Ζάεφ: Όλοι οι άλλοι οργανισμοί, εκτός των κρατικών, θα χρησιμοποιούν παντού το επίθετο «μακεδονικός»

zaev_arhroo

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μιλά για προστασία της ταυτότητας των "Μακεδόνων" και για «γεωγραφική πλευρά της Μακεδονίας που βρίσκεται στην ελληνική πλευρά»

Τη δική του εκδοχή σχετικά με το θέμα της χρήσης της ονομασίας δίνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Politica.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ κληθείς να δώσει παραδείγματα για τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ζάεφ απάντησε «οι κρατικοί οργανισμοί θα υπακούουν την αρχή της συμφωνίας και το νέο όνομα. Όλοι οι άλλοι οργανισμοί, ενώσεις, εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν το επίθετο "μακεδονικός" τόσο στη χώρα όσο και οπουδήποτε στον κόσμο. Για παράδειγμα "μακεδονική" κουλτούρα».

«Αν εξασφαλίσαμε την επιβεβαίωση erga omnes της "μακεδονικής" ταυτότητας και γλώσσας μας, αν ο γεωγραφικός όρος Βόρεια που προσθέσαμε στο όνομά μας ανοίγει το δρόμο για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αν η συμφωνία βάζει την "Μακεδονία" μας στο χάρτη των χωρών που βρίσκονται σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο με μια ταυτότητα πλήρως προστατευμένη για αιώνες και αιώνες, αν η συμφωνία αυτή σημαίνει εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα και μια επιβεβαίωση ότι δεν έχουμε εδαφικές ή άλλες βλέψεις στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας που βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, τότε το μόνο που έχουμε να πούμε ότι έχασαν και οι δύο πλευρές είναι η ματαιοδοξία που υπήρχε μέχρι οι νέες πολιτικές ηγεσίες να κάτσουν στο τραπέζι» δηλώνει, επίσης, ο Σκοπιανός πρόεδρος.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι η "Μακεδονία" και η Ελλάδα έχουν πολιτικούς ηγέτες που είναι έτοιμοι να λάβουν θαρραλέες αποφάσεις για το καλό των πολιτών τους και τώρα είναι καλοί φίλοι και γείτονες, και έδωσαν κουράγιο στον κόσμο ότι αν υπάρχουν καλές προθέσεις και θέληση, τότε υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα. Η "Μακεδονία" έχει παρόν και εξασφάλισε το μέλλον της διασφαλίζοντας τους προγόνους της μετά τις συμφωνίες με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα: Οι "Μακεδόνες" να έχουν το δικό τους, σεβαστό και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος τους».

Παράλληλα επανέλαβε ότι όλα θα κριθούν από το δημοψήφισμα και ότι δεν είναι στο χέρι των πολιτικών ή του προέδρου Ιβανόφ αν θα εφαρμοστεί η συμφωνία.

«Όλοι θα πρέπει να σεβαστούν την ψήφο των πολιτών, τόσο ο πρόεδρος Ιβανόφ και η αντιπολίτευση, όσο και εμείς ως κυβέρνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επαναλαμβάνει, δε, ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει το καθήκον της, προσθέτοντας ότι αν αυτό περιλαμβάνει και την έγκληση του προέδρου Ιβανόφ τότε αυτό θα γίνει όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

ΣΧΟΛΙΑ (174)

Αγήνωρ

 "Όλοι οι άλλοι οργανισμοί, ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ", φυσικά καί θά μπορούν νά χρησιμοποιούν παντού το επίθετο «μακεδονικός», καθώς καί οποιοδήποτε άλλο θέλουν, "Αττικός", "Κρητικός", "Μυκηναϊκός" κλπ. 'Αλλως τε ο χαρακτηρισμός αυτός δέν αφορά Π.Ο.Π., όπως είναι η "φέτα" καί ο οιοσδήποτε έχει τό αναφαίρετο δικαίωμα νά αυτοπροσδιορίζεται. (Θά γνωρίζετε όμως καί τό σχετικό ανέκδοτο γιά κάποιον έγκλειστο στό ψυχιατρείο, επειδή νόμιζε πώς ήταν καλαμπόκι καί τόν κυνηγούν οι κότες...)

Xr

Η πολιτιστική μας κληρονομιά ως Μακεδόνες περιλαμβάνει τον συγγραφέα Ιωάννη Στοβαίο, τους Κύριλλο και Μεθόδιο, καμιά χιλιάδα Αγίους της πρωτοχριστιανικής και Βυζαντινής περιόδου, τους Μακεδόνες λόγιους επί Βυζαντίου και Τουρκοκρατίας, τη Μακεδονική Αναγέννηση του 10ου αιώνα, τα ρεύματα της Μακεδονικής τέχνης και αρχιτεκτονικής του 13ου αιώνα, τη λαμπρή πνευματική πορεία των συλλόγων των απόδημων Μακεδόνων που είχαν ιδρύσει στην Κεντρική Ευρώπη τις γνωστές Μακεδονορωμαίικες κομπανίες και τύπωναν τα πρώτα Ελληνικά βιβλία, τους χιλιάδες αγωνιστές του 1821 που υπέγραφαν ως Μακεδόνες, όπως ο Ιωάννης ο Σκανδαλίδης που υπέγραφε ως "Ιωάννης Σκανδαλίδης Μακεδών" και ήταν πληρεξούσιος Μακεδονίας στον Άρειο Πάγο της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος το 1821 και στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, όπου και εκλέχτηκε Α΄ Γραμματέας της πρώτης προσωρινής Κυβέρνησης των Ελλήνων το 1822. Για να μην μιλήσουμε για τους γηγενείς Μακεδονομάχους που πολέμησαν στις Μακεδονικές Επαναστάσεις του 1854, του 1868, του 1878, του 1880, του 1896 και του Μακεδονικού Αγώνα. Αυτή λοιπόν η κληρονομιά παραδόθηκε πλέον επίσημα από το Ελληνικό Κράτος και φαντάζομαι, θα αναρρωτιούνται και οι Σκοπιανοί τί να την κάνουν.......

Oι απληστοι Σκοπιανοί

δεν τηρουν ούτε τα συμφωνηθέντα , τους χαρίστηκε από τους προδότες Τσίπρα Κοτζια το όνομα Βόρεια Μακεδονία και τώρα θέλουν μονοπώλιο του ονόματος. Δεν θα περάσει. Ολοι στους δρόμους.

zz

Oι απληστοι Σκοπιανοί ? ΌΧΙ δα . Την δουλεία τους κάνουν , εκεί ζουν πονηροί και εδώ ΜΑΛΆΚΕΣ .

Αγύριγο κεφάλι

Κάποτε πρέπει να σταματήσουν οι αναφορές σε τρομοκράτες όπως ο Μελάς, ο Κώττας κλπ. Αυτοί έμπαιναν στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στη Βέροια κτλ. κι έσφαζαν τους Μακεδόνες για να φέρουν Έλληνες να κατοικήσουν το μέρος. Το ίδιο έκανε κι ο Ζέρβας στην Ήπειρο. Έσφαζαν αυτούς που κατοικούν 200 χρόνια για να φέρουν Έλληνες να κατοικήσουν. Φασίστες του κερατά!

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

ειχες μάθει από τους Τούρκους καρατούλη και γράφεις αυτά,το Οθωμανικό, κοντά είναι η Τουρκία πήγαινε

Αριστερέ φασίστα

μη χαίρεσαι η προδοτικη συμφωνία θα ανατραπεί. Οι Σκοπιανοί είναι τόσο απληστοι που δεν μπορουν να τηρήσουν ούτε αυτά που συμφώνησαν.

Xr

καταρχήν ο Κώτας ήταν Μακεδόνας από τη Φλώρινα και ως γνήσιος Μακεδόνας, πολεμούσε τους σλάβους. Ο Μελάς δεν πολέμησε ποτέ, απλά οι Μακεδόνες ζήτησαν υποστήριξη από το Ελληνικό κράτος και το κράτος τους έστειλε τον ...άκαπνο Μελά. Περισσότερο, κατέγραφε το πρόβλημα. Καί οι δυο κινήθηκαν στις περιοχές Φώρινας, Καστοριάς. Στις υπόλοιπες περιοχές δρούσαν Μακεδόνες οπλαρχηγοί ήδη από το 1893, όταν ξεκίνησε ο βίαιος εκσλαβισμός των κατοίκων. Μη διαβάζετε ιστορία από τα προπαγανδιστικά φυλλάδια της Γ΄ Διεθνούς γιατί έχει αποδειχτεί πολλάκις ότι αριστερά και ιστορία είναι έννοιες ασύμβατες.

'Αρης

Θάπρεπε να είσαι υπερήφανος που ένας ξένος λαός θαυμάζει τόσο πολύ τούς 'Ελληνες ώστε να θέλει νά ονομάζεται Μακεδών ή οτιδήποτε άλλο ελληνικό, π.χ. Θεσσαλός, Αργείος, Μυκηναίος κλπ κι όχι νά γκρινιάζεις. Κι όλοι εμείς θάπρεπε νά είμαστε πιό γενναιόδωροι μέ τούς λαούς πού μάς θαυμάζουν, χαρίζοντάς τους κι άλλες ελληνικές ονομασίες ώστε νά εκπολιτίζονται, νά εξευγενίζονται καί νά εξελληνίζονται έτσι πιό εύκολα.

Κοτζιάς

Αυτήν την στιγμή την περίμενε η Αριστερά από το 1949... Στέκομαι προσοχή περήφανος μπροστά στον σύντροφο Τίτο, στον σύντροφο Enver Hoxha, στον αρχικομιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ, στον σύντροφο Ζαχαριάδη και σε όλους τους υπόλοιπους "ευεργέτες" του Ελληνισμού... Για αυτό με εκλέξατε, ήτανε (κομμουνιστικό) δίκαιο κι έγινε πράξη...

Μαλιστα

Τελικα ολα τα γκαβα ειχαν μαζευτει εκει.Κανεις απο καμια πλευρα δεν ξερει τελικα τι υπεγραψε

Τελικα

κ. Τσίπρα κάνατε πολύ καλή συμφωνία... Πολύ υποκρισία και κρυφές πτυχές εις βάρος των ελληνικών θέσεων.

Απλό

Δεν τρέχει τίποτα ρε μάγκες! Όπως έχουμε Βόρεια ¨Ηπειρο, θα έχουμε και βόρεια Μακεδονία που πρέπει κάποτε να ελευθερωθούν... Πάλι με χρόνια με καιρούς...

ο

Κατάλαβες λοβοτομημένε συριζαίε; Αυτοί είναι οι Μακεδόνες,μιλάνε τη Μακεδονική γλώσσα και μείς απλώς έχουμε ενα γεωγραφικό της μέρος...

Η γραβάτα του Ζαεφ

Θα γίνει σχοινί για να κρεμαστούν κομμουνιστές, πασοκιστανοι, νουδουλοι και ψυριζαιοι. Και μαζί Ο ψηφοφλωρος νεοελ που τους ψήφιζε. Αλλά μετά θα αδειάσει η Ελλάδα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

filis_symfonia_prespon

Η Μακεδονία «έγινε ελληνική με ανταλλαγές» ανέφερε ο Νίκος Φίλης – Χαρακτήρισε αλυτρωτική την αναφορά ότι η Μακεδονία είναι «μία και ελληνική» - «Υπάρχει πιθανότητα να λυθεί χωρίς συνεννόηση με τους διεθνείς παράγοντες;» διερωτήθηκε 

16
katrougkalos-kata-kammenou-den-einai-omiroi-oi-stratiwtikoi_2_w_l

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού» είπε ο Κατρούγκαλος - Πώς αντέδρασε ο Καμμένος - Καταγγελίες Κουμουτσάκου ότι άλλα λέει η διακοίνωση και άλλα η Συμφωνία

66
vouli_xrwma

«Δεν δίνουν το νέο σύνταγμα των Σκοπίων γιατί θα αποκαλυφθούν οι αλυτρωτισμοί» καταγγέλλει ο Κουμουτσάκος - Λιάνα Κανέλλη: Κρύβει αλυτρωτικές βλέψεις η αναφορά σε «Μακεδόνες» γειτονικών χωρών των Σκοπίων;

35
4578870

Εγκρίθηκε ομόφωνα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

4