Τσίπρας στο Bloomberg: Εμείς θα αποφασίσουμε αν θα μειωθούν οι συντάξεις

Τσίπρας στο Bloomberg: Εμείς θα αποφασίσουμε αν θα μειωθούν οι συντάξεις

 ««Οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε με έμφαση ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στην περίοδο των μεγάλων δαπανών 

4493144
Συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του στο Λονδίνο μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή.

Δεν θα επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες σε ό,τι αφορά τις δαπάνες ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ο οποίος ερωτηθείς για τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και περιλαμβάνουν την περικοπή των συντάξεων απάντησε ότι «Λέτε σωστά ότι έχουμε νομοθετήσει για την αρχή του 2019 ένα πακέτο αρνητικών μέτρων 1% του ΑΕΠ (σ.σ. περικοπές στις συντάξεις) και 1% θετικά μέτρα, στον βαθμό που είμαστε πάνω από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα, ποια είναι η βέλτιστη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα, ώστε να πιαστεί ο στόχος του 3,5%. Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους».

Σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου αν από την απάντηση αυτή μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι εννοεί πως μπορεί να μη γίνει η μείωση των συντάξεων την επόμενη χρονιά ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας».

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg


Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες αυτό το μήνα και είπε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στις συνήθειες των δαπανών που τελικά προκάλεσαν μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές στην ιστορία της ηπείρου.

Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνησή του θα εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους, επισημαίνοντας πως τώρα θα αποφασίζει κυρίως η Ελλάδα και όχι τόσο οι διεθνείς πιστωτές για το πώς θα το κάνει αυτό.

Το σημαντικό πράγμα για το τέλος του προγράμματος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για αυτούς τους στόχους και τώρα η ευθύνη έρχεται στους Έλληνες, εμάς ή οποιαδήποτε εκλεγμένη κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Τσίπρας στην έδρα του Bloomberg στο Λονδίνο. «Θα κάνω ό, τι μπορώ για την Ελλάδα να μην επιστρέψει σε αυτή την τραγική περίοδο».

Υπήρξε μια αξιοσημείωτη μεταστροφή για την Ελλάδα, και μάλιστα για τον Τσίπρα σχολιάζει το πρακτορείο που θυμίζει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο για να προσεγγίσει επενδυτές.

Κλείσιμο
«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα ανταποκριθεί θετικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι: «Ίσως αυτή η εξέλιξη να είναι ακόμη και καλή για μας. Φτάσαμε εδώ με μια πολύ ισχνή πλειοψηφία, οπότε θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα φτάσουμε στο τέλος»


Η ομιλία στο London Business School

«Οι φωτεινότερος μέρες είναι μπροστά μας. Μετά από μια ουσιαστική απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει στις διεθνείς αγορές. Και να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο London Business School.

Μιλώντας για την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι η ανεργία, η φτώχειας, οι ανισότητες, η περιθωριοποίηση, είναι μέρος της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και απαιτούνται πολιτικές για να αντιμετωπιστούν. Επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για αλληλεγγύη και συλλογικές αποφάσεις στην ΕΕ, στηλίτευσε τη λογική ότι ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει μόνος του, σημειώνοντας ότι είναι απωθητική η σκέψη ότι μπορούμε να κρυβόμαστε στο καβούκι μας και να βλέπουμε τους άλλους να σκοντάφτουν.

Υπογράμμισε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, δεν αμφιβάλαμε για την προσήλωση μας στην Ευρώπη, «γιατί πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί και θα αλλάξει». Πρέπει, τόνισε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και να μπλοκάρουμε τον δεξιό λαϊκισμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης