Μικης Θεοδωράκης: Να σταματήσει αυτός ο εθνικός εξευτελισμός

mikis-theodo-1

«Αυτό που ζούμε με μια κυβέρνηση του 20% που αποφασίζει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα για το παρόν και το μέλλον της χώρας δεν είναι απλώς τραγικό ούτε βέβαια και κωμικό αλλά κυρίως είναι εξευτελιστικό»

Σε νέα παρέμβαση για όσα συμβαίνουν στη χώρα προχώρησε ο Μίκης Θεοδωράκης καλώντας όσους Έλληνες που είναι είτε θέλουν να είναι ταγοί του Έθνους να ενεργοποιηθούν για να σταματήσει αυτός ο «εθνικός εξευτελισμός».

«Δεν καταλαβαίνουν τάχα όλοι ότι η οργή που κλείνει μέσα του ο Λαός μας είναι επικίνδυνη;» αναρωτιέται ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση την προειδοποιεί: «Μην παίζετε με το Λαό. Μην αφήνετε να σπέρνουν ανέμους με η χωρίς γραβάτες. Όταν θα ρθει η ώρα να θερίσουμε τις θύελλες και πάλι θα με θυμηθείτε. Όμως τότε πια θα είναι αργά. Πολύ αργά».

Στο άρθρο του ο Μίκης Θεοδωράκης καυτηριάζει και τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών που παραμένουν στις θέσεις τους και στηρίζουν παρά το γεγονός ότι «είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι από το αρχικό ποσοστό μέσα στον Λαό που ανέβασε την σημερινή κυβέρνηση στην Εξουσία, έχει μείνει κάτι λιγότερο από το μισό».

Όπως γράφει χαρακτηριστικά «και αν φτάσουμε στο σημείο ο κ. Τσίπρας να έχει μόνο την ψήφο της συζύγου του, και πάλι θα είναι πρωθυπουργός, γιατί δυστυχώς το πιθανότερο είναι ότι οι 151 θα μείνουν ακλόνητοι στην ίδια στάση… ».

«Αυτό που ζούμε με μια κυβέρνηση του 20% που αποφασίζει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα για το παρόν και το μέλλον της χώρας δεν είναι απλώς τραγικό ούτε βέβαια και κωμικό αλλά κυρίως είναι εξευτελιστικό» προσθέτει με νόημα ο Μίκης Θεοδωράκης.

Διαβάστε το κείμενό του με τίτλο «Τερατογένεση»:

Κάτω απ’ το χώμα μες στα σταυρωμένα χέρια τους
κρατάνε της καμπάνας το σκοινί
Προσμένουνε την ώρα να σημάνουν την Ανάσταση.
Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας.
Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει.
(Γιάννης Ρίτσος)

Στη σημερινή εποχή ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να κυβερνά ακόμα και με μία μοναδική ψήφο την χώρα μας που έχει καταντήσει χειρότερη κι από Μπανανία.

Το κακό που μας έχει γονατίσει ξεκίνησε από το 1986, όταν έγινε η αναθεώρηση του Συντάγματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε ήμουν βουλευτής του ΚΚΕ και ήρθα σε ρήξη με την ηγεσία του κόμματος, γιατί πίστευα ότι το πέρασμα των προνομίων του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Πρωθυπουργό θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Όπως και έγινε! Επομένως δικαιούμαι να έχω όπως και τότε την δική μου προσωπική άποψη και να θεωρώ ότι οι φόβοι μου αποδείχθηκαν δυστυχώς δικαιολογημένοι και ότι αυτό που ζούμε με μια κυβέρνηση του 20% που αποφασίζει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα για το παρόν και το μέλλον της χώρας δεν είναι απλώς τραγικό ούτε βέβαια και κωμικό αλλά κυρίως είναι εξευτελιστικό.

Ως πολίτης αισθάνομαι εξευτελισμένος και νομίζω ότι το ίδιο αισθάνονται και οι περισσότεροι Έλληνες. Μόνο που αυτοί ίσως να μην γνωρίζουν τους λόγους.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1975, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πάρα πολύ μεγάλο μέρος από την εκλογική της δύναμη, είχε την ευχέρεια μαζί με ένα ειδικό συμβούλιο να διαλύει τη Βουλή και να οδηγεί τη χώρα σε νέες εκλογές.

Μετά την αναθεώρηση του 1986, ποιος κρίνει εάν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν χάσει την εκλογική τους δύναμη; Κανείς. Αυτό και μόνο είναι για γέλια και για κλάματα… Αρκεί πλέον μια κυβέρνηση να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Η οποία πλειοψηφία δεν έχει κανένα λόγο να εγκαταλείψει τα προνόμιά της. Έτσι, μαζί με τον πρωθυπουργό, οι 151 της Βουλής αδιαφορούν για την κατρακύλα του κόμματός τους οχυρωμένοι πίσω από την νομιμοφάνεια που τους προσέφερε η αναθεώρηση του 1986.

Με την αναθεώρηση του 1986 προσεβλήθη η βασική θέση που διέπει όλα τα Δημοκρατικά Συντάγματα του κόσμου. Ότι δηλαδή «ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ». Και πρώτα και κύρια η σύνθεση της Βουλής που θα πρέπει να παρακολουθεί και να αντανακλά τις αλλαγές που γίνονται στο εκλογικό σώμα.

Αυτή η κατάργηση του Λαού ως κυρίαρχου στοιχείου της διαμόρφωσης της εθνικής ζωής αποτελεί στίγμα αντιδημοκρατικό. Ένα τέτοιο έκτρωμα που καταργεί την ουσία της Δημοκρατίας και δημιουργεί ένα ουσιαστικά δεσποτικό καθεστώς με μανδύα νομιμοφάνειας δεν είναι αντάξιο ενός ελεύθερου Λαού αλλά ενός εξαπατημένου και τελικά ενός προδομένου Λαού και μας πηγαίνει πίσω σε εποχές σκοτεινές που η αμάθεια και ο φόβος είχαν μεταβάλει τους ιθαγενείς σε πειθήνια όργανα των κάθε λογής εξουσιαστών.

Θα περίμενε κανείς από έναν πολιτικό άνδρα να έχει ευαισθησία και τιμιότητα απέναντι στον Λαό που σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή του έδωσε την εμπιστοσύνη του. Όμως αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα. Πάνε πια οι ευαισθησίες και οι τιμιότητες. Ξεχαστήκανε τα παλιά «ήθη και έθιμα». Τώρα βρισκόμαστε στην εποχή των μπίζνες. Έτσι, ξεχνούν κάποιοι ότι η Βουλή δεν είναι Ανώνυμη Εταιρία με τζόγο, μισθούς, προνόμια, θέσεις, ρουσφέτια και συναλλαγές με εμπόρους όπλων με ό,τι αυτό το τελευταίο συνεπάγεται.

Αν λοιπόν ο Πρωθυπουργός και οι 151 βουλευτές γίνουν ένα πελώριο στρείδι κολλημένο στα βράχια, τι θα συμβεί με βάση την πλειοψηφία μπετόν-αρμέ;

Σήμερα είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι από το αρχικό ποσοστό μέσα στον Λαό που ανέβασε την σημερινή κυβέρνηση στην Εξουσία, έχει μείνει κάτι λιγότερο από το μισό. Δεν το βλέπουν οι 151; Δεν το βλέπει ο Πρωθυπουργός; Βεβαίως το βλέπουν και στο βάθος χλευάζουν, γιατί οι ίδιοι οι Δεξιοί και οι Κεντρώοι τους χάρισαν την σημερινή νομιμοφάνεια. Και το ΚΚΕ; Τι να πει, αφού κι αυτοί τότε έπεσαν στην παγίδα του Παπανδρέου.

Ώστε σήμερα έχουμε τον κ. Τσίπρα με τους 151. Αύριο, το 20% περίπου που τους έχει μείνει σήμερα, μπορεί να γίνει 10%. Και πάλι θα έχουμε τον κ. Τσίπρα, εφ’ όσον οι 151 τηρήσουν την ίδια στάση που τηρούν τώρα. Μεθαύριο μπορεί να έχουν 5% στον Λαό αλλά και πάλι θα έχουμε τον κ. Τσίπρα με τους 151. Και αν φτάσουμε στο σημείο ο κ. Τσίπρας να έχει μόνο την ψήφο της συζύγου του, και πάλι θα είναι πρωθυπουργός, γιατί δυστυχώς το πιθανότερο είναι ότι οι 151 θα μείνουν ακλόνητοι στην ίδια στάση…

Αλλά ας γυρίσω στο σήμερα, όπου παίρνονται οικονομικές και εθνικές αποφάσεις που θα μας δεσμεύουν για πολλές δεκαετίες. Και διερωτώμαι, πού είναι αλήθεια και τι κάνουν οι Έλληνες που με τον α ή τον β τρόπο είναι είτε θέλουν να είναι οι ταγοί του Έθνους; Πολιτικοί, Ακαδημαϊκοί, Επιστήμονες, Δημοσιογράφοι, άνθρωποι του Πνεύματος; Δεν αισθάνονται την ανάγκη να πουν κάτι, να κινητοποιηθούν για να σταματήσει αυτός ο εθνικός εξευτελισμός; Δεν καταλαβαίνουν τάχα όλοι ότι η οργή που κλείνει μέσα του ο Λαός μας είναι επικίνδυνη;

Απευθυνόμενος προς την Κυβέρνηση και το όλο Σύστημα που σιωπά ή την στηρίζει θα ήθελα να πω: Μην παίζετε με τον Λαό. Μην αφήνετε να σπέρνουν ανέμους με η χωρίς γραβάτες. Όταν θα ρθει η ώρα να θερίσουμε τις θύελλες και πάλι θα με θυμηθείτε. Όμως τότε πια θα είναι αργά. Πολύ αργά.

Αθήνα, 25.6.2018
Μίκης Θεοδωράκης

ΣΧΟΛΙΑ (96)

Μίκη

Έχεις πατήσει τα 100 και κάθε δύο χρόνια αλλάζεις απόψεις και κόμμα. Μας έχεις τρελάνει. Έχεις καταντήσει πιο γραφικός και από τον Μίκυ μάους.

Nicos

Τι γίνεται ρε Μίκη... Δεν έχεις βαρεθεί να χορεύεις όπως σου βαράνε... ? Η ξεφτίλα σου δεν εχει όρια ! Τράβα σε μια από τις βίλλες σου και παράτα μας με τα Σκόπια και την Μακεδονία... Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν ασχολείται με αυτά που λες γιατί απλά σε έχουμε πάρει μυρωδιά τι είδους αριστερός εισαι !

@απο πότε τα τσυριζοτρόλ....

Από πότε τα τσυριζοτρόλ του 0.60Ε/σχόλιο κρίνουν έναν Θεοδωράκη?? Άντε γύρισε στην τσυριζοφωλιά σου μαζί με τα υπόλοιπα ερπετά.....

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΗΘΟΣ ΜΕΡΙΚΩΝ

''ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ' ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΒΡΙΣΟΥΝ ΜΕ ΧΥΔΑΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΗ . ΞΕΧΑΣΑΝ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ! ΕΞΑΛΟΥ Ο ΜΙΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΞΕΦΤΙΛΑ !!

ούτε το 20% αγαπητέ μας συνθέτα..

χέ.....καν οι κυβερνήσεις και βγήκε αυτό το συριζομόρφωμα. Τα αυτονόητα λέει ο Μίκης. Τώρα θα τον πούνε και φασίστα απο πανω.

Όλα τα "δημοκρατικά" συντάγματα...

Του καπιταλιστικού κόσμου... ΗΠΑ (το απόγειο της δημοκρατίας, ψηφίζεις καπιταλιστή ή καπιταλιστή), Γερμανία (που είσαι όμηρος του καπιταλιστικού κράτους για το πού κατουράς ακόμα), Γαλλία (που ψηφίζεις γι' αυξήσεις και σου βγαίνει Τσίπρας), Ιταλία (το πολιτικό τσίρκο της Ευρώπης), Ισπανία κλπ., που σε όλες αυτές οι καπιταλιστές αποφασίζουν κι ο λαός πληρώνει... Αυτός ο άνθρωπος, γιατί πήγε εξορία είπαμε; Καταλαβαίνει από πολιτική όσα ο δεξιός μισθωτός εργαζόμενος από τυπική ανθρώπινη λογική. "Νάδα", που θα έλεγε κι ο δημοκράτης Ραχόι με τα όσα "δημοκρατικά" έκανε απέναντι στην "θέληση του κυρίαρχου λαού" της Καταλονίας.-

...

Αν δε σου αρέσει το καπιταλιστικό σύστημα, είσαι πάντα ελεύθερος να μετοικήσεις σε χώρες που δεν το ασπάζονται ή να καταφύγεις σε κάποιο δάσος ή σπηλιά, ώστε να απαλλαγείς από τα βάρη. Πάντως σίγουρα, για να είσαι έντιμος, θα πρέπει να απαρνηθείς τις ανέσεις, τα προνόμια και τις παροχές που σου προσφέρει. Για αρχή, σταμάτα να χρησιμοποιείς τους δρόμους και να αγοράζεις αγαθά. Μετά βλέπουμε.

Ελεος πια!

Μπορει ο Μ. Θεοδωρακης να υποστηριξε τον τσιπρα τον Ιανουαριο του '15 αλλα μολις εκανε το οχι ναι κατεθειαν του γυρισε την πλατη. Σταματηστε λοιπον να τον κατακρινετε γιατι το ιδιο εκανε και η πλειοψηφια του κοσμου που πιστεψε τον ψευτη Τσιπρα. Επισης στις εκλογες του Σεπτεμβριου ειχε πει δημοσια οτι ο τσιπρας δεν αξιζει τη ψηφο του ελλ. λαου. Τι αλλο θελετε δηλαδη εσεις που τον κατακρινετε? Να τον "βομβαρδιζετε" συνεχως επειδη καποτε πιστεψε τον εθνομηδενιστη? Αλλωστε ο Μικης εχει δωσει πολλα στην Ελλαδα και αν και ειναι μεγαλος ανθρωπος ακομα δινει και μπραβο του.

Να γιατί....

Η απάντηση είναι, ότι τον κατακρίνουν επειδή είναι αθεράπευτοι ΟΠΑΔΙΣΤΕΣ. Μην έχεις την παραμικρή αμφιβολία.

αφιλοτιμος

Ο Θεοδωρακης ευθυνεται για την ανευθυνη αν οχι προδοτικη συμπεριφορα του. Ειναι απο αυτους που διαλαλουσαν το " μονος θεσμος ειναι ο λαος" και προετρεπε στην ανυπακοη σε τι; στα αυτονοητα ενος συγχρονου κρατους. Εε λοιπον το πετυχε, εχουμε εναν λαο μουρλια! Μοναδικη πραξη εξιλεωσης του - και αυτη μονο θα απομεινει στην ιστορια -ειναι το " αδερφια μου φασιστες" εννοωντας οτι παραδεχεται την δολια σπιλωση οσων αγαπουσαν τον τοπο τους ως "φασιστων".

@....αφιλότιμος

Μην ξεχνάς και αυτά που είπε περί "αριστερόστροφου φασισμού" και μην παραβλέπεις τη σημερινή ωφέλιμη του στάση.

Γιάννης

Χαλαρώστε λίγο με τον Μίκη και ακούστε τον απλά σαν ένα μεγαλύτερο άνθρωπο

Κκκκ

Ο μεγαλύτερος Έλληνας μουσικός είναι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου που την προηγούμενη εβδομάδα έγραψε τη μουσική για τη κηδεία του Χώκινγκ κ το κάνατε γάργαρα.ο Μίκης είναι καλός για κάνα πανηγύρι.

VP

Εγραψες! Πολυ σωστο σχολιο! Αλλο level ο Vangelis!

konstantinos

- Άσε μας φίλε Μίκη με τα πολλά λόγια, εσύ δεν μας έλεγες πρίν λίγα χρόνια για συνεκμετάλευση του Αιγαίου ε τους Τούρκους ; Τώρα λόγια κούφια ; Τόσα χρόνια που κυβερνήσατε κιόλας με τη Νέα Δημοκρατία, το λύσατε τί κάνατε δεν δόθηκε προσωρινή πάγια ονομασία με τον όρο Μακεδονία ; ; Πλάκα ας κάνετε όλοι μαζί με τον Κ. Μητσοτάκη που ο Πατέρας του είχε προτείνει Σλαβομακεδονία τότε και τώρα τάχα ο γιός του ωρύεται ! Τα παιχνιδάκια σας παίζετε όλοι, παρατήστε μας στη φτώχεια μας που εσείς φυσικά ως ''Σωτήρες'' δεν έχετε !

Γιώργος

Εντάξει δεν λέω πως έχεις άδικο να διαμαρτύρεσαι, αλλά ας πούμε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα σε κάποια στιγμή της ζωής του ν' αναγνωρίζει σφάλματα που έκανε κάποτε και να εκδηλώνει με την παρούσα στάση του μια εμφανή αλλαγή κατεύθυνσης προς το καλύτερο. Μην στερείς τέτοιο δικαίωμα, την στιγμή μάλιστα που ΤΩΡΑ ΩΦΕΛΕΙ, και την στιγμή που ως άνθρωπος κι' εσύ δεν αποκλείεται κάποτε στο μέλλον ν' αντιμετωπίσεις παρόμοιες καταστάσεις. Μην το κάνεις. Μην πολεμάς την ΩΦΕΛΕΙΑ εκεί που αυτή εμφανίζεται.

@έχεις τα δίκηα σου αλλά..

Δεν μπορούμε όμως να να μην του αναγνωρίσουμε πως τα βαθειά γεράματα του έφεραν κάποιες... καλές και σωστές αναλαμπές!!!!!!!

vag

....τι μας λες τωρα ξυπνησες!!. το μακρυνο 2014-2015 που οuλοι εσεις αριστεροι ησασταν μια γροθια, τοτε δεν ηξερες τιποτε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4756297

Η Αθήνα αναμένεται να ζητήσει για μία ακόμη φορά την πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι το περιστατικό πρωτίστως υπονομεύει την ασφάλεια των εμπλεκομένων και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

3