Δήμαρχος Αργυρούπολης για επένδυση στο Ελληνικό: Θα υπάρξει ισορροπημένη ανάπτυξη στην περιοχή

Δήμαρχος Αργυρούπολης για επένδυση στο Ελληνικό: Θα υπάρξει ισορροπημένη ανάπτυξη στην περιοχή

Ο Γιάννης Κωσταντάτος, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι έγινε γόνιμη συζήτηση με την κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της τοπικής αυτοδιοίκησης με την επένδυση στο Ελληνικό - Χαρακτήρισε θετικό ότι ο Φορέας Αξιοποίησης του Ελληνικού θα έχει πλειοψηφία στην εκπροσώπηση

konsntantos
Ο δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού κλήθηκε, σήμερα ημέρα Τρίρτη, στην Βουλή στα πλαίσια της ακρόασης των φορέων για το πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να καταθέσει την άποψή του σχετικά με το προτεινόμενο νόμο, για την ίδρυση «Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά».

Ο Γιάννης Κωσταντάτος, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι έγινε γόνιμη συζήτηση με την κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της τοπικής αυτοδιοίκησης με την επένδυση στο Ελληνικό. Χαρακτήρισε θετικό ότι ο Φορέας Αξιοποίησης του Ελληνικού θα έχει πλειοψηφία στην εκπροσώπηση και προέβλεψε ότι θα υπάρξει ισορροπημένη ανάπτυξη στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κωσταντάτος, έδωσε έμφαση στα εξής σημεία:

- Η γενικόλογη διατύπωση της Σύμβασης 4422/16 για την Επένδυση του Ελληνικού και η ασάφεια στην περιγραφή του «Φορέα» άνοιγαν διάπλατα το δρόμο για τη δημιουργία ενός οργανισμού που στην ουσία θα λειτουργούσε ως «ιδιωτικός δήμος».

- Ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος διέβλεψε έγκαιρα το μεγάλο κίνδυνο η τοπική αυτοδιοίκηση να απωλέσει τον κυρίαρχο ρόλο της στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων και να απογυμνωθεί από τις αρμοδιότητες που της δίνει το Σύνταγμα. Αντιλήφθηκε γρήγορα ότι μέσα από την εξυπηρέτηση των αναγκών μιας συγκεκριμένης περίπτωσης, άνοιγε ο δρόμος για τη δημιουργία «Μορφωμάτων» στην Ελληνική Επικράτεια που θα αποψίλωναν κι εντέλει θα διέλυαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Έτσι, κατέθεσε σε όλους τους αρμόδιους φορείς, πλήρως στοιχειοθετημένη πρόταση για την δημιουργία, τις αρμοδιότητες και τα έσοδα του «Φορέα», προστατεύοντας πρωτίστως τα συμφέροντα του Δήμου του και ταυτόχρονα διασφαλίζοντας τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κλείσιμο
Τι πέτυχε ο Δήμος Ελληνικου- Αργυρούπολης για τον Φορέα

Οι υπόλοιποι δημοτικοί φόροι, εκτός των ανταποδοτικών, δεν θίγονται και θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται στο ταμείο των δήμων. Αποσοβήθηκε, δηλαδή, η αρχική πρόθεση να αποδοθούν οι φόροι στον «Φορέα», δημιουργώντας ουσιαστικά μία κερδοφόρα Α.Ε, με διορισμένα μέλη τεχνοκράτες, αφαιρώντας σημαντικά έσοδα από τους δήμους.

Με απλά λόγια, οι φόροι θα καταλήγουν στα ταμεία των Δήμων και η εκλεγμένη διοίκησή τους θα μπορεί να τους διανείμει όπως εκείνη αποφασίζει, σύμφωνα με τη δημοκρατική αρχή και την εκφρασμένη βούληση των δημοτών.

Για την στελέχωση του Διοικητικού Συμβουλίου του «Φορέα» δόθηκε πραγματική μάχη, καθώς πρόταση των τεχνοκρατών των θεσμών ήταν να δημιουργηθεί ένα 11μελες συμβούλιο και οι όμοροι δήμοι να έχουν εκπροσώπηση με μόνο ένα μέλος από κάθε Δήμο (!!!). Τα υπόλοιπα 8 μέλη θα ήταν τεχνοκράτες, διορισμένα από το κράτος και τους θεσμούς. Επίσης ο Πρόεδρος θα οριζόταν από τον Υπουργό Εσωτερικών & Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά καταργούσαν με την πρότασή τους, τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την πολιτική λογοδοσία του δημάρχου, καθώς ένα διορισμένο συμβούλιο θα ρύθμιζε την καθημερινότητά των δημοτών, ενώ ο αιρετός δήμαρχος, ο οποίος λογοδοτεί για τις πράξεις του στους δημότες, δεν θα είχε απολύτως καμία αρμοδιότητα μέσα στην επικράτεια του. Αυτό θα σήμαινε την πλήρη διάλυση του Αυτοδιοικητικού Πλαισίου.

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κατάφερε να επιβάλει, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, η πλειοψηφία των μελών στο ΔΣ του «Φορέα» να προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (6 μέλη στα 9), έτσι ώστε οι Αυτοδιοικητικοί να έχουν επαρκή εκπροσώπηση, να πληροφορούνται και να συμμετέχουν άμεσα στη διαμόρφωση της πολιτικής του Φορέα επί των τοπικών υποθέσεων (Άρθρο 8 του Νόμου).

Το σημαντικότερο, όμως, ήταν ότι κατάφερε να ληφθεί υπόψη το εδαφικό κριτήριο και το πληθυσμιακό κριτήριο εντός της έκτασης που θα πραγματοποιηθεί η Επένδυση, δηλαδή εντός των ορίων αρμοδιότητας του Φορέα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη έκταση κείται κατά ποσοστό 90% εντός των ορίων του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, καθώς ότι εντός των πολεοδομικών ζωνών και των ζωνών ανάπτυξης αναμένεται πρόσθετος πληθυσμός περίπου 27.000 κατοίκων, μία ορθολογική κατανομή μελών που θα εκπροσωπούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι 3 μέλη για το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, 1 μέλος για το Δήμο Αλίμου και 1 μέλος για το Δήμο Γλυφάδας, ενώ ο πρόεδρος του «Φορέα» θα προέρχεται από εκπρόσωπο που θα διορίζουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών στη βάση υποψηφίων που θα υποδεικνύουν οι τρεις δήμοι.

Ο κ. Κωνσταντάτος εκφράζει την απόλυτη ικανοποίηση του, καθώς ο Νέος «Φορέας» θα έχει Δημόσιο και Αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, κάτι που ήταν εξ αρχής βασική θέση της Δημοτικής Αρχής, και για την οποία διαπραγματεύθηκε σθεναρά τους τελευταίους 12 μήνες, κόντρα στα σχέδια τεχνοκρατών και των θεσμών που ήθελαν να δημιουργηθεί ένα «ιδιωτικός δήμος».

Με το προτεινόμενο σχέδιο ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, θα έχει κεντρικό ρόλο στην διαδικασία της νέας ανάπτυξης, καθώς το 90% της έκτασης, στην οποία θα πραγματοποιηθεί η «Επένδυση του Ελληνικού»,  βρίσκεται εντός των διοικητικών και χωροταξικών ορίων του.

Επίσης, με την προτεινόμενη διάρθρωση του διοικητικού συμβουλίου, (συμμετοχή ΟΤΑ με το ποσοστό που τους αναλογεί διοικητικά, Υπουργείων Οικονομικών & Εσωτερικών και Επενδυτή) διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του «Φορέα Διαχείρισης» και ο νομοθέτης σέβεται τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος παραμένει αναλλοίωτος και ισχυρός, διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες» που μιλούσαν για «κλειστές πόλεις» και «ιδιωτικούς δήμους».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, στάθηκε στο πλευρό του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, στον πόλεμο με τους τεχνοκράτες των θεσμών και υιοθέτησε σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων του Δήμου σχετικά με την δημιουργία του «Φορέα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης