Αντίθετος ο Ιβανόφ με το erga omnes: Μοιάζει με προσωπική η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Αντίθετος ο Ιβανόφ με το erga omnes: Μοιάζει με προσωπική η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ

O πρόεδρος των Σκοπίων συναντήθηκε με τον  υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ονοματολογικό- Παρελθόν η «Μακεδονία του Ίλιντεν» λέει ο Ζάεφ

zaef-ivanof_main02
Αντίθετος στη χρήση της νέας ονομασίας της ΠΓΔΜ «έναντι όλων»  εμφανίστηκε εκ νέου ο Σκοπιανός πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβανόφ σε δήλωσή του μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Κατά τη συνάντηση  Ιβανόφ - Ντιμιτρόφ, ο τελευταίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της χώρας για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις συζητήσεις για το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Ιβανόφ είπε ότι η όλη διαδικασία μοιάζει με μια προσωπική συμφωνία των δύο πρωθυπουργών επειδή δεν δεσμεύονται με τις απαιτούμενες νομικές προβλέψεις για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών.

Κλείσιμο
«Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του Κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη «Μακεδονία» Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή «έναντι όλων».

Ζάεφ: Κατ' αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι αποτελεί παρελθόν το «Δημοκρατία του Ίλιντεν». Στις χθεσινές δηλώσεις του ο  Ζάεφ, παρά το γεγονός ότι επιβεβαίωσε την «συμφωνία επί της αρχής», η τοποθέτησή του δεν υιοθέτησε τους πανηγυρικούς τόνους του Νίκου Κοτζιά, αλλά πλησίασε το ύφος του Μεγάρου Μαξίμου που εμφανίζεται «συγκρατημένα αισιόδοξο». Είναι εμφανές ότι η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί και το όνομα δεν είναι αυτό που εμποδίζει.

Πολλοί στη γείτονα χώρα ισχυρίζονται ότι το κρίσιμο ζήτημα του erga omnes, που άπτεται και των συνταγματικών αλλαγών στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η γειτονική χώρα, είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ «καθυστερεί». Ο Ζάεφ έχει ζητήσει λίγο «πολιτικό χρόνο», προκειμένου να διευθετήσει όλα τα τελευταία σημαντικά θέματα που απομένουν. 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διέψευσε ότι οι δύο χώρες έχουν καταλήξει στο όνομα Βόρεια Μακεδονία, αν και οι πληροφορίες επιμένουν πως αυτό είναι στο κέντρο του τραπεζιού (συμπεριλαμβάνεται στο καλάθι των ονομάτων που είχε προτείνει ο Νίμιτς). Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ερωτηθείς σχετικά, δεν επιβεβαίωσε ότι συμφωνήθηκε ως νέο όνομα της χώρας το «Βόρεια Μακεδονία» ή το «Άνω Μακεδονία», λέγοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα για το όνομα, για το οποίο όπως τόνισε «τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι πολίτες σε δημοψήφισμα». Σημείωσε ωστόσο, ότι τα τεχνικά κλιμάκια για τις διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να παρουσιαστεί η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Ο Ζάεφ τόνισε ακόμη, ότι «με την επίλυση του ζητήματος μπαίνουμε στο ΝΑΤΟ και μπαίνει τέλος στα πισωγυρίσματα στην περιοχή».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως κατά τα άλλα η συμφωνία κατοχυρώνει την ταυτότητα (και τη γλώσσα) των «Μακεδόνων» και πως θα τεθεί προς έγκριση σε δημοψήφισμα. Η τελική συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία προτού πάει σε δημοψήφισμα, όπως δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζουμε ότι, αν και μένει η οριστική επιβεβαίωση, το όνομα Βόρεια Μακεδονία παραμένει το επικρατέστερο. Το Άνω Μακεδονία και το Νέα Μακεδονία έπαιξαν, αλλά στην πορεία φάνηκε ότι πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Από πολιτικής απόψεως αυτό που τώρα καθίσταται κρίσιμο είναι το Βόρεια Μακεδονία να εγκριθεί όχι μόνο από την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ΠΓΔΜ, αλλά με την προβλεπόμενη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων, ώστε να πραγματοποιηθεί η τροποποίηση του Συντάγματος και να ισχύσει το erga omnes.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης