«Άδικη» η εξόρυξη φυσικού αερίου, λέει Τουρκοκύπριος πολιτικός και ζητά «συνδιαχείριση»

«Άδικη» η εξόρυξη φυσικού αερίου, λέει Τουρκοκύπριος πολιτικός και ζητά «συνδιαχείριση»

«Συμμετέχουμε και εμείς στη διαδικασία και θα συνεχίσουμε από δω και πέρα να συμμετέχουμε στην διαδικασία - Αυτές τις διεργασίες τις κάνουμε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία», είπε ο Τουφάν Ερχιουμάν

«Άδικη» η εξόρυξη φυσικού αερίου, λέει Τουρκοκύπριος πολιτικός και ζητά «συνδιαχείριση»
Η σωστή λύση είναι η δημιουργία μιας επιτροπής για το θέμα του φυσικού αερίου, στην οποία θα συμμετέχουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δήλωσε σήμερα ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Τουφάν Ερχιουρμάν, λίγες ώρες μετά το σοβαρό σκηνικό, όπου τουρκικό πλοίο απείλησε εκ νέου να βυθίσει το ιταλικό γεωτρύπανο της ΕΝΙ
.

Ο Ερχιουρμάν είπε πως οι εργασίες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή χωρίς να υπάρξει η βούληση των Τουρκοκυπρίων με καμιά δικαιολογία δεν είναι δίκαιες. Ακόμα και να δημιουργηθεί ένα ταμείο στην «νότια» Κύπρο, κατά την έκφρασή του, σε αυτό το στάδιο, όπως είπε, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μόνο ένα μερίδιο ενώ είναι ένα από τα μέρη που θα διαχειριστούν αυτό το θέμα του φυσικού αερίου.

Κλείσιμο
Εάν δεν γίνει αυτή η κοινή επιτροπή, πρόσθεσε ο Τουφάν Ερχιουρμάν, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις μέχρι σήμερα συμφωνίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ως «κυβέρνηση» είπε, έχουν εξουσιοδοτήσει τον «υπουργό εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι και «συμμετέχουμε και εμείς στη διαδικασία. Και θα συνεχίσουμε από δω και πέρα να συμμετέχουμε στην διαδικασία. Αυτές τις διεργασίες τις κάνουμε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία».

Η δομή της οποίας πρόεδρος είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόσθεσε εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι το ομοσπονδιακό κράτος μετά τη λύση στο οποίο έχει γίνει αναφορά για το θέμα του φυσικού αερίου και ούτε νομιμοποιείται να έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει και για τους Τουρκοκύπριους αποφάσεις. Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, δεν είναι μέρος μόνο για ένα μερίδιο των εσόδων αλλά της λήψης αποφάσεων και το ένα από τα δύο πολιτικά ίσα μέρη της διαχείρισης, όπως έχει γίνει αποδεκτό, δεν μπορεί να προβαίνει σε ανακοινώσεις μόνο του για ένα τέτοιο θέμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης