Χωρίς ΝΔ η προανακριτική για Βατοπέδι

Χωρίς ΝΔ η προανακριτική για Βατοπέδι

Υπόθεση που "όζει", χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, στην κατάθεσή του ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής για το Βατοπέδι, την εικόνα μιας μονής που συνδιαλέγεται με εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ…

Χωρίς ΝΔ η προανακριτική για Βατοπέδι
Την οριστική αποχώρησή τους από τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Βατοπεδίου ανακοίνωσαν οι τρεις βουλευτές της ΝΔ κυρία Ελσα Βόζεμπεργκ και οι κ.κ. Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Οι τρεις βουλευτές σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν «το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην σύσταση μιας τελείως άσκοπης δεύτερης εξεταστικής επιτροπής η οποία δεν αποκάλυψε τίποτε…». Σημειώνουν δε ότι παρά το γεγονός πως δεν προέκυψε καμία ποινική ευθύνη υπουργού της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ «στην μικροπολιτική του προσπάθεια να συντηρήσει ένα σκάνδαλο παρωδία, χωρίς ίχνος ροής πολιτικού χρήματος, προχώρησε στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με προφανή σκοπό να παραπέμψει υπουργούς της ΝΔ στο Ειδικό Δικαστήριο και μάλιστα χωρίς να έχει διαπιστωθεί ζημιά του Δημοσίου».

Κλείσιμο
Επιπλέον χαρακτηρίζουν την Επιτροπή ως «επιτροπή προκατασκευασμένων και προειλημμένων αποφάσεων» γι’ αυτό και «αποχωρούμε άμεσα αφού η περαιτέρω παρουσία μας θα εξυπηρετούσε μόνο και μόνο τον σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ για αποπροσανατολισμό του Ελληνικού λαού».

Τέλος οι βουλευτές της ΝΔ σημειώνουν και επτά επιπλέον λόγους που τους αναγκάζουν σε αποχώρηση μεταξύ των οποίων η μη αποτίμηση ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου, η στασιμότητα των φορολογικών ελέγχων της Ι.Μ. Βατοπεδίου και των εξωχώριων εταιρειών.

Για το ΠΑΣΟΚ απάντησε ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης αναφέροντας ότι «Η ΝΔ δεν βάζει μυαλό. Σε συνέχεια των αποχωρήσεών της από την Βουλή σε συζητήσεις για σκάνδαλα που αφορούν στην περασμένη περίοδο σήμερα αποχώρησε από την προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι προσβάλλοντας έτσι τους θεσμούς, την διαφάνεια και την κοινή λογική. Μετά από δυο χρόνια ανακάλυψε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Βατοπεδίου, όταν ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι έχει γίνει. Ανακάλυψε ότι δεν υπάρχει ζημιά του ελληνικού δημοσίου ‘όταν πέραν της προανακριτικής επιτροπής υπάρχει και η τακτική δικαιοσύνη η οποία εξετάζει το θέμα. Ανεύθυνα η ΝΔ και πάλι εμπαίζει τον ελληνικό λαό, εμπαίζει ακόμα και τους οπαδούς της».

Κατάθεση Προβόπουλου στην Εξεταστική για το Βατοπέδι

Ως μία από τις υποθέσεις που "όζουν", χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος - καταθέτοντας ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής για το Βατοπέδι - την εικόνα μιας μονής που συνδιαλέγεται με εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ με το Χρηματιστήριο και εξωχώριες εταιρείες, σε συναλλαγές τουλάχιστον περίεργες, αν όχι ύποπτες, από τις οποίες υπολογίζεται ότι έχασε τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Προβόπουλος, ανέφερε ότι κατόπιν ελέγχων που πραγματοποίησε το κλιμάκιο  σε κινήσεις λογαριασμών που ανήκουν στη μονή Βατοπεδίου,  διαπίστωσε ίχνη για ξεπλήρωνα μαύρου χρήματος ενώ παραδέχτηκε οτι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν οι λογαριασμοί των Offshore εταιρειών που σχετίζονται με την μόνη.

Σύμφωνα με το υπόμνημά του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, προκύπτει σειρά παραβάσεων σε συναλλαγές της Μονής με τραπεζικά ιδρύματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αναφερόμενος στην κατάθεση του κ. Προβόπουλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Τσιρώνης σημείωσε οτι στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, καταγράφεται σειρά παρανομιών και παρατυπιών στις συναλλαγές της Μονής, αλλά και στις δανειακές συμβάσεις που υπεγράφησαν με την Marfin Egnatia Bank.

H τράπεζα φέρεται να έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 801 εκατ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG και είχε υπαγάγει τα δάνεια αυτά σε διατάξεις που αφορούν την κάλυψη προσωπικών αναγκών και στη χρηματοδότηση νομικών προσώπων για κεφάλαιο κίνησης με ελεύθερους όρους.

Ο Γ. Προβόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μία καθυστέρηση στο άνοιγμα των λογαριασμών και τη διαβίβαση στοιχείων για τις εξωχώριες εταιρίες με τις οποίες συναλλασσόταν η Μονή. Απέδωσε δε την καθυστέρηση αυτή στις κυπριακές αρχές «που κινούνται δύσκολα».

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συμπληρωματική παραγγελία για έλεγχο της κίνησης των λογαριασμών της Μονής μέχρι 50.000 ευρώ που θα χρειαστεί περί τους τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης