Κεντροαριστερά: Ένα «κλειδί», πολλές... πόρτες για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Προσωπικές στρατηγικές βλέπουν στη Χαριλάου Τρικούπη για όσους δείχνουν προτίμηση σε ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ - Επιμένει στην αυτόνομη πορεία η Φώφη Γεννηματά

Η λέξη συνεργασία μπορεί να αποτελεί το κλειδί, αλλά δεν έχουν όλοι στο μυαλό τους την ίδια... πόρτα για να ξεκλειδώσουν. Παραδείγματος χάριν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ, αλλά διατηρεί στην επικαιρότητα το αφήγημα της προοδευτικής συμμαχίας προκειμένου να ασκεί πιέσεις στο νεότευκτο Κίνημα Αλλαγής.

Στη ΝΔ «φλερτάρουν» τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, θέλοντας προφανώς να έχουν ένα «μαξιλάρι» στην περίπτωση που δεν κερδίσουν την αυτοδυναμία. Και, αντίστοιχα στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν δυνάμεις που δείχνουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Αλλά, γιατί να ψηφίσει κανείς το μικρότερο κόμμα (σήμερα), αν είναι να συνεργαστεί την επομένη της κάλπης με το μεγαλύτερο (σήμερα); Για τη Χαριλάου Τρικούπη η «αγκαλιά» που ανοίγουν η Κουμουνδούρου και η Πειραιώς είναι εγκλωβισμός με στόχο την αφαίμαξη της εκλογικής της επιρροής.

Για ορισμένα στελέχη, όμως, η πρώτη επιλογή είναι η απάντηση στην επερχόμενη κυριαρχία της ΝΔ. Θεωρούν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να απορρίψει ως κυβερνητικό εταίρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να προχωρήσει σε συζητήσεις για τη δημιουργία πόλου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Ραγκούσης το είπε ανοιχτά και στο ακροατήριο βρισκόταν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Παππάς, Βούτσης, Παπαδημούλης, Ξυδάκης), αλλά και του Κινήματος Αλλαγής Κρεμαστινός/ΔΗΣΥ, Δανέλης και Κύρκος από το Ποτάμι, Μαργαρίτης/ΔΗΜΑΡ κα).

Επίσημα η Χαριλάου Τρικούπη απέφυγε να αντιδράσει, αλλά το μήνυμα ήταν ότι ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του με στόχο να κερδίσει στις εκλογές ρυθμιστικό ρόλο για την επόμενη μέρα.

Στο παρασκήνιο στελέχη που δεν έκρυβαν την οργή τους για όσους θολώνουν την εικόνα του Κινήματος Αλλαγής έλεγαν πως «όσοι δεν αντέχουν τον δύσκολο δρόμο της ανόδου ας πάνε από τώρα σε όποιο μεγάλο κόμμα θέλουν»!

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπαινίχθηκε πως κάποιοι αναζητούν θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Γιάννης Ραγκούσης έσπευσε να διευκρινίσει ότι μιλά ως στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής. «Μιλούσε και ο συνεργάτης του Παπανδρέου και μετά της Διαμαντοπούλου και του Φλωρίδη, αλλά... άλλαξε πορεία» επισημαίνουν οι καχύποπτοι.

Σε ότι αφορά στην ανάγκη διακυβέρνησης την επόμενη μέρα αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία και τις σχέσεις με τη ΝΔ η Φώφη Γεννηματά προκρίνει τη συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Μόνο που στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνουν έμφαση στο πριν: στην ανάγκη στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας και για αυτό δείχνουν πιο έτοιμοι για τη συμμετοχή του Κινήματος Αλλαγής σε μία νέα κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να ενισχύσει τη στρατηγική του αυτόνομου πόλου η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής χάραξε τη γραμμή «εκλογές εδώ και τώρα». Τέρμα τα παιχνίδια, δήλωσε η κυρία Γεννηματά με τη φράση αυτή να καλύπτει και τα θέματα αλλαγής του εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr