Πάιατ: Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειες τους

Πάιατ: Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειες τους

«Η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες, ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν», ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης - Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα των δύο στρατιωτικών 

PYATT
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα. Πιστεύουμε ότι οι δύο στρατιωτικοί πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», ήταν η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, διευκρινίζοντας πάντως ότι η δουλειά που κάνει του έμαθε «εδώ και καιρό ότι δεν πρέπει να κάνω προβλέψεις».

Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στο Vice, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις και τη στάση του Ερντογάν. «Διατηρούμε έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους Έλληνες ηγέτες που χειρίζονται αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες, ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη», ανέφερε. Ερωτηθείς για το εάν θεωρεί ότι η στάση της Τουρκίας εντάσσεται στις προεκλογικές κορώνες, ο κ. Πάιατ σημείωσε: «Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι αποτελούν πολιτική ατζέντα, ωστόσο δεν θέλω να τα αγνοήσω».

«Ελπίζω να έχουμε σύντομα λύση για το ονοματολογικό»

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, ο πρέσβης των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα «να έχουμε σύντομα μια λύση» και να υπάρξει άμεσα συμφωνία ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των δύο κρατών.

«Θα ήταν καλό να έχουμε πρόοδο και για την Ελλάδα και για τα Σκόπια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε υπέρ της διαδικασίας, υποστηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και το παρακολουθούμε όχι ως διαμεσολαβητές, αλλά ως υποστηρικτές της προόδου», επισήμανε.

«Μετά από 8 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει Δημοκρατία»

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στην οκταετή κρίση και τις αναταραχές που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Κλείσιμο
«Στις ΗΠΑ περάσαμε την Μεγάλη Ύφεση, για ένα χρόνο και μετά ξεκίνησε η ανάκαμψη. Και στις ΗΠΑ είχαμε 25% ανεργία, 25% απώλεια ΑΕΠ, περίπου ίδιοι αριθμοί. Εσείς έχετε κρίση για 8 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει Δημοκρατία», ανέφερε.

Μάλιστα, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι γείτονές μας έχουν «πραγματικά προβλήματα με την ελευθερία του Τύπου ή την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και την υποχρέωση λογοδοσίας από πλευράς εκλεγμένων ηγετών».

Η ολιγαρχία υφίσταται και στην Ελλάδα

Αν και ο Αμερικανός πρέσβης ξεκαθάρισε ότι η διαφθορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Ουκρανία, που ήταν το προηγούμενο πόστο του «δεν είναι στην ίδια κλίμακα», ανέφερε ότι η ολιγαρχία υπάρχει και στη χώρα μας. «Ναι, το έχω παρατηρήσει», ήταν η απάντησή του, προσθέτοντας πάντως ότι αποφεύγει να μιλά επί προσωπικού και προτιμά να στέκεται σε θέματα αρχών.

«Εντυπωσιακό να βλέπεις Τσίπρα και Μητσοτάκη να παίζουν πολιτικό σκάκι»

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είχε πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθείς την αλληλεπίδραση του Αλέξη Τσίπρα με δυο Αμερικανούς προέδρους. Είναι πολύ νέος, 43 ετών, επομένως είναι ένας άνθρωπος που σκοπεύει να είναι μέρος του πολιτικού συστήματος για χρόνια», ανέφερε.

«Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επίσης νέος, οπότε είναι εντυπωσιακό να βλέπεις αυτούς τους δυο ικανούς πολιτικούς να παίζουν πολιτικό σκάκι. Γιατί είμαι σίγουρος πως δεν σκέφτονται μόνο τι θα γίνει το 2019, αλλά και το 2029 και το 2039», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρεσβευτή, ο Αλέξης Τσίπρας τα πήγε καλά στην Ουάσινγκτον καθώς έκανε εντύπωση «όχι μόνο στον Ντόναλντ Τράμπ, αλλά και σε σημαντικά μέλη του δημοκρατικού κόμματος. Βοήθησε να δείξει πως η ιστορία της Ελλάδας δεν έχει να κάνει μόνο με την κρίση, αλλά έδειξε και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην χώρα σας».

Απέφυγε να αναφερθεί στον Ιβάν Σαββίδη

Ερωτηθείς για τον Ιβάν Σαββίδη, ο κ. Πάιατ απάντησε: «Έχω κρατήσει αποστάσεις από το θέμα και δεν θέλω να αλλάξει αυτό τώρα. Έχω μάθει πως όπως δεν μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, έτσι και με τον ΠΑΟΚ μπλέκονται τα πράγματα, οπότε θα το αφήσω εκτός».

Για την υπόθεση Novartis

Ξεκαθαρίζοντας ότι θέλει να είναι πολύ προσεκτικός για την υπόθεση Novartis, ο κ. Πάιατ διευκρίνισε ότι το FBI διερευνά παραβιάσεις της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

«Πέρα απ’ αυτό, η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ είναι εντελώς ανεξάρτητη και γι’ αυτό δεν γνωρίζω καν τις επικοινωνίες που έχουν οι αρμόδιοι ακόλουθοι της πρεσβείας, το γραφείο του FBI που βρίσκεται εντός της πρεσβείας, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν γνωρίζω αν ανταλλάσσουν πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένη υπόθεση. Το σύστημα μας προστατεύει πολύ καλά αυτή τη διαδικασία. Όταν ένας δικαστής παίρνει μια απόφαση δεν έχει να κάνει με την πολιτική, αλλά με την τήρηση του νόμου. Οπότε αυτή η αρχή με έχει οδηγήσει να μην σχολιάζω δημοσίως πράγματα για αυτά τα ζητήματα» ανέφερε.

Τι είπε για τη νομιμοποίηση της κάνναβης

Παράλληλα, ερωτήθηκε για τη νομιμοποίηση της κάνναβης. «Είμαι από την Καλιφόρνια όπου από την 1η Ιανουαρίου η μαριχουάνα για ψυχαγωγική χρήση νομιμοποιήθηκε. Στις ΗΠΑ όμως, ακόμα είναι παράνομη η χρήση της από τους Ομοσπονδιακούς Νόμους. Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει. Θα αφήσω την ελληνική νομοθεσία στους Έλληνες», απάντησε.

Για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα

Ο κ. Πάιατ εξέφρασε το σεβασμό του στην ανεξαρτησία της Ελληνικής δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε όμως ότι στις αποφάσεις σχετικά με τον κύριο Κουφοντίνα να έχουν στο μυαλό τους πως οι Αμερικάνοι που σκότωσε, τους οποίους τα ελληνικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί πως έχει σκοτώσει, είχαν οικογένειες που ξυπνούν κάθε μέρα γνωρίζοντας πως δεν θα γυρίσουν πίσω. Άρα η ιδέα της άδειας δεν μεταφράζεται σαν κάτι θετικό. Επαναλαμβάνω πως αυτό είναι δεν θα αποτελέσει το τέλος των σχέσεων μας, αλλά παράλληλα, είναι κάτι για το οποίο έχουμε σαφή θέση».

Ο Αντετοκούμπο «είναι φανταστικός»

Πάντως, ο πρέσβης των ΗΠΑ δεν έκρυψε το θαυμασμό του για τον παίκτη του NBA Γιάννη Αντετοκούμπο. «Είναι φανταστικός. Δεν τον έχω γνωρίσει από κοντά δυστυχώς, είναι ένα από τα πράγματα που θέλω να κάνω. Ένα από τα πράγματα που σέβομαι πολύ, είναι το πόσο περήφανος είναι για την Ελλάδα. Και το πόσο σεμνός είναι», ανέφερε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης