Πόσο κοντά είμαστε σε εμπλοκή Ρωσίας- ΗΠΑ στη Συρία

carrier_mesa

Αν και στο επικοινωνιακό επίπεδο η δυτική υπεροχή είναι συντριπτική, η ρωσική αντεπίθεση έχει δημιουργήσει ρήγματα και στη Δύση

Είναι σημεία των καιρών να συζητούν οι δύο στρατιωτικές υπερδυνάμεις για εκτόξευση και κατάρριψη πυραύλων δημοσίως, με τον Αμερικανό πρόεδρο μάλιστα να προτιμάει το Twitter! Εάν σε κάτι έχει δίκιο ο Τραμπ είναι ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας δεν ήταν ποτέ σε χειρότερο σημείο, ακόμα και εάν συγκριθούν με τις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου. Τότε τουλάχιστον, υπήρχαν κανόνες και κανάλια επικοινωνίας, τα οποία περιόριζαν δραστικά το ενδεχόμενο η δυναμική της αντιπαράθεσης να ξεφύγει από τον έλεγχο των πρωταγωνιστών.

Σήμερα, η άσκηση πολιτικής μέσω δημοσίων δηλώσεων και Twitter συρρικνώνει τα περιθώρια της διπλωματίας και των συμβιβασμών.

Επί της ουσίας, η σπουδή της Δύσης να υιοθετήσει την καταγγελία ότι το καθεστώς Άσαντ έκανε χρήση χημικών στην πολιορκημένη Ντούμα προκαλεί ερωτηματικά. Κι αυτό, επειδή δεν έχει προηγηθεί η παραμικρή έρευνα. Πολύ περισσότερο που το καθεστώς Άσαντ δεν είχε κανένα όφελος από τη χρήση χημικών. Ήταν ζήτημα ελάχιστου χρόνου ο τελευταίος θύλακος στη Ντούμα να πέσει στα χέρια του συριακού στρατού. Η Δαμασκός, άλλωστε, γνωρίζει πως η χρήση χημικών έχει χρησιμοποιηθεί ως λόγος για πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της.

Τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται από την δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Τραμπ να απαντήσει με πυραυλική επίθεση πριν οι ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων φθάσουν στην περιοχή για έρευνα. Εκφράσθηκε, μάλιστα, από ρωσικής πλευράς η υποψία μήπως με την πυραυλική επίθεση επιχειρηθεί να καταστραφούν οι αποδείξεις πως πρόκειται για προβοκάτσια.

Υπενθυμίζουμε πως πριν ένα χρόνο, πάλι με αφορμή υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, 59 πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί από αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο εναντίον της συριακής βάσης Σαϊράτ. Τότε, μάλιστα, οι Ρώσοι είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως και είχαν εγκαταλείψει τη βάση. Αυτή τη φορά, όμως, η Μόσχα δεν πήγε πάσο. Δεν περιορίσθηκε μόνο στο να καταγγείλει πως πρόκειται για προβοκάτσια. Λόγω και της όξυνσης του ψυχροπολεμικού κλίματος, αντέδρασε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον Λίβανο προειδοποίησε πως εάν οι ΗΠΑ εκτοξεύσουν πυραύλους εναντίον συριακών στόχων, τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα θα τους καταρρίψουν, αφήνοντας, μάλισταμ ευθεία απειλή ότι θα πληγούν και τα κέντρα εκτόξευσης. Με άλλα λόγια, για πρώτη φορά ο πόλεμος δια αντιπροσώπων που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στη Συρία τείνει να μετεξελιχθεί σε άμεση σύγκρουση των δύο στρατιωτικών υπερδυνάμεων.

Έτσι φθάσαμε στο πρωτοφανές μήνυμα-πρόκληση του Τραμπ «Ρώσοι ετοιμαστείτε. Οι πύραυλοι θα αρχίσουν να έρχονται, όμορφοι, νέοι και έξυπνοι!
twit_siria_tramp


Η Μόσχα απάντησε, αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι έξυπνοι πύραυλοι πρέπει να στοχεύουν τρομοκράτες και όχι μία νόμιμη κυβέρνηση. Ο δε πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται και την ελπίδα του να επικρατήσει η κοινή λογική και να επιλεγεί ο δρόμος των εποικοδομητικών σχέσεων.

Το σημαντικότερο είναι ότι η ρωσική πλευρά αυτή τη φορά πέρασε στην επικοινωνιακή αντεπίθεση. Ο στρατηγός Ποζνίχιρ κατήγγειλε ευθέως τα Λευκά Κράνη (μία ΜΚΟ εθελοντών που δραστηριοποιείται μόνο σε περιοχές ελεγχόμενες από αντικαθεστωτικούς ισλαμιστές αντάρτες) ότι σκηνοθέτησαν την επίθεση με χημικά. Κατήγγειλε τη Δύση ότι συμμετείχε σε μία γιγαντιαία εξαπάτηση της διεθνούς κοινής γνώμης, διαμορφώνοντας κλίμα που αγνοεί τα αποδεικτικά στοιχεία.
Κατήγγειλε, επίσης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που μίλησε για 500 θύματα, χωρίς να έχει ούτε αρμοδιότητα και χωρίς να επικαλεσθεί το παραμικρό στοιχείο. Απλώς έσπευσε να υιοθετήσει το αφήγημα. Κι αυτό παρότι και οι εκπρόσωποι της Ερυθράς Ημισελήνου και η τοπική αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην περιοχή δήλωσαν άγνοια για την επίθεση με χημικά. Είναι αξιοσημείωτο πως η Μόσχα προσκάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να στείλει ειδικούς για επιτόπια έρευνα, εγγυόμενη η ίδια την ασφάλειά τους. Στην Ντούμα, άλλωστε, φθάνουν σήμερα και αύριο δύο ομάδες ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Αν και στο επικοινωνιακό επίπεδο η δυτική υπεροχή είναι συντριπτική, η ρωσική αντεπίθεση έχει δημιουργήσει ρήγματα και στη Δύση. Δεν είναι μόνο η σπουδή να υιοθετηθεί αμέσως μία τόσο σοβαρή καταγγελία, χωρίς να έχει προηγηθεί έρευνα, και όταν προέρχεται από οργανώσεις, οι οποίες επιδιώκουν την επίθεση εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Είναι κυρίως ότι αυτή τη φορά η αντίδραση της Μόσχας ανεβάζει πολύ ψηλά το διακύβευμα.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο πριν ένα χρόνο. Δεν θα ρίξουν οι Αμερικανοί τους πυραύλους τους και θα τελειώσει εκεί η ιστορία. Η προειδοποίηση ότι θα ενεργοποιηθούν τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα απειλεί να οδηγήσει σε μία αναμέτρηση ΗΠΑ-Ρωσίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τη διεθνή ασφάλεια. Είναι ακριβώς αυτή η εφιαλτική προοπτική που υποχρεώνει ακόμα και τα γεράκια στη Δύση να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγη ώρα μετά το πολεμοχαρές tweet του, ο πρόεδρος Τραμπ επανήλθε με νέο, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους. Προφανώς του επισημάνθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης. Έτσι, στο δεύτερο tweet αφού διαπίστωσε (σωστά) ότι οι αμερικανορωσικές σχέσεις είναι στο χειρότερο σημείο τους, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό. Προσφέρθηκε, μάλιστα, να βοηθήσει τη ρωσική οικονομία και κάλεσε σε σταμάτημα της κούρσας των εξοπλισμών. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και άλλο tweet του προέδρου. Απέδωσε την επικρατούσα εχθρότητα προς τη Ρωσία στην ψευδή και διεφθαρμένη έρευνα που διεξάγει ο Μιούλερ εναντίον του, όπως χαρακτηριστικά έγραψε.

ΣΧΟΛΙΑ (35)

greg

Tα πράγματα είναι σοβαρά. Πίσω από όλα αυτά που δημοσιεύονται υπάρχουν οι αλήθειες και οι πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης. Ο Άσαντ μόνο δικτάτορας δεν είναι. Η Συρία είναι το μοναδικό κοσμικό κράτος στην περιοχή χωρίς θρησκευτικούς φανατισμούς και με σχετική ελευθερία για τους πολίτες σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους. Η Συρία έχει απέναντι της , τον ISIS , τους Κούρδους , τους Τούρκους, την Ιορδανία στα Νότια , το Ισραήλ να της πετάει βόμβες , τους Αμερικάνους ., Βρετανούς , Γάλλους κτλ...και αντέχει ακόμη. Σίγουρα με την βοήθεια του Πούτιν. Εσείς αν είχατε δικτάτορα θα πολεμούσατε με όλους αυτούς; τόσα χρόνια; Ξέρετε εσείς κανέναν δικτάτορα που δεν έχει επιβάλει υποχρεωτική θητεία εν καιρώ πολέμου; Μάθετε λοιπόν ότι δεν είναι υποχρεωτική η θητεία στην Συρία και όλοι αυτοί που πολεμούν είναι επαγγελματίες και εθελοντές. Έχω φίλο στην Συρία dj 30 ετών που μου τα λέει και δεν έχει πιάσει όπλο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Η Συρία πριν τον πόλεμο δεν είχε εξωτερικο χρέος . Η τράπεζα της δεν άνηκε στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Απαγόρευσε τους γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους. Απαγόρευσε στις να περάσουν από το έδαφος της αγωγοί πετρελαίου και φυσ.αερίου συμφερόντων ΗΠΑ , Κατάρ και Σ.Αραβίας. Διαθέτει πλούσιες πηγές πετρελαίου και δεν είναι τυχαίο ότι η ΗΠΑ με τους Κούρδους αυτά τα εδάφη της κατέχουν. Τον ISIS οι ίδιοι οι Δυτικοί τον εκπαίδευσαν . Προχθές συνελήφθησαν Βρετανοί πράκτορες από τον Άσαντ . Πιο πριν Γάλλοι. . Οι Τούρκοι εκμεταλλευόταν το λαθρεμπόριο πετρελαίου σε συνεργασία με τον ISIS Το παιχνίδι είναι βρώμικο . Οι πύραυλοι θα πέσουν για να καλύψουν τα στοιχεία...Θα πέσουν γιατί δεν μπορούν να το πιστέψουν ότι αυτός ο λαός αντέχει και αντιστέκεται. Δεν θα πέσει για κανένα αθώο παιδάκι...που πέθανε . Αυτά είναι παραμύθια των δυτικών MME.

Χαχααχα

ΖΖ, Πρέπει να είσαι μεγάλο κοπρόσκυλο... Μεγάλο νουμεράκι, εξαψήφιο. Ουστ ρε

ΜΗΤΣΑΡΑΣ

Ίσως το καλύτερο άρθρο που γράφτηκε ποτέ στο πρώτο θέμα. Και πολλοί σχολιαστές έχουν πραγματικά άποψη. οι δυτικοί συντηρούνται από τους πολέμους και θα συνεχίσουν να το κάνουν. αν αντί του τραμπ είχε εκλεγεί η γερακίνα σίγουρα τα πράγματα θα ήταν αλλιώς στη Συρία. Δεκάρα δεν δείνουν για τους ανθρώπους και τον αφανισμό τους μονάχα αυτοί να περνάνε καλά. Στέλνουν τα αεροπλανοφόρα που είναι πραγματικά ένας στρατός από μόνα τους και τους μαζεύουν πλούτη για την καλοζωία τους. Πριν χρόνια στην αρχή της κρίσης γράφαμε οτι έχουμε πετρέλαια στην χώρα μας και γιατί δεν τα βγάζαμε να μας βοηθήσουν οικονομικά;! σήμερα πλέον έχουμε καταλάβει οι απλοί πολίτες ότι ΔΕΝ μπορούμε.. και η ζωή μας εξαρτάται από τι θέλουν οι καπιτάλες με τις υπερστρατιωτικές μηχανές.

zz

Κατέβασε τους τόνους ο Ντόναλντ κατόπιν προτροπής των στρατηγών , ξέρουν ότι τέτοιου είδους απειλές δεν δουλεύουν άλλο , κυρίως όταν ο αντίπαλος τους κρατά την ψυχραιμία αγνοώντας της μεγαλοστομίες περί (δημοκρατίας ) και άλλων Δυτικών παραμυθιών , από το τελευταίο tweet του Τραμπ βγαίνει η είδηση , πέραν της αναφοράς του στην οικονομία της Ρωσσίας που δεν του νοιάζει ασχέτως το τι λέει , το πρόβλημα της Αμερικής και στο σύνολο της Δύσης είναι τα νέα όπλα της Ρωσσίας ασχέτως το τι λένε , και η είδηση έρχεται με την πρόταση Τραμπ ΝΑ μειωθούν ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ , αυτό είναι το πρόβλημα τους και τίποτα άλλο , να μειωθούν διότι είναι πολλά χρόνια πίσω τεχνολογικά οι ΗΠΑ όπως στα πυρηνικά τους που θέλουν εκμοντερνισμό έτσι τα συμβατικά ,εκ μέρους της Ρωσσίας έχει ακουστή από ανθρώπους εβρισκόμενους κοντά στο Κρεμλίνο , ΝΑΙ ΜΕΝ συνομιλίες περί εξοπλισμών ΑΛΛΆ , θα συζητήσουμε ΚΑΙ την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς που ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΤΑΝ από την συμφωνία Μπέϊκερ – Γκορμπατσόφ και φυσικά το θέμα της Ουκρανίας , δεν πρόκειται η Ρωσσία να καθίσει στο τραπέζι με πιέσεις και εκφοβισμούς , άποψη ενός Βρετανού αναλυτή που λέει , ότι δεν επαρκούν οι αντιαεροπορική πύραυλοι στην Ρωσσία για απόκρουση μιας συντονισμένης Δυτικής επίθεσης , (αυτό είναι πραγματικότητα) ΑΛΛΆ αφορά όλους , για αυτό και η Ρωσσία δήλωσε εξ αρχής ότι θα καταστρέφει τους φορείς αυτών των πυραύλων , ότι και να λένε μερικοί μπορεί να είναι κοντά στην πραγματικότητα αλλά να μη ξεχνάμε την απόφαση του απέναντι που θα στοχεύει τον φορέα εκτόξευσης των πυραύλων .

@ ΖΖ

Tι έγινε ρε άεργε τεμπελχανά? Είπες να ξεκινήσεις τα σχόλια από την Πρεσβεία, Γκαλίνα μου, υπέρ της Ρωσίας? Πόσο θλιβερός ραγιάς είσαι...

@ ΖΖ

Και ο δικτατορίσκος σου ο Βλαντ, ανόητε, κατέβασε τους τόνους... Εκανε... έκκληση να επικρατήσει η κοινή λογική και ότι μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς όπλα... Τράβα για τον φραπέ σου τώρα μπούλη, αρκετά κούρασες το μυαλό σου...

@ ΖΖ

Ποσο πληρώνεσαι στο σχόλιο μπιμπίλα από την Ρωσική Πρεσβεία? Ελα να σε γλεντήσω εγώ και θα σου δίνω κάτι παραπάνω... Θα περάσεις καλά ρωσόδουλε μπαγλαμά...

...

Επιτέλους ένα εμπεριστατωμένο άρθρο.

Σακης

Αν δεν λυθεί το Εβραικο Ζητημα ,το περίφημο Juden Frage κατα τον Καρλ Μαρξ, ο πλανήτης θα ειναι παντα ενα βημα πριν τον πόλεμο. Εγιναν δυο παγκόσμιοι πόλεμοι για αυτο ,αλλα η λυση που δόθηκε (Ισραήλ) δεν φαινεται να προχωράει. Ο σφικτος εναγκαλισμός των ΗΠΑ με την πολιτικη της ασφαλειας του Ισραήλ θα εξασθενήσει σημαντικά τις ΗΠΑ.

leipzig

ευκαιρία να δοκιμαστούν τα s400 στού κασίδη το κεφάλι

?

Μετά θα βομβαρδίσουν προληπτικά τον Σαντάμ που αναστήθηκε και ξαναέκανε χημικά όπλα. Έλεος ρε Αμερικάνοι με τα παραμύθια σας και τον ασχημομούρη πρόεδρο σας. Στο τέλος θα μας λείπει ο J.B. junior....

kotsos

Ναι, ο Αμερικανος σε πειραξε ο ρωσσος με τους S400 δεν σε ενοχλει ; Να υποθεσω οτι καθε βραδυ πετας μολοτοφ στα εξαρχια;

Τάκης2016

Είναι εντελώς ξεφτίλες και ανάξιοι και ο Τραμπ και ο Πούτιν, για το χρήμα και την εξουσία δεν θα διστάσουν να εξοντώσουν έναν ολόκληρο λαό...!!!

patos

Ο Ασαντ ο φασιστας δεν σε πειραζει;

Μπαρουφάκης

Ο Ερντογάν αναβαθμίστηκε γεωπολιτικά από τη διακίνηση μεταναστών σε συνεργασία με τον Τσίπρα. Όταν η Ευρώπη με πρωτοβουλία Τουσκ αποφάσισε να περιορίσει τη μετανάστευση λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων σε Ολλανδία, Γερμανία και Ιταλία από αντιδραστικές ψήφους σε ξενοφοβικά κόμματα που υποστηρίζουν συμμαχία με τη Ρωσία, ο Ερντογάν παγιδεύτηκε και άρχισε να απειλεί την Ελλάδα όπου βασιζόταν για τις Ευρωπαϊκές του σχέσεις. Η Τουρκία εκδίωξε την Ιταλική εταιρεία και σύντομα τη Γαλλική και την Αμερικανική από την Κυπριακή ΑΟΖ, προτού εξοντωθεί από τον Πούτιν, αφού πλέον η μόνη χώρα που θα μπορούσε να διεκδικήσει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι η Ρωσία με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τόσο στις γεωτρήσεις όσο και στην προστασία της από την Τουρκία απέναντι στην οποία θα αποδειχθεί ανήμπορη. Έτσι η Ελλάδα από ευγνωμοσύνη προς τη Ρωσία που θα την έχει σώσει θα της ξεπουλήσει τα πετρέλαια με αντάλλαγμα την αποκατάσταση τόσο της ζημιάς του Μνημονίου όσο και της εξίσου μεγάλης ζημιάς από την Τουρκική επίθεση που θα αφήσει την Ελλάδα ανάπηρη. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκβιάζει την Ευρώπη στα ενεργειακά όσο στο μεταναστευτικό όπου απέφευγε την σίγουρη πτώχευση για την οποία ήξερε ο Ερντογάν ότι θα έβρισκε ευκαιρία να επιτεθεί σε Ελλάδα της δραχμής. Ο πόλεμος που θα έχει κηρύξει η Τουρκία στην Ελλάδα θα συνεχιστεί από τους ισλαμιστές που εισέβαλαν ως πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη, που λόγω του εμπορικού πολέμου που της κήρυξε ο Τραμπ θα έχει ανάγκη τους Ρωσικούς αγωγούς. Άρα η Ελλάδα είναι ο καταλύτης για τη συμμαχία της Ευρώπης με Ρωσία, αφού με την παρουσία της ως οικονομικό πρόβλημα υποβάθμισε τη διαχρονική στενά συνεργασία της με ΗΠΑ λόγω της αναξιοπιστίας που ανέδειξαν οι αποσχιστικές της τάσεις που μεταφέρθηκαν σε Αγγλία, Καταλονία και Ιταλία, και έπειτα από την καταστροφή της που μοιράστηκε με την Ευρώπη, η αποκατάστασή της ως ενεργειακός δορυφόρος της Ρωσίας θα προτρέψει την Ευρώπη να μετατραπεί σε Ρωσική αποικία. Ο Ερντογάν αποτέλεσε κορόιδο του Πούτιν, αφού η αδυναμία του Άσαντ που ο Πούτιν άφησε να εκδηλωθεί και η άρνηση του Ομπάμα να παρέμβει στη Συρία εγκλώβισαν την Τουρκία σε ένα επεκτατισμό που λόγω της αποτυχίας του Ομπάμα να σταθεροποιήσει την Ευρώπη ανάγκασε την Τουρκία να συμμαχήσει με τη Ρωσία που παρενέβη στη Μέση Ανατολή αντί για την Ευρώπη που θα υποστήριζε την Τουρκία. Ο Τραμπ απομονώθηκε αφού οι ΗΠΑ έμειναν πίσω και τότε η Τουρκία θα επιχειρήσει πόλεμο με Ελλάδα για να κρύψει την αποτυχία στη Συρία.

Stakis

Χωριάτικη σαλάτα....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sygkentrosi-larisa-koutsoumpas-05

Μιλώντας στη Λάρισα ζήτησε την ενίσχυση του κόμματος στις εκλογές και τόνισε ότι οι αγρότες πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν - Σημείωσε ότι «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που στάθηκε μαχητικά στο πλευρό της αγροτιάς»

mwralis_main_kentriki

Για «έλλειψη συλλογικότητας» μίλησε ο Πέτρος ΚόκκαληςΟ συνδυασμός του «Πειραιά Νικητή» είναι μεν υπερκομματικός, αλλά όχι απολιτικός και «άφωνος», απάντησε ο δήμαρχος Πειραιά

2
20882999

H υπόθεση brexit έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο του είπε ο ηγέτης των Eργατικών - Να δοθεί παράταση μέχρι τις 22 Μαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, πρότεινε ο ΑλέξηςΤσίπρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

1