«Ανάβουν κόκκινο» ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής στα νέα επικοινωνιακά παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο

«Ανάβουν κόκκινο» ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής στα νέα επικοινωνιακά παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο

Υπό όρους και προϋποθέσεις το «ναι» στην κατάτμηση της Β΄ Αθηνών - Η Πειραιώς θέλει «πακέτο» με την ψήφο των αποδήμων, ενώ το Κίνημα Αλλαγής αντιπροτείνει συνολική λύση με αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα

Fofi-mitsotakis
Δεν βρίσκει έρεισμα στην αντιπολίτευση ο νέος τακτικισμός της κυβέρνησης με τον εκλογικό νόμο, καθώς οι αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις θέτουν όρους που δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία
όσο και το Κίνημα Αλλαγής έσπευσαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη αποσπασματική ρύθμιση για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (όπως η Β΄ Αθηνών και το Υπόλοιπο Αττικής) που αιφνιδιαστικά και για επικοινωνιακούς λόγους, όπως πιστεύεται, επανέφερε στο προσκήνιο το υπουργείο Εσωτερικών.
Κλείσιμο

Η κυβερνητική πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται με καχυποψία, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο που επιχειρείται αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στην προηγούμενη απόπειρα, με την οποία προβλέφθηκε η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κατάφερε να περάσει τους σχεδιασμούς του για εφαρμογή της απλής αναλογικής από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι 179 ψήφοι που συγκέντρωσε η σχετική κυβερνητική πρόταση τον Ιούλιο του 2016 απείχαν αρκετά από τους 200 που χρειαζόταν για την άμεση εφαρμογή. Ένας από τους λόγους, μάλιστα, που δεν πέρασε η κυβερνητική πρόταση ήταν διότι η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντιμετώπιζαν με αλαζονεία τις προτάσεις για συνολική αλλαγή του εκλογικού συστήματος με πρόβλεψη για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Το γεγονός ότι 22 μήνες αργότερα, το υπουργείο Εσωτερικών έρχεται να προτείνει εκείνο το οποίο είχε απορρίψει δημιουργεί πολλές καχυποψίες στην αντιπολίτευση για τις υποκρυπτόμενες σκοπιμότητες, καθώς είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής που είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχει λόγο στο μετεκλογικό σκηνικό εφόσον, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, κόψει πρώτη το νήμα της κάλπης η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε αυτό το πλαίσιο η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι δεν θα προσέλθει στον διακομματικό διάλογο που κάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εφόσον δεν δεχθεί η κυβέρνηση μια λύση «πακέτο» που να περιλαμβάνει και την διευκόλυνση των αποδήμων Ελλήνων να ψηφίσουν στους τόπους κατοικίας τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης