Ο Κοτζιάς ανέλαβε «πρέσβης» των Σκοπίων στην ΕΕ: Πιέζει για άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

kz26-1

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρωταγωνίστησε στη συζήτηση, κόντρα στις Γαλλία, Ολλανδία και Δανία, που ζητούν την αναβολή - Εγκάλεσε δημοσιογράφο που ανέφερε τη... Βόρεια Μακεδονία, ως πΓΔΜ

Πρώτα κλείνει τη συμφωνία για τη... Βόρεια Μακεδονία, με ταυτότητα και γλώσσα «μακεδονική». Ακολούθως υπόσχεται να λύσει και το αλβανικό. Στη συνέχεια εμφανίζεται στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων, δίνοντας τον υπέρ πάντων αγώνα για να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και για... κερασάκι, εγκαλεί δημοσιογράφο που τον ρώτησε για τα... Σκόπια, λέγοντας πως... «εννοείτε τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς πλέον και οι ίδιοι έτσι αποκαλούν τη χώρα τους».

Ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται πως ανέλαβε τον ρόλο του «πρεσβευτή» των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με δυναμικό τρόπο, καθώς δεν δίστασε να επικρίνει τις Ολλανδία, Δανία και Γαλλία, οι οποίες αντιδρούν στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την αναβολή της σχετικής συζήτησης.

«Χθες και σήμερα είχαμε Συμβούλιο Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων. Κουβεντιάσαμε πολύ για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας χθες, αλλά σήμερα είχαμε τη συζήτηση για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές. Η πλειοψηφία των 25 από τη μια, που θέλει και δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019 για τη Βόρεια Μακεδονία – fYROM και για την Αλβανία, και από την άλλη οι Δανία, Γαλλία και Ολλανδία, οι οποίες θέλουν να το αναβάλουν.

Εξήγησα με πολύ σαφή τρόπο ότι η γεωπολιτική και γεωστρατηγική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της. Εξήγησα ότι η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων. Στο τέλος, βρισκόμαστε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα προβλέπει να μπορούν να ξεκινήσουν το άνοιγμα των Κεφαλαίων μέχρι το καλοκαίρι του 2019, κάτι δηλαδή που είναι πολύ σημαντικό για εμάς με την παρούσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία γνωρίζει καλά και την κατάσταση και τα προβλήματα. Ευχαριστώ», τόνισε στον πρόλογό του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο γκρουπ στην ΕΕ, το ένα, όπως τόνισε, αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία και υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και το άλλο απαρτίζεται από τις τρεις χώρες που αναφέραμε πιο πάνω.

«Ποιος είπε ότι δεν παίρνουν το πράσινο φώς; Θεωρώ ότι υπάρχουν δυο ομάδες χωρών. Η πρώτη, η οποία αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία με 25 χώρες, υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Η άλλη ομάδα, η οποία αποτελείται από τρεις χώρες, την Δανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναβάλουμε την όλη διαδικασία. Η αναβολή όμως αυτής της ευρωπαϊκής διαδικασίας σημαίνει ότι θέτουμε εν αμφιβόλω τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να είναι πολύ σημαντική για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που έχουν ζητήματα με τον λαϊκισμό, αλλά δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε το λαϊκισμό, ούτε να τον νικήσουμε κάνοντας βήματα προς τα πίσω. Υπάρχουν ορισμένες χώρες που προτιμούν να εμβαθύνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αντί της διεύρυνσης. Έχουν δίκιο, αλλά τους είπα την ιστορία -την οποία γνωρίζω πολύ καλά- του τι έγινε τη δεκαετία του 1990, καθώς τότε κάναμε τη διαπραγμάτευση με τις δέκα χώρες [της διεύρυνσης του 2004], τις οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Μάλτα και την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα κάναμε τις διαπραγματεύσεις για τις Συνθήκες του Άμστερνταμ, της Νίκαιας, της Λισσαβόνας, καθώς και του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ήταν τότε δικό μας λάθος που δυο χώρες -η Ολλανδία και η Γαλλία- έκαναν δημοψήφισμα, του οποίου το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η εμπειρία μας δείχνει, συνεπώς, ότι οι δυο διαδικασίες μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα και ότι αυτό είναι πολύ καλύτερο για την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν «είναι δυνατόν να διαχωριστούν τα θέματα της πΓΔΜ και της Αλβανίας», απάντησε:
«Εννοείτε τη Βόρεια Μακεδονία, άλλωστε έτσι αποκαλούν πλέον τη χώρα τους. Δεν είναι καλή ιδέα. Γιατί θα πρέπει οι υποθέσεις να κριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γινόταν και τη δεκαετία του 1990, π.χ. δέκα χώρες μαζί. Υπάρχουν πολλές ζώνες συγκρούσεων στην περιοχή μας, για παράδειγμα ανάμεσα στην Αλβανία και τη Σερβία. Αν αφεθεί πίσω η Αλβανία, τότε η απόσταση με την Σερβία θα μεγαλώσει. Αυτό δεν θα είναι κάτι θετικό για την περιοχή μας».

Αναφερόμενος στη βουλγαρική προεδρία, είπε: «Η βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ ήταν μία εξαιρετική Προεδρία, η οποία είχε, έχει και θα έχει και τις τελευταίες ημέρες της θητείας της την υποστήριξή μας. Χάρη σε αυτήν την Προεδρία έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε σχέση με την πολιτική της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια».

Σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος για τις εξελίξεις, δήλωσε: «Η φιλοσοφία μου είναι η φιλοσοφία της ιστορικής αισιοδοξίας».

ΣΧΟΛΙΑ (27)

ΕΡΜΗΣ

KOTZIAS =Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ! ΚΙ ΕΦΙΑΛΤΗΣ της Ελλάδας !! Είναι πολλά τα λεφτά ...Αρη !!

ΝΙΚ

Ο Κοτζιάς ντροπιάζει τους Έλληνες σε καθημερινή βάση.

Ναστ

Πρωτη φορά Έλληνας υπουργός εξωτερικών εκπροσωπεί βαλκανικές χώρες στην Ευρώπη και στέκεται δίπλα τους ως φίλος και σύμμαχος. Υπαρχουν βέβαια και ανεγκέφαλοι ελληναραδες πού δεν βλέπουν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κόντρα κατά της Αλβανίας και των Σκοπίων θα τούς φέρει στην αγκαλίτσα τον ερτογανη

Τακης

Φασιστοειδη ειστε οι ΣΥριζαιοι και οι Κομμoυνιστες. Οι αλλοι ειμαστε πατριωτες και να παρετε την κωλοκυβερνηση σας να μας αφησετε ησυχους. Αρκετα με τους εθνομηδενιστες.

Jerry

Εαν ήταν καλή διαπραγμάτευση και οι δυο πλευρές θα είχαν συγκεκριμένες μεγάλες νίκες και κάποιες μικρές ήττες. Εδώ ομως η Ελλαδα χάνει 100-0 διότι μόνο παραχωρήσεις κανει στους Σκοπιανούς. Εαν ήταν τόσο καλή η συμφωνία τότε, γιατι δεν γινεται δημοψήφισμα για να την επικυρώσει την συμφωνία ο λαός; Αυτό που συνεπάγεται ειναι οτι η όλη υπόθεση ειναι εκβίαση των αφεντικών, η οι ταλιμπαν του ΣΥΡΙΖΑ μας πούλησαν.

Τι είν' τούτο ρε;

Τι ζούμε; Θα τρελαθούμε εντελώς;

IO

Χοντρέ για μας θα είναι πάντα η FYROM της καρδιάς μας όσο και να προσπαθείς να τη βαπτίσεις "Μακεδονία", οι κάτοικοι της Φυρομάνοι και η γλώσσα της Φυρομανική. Εύχομαι να σε δώ σε ακτιβιστικές ενέργειες με τα συντρόφια σου τα Ρουβικωνάκια τώρα που τελειώνει ο χρόνο σας και το πολιτικό ντουλάπι σας περιμένει. Αν και λίγο δυσκολα να χωρέσει εσένα και τον Καμμένο.

Χοντζιας

Να τους τον χαρίσουμε, έτσι κι αλλιώς για τους Σκοπιανούς δουλεύει. Καλύτερα όμως να τον ανταλλάξουμε με ένα φορτηγό ντομάτες Μακεδονίας, που λέει κι Ντιμιτρόφ

γερμανος παχυσαρκος βατραχος

ειναι πολλα τα λεφτα, Αρη ....... η μαλλον Αλεκση.....

Σαββιδης Γιαννης

Ευτυχώς η διεθνής κοινότητα...τον έχει χεσμένο τον τύπο... Απορούν ακόμη πώς τον ανεχόμαστε...

Q

Δηλαδη αυτος πληρωνεται απο τους Ελληνες για να κανει τον διαφημιστη των Σκοπιανων? Γιατι δεν παει στα Σκοπια, να τον φορτωθουν αυτοι εκει αλλα μας κατσικωνεται εδω? (τουλαχιστον μεχρι να καταλαβουν τι φιδι τρεφουν στον κορφο τους και να τον πεταξουν στην τουαλετα μαζι με τα αλλα .......)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4931302__1_

Το πρόβλημα προσπαθήσανε την επόμενη ημέρα να το αποσιωπήσουνε, να το διακωμωδήσουνε, είπανε ότι πρόκεται για fake news και τελικά συμφώνησαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κρήτη

1
4931190

«Όμως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο, ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη - Έστειλε νέο μήνυμα στην Αλβανία για το σεβασμό των δικαιωμάτων της Μειονότητας

12
4931188

Ζήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη εντυπώσεων και διαμορφώθηκε μια "παρωδία" που εμποδίζει ακόμα και σήμερα τη νηφάλια προσέγγιση του ζητήματος, επισήμανε ο πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη 

3
polakis-voylh-arthro

Διαβάστε τους απίστευτους διαλόγους με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας - ΝΔ και ΚΙΝΑΛ λένε ότι Τζανακόπουλος και Πολάκης γνώριζαν λεπτομέρειες της σκευωρίας και ζητούν να έρθουν ως μάρτυρες και όχι ως μέλη της Προανακριτικής - Την ερχόμενη Τρίτη ο πρώτος μάρτυρας, Κωνσταντίνος Φρουζής, δεύτερος θα κληθεί ο Νίκος Μανιαδάκης

86
4930858

«Για εμάς, τους Έλληνες, το φρόνημα δεν μετριέται με την έκταση του εδάφους, ούτε με τον αριθμό του πληθυσμού - Μετριέται με την Ψυχή» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του

4930598

Στη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «είναι συνομολόγηση της αποτυχίας του πολιτικού συστήματος η παραχώρηση κρατικής ύλης σε ανεξάρτητες διοικητικές αρχές» - Συμφωνία και για τους στρατιωτικούς δικαστές