Τσίπρας: Mεγάλη... νίκη να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία

Τσίπρας: Mεγάλη... νίκη να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία

70 χρόνια λέγονται Μακεδονία, είπε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη - «Κάποιοι ανόητοι λένε "πάτε να δώσετε"... Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε»

tsipras-mpoutaris_main01
Την άποψή του ότι τα Σκόπια «εδώ και 70 χρόνια λέγονται Μακεδονία» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι «είναι μεγάλη νίκη να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από τη λέξη Μακεδονία...». Ουσιαστικά με τη δήλωση αυτή, ο πρωθυπουργός -μετά και τον υπουργό Εξωτερικών που είπε προχθές ότι είναι έτοιμη η γενική συμφωνία και ανοιχτό μόνο το όνομα
- προαναγγέλει συμφωνία. 

«Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση η οποία είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη,έχουνε γίνει βήματα μπροστά. Εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας δίπλα του τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ. 

«Και μιας και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, να το πω κι αυτό, διότι ακούω ορισμένους που λέε "μην παραδώσετε"... Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους, όχι από εμάς» τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε για τους Σκοπιανούς: «Οι Βόρειοι γείτονές μας εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα, είτε στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία... Και φέρουν ένα όνομα το οποίο χωρίς κανέναν άλλο προσδιορισμό, είναι ένα όνομα το οποίο παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο».

«Κάποιοι ανόητοι λένε "πάτε να δώσετε"... Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε για τους Σκοπιανούς: «Και πάμε να συμωνήσουμε και με τους γείτονές μας που, αυτό είναι το οξύμωρο, ότι έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή, έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται οι άνθρωποι».

Κλείσιμο
«Άρα λοιπόν» συμπέρανε ο Αλέξης Τσίπρας «το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μια μεγάλη νίκη και ακόμη μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία -που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου- και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι διαφορετικά πραγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας» έκλεισε τις δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

Δηλώσεις Τσίπρα για Σκόπιανό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης