Το ιταλικό γεωτρύπανο θα μείνει στην ΑΟΖ της Κύπρου μέχρι να λυθεί το θέμα με τις τουρκικές προκλήσεις

Το ιταλικό γεωτρύπανο θα μείνει στην ΑΟΖ της Κύπρου μέχρι να λυθεί το θέμα με τις τουρκικές προκλήσεις

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι το σκάφος έχει προγραμματισμένες δραστηριότητες για  γεώτρηση εκ μέρους της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το ιταλικό γεωτρύπανο θα μείνει στην ΑΟΖ της Κύπρου μέχρι να λυθεί το θέμα με τις τουρκικές προκλήσεις
Το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000, που διενεργεί γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου
για την ιταλική εταιρεία πετρελαίων ΕΝΙ και
παρενοχλήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από τουρκικά πολεμικά πλοία, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της εταιρείας.

Κλείσιμο
Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι το σκάφος έχει προγραμματισμένες δραστηριότητες για  γεώτρηση εκ μέρους της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι «η ΕΝΙ επιβεβαιώνει ότι την Παρασκευή το απόγευμα το σκάφος Saipem 12000 αναγκάστηκε να σταματήσει το ταξίδι μεταφοράς σε μία νέα τοποθεσία αφού τουρκικά πολεμικά πλοία το σταμάτησαν με προειδοποίηση να μην συνεχίσει γιατί θα διεξάγονταν στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή του προορισμού».

Το σκάφος, σημείωσε, «εκτέλεσε, σοφά πράττοντας, τις διαταγές και θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης».

Την Πέμπτη η ΕΝΙ ανακοίνωσε υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο στόχο Καλυψώ 1, η οποία επιβεβαιώνει επέκταση του μοντέλου «τύπου Ζορ» στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η ΕΝΙ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «έχει προχωρήσει σε καθαρή ανακάλυψη  φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6, στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου στο στόχο Καλυψώ», προσθέτοντας ότι γεώτρηση σε βάθος 2.074 μέτρων νερού φτάνοντας σε συνολικό βάθος 3.827 μέτρα εντοπίζοντας μια εκτεταμένη στήλη αερίου σε πετρώματα Μειοκανικής και Κρητιδικής ηλικίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης