΑ, μπλα, μπλα, μπλα..... Βοήθεια... Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ακόμα κόσμος που τον πιστεύει...

Κανω ταμείο!

0.60 Χ 90 σχολια...

S

Αδιστακτος ανθελληνας

Εντελώς άρρωστος

Όπως είδατε το μυαλό του πάλι στις ψήφους και στις κάλπες ! Ρε άρρωστε εξουσία και λεφτά ξεκόλλα επιτέλους. Κάηκαν ζωντανοί άνθρωποι ανάμεσα τους πολλά παιδιά , άνθρωποι ακόμα αγνοούνται άλλοι δίνουν μάχη στα νοσοκομεία και μια ενημέρωση δεν κάνετε. Μόνο κάλπες στο μυαλό που να σας πάρει και να σας σηκώσει, μόνο κάλπες. Για τους ανθρώπους τίποτα ούτε που τον νοιάζει. Πείτε μας επιτέλους πόσοι νεκροί υπάρχουν πόσοι τραυματίες πόσοι αγνοούμενοι , αυτό μας νοιάζει και όχι οι κάλπες οι εκλογές και οι ψήφοι. Είσαστε πραγματικά όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης άρρωστοι , εκτός από αριστερά καθάρματα είσαστε και άρρωστοι μέσα σε ένα νεκρό ψυχικό κόσμο. Είσαστε πολύ άρρωστοι και δεν φταίει σε τίποτα να την πληρώνουμε εμείς ο λαός.

Hacker

Τελικά οι άνθρωποι δεν παίζονται. Ακόμη μιά φορά θα μοιράσουν χαντρούλες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, βάζοντας τον καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ που ήδη έχει "βγάλει τα συμπερασματά του" όπως τους συμφαίρει, στα μέτρα τους και με την καραμέλα - πιπίλα, άναρχη δόμηση κλπ. Δεν μας είπε ακόμη πόσα εκατομύρια θα πληρωθεί το ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, και ο καθηγητής Γκολταμερ. ??? Το πόρισμα θα είναι και αυτό dale quale με το πανεπιστήμιο της φλορεντίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Όμως δεν μας λένε ούτε θα πούν, οτι δεν ήξεραν τι τους γίνόταν με τα πυροσβεστικά μέσα. Αντί να κομπάζουν οτι θα διατεθούν 500 εκατομύρια για τον νέο φορέα (φυσικά να η ευκαιρία να βολέψουμε πελατάκια μας) δεν θα μπορούσαν να έχουν δώσει 10.000 € για λάστιχα των πυροσβεστικών που τα περισσότερα είναι σε ακινησία γιαυτό το λόγο ????

Τελικά είναι μεγάλη ΧΟΛΕΡΑ

Το πρόγραμμα του Τσίπρα για να γιορτάσει την επιτυχία του θα ανοίξει με το χορό των αναστενάρηδων. Μετά θα ακολουθήσει η θυσία μερικών χιλιάδων συνταξιούχων και το κάψιμο μερικών εκατοντάδων εθνίκιων και στο τέλος θα κλείσει με την επίσημη παράδοση της χώρας στους αγωνιστές του ΑΝΤΙΦΑ,

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gewrgiadis

Τα ζητήματα που απασχολούν τους εξαγωγείς καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, απασχόλησαν τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων

mitsotakkri

Το Έκτακτο Σχέδιο προβλέπει μεγαλύτερη παρουσία της Αστυνομίας, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, μηδενική ανοχή χωρίς χαριστικές ρυθμίσεις, ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης με 50 τροχονόμου

49