Τραγωδία στο Μάτι: Βρήκαν ότι φταίνε τα αυθαίρετα και... τα γκρεμίζουν

authaireta_main01

Προαναγγέλουν τώρα την κατεδάφιση 3.200 κτισμάτων, για τα οποία, όμως, υπήρχαν ήδη πρωτόκολλα κατεδάφισης και έμεναν στα συρτάρια - Κατέθεσαν τροπολογία στη Βουλή

Με την κατάθεση της τροπολογίας για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις συνεχίζεται το κυβερνητικό αφήγημα πως για τις φονικές πυρκαγιές φταίνει οι πολεοδομικές  αυθαιρεσίες. Το μεσημέρι της Τετάρτης κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία την οποία είχαν προαναγγείλει νωρίτερα οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Σωκράτης Φάμελλος. 

Την ώρα που τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι δεν έχουν ταφεί, οι αγνοούμενοι δεν έχουν εντοπισθεί  και οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές δεν έχουν ακόμη επουλώσει τις πληγές τους, η κυβέρνηση σε μια ακόμη προσπάθεια αναζήτησης άλλοθι για όσα δεν έκαναν τα στελέχη της την ώρα της κρίσης, προαναγγέλει κατεδαφίσεις. Μάλιστα, Τα τρία στελέχη της προσδιόρισαν τα υπό κατεδάφιση κτίσματα στην Αττική σε 3.200, εκ των οποίων τα 2.500 βρίσκονται σε δασικές περιοχές και τα υπόλοιπα 700 σε παραλίες, στην περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα, έσπευσαν να επισημάνουν ότι η λίστα με τα πρώτα 100 κτίσματα που θα πάνε οι μπουλντόζες θα βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος τη Δευτέρα. Είναι τουλάχιστον απορίας άξιον, ωστόσο, γιατί δεν είχε ήδη προχωρήσει η διαδικασία για την κατεδάφιση αυτών των 3.200 κτισμάτων, με δεδομένο, ότι  έχουν ήδη εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης και κατά συνέπεια θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιηθεί. Οι υπουργοί, δεν εξήγησαν γιατί αυτές οι αποφάσεις κατεδάφισης είχαν μείνει στα συρτάρια των υπηρεσιών τους.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει τους προβολείς της επικαιρότητας στα αυθαίρετα είναι συντονισμένη και αναδεικνύεται από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την πολύνεκρη τραγωδία. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε προκαλέσει αντιδράσεις δηλώνοντας στο BBC ότι για την τραγωδία έφταιγαν όσοι έχτισαν αυθαίρετα, ενώ το ίδιο αφήγημα επανέλαβαν στη συνέχεια πολλά κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκανε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με την οποία περιορίστηκε να ζητήσει τον έλεγχο μόνο των ενδεχόμενων πολεοδομικών ευθυνών για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Η τροπολογία

Συγκεκριμένα, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας, με σκοπό την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών.

Δείτε εδώ την τροπολογία 
Σταθάκης: Η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία από φυσική καταστροφή

Στη συνέντευξη Τύπου με την οποία προαναγγέλθηκε η τροπολογία για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατεδάφισης αυθαιρέτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης άρχισε την τοποθέτησή του λέγοντας, ότι στο Μάτι εκτυλίχθηκε η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που έχει προκύψει από φυσική καταστροφή, ακόμη μεγαλύτερη και από τη φωτιά στην Ηλεία το 2007. Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να νομοθετήσει άμεσα μέτρα με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να μη ξαναζήσει η χώρα μας παρόμοιες στιγμές αλλά και για να μπει τέλος στην αυθαίρετη δόμηση.

“Η τροπολογία δημιουργεί ένα μεταβατικό πλαίσιο με επιτάχυνση παρεμβάσεων και δυνατότητα κατεδάφισης κτισμάτων σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες, με ρέματα αλλά και ετοιμόρροπα κτίρια. Ένα μέρος των παρεμβάσεων αφορά την κείμενη νομοθεσία για αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από παραλία (νόμος Τρίτση), την οποία και ενεργοποιούμε. Ρυθμίζουμε μια συνοπτική διαδικασία στην οποία ο έλεγχος θα γίνεται από επιθεωρητές δόμησης του υπουργείου, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ένστασης απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέσα σε 15 μέρες, όχι όμως και δυνατότητα διοικητικών ενστάσεων” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σταθάκης.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι τη Δευτέρα οι αρμόδιοι υπουργοί θα έχουν στα χέρια τους λίστα με τα πρώτα εκατό αυθαίρετα κτίσματα τα οποία θα κατεδαφιστούν. “Για τις κατεδαφίσεις έχουμε εξασφαλίσει κονδύλι 5 εκατ. ευρώ. Λαμβάνουμε μέτρα για την ενίσχυση του πράσινου ταμείου, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στην αποκεντρωμένη διοίκηση να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις μέχρι το ποσό των 135.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος” συμπλήρωσε, χωρίς να αποκαλύψει ωστόσο το πότε θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες.

Σε ερώτηση του protothema, αν οι μπουλντόζες θα μπουν και στο Μάτι για να κατεδαφίσουν αυθαίρετα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμμελος, εμμέσως πλην σαφώς, απάντησε θετικά. Αν υπάρχει ένα αυθαίρετο κτίσμα σε μια περιοχή που έχει καεί και εμποδίζει την πρόσβαση πολιτών στη θάλασσα, οφείλουμε να σταματήσουμε αυτή την αυθαιρεσία, είπε με νόημα ο κ.Φάμμελος. “Στο σημείο όπου βρέθηκαν οι πολλοί νεκροί, εκκρεμεί ζήτημα διακατεχόμενης δημόσιας δασικής έκτασης, η οποία σε πρώτο βαθμό έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου”, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός για το οικόπεδο στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι.

Νωρίτερα ο κ.Σταθάκης είχε δηλώσει, ότι “στο Μάτι κάτι λιγότερο από το 50% των κτισμάτων δεν είναι νόμιμα”. Ωστόσο σήμερα εννέα στους δέκα όσων χτίζουν στην Ελλάδα είναι νόμιμοι, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, ήταν τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός.
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα στο Μάτι, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι θα χρειαστούν τρία χρόνια για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της περιοχής, η οποία θα γίνει με τη μέθοδο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, “ενός ευέλικτου εργαλείου, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για μεγάλες επενδύσεις, αλλά το επιλέξαμε και για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών”. Η τροπολογία αφορά κατεδάφιση αυθαιρέτων ακόμη και στη Μακρόνησο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο επιθεωρητές δόμησης και περιβάλλοντος στο πλαίσιο επιτόπιων ελέγχων, είχαν εντοπίσει αυθαίρετα κτίσματα στη Μακρόνησο.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη τα αυθαίρετα στην Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε 2.500 δασικά και 700 σε παραλίες. «Μέχρι το 2019-2010 η χώρα θα έχει επικυρωμένες θεσμοθετημένες παραλίες και αιγιαλούς» υποσχέθηκε ο υπουργός Ενέργειας. Ο έλεγχος θα περνάει όχι από την πολεοδομία αλλά από τα περιφερειακά και τοπικά πολεοδομικά παρατηρητήρια και το κεντρικό του υπουργείου, διευκρίνισε. Μάλιστα, το πρόστιμο θα μεταφέρεται στην εφορία και θα είναι αυξημένο πάνω από 100%.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος υποστήριξε ότι με την τροπολογία απλουστεύονται και οι διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων. Μάλιστα θα δίδεται αποζημίωση και για τη δευτερεύουσα κατοικία, ενώ η έως τώρα νομοθεσία αποζημίωνε μόνο την κύρια κατοικία, σύμφωνα με τον υπουργό. Ο κ.Σκουρλέτης απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι η Η ΝΔ δια μέσω του αρχηγού της δεν έχει υποπέσει σε πολιτική τυμβωρυχία, όμως αφήνει άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, ενώ για το ίδιο θέμα ο κ.Φάμελλος “καλωσόρισε” το ενδιαφέρον του κ.Μητσοτάκη στα θέματα δάσους και περιβάλλοντος.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (113)

juan

Oυτε αυτό δεν θα κάνουν για τα μάτια του κόσμου θα γκρεμίσουν μια μάντρα ...και μετά τέλος

Μ.

Χωρίς να υποστηρίζω κανενός τύπου παρανομία, θεωρώ ότι δεν είναι κατάλληλη ώρα να μείνουν στον δρόμο και άλλοι άνθρωποι. Έλυσαν τα θέματα με την απονομή των ευθυνών και τώρα ασχολούνται με τα αυθαίρετα; Πόσο ηλίθιους μας θεωρούν που προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν;

Μαραθωνίτης

Μπράβο στο ΠΘ που καταγγέλλει το νομοσχέδιο για την κατεδάφιση των "αυθαιρέτων". Να αποκαλούντααι αυθαίρετα τα κτίσματα των συμπολιτών μας είναι το ίδιο άθλιο, όπως να λέγονται οι πρόσφυγες λαθρομετανάστες ή παράνομοι μετανάστες. Καλούμε όλους τους Μαραθωνίτες με επικεφαλής τον Δήμαρχό μας Ηλία Ψινάκη να δώσουμε το Σάββατο στον Τύμβο όρκο συμπαράστασης στους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν με κατεδάφιση της περιουσίας τους. Θα ακολουθήσει γλέντι με συμμετοχή καλλιτεχνών που ανέδειξε ο Ηλίας Ψινάκης.

γιατί αυτό το άρθρο; με αυτόν τον τίτλο;

Γιατί ενώ όλοι ξέρουμε το πρόβλημα, γιατί αυτό το άρθρο;

κουτοπονηρα, υπουλα, πουστικα, συριζαιικα

η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα. Και κανένα από τα αυθαίρετα, που νομίζει ο κόσμος ότι θα κατεδαφιστούν επειδή δήθεν κλείνουν τις εξόδους προς τη θάλασσα. Θα συνεχίσετε να τα βλέπετε σε όλη τη χώρα στη θέση τους. Η εξαγγελία δεν περιλαμβάνει αυτά. Τα αυθαίρετα που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση ότι θα κατεδαφιστούν από Δευτέρα είναι εκείνα που έχει τελεσιδικήσει η κατεδάφισή τους, αφού δεν έχουν νομιμοποιηθεί και δεν έχουν πληρώσει τα απαιτούμενα λύτρα στον επίσημο προστάτη: την κυβέρνηση. Σε αυτά, δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα που είναι σπαρμένα σε όλη τη χώρα και που κλείνουν αιγιαλούς, διόδους και εξόδους και τα οποία ανήκουν σε όλες τις τάξεις. Και τα οποία είτε έχουν νομιμοποιηθεί με τις κάθε τρείς και λίγο ψηφοθηρικές νομοθετικές ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων, είτε είναι σε διαδικασία «τακτοποίησης». Για του λόγου το αληθές, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής το 2015 ζήτησε από τη Αποκεντρωμένη διοίκηση να αναστείλει όλες τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που είχε δρομολογήσει στη Ραφήνα η επάρατος κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου! Με την «Αυγή» να θριαμβολογεί «απετράπησαν οι κατεδαφίσεις στα Περιβολάκια Ραφήνας». Στη συνέχεια, για το χατήρι της λαϊκής ψηφοθηρίας, και χωρίς να δώσουν δεκαράκι για τους αιγιαλούς και τις διόδους και εξόδους από τους οικισμούς στη θάλασσα, αυτή η κυβέρνηση, με την υπογραφή του υπουργού Γ Σπίρτζη, που τώρα τον έπιασε ο πόνος για τον αιγιαλό, τον Νοέμβριο του 2017 έφεραν τον νόμο 4495 που νομιμοποίησε όλα τα αυθαίρετα με 60% έκπτωση προστίμων & 80 δόσεις!

οποιος δεν εχει ρετιρε ολοι τον φωναζουν ρε

το 90% από εσάς που λέτε για τα αυθαίρετα έχετε στα σπίτια σας ημιυπαίθριους . Η παρανομία είναι μισή ή ολίγη όταν δεν είναι αυθαίρετο.

...

Στα άλλα άρθρα για το ίδιο θέμα, τα σχόλια λένε ότι πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις και ότι αυτό θα δείξει πραγματική αλλαγή νοοτροπίας. Άλλοι προτρέπουν το Μητσοτάκη με το που θα γίνει κυβέρνηση να τα γκρεμίσει όλα, αλλιώς θα είναι κι αυτός μία από τα ίδια. Τελικά θέλετε να γκρεμιστούν τα αυθαίρετα ή όχι; Ή μήπως σας νοιάζει μόνο να τα γκρεμίσουν οι δικοί σας για να πάρουν πόντους;

Ωχ τώρα!

Αυτός είναι μόνο μιά απ`τα ίδια (και χειρότερα)!

Χαροκαμμένος

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ : Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι : ΚΑΙ στο Μάτι, όσοι είχαν νόμιμες άδειες ΠΡΙΝ το 1980, οι άδειες τους ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ στην πλημμύρα της Πολεοδομίας Αγίας Παρασκευής,( αρχές δεκαετίας 1980), στην οποία πλημμύρα χάθηκαν ΟΛΕΣ οι άδειες της βορειοανατολικής Αττικής, σε περιοχές όπως Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας-εντός σχεδίου πόλεως-, ακόμα και Διόνυσος, Δροσιά , μέχρι και Φιλοθέη! Αυτό το γνωρίζω από ''πρώτο χέρι''. Οσοι ,λοιπόν, ΔΕΝ έχουν αντίγραφα των αδειών τους- ειδικά στο Μάτι, που στοχοποιείται ως αυθαίρετο γενικά- θα την πατήσουν. Γιατί? Γιατί πολλοί από τους γείτονες τους είναι καρα-αυθαίρετοι, ειδικά αυτοί στην παραλία που φράξανε ΚΑΙ όλες τις εξόδους πρός θάλασσα. Ετσι, για να μάθουμε να ΜΗΝ ανεχόμαστε πλέον την παρανομία των διπλανών μας, και να το καταγγέλουμε, γιατί κάποια στιγμή θα μας πάρει και ΜΑΣ η μπάλα.

Μνημειώδες...

...κάτι σαν τον Ξέρξη που μαστίγωνε την θάλασσα

!!!!!

Μετά απο τέτοιες καταστροφές,για τις οποίες σαν εξουσία,εσύ δεν έκανες σωστά την δουλειά σου και εισαι ΚΑΙ προκλητικός,"η νεοναζί θα είσαι "η ΣΥΡΙΖΑ!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4777700

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ είπε ότι θα ρωτούσε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας θεωρεί ντροπή την κατάστασή του - Τόνισε ότι θα αγωνιστεί για τα θέματα που αφορούν την αναπηρία, αλλά και την τεχνολογία και την έρευνα

6