Novartis: «Βγάλτε τις κουκούλες από τους μάρτυρες» απαιτούν οι θιγόμενοι

Για ψευδομάρτυρες, κατασκευασμένες κατηγορίες και αντισυνταγματικές πρακτικές κάνουν λόγο εν χορώ - Εγείρουν ζήτημα παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών - Ετοιμάζουν μηνύσεις εναντίον Παπαγγελόπουλου, εισαγγελέως Τουλουπάκη αλλά και Τσίπρα

Novartis: «Βγάλτε τις κουκούλες από τους μάρτυρες» απαιτούν οι θιγόμενοι
Σύσσωμοι οι πολιτικοί, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis
, καταγγέλλουν φαύλες και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης. Στη δολιότητα των υποτιθέμενων αποκαλύψεων εις βάρος τους και την βάναυση καταπάτηση οποιασδήποτε έννοιας διάκρισης των εξουσιών, τη θεμελιώδη αρχή κάθε δημοκρατίας, οι θιγόμενοι προτίθενται να απαντήσουν με μηνύσεις και δικαστικό αγώνα.

Κοινό αίτημα όλων είναι το να «βγουν οι κουκούλες» από τους καινούργιους μάρτυρες, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μάριος Σαλμάς και άλλοι, δεν μπορεί παρά να είναι ψευδομάρτυρες. Και εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η Βουλή σύρεται σε μια φαρσοκωμωδία, ένα φιάσκο, αλλά με επικίνδυνες και δηλητηριώδεις παρενέργειες για τον πολιτικό βίο της χώρας.

Κλείσιμο
Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις των πολιτικών που φέρονται σαν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis:

Αντώνης Σαμαράς
«Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη. Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί ΝΔ που σήμερα είναι υπουργός δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός του δικαστικού σώματος. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».



Παναγιώτης Πικραμμένος

«Σύμπλευση» και «διασταύρωση των εξουσιών, μη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πολωνίας», κατήγγειλε, δηλώνοντας «πάρα πολύ οργισμένος» ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας την Τρίτη στο ΘΕΜΑ 104,6. Ο κύριος Πικραμμένος δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για την όξυνση του πολιτικού κλίματος, που όπως είπε «αποσκοπείται ενσυνείδητα» και τόνισε πως αυτά που συνέβησαν χθες είναι αδιανόητα: «Επικαλούμαι και τις δύο ιδιότητες που είχα για να σας πω ότι ποτέ δεν θα είχα διανοηθεί να στείλω τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ανταλλάξει απόψεις με τον εισαγγελέα. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Όταν δεν κάνει αξιολόγηση ο εισαγγελέας και τα στέλνει όλα στη Βουλή, γιατί να ενημερωθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;», διερωτήθηκε.

«Δεν θέλω να σχολιάσω αν γίνεται καλώς ή κακώς αλλά αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται από την εισαγγελία, ότι αρκεί η απλή αναφορά ή καταγγελία και διαβιβάζεται η υπόθεση στη Βουλή», εξήγησε και συμπλήρωσε πως είδε «με ικανοποίηση» ότι υπήρχε αναφορά από την Εισαγγελία «ότι ειδικά για το όνομά μου δεν υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία».

Σχολιάζοντας το ότι όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει λάβει μερική γνώση της δικογραφίας και για αυτό ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό, δήλωσε: «Δεν ξέρω αν επιτρέπεται, νομίζω ότι δεν επιτρέπεται, αλλά δεν θέλω να πω τίποτα κακό για οποιονδήποτε δικαστικό λειτουργό. Εάν έκαναν ό,τι έκαναν θα το έκαναν διότι έτσι αντιλήφθηκαν την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, όμως μπορεί αυτό να ήταν και λάθος».

Το θέμα δεν εντοπίζεται μόνο στο ζήτημα της λειτουργίας της δικαιοσύνης, πρέπει να λειτουργούν σωστά οι θεσμοί, και πάνω από όλα το κράτος δικαίου, είπε και ανέφερε πως θα περιμένει να λάβει γνώση της δικογραφίας, προτού εξετάσει άλλες κινήσεις. «Είμαι πάρα πολύ οργισμένος και δεν περίμενα τέτοιο πράγμα ποτέ μου, νόμιζα ότι είχε κλείσει το θέμα μετά το εξώδικο που είχα στείλει», είπε αναφερόμενος στην προ μηνών εμπλοκή του στην υπόθεση από εφημερίδα, που είναι και η μόνη γνώση που όπως λέει, είχε για το θέμα. 

Ο κύριος Πικραμένος εξάλλου εξήγησε πως η μοναδική του εμπλοκή στην υπόθεση έχει να κάνει με μία αναφορά του τότε (επί πρωθυπουργίας του) προέδρου της Novartis, όπως είχε αποκαλύψει εφημερίδα. «Υπήρχε μια βιντεοκασέτα, όπου ο τότε δ/νων σύμβουλος της Novartis και πρόεδρος φαρμακοβιομηχανιών είχε αναφέρει ότι μετείχα στις διαπραγματεύσεις. Εμείς ως υπηρεσιακή κυβέρνηση είχαμε να αντιμετωπίσουμε μείζονος έκτασης απεργιακές κινητοποιήσεις φαρμακοποιών, είχαμε έλλειψη φαρμάκων υψηλού κόστους και την αξίωση του συνδέσμου φαρμακοβιομηχάνων για το νέο δελτίο φαρμάκων, πράγμα που αρνηθήκαμε να υπογράψουμε».




Ευάγγελος Βενιζέλος

«Επί μήνες παρακολουθούμε ένα επικοινωνιακό σκηνικό με απειλές μυθολογία και φημολογία. Αυτό που είδα έναν φάκελο χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο με 3 μαρτυρίες ανώνυμων μαρτύρων που αναφέρουν δωροδοκίες πρωθυπουργών και υπουργών χωρίς να εξηγεί κανείς για ποιο σκοπό, με ποια πράξη γίνονταν διευκολύνσεις. Eίναι από συνήθεια και κεκτημένη ταχύτητα κάνοντας στρατηγικό λάθος να βάλουν και εμένα απέναντί τους. Είναι μία αστεία επανάληψη του 1989 της ιστορίας των Pampers αυτή τη φορά ως φάρσα. Υπάρχουν ορισμένα περίεργα πολιτικά κενά καθώς κάποιοι υπουργοί ή πρωθυπουργοί συγκεκριμένης ταυτότητας δεν αναφέρονται. Έχουν παραβιαστεί όλοι οι δικονομικοί κανόνες. Δεν ξέρω ποιος έχει χειραγωγήσει ποιoν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με προκλητικό και αναρμόδιο τρόπο επισκέφθηκε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συσκέφθηκε μαζί της για εκκρεμή δικογραφία. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, απολύτως αναρμόδιος, είχε γνώση του φακέλου και αποφάνθηκε ως δικαστής και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό. Η μομφή αφορά στο ότι δόθηκε η υπόσταση προστατευόμενου και ανώνυμου μάρτυρα σε ανθρώπους που ασχολούνται με οργανωμένο έγκλημα, δολοφονίες και ποινικά. Γιατί δεν λένε το όνομά τους; Τι φοβούνται; Εν προκειμένω δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις ανωνυμίας. Φαντάζεστε διαδικασία κατά πρωθυπουργών και υπουργών με κουκουλοφόρους μάρτυρες, χωρίς να ξέρεις ποιος λέει ψέματα; Αυτά είναι κωμωδία. Από την λάσπη πάντα κάτι μένει και αυτό που μένει είναι ο εκβαρβαρισμός του πολιτικού βίου της χώρας.

»Μπορεί η Βουλή να ασχοληθεί με το θέμα χωρίς να εξεταστούν οι μάρτυρες, χωρίς να ελεγχθεί η αξιοπιστία τους; Δεν μιλάμε για πιθανές δωροδοκίες γιατρών και υπηρεσιακών προσώπων, αλλά μιλάμε για πολιτικά πρόσωπα κάποια από τα οποία δεν έχουν και καμία εμπλοκή. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για κανέναν, αλλά όχι λάσπη στον ανεμιστήρα και όχι στην γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού κόσμου. Με τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησης θα ασχοληθούμε μετά τις εκλογές. Αρχικά θα ασχοληθούμε με τους ψευδομάρτυρες. Δεν απειλώ κανέναν, η μήνυση για ψευδορκία δεν συνιστά απειλή, αλλά η πολιτική δολοφονία και η δολοφονία χαρακτήρων πώς θα τιμωρηθεί; Ποτέ δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση στην Βουλή και στην Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον κράτος δικαίου

»Κατά την εκτίμηση μου από την ανάγνωση των καταθέσεων πρόκειται για μία εξευτελιστική κατάσταση για την δικαιοσύνη και την Βουλή. Ανθρωποι χωρίς καμία τεκμηρίωση, αναφέροντας πρόδηλα στοιχεία, ότι δηλαδή έγινε μία συνάντηση του πρωθυπουργού με το κ. Φρουζή ή ότι ο πρωθυπουργός συσκέφθηκε με διάφορους εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, με διάφορα θέματα, ότι έπαιρνε λεφτά, τέτοιου είδους λεφτά, όλα μαύρα, όλα σε φυσική μορφή, ή μέσω εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες. Κανείς από τους μάρτυρες δεν λέει ότι εγώ έδωσα ή ότι εγώ πήγα, λένε ότι είναι σε θέση να ξέρουν και όλα τα λεφτά τα πήγαινε ο κ. Φρουζής. Πρόκειται για μία προσβολή της λογικής, μία προσβολή της αλήθειας για μία παράσταση που μας γυρίζει πίσω στο 1989, και συνιστά μία βάναυση υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Υπάρχουν αναφορές δυσώδεις εναντίον πρωθυπουργών, υπουργών, δημοσίων λειτουργών, καθηγητών και δημοσιογράφων.

»Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Υπάρχει η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών, της δικαστικής και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Για να το πω πολύ απλά επειδή έχω ζήσει δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου την εμπειρία του 1989. Είναι η επανάληψη ως φάρσα του 1989. Μιλάμε για μια ιστορία 'Pampers', μόνο που αυτή τη φορά τα 'Pampers' είναι και βρεγμένα. Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα, για τον απόλυτο εξευτελισμό της αποδεικτικής διαδικασίας. Το πρώτο που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να άρει την αδικαιολόγητη και προκλητική ανωνυμία των μαρτύρων, ώστε η εξεταστική επιτροπή να τους καλέσει αμέσως και να αποδειχτεί ότι όσα λένε είναι αναπόδεικτα. Αν μπορούν να αποδεικτούν κάποια πράγματα για κάποιους ας γίνει, αλλά όχι αυτή η λάσπη στον ανεμιστήρα για λόγους ωμού πολιτικού αντιπερισπασμού. Πρόκειται για λογική του 1989 αλλά είμαστε στο 2018 και κανείς δεν είναι έτοιμος να χάψει αυτές τις ιστορίες.

»Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην 'υπόθεση Novartis' κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».




Δημήτρης Αβραμόπουλος

«Τελικά πρόκειται για απόλυτη γελοιότητα. Απορώ πώς οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι δεν είπαν ότι εκτός από τον Κώστα Καραμανλή δωροδοκήθηκα για να παρασύρω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα παγκόσμια ΜΜΕ, όταν ξεκίνησε η επιδημία της γρίπης. Με ψιθύρους, ανυπόστατες φήμες και ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες στήθηκαν «καταγγελίες» που είναι ανύπαρκτες και αυταπόδεικτα ψευδείς. Ποιοι είναι άραγε οι ενορχηστρωτές που τους υπαγόρευσαν τις ψευδείς μαρτυρίες τους και τι τους υποσχέθηκαν; Και μόνο ότι οι ίδιοι παραδέχονται ότι για όλα αυτά που ισχυρίζονται δεν υπήρξαν οι ίδιοι μάρτυρες, αλλά ότι τα «άκουσαν», είναι μια ακόμα απόδειξη που επιβεβαιώνει τη σαθρότητα των λεχθέντων. Και όμως, τέτοιες ανυπόστατες μαρτυρίες υιοθετήθηκαν ανεύθυνα και ύποπτα, σπιλώνοντας υπολήψεις, αξιοπρέπεια και ονόματα προσωπικοτήτων του δημοσίου βίου, των οποίων η δημόσια διαδρομή, απ’ όπου και αν πέρασαν, τελούσε και τελεί υπό διαφάνεια, νομιμότητα και δημόσια ευθύνη. Τώρα που έρχεται στο φως αυτή η σκευωρία, έρχεται και η ώρα της δικαιοσύνης».


Γιάννης Στουρνάρας

«Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργού Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».


Άδωνις Γεωργιάδης

«Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έχουν καμία σχέση με την έρευνα του FBI. Είναι λογικό οι υπουργοί να γνωρίζουν τις καταθέσεις των μαρτύρων πριν αυτές δημοσιοποιηθούν; Εδώ και δύο εβδομάδες υπουργοί της κυβέρνησης όπως οι Π. Πολάκης και Π. Καμμένος προαναγγέλλουν αποκαλύψεις. Ήρθαν ξαφνικά τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες που μιλάνε μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα. Οι μάρτυρες αυτοί δεν έχουν σχέση με την έρευνα του FBI, στην οποίαν δεν γίνεται λόγος για πολιτικά πρόσωπα. Είναι μια βρώμικη ιστορία και όσα αναγράφονται για εμένα είναι προϊόντα φαντασίας.

»Σε περίπτωση που ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας και άρα έτσι γνωρίζει από πριν τα ονόματα που περιέχονται σε αυτήν από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τότε οι δυο τους έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και πρέπει να απολογηθούν γι' αυτό. Είναι σπουδαίο ζήτημα για τη δημοκρατία μας να παραβιάζεται κατ' αυτόν τον τρόπο το Σύνταγμα και γι' αυτό τον λόγο καταθέτω μήνυση εναντίον τους. Πρόκειται για κίνηση μεθοδευμένη από την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Τσίπρας είναι πανικόβλητος μετά το συλλαλητήριο.

»Μετά από 'μερική άτυπη ενημέρωση' είπε ο κύριος Παπαγγελόπουλος. Αν του έχει αποκαλύψει η κυρία Τουλουπάκη έστω και μία σελίδα από την δικογραφία, θα απολογηθούν στην Δικαιοσύνη. Πώς το ξέρουν ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, ή από την κυρία Τουλουπάκη ή από τους προστατευόμενους μάρτυρες, τους οποίους προφανώς έχουν στήσει οι ίδιοι. Οι νέοι προστατευόμενοι μάρτυρες, εγχώριοι, προσήλθαν αυτοβούλως, μαρτυρίες με κουκούλα, οι οποίοι έχουν πει διάφορα. Εκ μέρους της κυβέρνησης, το 'σηκώνουν' πολύ το θέμα, προφανώς και για την αλλαγή της ατζέντας. Το Σκοπιανό δεν προχωράει, οι πλειστηριασμοί δεν προχωράνε και άρα θα έχουν πρόβλημα οι τράπεζες, το πρόγραμμα δεν προχωράει και ο κύριος Τσίπρας είχε ανάγκη ενός νέου αφηγήματος. Δεν μπορεί κανένας Έλληνας να πιστεύει πραγματικά ότι δύο πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί έπαιρναν βαλίτσες με χρήματα από την Novartis.

»Οι τιμές των φαρμάκων δεν έβγαιναν από τον υπουργό κι εγώ δεν την υπέγραφα αν δεν είχα ομόφωνη απόφαση από την επιτροπή φαρμάκων στην οποία συμμετείχαν οι πάντες. Στην Εξεταστική μιλήσαμε για το ΚΕΕΛΠΝΟ και αποκάλυψα διά εγγράφων την σκευωρία που έστησε εναντίον μου ο κύριος Πολάκης για να με κλείσει φυλακή. Και αυτό σχετίζεται με την Novartis, γιατί δείχνει τη διάθεσή τους να στήνουν πράγματα».


Ανδρέας Λοβέρδος

Σε καμία περίπτωση από το περιεχόμενο του φακέλου για την Novartis δεν προκύπτει πως υπάρχουν προστατευόμενοι μάρτυρες. Πρόκειται για γελοιότητες» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Λοβέρδος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

Εξήγησε ότι "Δεν μπορεί όλοι αυτοί οι μάρτυρες να κατέθεσαν τέλη Νοεμβρίου του 2017 και μέχρι την Κυριακή του συλλαλητηρίου, ενώ παράλληλα βρίσκονταν σε εξέλιξη θέματα όπως η υπόθεση των βλημάτων οι οβίδες και τα συλλαλητήρια".

Σημείωσε δε ότι "Έχει δοθεί στους μάρτυρες κατηγορίας ένα καθεστώς προστασίας που είναι πρόσκαιρο".

Κάλεσε μάλιστα τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες να έρθουν στην Βουλή για να μπορέσουν, όσοι κατηγορούνται να έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί τους.

«Θα κάνω μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Αυτοί οι συμμορίτες που διοργάνωσαν αυτό, θα δώσουν λόγο», τόνισε. 

Χαρακτήρισε τέλος ενορχηστρωτή του όλου θέματος τον Αλέξη Τσίπρα. 


Ανδρέας Λυκουρέντζος

«Εγώ δεν εξέδωσα καμία απόφαση που αφορά το φάρμακο, δεν είχα καμία εμπλοκή στο θέμα της Novartis», ξεκαθάρισε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Ανδρέας Λυκουρέντζος που διετέλεσε υπουργός Υγείας για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013. Όπως είπε τις αρμοδιότητες είχε ο κύριος Σαλμάς, «καμία απόφαση δεν έχω υπογράψει εγώ», ανέφερε. «Υπήρχαν μηχανισμοί που καθορίζονταν οι τιμές στα φάρμακα», ανέφερε. «Πρέπει να σας πω, ότι κανείς δεν τόλμησε να με πλησιάσει από καμία φαρμακευτική. Κανείς δεν με πλησίασε να μου υποδείξει τίποτα», τόνισε. Όπως είπε ο κ.  Λυκουρέντζος «όταν λάβω γνώση της δικογραφίας, θα κινηθώ εναντίων όλων εκείνων που έχουν κάνει οποιαδήποτε αναφορά που έχει γίνει στο όνομά μου και με σπιλώνει» και συνέχισε θυμίζοντας ότι «και στη δικογραφία για το Ερρίκος Ντινάν είχε γίνει αναφορά στο όνομά μου... και τελικά η αναφορά ήταν ότι δεν δέχτηκα τον Μαρτίνη στο γραφείο μου». «Μου προξενεί εντύπωση πώς μπορεί να κατηγορούνται πολιτικά πρόσωπα με υποθέσεις. Περιμένω να δω την δικογραφία», κατέληξε.




Mάριος Σαλμάς
Στην αποκάλυψη ότι ήταν ο ίδιος που ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή προχώρησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6. Όσον αφορά, δε, την διαρροή για εμπλοκή του ονόματός του στη σχετική δικογραφία ο κ. Σαλμάς παρατήρησε «όταν όταν η δαπάνη πέφτει πώς μπορεί να κατηγορήσει κάποιους υπουργούς που μείωσαν τη δαπάνη» παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ και ο ίδιος μείωσαν τη φαρμακευτική δαπάνη και άρα και τον τζίρο των φαρμακευτικών εταιρειών. «Έχω την τύχη να είμαι ο μόνος πολιτικός μαζί με τους δύο πληροφοριοδότες υπαλλήλους της Novartis που σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο στις ΗΠΑ ξεκινήσαμε να στείλουμε στη δικαιοσύνη την υπόθεση για αθέμιτες πρακτικές της Novartis» είπε ο κ. Σαλμάς. «Δέκα ημέρες πριν καταθέσουν οι μάρτυρες για την Ελλάδα ενημέρωσα εγκαίρως τον Δεκέμβριο του 2016. Αυτά έστειλε στην εισαγγελία διαφθοράς ο κ. Κοντονής, μέχρι τότε αγνοούσε πλήρως την υπόθεση» συμπλήρωσε ο κ. Σαλμάς.

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο επίσης για δύο πορίσματα για αθέμιτες πρακτικές της Novartis που έστειλε κατά τη διάρκεια της θητείας του όταν «είχαμε πιάσει τη Νovartis να χρηματοδοτεί υπηρεσιακούς παράγοντες». Όπως είπε στα πορίσματα περιλαμβάνονταν 40 άτομα. «Το δικηγορικό γραφείο στις ΗΠΑ με βρήκε γιατί ο μάρτυρας είπε ότι πληρώναμε για να φάμε τον Σαλμά. Στις 30 Μαΐου 2017 ο δικηγόρος των πληροφοριοδοτών-υπαλλήλων είπε ότι "αυτό που ξέρω είναι ότι ο Σαλμάς είναι ο νο1 στόχος της Novartis"» πρόσθεσε ο κ. Σαλμάς τονίζοντας ότι «σε 10 χώρες που έχουν πιάσει τη Novartis σε καμία δεν είχε πολιτικά πρόσωπα». Ο Μάριος Σαλμάς παρουσίασε, τέλος, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ παρέδωσε φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 165 εκατ.ευρώ τον μήνα ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι κάθε μήνα 230 εκατ. ευρώ.




Γιώργος Κουτρουμάνης 

«Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων. Εκείνο το οποίο θα μπορούσε να πει για μένα ήταν ότι έκανα τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί η δαπάνη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογραφήση ως υπουργός Εργασίας. Ήταν 5,6 δισ. η δαπάνη και όταν αποχώρησα ήταν κάτω από 3 δισ. το χρόνο» δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης στο ΘΕΜΑ 104,6. Ο πρώην υπουργός Εργασίας εξέφρασε, επίσης, την οργή του «γιατί δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς την τιμιότητά μου». Ο ίδιος εμφανίστηκε ήσυχος για τις εξελίξεις προσθέτοντας ότι «δεν έχω καμία ενημέρωση για το περιεχόμενο της δικογραφίας». Έκανε ακόμα λόγο για «αθλιότητα από την κυβέρνηση» εκτιμώντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να δημιουργήσει ενόχους σε μια πορεία για να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα». «Δεν το συζητάμε, η μεθόδευση είναι προφανής» κατέληξε ο κ. Κουτρουμάνης.




Νίκος Χατζηνικολάου
«Λένε ότι και εγώ είχα σχέση με την υπόθεση. Σας βεβαιώ ότι δεν γνωρίζω ούτε κατ΄όψιν τον Κωνσταντίνο Φρουζή, αντιπρόεδρο της φαρμακοβιομηχανίας. Σήμερα είδα για πρώτη φορά το πρόσωπό του. Όποιος γνωρίζει οποιαδήποτε δική μου επαφή μαζί του, ας τηλεφωνήσει τώρα στον Αντ1, οι γραμμές είναι ανοιχτές. Λένε ότι πήρα δυο-τρία χιλιάρικα όλα-όλα. Αν και τα άλλα στοιχεία της δικογραφίας είναι τέτοια, αρχίζω να αμφιβάλλω για τη σοβαρότητα του θέματος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης