Γιόσκα Φίσερ: Τεράστιο λάθος να θες να μετατρέψεις τους Έλληνες σε Πρώσους προτεστάντες

gioska-fiser

«Mε να τους δείχνεις με το δάχτυλο και να στέλνεις γραφειοκράτες από την Βαυαρία για να αναμορφώσουν την διοίκηση, δεν επιτυγχάνεις τίποτα» τονίζει ο πρώην αντικαγκελάριος

«Με το να θέλεις να μετατρέψεις τους Έλληνες σε Πρώσους προτεστάντες, με να τους δείχνεις με το δάχτυλο και να στέλνεις γραφειοκράτες από την Βαυαρία για να αναμορφώσουν την διοίκηση, δεν επιτυγχάνεις τίποτα. Είναι ένα τεράστιο λάθος και ισχύει για όλη την Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων ο Γιόσκα Φόσερ, πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Γκέρχαρντ Σρέντερ, στο διεθνές συνέδριο το οποίο διοργανώνει το -προσκείμενο στο κόμμα των Πρασίνων- Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ στο Βερολίνο με θέμα «Η Ευρώπη σε κίνηση; Ιδέες για μια προοδευτική πολιτική».

«Η Ευρώπη χρειάζεται μεν ένα νέο αφήγημα, αλλά αυτό δεν μπορεί να προκύψει από μεμονωμένους πολίτες ή ηγέτες. Η Ενωμένη Ευρώπη προέκυψε από τις στάχτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν δηλαδή το αποτέλεσμα μιας τρομερής εμπειρίας και των τραυμάτων που προκάλεσε, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας ορισμένων μόνον ανθρώπων. Ήταν η επιλογή ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη μεταξύ των κρατών. Απαιτείται λοιπόν και η συμμετοχή των πολιτών, όχι μόνον των κρατών-μελών για να προχωρήσει. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουν ενεργά μέτοχοι του μεγαλύτερου ειρηνικού εγχειρήματος στην ιστορία της ηπείρου μας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης, της έρευνας για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν λ.χ. την οικονομικά προελαύνουσα Κίνα», πρόσθεσε ο κ. Φίσερ.

«Επίσης, λόγω των διεθνών γεωπολιτικών ανακατατάξεων θα πρέπει η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι είναι μόνη, αφού η ευρω-ατλαντική τάξη πραγμάτων κλονίζεται. Η Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να συνειδητοποιήσουν πως ο πόλεμος στη Συρία ή ο εν τοις πράγμασι πόλεμος και μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, είναι πόλεμοι μπροστά στην πόρτα μας. Επίσης ότι και ο περίγυρος, λ.χ. η Αίγυπτος, είναι εξ ίσου ασταθής. Απαιτείται λοιπόν συνοχή και λόγω των γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στα κράτη-έθνη, ούτε να παραβλέπονται οι αυτάρεσκοι και επικίνδυνοι εθνικισμοί εγωισμοί, οι οποίοι καλλιεργούν το έδαφος για τη δημιουργία και την άνοδο ακροδεξιών, ξενοφοβικών, λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Ασφαλώς θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη ότι το τέλος του κοινωνικού κράτους θα έχει ως συνέπεια την κοινωνική αναταραχή και την ευδοκίμηση τέτοιων φαινομένων. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ενωμένη Ευρώπη σε όλους τους τομείς είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει επιστροφή εάν δεν θέλουμε να παρακμάσει η Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Φίσερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (13)

OM

Ase Fischer tis ampelofilosofies gia allous. Se idame, se akousame ke se mathame ke esena. Isoun san tsiros, etrexes se marathonious ke molis egines "Aussenminister" mesa se ena xrono egine i koilia sou san tou Kotzia.

theokal

Η λύση βρίσκεται στην αναζωογόνηση-επέκταση-ανάπτυξη των εθνικών ευρωπαικών παραγωγών. Το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης είναι ευνοικό για λαούς με μεγάλες παραγωγές και φθηνά εργατικά χέρια (Κίνα, Ινδία κλπ). Στην αρχή της παγκοσμιοποίησης όλοι οι μεγάλοι ευρωπαίοι παραγωγοί επεδίωξαν τις πωλήσεις των καταναλωτικών προιόντων τους στην Κίνα (αυτοκίνητα, αεροπλάνα, υψηλή τεχνολογία). Στην πορεία οι πολυεθνικές (πολλές με Ευρωπαική καταγωγή) μετέφεραν εκεί τα εργοστάσια τους. Πλέον οι μέτοχοι-ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών δεν αγχώνονται που η παραγωγή γίνεται εκεί , βγάζουν λεφτά και έτσι και άλλωστε το χρήμα δεν έχει πατρίδα. Ομως η παραγωγή περνάει όλη σε χώρες εκτός Ευρώπης και η Ευρώπη μένει με άνεργους πολίτες. Και όσο να τα ρίχνουμε όλα στην χαμηλή ανταγωνιστικότητα ο ευρωπαίος δεν μπορεί να συναγωνιστεί τον κινέζο ή τον ινδό σε φθηνά εργατικά χέρια. Πόσα προιόντα που πωλούνται σε Ευρώπη παράγονται σε Τουρκία, Ινδία, Κίνα, Ινδονησία κλπ. Αντίστοιχα δεν υπάρχουν πλέον πολλά προιόντα που να παράγονται στην Ευρώπη και να πωλούνται εκεί. Άρα θα πρέπει τουλάχιστον η παραγωγή που απευθύνεται στους ευρωπαίους πελάτες να ξαναγίνει ευρωπαική, να σταματήσουν οι εισαγωγές από τρίτους. Αυτό θα τονώσει την Ευρωπαική αγορά και θα της δώσει χρόνο. Μετά η Ευρώπη θα πρέπει να αντιγράψει τα βήματα που έκανε τη δεκαετία του '60. Δηλαδή όπως τότε να στραφεί στην καινοτομία, στην έρευνα και την ανάπτυξη, στην παραγωγή προιόντων πολύ υψηλής τεχνολογίας (που θα τα έχουν ανάγκη τρίτοι) για να ξαναπάρει τα ηνία. Αλλιώς πέθανε. Κάπως έτσι πρέπει να δούμε και το χάσμα που υπάρχει μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας. Είναι πολύ αργά για να κάνει η Ελλάδα μεγάλη βιομηχανική παραγωγή να συναγωνιστεί τους λοιπούς ευρωπαίους και τρίτους με τα τεράστια εργοστάσια και τις μεγάλες επενδύσεις. Γι αυτό πρέπει να εκμεταλευτούμε το μυαλό μας, την εξυπνάδα μας, τον τρόπο να βρίσκουμε λύσεις, να στραφούμε στην καινοτομία, τη νέα τεχνολογία κλπ όπως πχ ρομποτική, ιατρική τεχνολογία, ναυπηγική, φαρμακολογία κλπ δηλαδή τομείς που μπορούμε να διαπρέψουμε. Δεν είναι τυχαίο που εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όταν αναζητούν εργαζόμενους προτιμούν Έλληνες (και Κινέζους).

@theokal

Ερώτηση κρίσεως: ποιά είναι η εσωτερική αγορά σου, πώς ελπίζεις ότι θα κάνεις εξαγωγές με ακριβότερα προιόντα (γιατί θα είναι, δεν έχεις οικονομίες κλίμακας στην ψωροκώσταινα), και από πού νομίζεις ότι θα βρίσκεις πρώτες ύλες αν δεν τις εισάγεις από το εξωτερικό; Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λες ισχύει στην πραγματικότητα! Ο προστατευτισμός είναι καλός για τεράστιες χώρες (ΊΣΩΣ, 100 αμερικανοί οικονομολόγοι, ανάμεσά τους και 6 νομπελίστες, προειδοποίησαν τον Τράμπ να ΜΗΝ κάνει αυτό που σχεδιάζει)! Όχι για κουτσουλιές όπως η Βαλκανο-μπανανία!

theokal@ anonymos 18:52

Με ρωτάς "πως θα κάνεις εξαγωγές με ακριβότερα προίοντα" . Αυτό ακριβώς λέω. Οτι με το να παράγω ότι παράγουν όλοι οι άλλοι, σαφώς και δεν μπορώ να παράγω φθηνά, θα παράγω ακριβότερα. Αρα, τι θα πρέπει να παράγω εγώ? Διαφορετικά καινοτόμα προιόντα που ΔΕΝ παράγουν οι άλλοι. Γιατί τα διαφορετικά μπορώ να τα τιμολογήσω όσο θέλω, έχουν τεράστια προστιθέμενη αξία. Τα ίδια δεν μπορώ. Παρακάτω λες οτι "ο προστατευτισμός είναι καλός για μεγάλες χώρες". Οντως αυτό λέω και εγώ. "Μεγάλη χώρα " όμως όπως λες είναι και η Ε.Ε. γιατί έχει ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των μελών της. Για αυτό λεω οτι πρέπει και η Ευρώπη να "προστατευτεί" γιατί μπορεί να είναι σε μεγάλο ποσοστό αυτάρκης και είναι και μεγάλη αγορά. Απ την άλλη αυτός ο προστατευτισμός που θα έπρεπε να ισχύει μεταξύ των μελών της. Αυτή τη στιγμή δεν ισχύει, είναι μπασταρδεμένος υπέρ των συμφερόντων των βορείων και σου δίνω ένα παράδειγμα: Οταν ο Γερμανός κρίνει οτι ανέβηκαν λίγο οι τιμές σε πατάτα και λάδι δεν παίρνει από την Ελλάδα και την Ιταλία (ως όφειλε λόγω κοινής αγοράς) αλλά από την Αίγυπτο και την Τυνησία με τις οποίες έχει κάνει τελωνειακές συμφωνίες. Την ίδια στιγμή όμως εμένα που θέλω να βρω ένα φθηνό φωτοβολταικό, σχεδόν με υποχρεώνει να αγοράσω το γερμανικό γιατί το κινέζικο το επιβαρύνει με δασμούς και στο τέλος βγαίνει ακριβότερο. Αρα μιλάμε για προστατευτισμό a la carte. Εγώ λοιπόν μιλώ για προστατευτισμό σχεδόν καθολικό. Αυτό που γίνεται τώρα, οφελεί μόνο τους μεγάλους, που έχουν πολλα κεφάλαια και τα ανταλλάσουν μεταξύ τους (πχ Κινέζοι σε Γερμανούς, Γερμανοί σε Κινέζους). Οι Γερμανοί (και όσοι είναι μαζί τους) "χαρίζουν" το εμπόριο των χωρών της Ευρώπης στους Κινέζους (για να πουλούν εκείνοι φθηνά προίοντα) για να πάρουν αυτοί (οι Γερμανοί) αντάλλαγμα την αγορά της Κίνας για να πουλούν αυτοί εκεί τα ακριβά δικά τους προιόντα (Αυτοκίνητα, αεροπλάνα κλπ). Ομως όλο αυτό το ετεροβαρές εμπόριο θα έχει ημεορομηνία λήξης για την Ευρώπη που πεθαίνει γιατί σε λίγο οι Κινέζοι θα τα παράγουν όλα μόνοι τους. Αυτό λέω.

theokal @18.52 anonymos

Με ρωτάς "πως θα κάνεις εξαγωγές με ακριβότερα προίοντα" . Αυτό ακριβώς λέω. Οτι με το να παράγω ότι παράγουν όλοι οι άλλοι, σαφώς και δεν μπορώ να παράγω φθηνά, θα παράγω ακριβότερα. Αρα, τι θα πρέπει να παράγω εγώ? Διαφορετικά καινοτόμα προιόντα που ΔΕΝ παράγουν οι άλλοι. Γιατί τα διαφορετικά μπορώ να τα τιμολογήσω όσο θέλω, έχουν τεράστια προστιθέμενη αξία. Τα ίδια δεν μπορώ. Παρακάτω λες οτι "ο προστατευτισμός είναι καλός για μεγάλες χώρες". Οντως αυτό λέω και εγώ. "Μεγάλη χώρα " όμως όπως λες είναι και η Ε.Ε. γιατί έχει ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των μελών της. Για αυτό λεω οτι πρέπει και η Ευρώπη να "προστατευτεί" γιατί μπορεί να είναι σε μεγάλο ποσοστό αυτάρκης και είναι και μεγάλη αγορά. Απ την άλλη αυτός ο προστατευτισμός που θα έπρεπε να ισχύει μεταξύ των μελών της αυτή τη στιγμή δεν ισχύει, είναι μπασταρδεμένος υπέρ των συμφερόντων των βορείων και σου δίνω ένα παράδειγμα: Οταν ο Γερμανός κρίνει οτι ανέβηκαν λίγο οι τιμές στον Νότο, δεν παίρνει πατάτα και λάδι από την Ελλάδα και την Ιταλία (ως όφειλε λόγω κοινής αγοράς) αλλά από την Αίγυπτο και την Τυνησία με τις οποίες έχει κάνει τελωνειακές συμφωνίες. Την ίδια στιγμή όμως εμένα που θέλω να βρω ένα φθηνό φωτοβολταικό σχεδόν με υποχρεώνει να αγοράσω το γερμανικό γιατί το κινέζικο το επιβαρύνει με δασμούς και στο τέλος βγαίνει ακριβότερο. Αρα μιλάμε για προστατευτισμό a la carte. Εγώ λοιπόν μιλώ για προστατευτισμό σχεδόν καθολικό. Αυτό που γίνεται τώρα οφελεί μόνο τους μεγάλους, που έχουν πολλα κεφάλαια και τα ανταλλάσουν μεταξύ τους (πχ Κινέζοι σε Γερμανούς, Γερμανοί σε Κινέζους). Οι Γερμανοί (και όσοι είναι μαζί τους) "χαρίζουν" τις χώρες της Ευρώπης στους Κινέζους (για να πουλούν εκείνοι φθηνά προίοντα) για να πάρουν αυτοί (οι Γερμανοί) αντάλλαγμα την αγορά της Κίνας για να πουλούν αυτοί τα ακριβά δικά τους προιόντα (Αυτοκίνητα, αεροπλάνα κλπ). Ομως όλο αυτό το ετεροβαρές εμπόριο θα έχει ημεορομηνία λήξης για την Ευρώπη που θα πεθάνει γιατί δε λίγο οι Κινέζοι θα τα παράγουν όλα μόνοι τους. Αυτό λέω.

Αντε και εις ανωτερα

Αφου κυριε μου εγω το θελω κολασμενα,ποιος εισαι συ που θα μου απαγορευσης να γινω ευρωπεος και κσερω πσομι?δηλαδη μονο εσυ????μοναχοφαη!!!ειναι ντροπη σας!λετε τετοια πραματα.!εισθε και καθηγητης!και του πανεπιστημιου!

Αλλος

Του πολέμου που προκάλεσε το έθνος σας κύριε Φίσερ. Μη το ξεχνάτε. Όσο για τους έλληνες, αφήστε τους στην Ανατολή τους.

Μπανανιστάν...

Οι τριτοκοσμικοί ρωμιο-ραγιάδες νομίζουν ότι τους ψεκάζουν και περιμένουν το Πουτιναριό να τους σώσει...

tsirko

Τριτοκοσμικοί θα ήταν καλά... Τέταρτο και βάλε...

kyriakos

Το ξέρουμε ότι είναι καλύτερα ν' αυτοκτονησουμε πάρα να γίνουμε σαν κι εσάς. Γι αυτό εκλεξαμε τον μπετοβλακα.

Ξεκίνησε

καλά αλλά μας τα χάλασε. Όντως είναι λάθος να περιμένεις από τους Έλληνες να έχουν διαφορετικοί συμπεριφορά, όπως και από όλους τους υπόλοιπους. Αλλιώς θα είμαστε όλοι άχρωμοι, άοσμοι, άβουλοι. Και θα έπρεπε όλοι να ξέρουν που οδηγεί αυτό. Τώρα γιατί μας μπερδεύει την "ξενοφοβία" με τα υπόλοιπα δεν ξέρω.... αν και μίλησε για την αντιμετώπιση της οικονομίας της Κίνας - όπου ως γνωστόν τα μεροκάματα είναι για γέλια και για κλάματα.... και ανάλογα μεροκάματα δεν μπορείς να δώσεις άμεσα στους Ευρωπαίους... θα φέρεις όλους τους εξαθλιωμένους, θα πιέσεις τις απολαβές προς τα κάτω και θα κάνεις και τον Ευρωπαίο να έχει απολαβές Κινέζου. Απλό.... Το θέμα είναι ότι πολλοί ανθρωπιστές έχουν πέσει στο τρυπάκι και νομίζουν ότι "σώζουν" ανθρώπους....

@Ξεκίνησε

Καλά τα λες, αλλά μόλις πας σε ένα σωστά οργανωμένο κράτος γίνεσαι αρνάκι και ο καλύτερος πολίτης! Οι καλύτεροι Έλληνες είχαν φύγει στο εξωτερικό (όχι πια, τώρα φεύγει και η κουτσή Μαρία) και στην Ελλάδα έμεινε η πλέμπα...

Ο έξω από δω

Να υποθέσω ότι είσαι εκτός Ελλάδος, έτσι...;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

karama-1

Η ΝΔ λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον - Σας καλώ να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή για την Ελλάδα και τα παιδιά μας - Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μήνυμά του στην Τουρκία

20
apostolakis_ar

Την ώρα που η Ουάσινγκτον δείχνει ότι η γεωπολιτική στρατηγική της βρίσκεται σε φάση μετατόπισης λίγο πριν τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη σύνοδο των G20, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κάλεσε την Ελλάδα «να αποφεύγονται οι προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές»!