Τσίπρας στη Βουλή: Ψηφίζουμε τα τελευταία μέτρα, του τελευταίου προγράμματος

tsipras_vouli_arthrooo1

«Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας. Είναι σημαντικό δώρο αυτό που μου κάνετε. Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε» είπε ο πρωθυπουργός - «Εμπόριο πατριωτισμού και πατριδοκαπηλείας στην παράταξη της Αριστεράς δεν θα κάνετε εσείς κ. Μητσοτάκη» ανέφερε για το Σκοπιανό

Σε απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας προχώρησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας την προοπτική εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, προκειμένου να διατηρήσει την συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ενόψει της κρίσιμης συζήτησης που θα ακολουθήσει για την πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει η ΝΔ για το «Σκοπιανό».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με την διαφωνία τους για την επίμαχη συμφωνία. Να σημειωθεί ότι δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησή του, μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος με αποτέλεσμα να εισπράξει τα ειρωνικά επιφωνήματα των βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας. Είναι σημαντικό δώρο αυτό που μου κάνετε. Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε» είπε σε μια προσπάθεια πολιτικού εντυπωσιασμού ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει «αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε για αυτή την ιστορία που μας ταλαιπωρεί». «Θα τα πούμε όλα με ονόματα και διευθύνσεις για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Ποιος φέρνει πίσω την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας και τα σύμβολά της. Όλα θα τα πούμε. Εμπόριο πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας στην Αριστερά δεν θα κάνετε εσείς κ. Μητσοτάκη τόνισε σε άλλο σημείο ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε: «Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και τις ευθύνες. Θα αναμετρηθούμε. Μόνο όμως που αυτό το διήμερο θα αναμετρηθείτε και εσείς κ. Μητσοτάκη με την οικογενειακή σας ιστορία και φοβάμαι ότι κινδυνεύετε να βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής».

«Νομίζω ότι αυτή η Βουλή όλα αυτά τα 3 χρόνια βρέθηκε μπροστά πολλές φορές σε μεγάλες προκλήσεις. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας βρέθηκαν σε προκλήσεις. Έκαναν το καθήκον τους και πιστεύω ότι το γεγονός πως σήμερα τελειώνουμε και τον Αύγουστο βγαίνουμε από τα μνημόνια οφείλεται στην δική σας ψήφο και στήριξη. Μια δύσκολη προσπάθεια που αναγνωρίζω στον καθένα και κάθε μια από εσάς» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος τόσο προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ λίγο πριν ξεκινήσει την αναφορά του για το Σκοπιανό.

«Άκουσα την θεατρικά προσχεδιασμένη ομιλία του κ. Μητσοτάκη για την προαποφασισμένη κατάθεση πρόταση δυσπιστίας Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μετατραπεί σε θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ του κ. Σαμαρά, Του πρώην πρωθυπουργού που έστησε όλη την πολιτική του καριέρα πουλώντας ψεύτικο υπερπατριωτισμό για ένα θέμα που 26 χρόνια αποτελεί πληγή. Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να συνεχίσει «Αν και ήταν ο πρώτος που επισήμως ως υπουργός Εξωτερικών αντικαθιστώντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1991 στο Συμβούλιο Κορυφής απεδέχθη να καταγραφεί η γείτονα χώρα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτός ήταν».

«Ηταν βεβαίως ο πρώτος που γέννησε το πρόβλημα αυτό. Ανατρέξτε σε ομιλίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Στις 16/12/1991 στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών όταν συζητούταν η ανεξαρτητοποίηση των κρατών της Γιουκοσλαβίας δεν έθεσε θέμα για το πώς θα ονομάζετε η χώρα αυτή. Τότε τον είχε αποκαλέσει ανόητο ο Μητσοτάκης. Αυτός ο άνθρωπος που έχει μεγάλη ευθύνη για το θέμα που μας ταλανίζει είχε το θράσος να σηκώσει την σημαία πατριωτισμού και να ρίξει την κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Και σήμερα έρχεται να παριστάνει τον θεματοφύλακα τον αξιών του αειμνήστου Καραμανλή και Παπανδρέου. Τότε ως αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης ζητούσε να παραιτηθούν. Βέβαια αργότερα η κυβέρνησή του με υπ Εξωτερικών Βενιζέλο παρουσίαζε την επίσημη εθνική θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes».

«Σήμερα έχει ο καιρός γυρίσματα και η ιστορία επαναλαμβάνετε ως φάρσα. Σήμερα κρατά σε ομηρία τον Κυριάκο Μητσοτάκη» τονισε σε άλλο σημείο και συνέχισε «Η θέση του τον οδηγεί σε θεσμικές ακροβασίες. Το να εμπλέκει κανείς τον Θεσμό του ΠτΔ σε οριακές επιλογές είναι ακροβασία που δεν έχει δικαίωμα να επιχειρεί».

Αναφορικά με τον απολογισμό της θητείας του απέφυγε όπως ήταν αναμενόμενο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο τρίτο και τέταρτο μνημόνιο που υπογράφηκε και στα μέτρα μείωσης συντάξεων και αύξησης φόρων. Μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο είπε «Αισθάνομαι ότι η συνεδρίαση και η ψηφοφορία έχει ιστορικό χαρακτήρα. Είναι η τελευταία συνεδρίαση και ψηφοφορία μετά από 8 χρόνια που σε αυτή την αίθουσα ψηφίζουμε ένα νόμο που είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που επι 8 χρόνια βρίσκονται σε στενή σχέση και επαφή και καθοδηγούν τις κινήσεις κάθε κυβέρνησης κατά γράμμα. Είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουμε τα τελευταία μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος και αυτό είναι ιστορικό γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία όλους» υποστήριξε.

«Τιμήσαμε τις δεσμεύεις μας. Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας. Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Αντιμετωπίσαμε μεγάλες προκλήσεις, πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Αντιμετωπίσαμε και ιστορικά ζητήματα προχωρήσαμε σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Άλλες με σπέρμα αδικίας άλλες απαραίτητες. Πιστεύω ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποφανθεί ότι πράξαμε σωστά» είπε.

«Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία στο χείλος χρεοκοπίας ,μετά από μια 5ετία εκτός δημοσιονομικών στόχων και πετύχαμε με κόπο επι τρία έτη όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους αλλά να έχουμε και υπεραπόδοση. Παραλάβαμε μια οικονομία σε συνεχή ύφεση . Εφέτος για πρώτη φορά από το 2008 καταγράφηκε σημαντική ανάπτυξη. Παραλάβαμε μια χώρα εσκεμμένα τότε με άδεια ταμεία και σήμερα έχει απόθεμα και δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές. Παραλάβαμε ένα κράτος που ξόδευε τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να εξυπηρετήσει φίλια συμφέροντα. Σήμερα δεχόμαστε συγχαρητήρια γιατί καταφέραμε να είναι η χώρα πρώτη σε απορροφητικότητα» συνέχισε για να προσθέσει «Παραλάβαμε μια χώρα εις την οποία στην συνείδηση του μέσου πολίτη ήταν ταυτισμένη με την λέξη περικοπή. Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο όπου σημαντικότατες δομικές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει και είμαστε στις πρώτες λίστες του ΟΟΣΑ. Παραλάβαμε μια χώρα που βίωνε διεθνή απομόνωση και σήμερα αποκαθιστά τον διεθνή της ρόλο». Ο ίδιος υποστήριξε ότι στο επόμενο γιουρογκρουπ θα υπάρξει πιθανότατα λύση για το χρέος: «Ολες οι πλευρές συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχε τηρήσει στο έπακρο τα συμφωνημένα και δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα. Παραδέχονται ότι βάλαμε τάξη στα οικονομικά μας και εργάζονται όλες οι πλευρές για να εξασφαλιστεί στις 21/6 μια απόφαση για την απομείωση του χρέους την ελάφρυνση του. Αυτή η λύση είμαι τόσο εγώ όσο και το επιτελείο των οικονομικών πεπεισμένοι ότι θα βρεθεί γιατί υπάρχει βούληση από όλους».

«Εκφράζω δημόσια τις ευχαριστίες μου για την επίπονη και δύσκολη δουλειά που έχει καταβάλει ο υπουργός Ε. Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Λιάκος. Εκαναν την η πιο δύσκολη δουλειά, βρέθηκαν σε συγκρούσεις για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις με μέγιστη δυνατή προστασία . Το τέλος της κρίσης αποτελεί επιτυχία της Ελλάδας και αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη. Αποτελεί επίσης και ευρωπαϊκή επιτυχία» ανέφερε.


ΣΧΟΛΙΑ (10)

GEORGE

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ... 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ Ο ΠΙΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Nomorekarvouno

Κρεμασμα στην πλατεια συνταγματος θελουν οι αλητες.Αλλα που εμεις...χασαμε την πιστη μας και το ριξαμε στο gayparade...μετα απο 400 χρονια παλι και ισως.....

Μακεδονας 4

ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΦΑΣ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΑΣ ΦΥΛΑΚΗ ΠΑΛΙΟ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗ ΤΣΙΠΡΑ.

Mplek

Δεν νομίζω να υπάρχει άλλος πρωθυπουργός στο κόσμο που να έχει πει τόσα πολλα ψέματα σε 3 χρόνια... Τα Τελευταία μέτρα λέει αλλα θα ειναι διάρκειάς.. Πρώτα ψήφιζαν κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό τώρα με Σύριζα ψηφίζουν 4 χρόνια προϋπολογισμό μονομιάς.. Να βγούμε στους δρόμους αλλα μονο για το μακεδονικό... η καθημερινότητα τα πρόβλημα η οικογένεια τα παιδιά μας δεν αξίζουν για να βγούμε στούς δρόμους μάλλον..

Σ.Π

Οτι και να λες Τσίπρα, πολιτικέ ψεύτη, δεν σε πιστευει ΚΑΝΕΙΣ. ΑΛΛΑ ΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ!

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΡΕ ΑΛΗΤΑΡΑ ΑΝ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΑΤΕ ΕΙΧΕ ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΩΣ ΡΕ ΠΛΗΡΩΝΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ?9ΜΗΝΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΕΠΙ 1,5 ΔΙΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ,ΜΟΝΟ ΖΩΑ ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΠΙΣΥΤΕΟΥΝ ΤΟ ΤΡΩΝΕ ΑΥΤΟ./

Τακης

πίσω στο 3% πολιτικοί ξεφτίλες...να αφανιστείτε από την πολίτικη σκηνή.

Θεέ μου

πόση μπούρδα θ` αντέξουμε ακόμη;

;

Λέγοντας τελευταία δεν εννοεί ότι τελειώνουν τα μέτρα, αλλά αυτοί ως κυβέρνηση.

Αυτός που θα καταργούσε τα

Αυτός που θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα άρθρο. Τώρα λέει ότι ψηφίζουν τα τελευταία άρθρα του τελευταίου μνημονίου. Οσοι τον ξαναψηφίσουν να έχουν υπ' όψη ότι θα είναι εντελώς αδικαιολόγητοι και ανεγκέφαλοι (ή απλά παλαιοί πρασινοφρουροί....)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gerapetritis

«Η ελληνική Βουλή δεν έχει την τεκμηρίωση για να λάβει αποφάσεις» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης – Υποστήριξε ότι η Βουλή ψηφίζει μια λευκή επιταγή

3
mimits

Όπως αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο, «τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης πήγε την κοροϊδία ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι δήθεν θα κάνει το παν για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και εν συνεχεία ο ίδιος θα την επαναδιαπραγματευθεί με την πΓΔΜ»  

26