“Δικαιοσύνη χωρίς ρεβανσισμό, δεν θα κρίνω εγώ αν θα πληρώσει ο Καραμανλής”

“Δικαιοσύνη χωρίς ρεβανσισμό, δεν θα κρίνω εγώ αν θα πληρώσει ο Καραμανλής”

“Υπάρχουν χώρες που πήγαν καλά με το ΔΝΤ”, τόνισε ο πρωθυπουργός, που απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και λήψης νέων μέτρων

 “Δικαιοσύνη χωρίς ρεβανσισμό, δεν θα κρίνω εγώ αν θα πληρώσει ο Καραμανλής”
Οξεία επίθεση κατά του  πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή  εξαπέλυσε από  την Θεσσαλονίκη  ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της  συνέντευξης τύπου  που παραχωρείται στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Απαντώντας στην κριτική που το ασκήθηκε για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός ανέφερε  χαρακτηριστικά ότι ο “ Κ. Καραμανλής δε συγκαλούσε υπουργικά συμβούλια και είδατε πού πήγε η χώρα”

Ανέφερε, δε, ότι υπάρχει απαίτηση να αποδοθεί δικαιοσύνη και “θα το κάνουμε χωρίς ρεβανσισμό, δεν θα αξιολογήσω εγώ αν θα είναι ο Καραμανλής αυτός που θα «πληρώσει»

Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι  ο κ. Καραμανλής έκλεισε τη Βουλή για να παραγραφούν τα αδικήματα… Τόνισε δε ότι η  προηγούμενη κυβέρνηση μας φόρτωσε με τεράστια χρέη για να κάνει το κέφι της

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε, πάντως, της προσφυγής στον μηχανισμό  στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αναφέροντας ότι η κυβέρνησή του κατάφερε το ακατόρθωτο, δηλαδή να σώσει την χώρα από βέβαιη χρεοκοπία.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Μακρυγιάννη από το “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” ότι “Υπάρχουν περιπτώσεις χωρών, όπως η Βραζιλία, που μετά την έλευση του ΔΝΤ τα πήγαν καλά”!

Επέκρινε δε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας  σε σχέση με το Μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι αν το ΠΑΣΟΚ ήταν σε αυτή τη συγκυρία αντιπολίτευση, θα στήριζε την κυβέρνηση, σαν πατριωτικό καθήκον .

Πρόσθεσε δε κατηγορηματικά ότι το τέλος του Μνημονίου  θα έλθει το 2013 και εκτίμησε ότι, αν προχωρήσουν οι αλλαγές, θα πάμε καλύτερα και πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο πρωθυπουργός με κατηγορηματικό τρόπο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν οποιαδήποτε νέα μέτρα, αποκλείοντας και την περίπτωση να υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

“Δεν έχω ακούσει τίποτε για περικοπές μισθών, να προσέχουμε τι κλίμα δημιουργούμε” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καν συζήτηση για χρεοκοπία αφού “η λογική της αναδιάρθρωσης θα ήταν καταστροφική για την χώρα μας”.

Κατά τον πρωθυπουργό, μπορεί οι αγορές να μην είναι ανοικτές για την χώρα μας, ωστόσο ψήφος  εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα  έχει δοθεί.

O ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του κατέφερε το ακατόρθωτο, δηλαδή να σώσει την χώρα από βέβαια χρεοκοπία, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι πολλοί στοιχημάτιζαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας, αυτοί χάνουν λεφτά σήμερα, αλλά δεν θα μας αφήσουν εύκολα ήσυχους.

Ανήγγειλε δε την  τοποθέτηση του πρώητν αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμου ως αμισθί συμβούλου του για ζητήματα μακροοικονομικής πολιτικής και τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πρόβλημα με τα έσοδα, δεν είναι ανυπέρβλητο, καθώς το τέλος του έτους θα έχουμε μειώσει κατά 40% το έλλειμμα και επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης καθώς και ότι θα γίνει ό, τι είναι δυνατόν για την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων.

Απαίτησε, δε, από τους έχοντες να πληρώσουν δίκαια το μερίδιο που τους αναλογεί.

Ως προς τη σεναριολογία για την επιβολή φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο πρόεδρος της κυβέρνησης ανάφερε ότι δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, ξεκαθαρίζοντας ότι, αν και η εξίσωση των φόρων με το πετρέλαιο κίνησης έχει λογική βάση για να αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία, το μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί χωρίς να λειτουργήσει μηχανισμός αναδιανομής του φόρου στους πολίτες.

Σε σχέση με την κριτική που γίνεται για  τον αριθμό μελών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα υπουργεία είναι λιγότερα από  άλλες κυβερνήσεις του παρελθόντος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν έχουμε κόμπλεξ να λέμε ότι κάθε μέρα βελτιωνόμαστε”…

Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι ακέφαλα τα υπουργεία, καθώς οι αρμοδιότητες υπάρχουν, ενώ χαρακτήρισε τον Καλλικράτη ως το νέο μεγάλο στοίχημα για την χώρα.

Το περιστατικό  με το παπούτσι, ο κ. Παπανδρέου το χαρακτήρισε  ως περίεργο και κατασκευασμένο ενώ  απευθυνόμενους προς τους εκπροσώπους  των ΜΜΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: “ Με έχετε δει να φυγομαχώ πότε; Αλλοι είναι οι φυγάδες από τα δύσκολα. Δεν θα δειλιάσω!”

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, χωρίς να τις προσδιορίσει χρονικά, αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, αναφερόμενος στην ανάγκη αυτό να θέτει τον πολιτικό στην υπηρεσία του πολίτη, ενώ  έστειλε μήνυμα προς Αλβανία για το ότι οι εθνικισμοί δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «παρατηρούμε φαινόμενα έξαρσης εθνικισμού που έχουν στοχοποιήσει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία”.

H συνέντευξη βρίσκεται σε εξέλιξη.  

        
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης