Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Ο Γιώργος Παπαηλιού είπε ότι μιλά στην Βουλή με ιδιαίτερη «συναισθηματική φόρτιση» ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την αύξηση της ανεργίας στον νομό του

papailiou
Σημαντικό πλήγμα στον νομό Αρκαδίας υποστήριξε ο κ. Γιώργος Παπαηλιού ότι επιφέρει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ,
 καθιστώντας αμφίβολη την θετική του στάση στις προωθούμενες διατάξεις κατά την ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Αρκαδίας με τον ΣΥΡΙΖΑ
είπε ότι μιλά στην Βουλή με ιδιαίτερη «συναισθηματική φόρτιση» ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την αύξηση της ανεργίας και την σημαντική υποχώρηση της τοπικής οικονομίας που θα προκαλέσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης.

Κλείσιμο
«Προσπαθώ να θέσω το ζητήματα με νηφαλιότητα. Υπάρχει και συναισθηματική φόρτιση. Για το νομό μας η πώληση της ΔΕΗ αποτελεί πλήγμα και χωρίς την λήψη άλλων επιλογών και ισοδύναμων μέτρων τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα. Επιβάλλεται η θέσπιση ισοδύναμων για Αρκαδία» είπε μεταξύ άλλων.

Απευθυνόμενος δε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη υπογράμμισε: «Είναι γεγονός ότι η πώληση της μονάδας Μεγαλόπολης δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό. Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Γιατί συμπεριελήφθησαν; Οι απαντήσεις σας δεν πείθουν. Αυτό το έλλειμμα επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα στην Αρκαδία».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η πώληση της μονάδας στην Μεγαλόπολη αποτελεί «αρνητική εξέλιξη» και πως «δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή μιας περιοχής που επι χρόνια έχει προσφέρει στην ενεργειακή πολιτική της χώρας και έχει υποστεί επιπτώσεις περιβαλλοντικές. Για χωριά που έχουν απαλλοτριωθεί δεν έχει δοθεί λύση μετεγκατάστασης. Στον Τριπόταμο περιμένουμε το θέμα να λυθεί τώρα».

«Η ΔΕΗ είναι βασικός πυλώνας σταθερότητας της Αρκαδίας. Εχει υψηλό ΑΕΠ λόγω της ΔΕΗ και η Αρκαδία δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω ανεργία. Με τα νομοσχέδιο θα αφαιρεθεί το κοινωνικό στοιχείο που η ΔΕΗ εμπλουτίζει την περιοχή με την κατασκευή έργων. Θα καταργηθούν θέσεις εργασίας. Θα μειωθεί το εισόδημα των κατοίκων και της περιοχής. Η πώληση των μονάδων Μεγαλόπολης είναι μείζον ζήτημα» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ υποστήριξε πως «Πίσω από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο υποκρύπτονται συμφέροντα».

Πάντως, ο ίδιος δεν φάνηκε να ικανοποιείται από τις αλλαγές που κατέθεσε ο κ. Σταθάκης λέγοντας «Με το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια να ληφθούν πρόνοιες για τους εργαζόμενους αλλά δεν είναι αρκετές. Απαιτούνται περαιτέρω μέτρα διασφάλισης όπως η προσθήκη στοιχείου εντοπιότητας για τις προσλήψεις, αποκατάσταση εδαφών, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του τέλους λιγνίτη και μέτρα για να μην πηγαίνουν οι πόροι στο γάμο του Καραγκιόζη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης