Βενιζέλος στο ΘΕΜΑ 104,6: H κυβέρνηση μεταφέρει στην αντιπολίτευση το πρόβλημα που έχει στο εσωτερικό της

Προϋπόθεση για λύση στο Σκοπιανό μια ισχυρή διεθνής συμφωνία που θα κάνει οριστική την ενδιάμεση του 1995, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Για φτηνό πολιτικό παιχνίδι προκειμένου το πρόβλημα στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μεταφερθεί στην αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τους χειρισμούς της στην υπόθεση της ονομασίας των
Σκοπίων.

«Όταν η κυβέρνηση κινείται με κριτήριο το πώς θα υποκαταστήσει τις ψήφους των ΑΝΕΛ που αφορά την παρανομή της στην εξουσία δεν ασκεί σοβαρή πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Απαντώντας, δε, στα σενάρια για κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο πρώην υπουργός αρχικά παρατήρησε ότι «χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να αποκατασταθεί ακόμα και η επικοινωνία» και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «δεν έχω καμια εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα παιχνίδια λαϊκισμού που εφαρμόζει.

«Μου θυμίζει τη ρητορική του 2010-2015 με τα ανεύθυνα ψέματα» που δεν επέτρεψαν την έγκαιρη έξοδο από τα Μνημόνια συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

Εξηγώντας τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είπε ότι «ρητή διάταξη της σύμβασης της Βιέννης προβλέπει ότι τα κράτη δεν μπορούν να επικαλούνται το εσωτερικό τους σύνταγμα ή την εσωτερική τους νομοθεσία για να μην εφαρμόζουν διεθνώς ανειλλημμένες υποχρεώσεις τους. Στην ενδιάμεση συμφωνία του 1995 προβλέπεται ρητά πως οτιδήποτε στο σύντατμα της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ερμηνευθεί ωσαν να έχει περιεχόμενο αλυτρωτικό».

«Προϋπόθεση είναι να υπογράψουν μια διεθνή σύμφωνία ισχυρή που θα μετατρέψει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 σε οριστική, που θα περιλαμβάνει λύση για το όνομα erga omnes και θα απαλείφει κάθε αλυτρωτικό στοιχείο. Αρκεί αυτός που θα υπογράψει τη συμφωνία να είναι ο νόμιμα εξουσιοδοτούμενος. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το όνομα αν δεν συνοδεύεται από πλήρη διακανονισμό για χρήσεις και παράγωγα» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε, τέλος, και όσα συνέβησαν την Κυριακή στα Ίμια λέγοντας ότι «για να κάνουμε μια επικοινωνιακή φιέστα δώσαμε μια ευκαιρία στην Τουρκία να αναζωπυρώσει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, ένα επεισόδιο να γκριζοποιήσει την περιοχή των Ιμίων και αυτό το προκάλεσε ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Αμύνης».




Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Μπάμπη Κούτρα

Δημοσιογράφος:  Καλημερίζουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Δημοσιογράφος:  Καλή σας ημέρα, κ. Πρόεδρε.
Ευ. Βενιζέλος:  Καλημέρα σας.
Δημοσιογράφος:  Θέλω, καταρχάς, πριν προχωρήσουμε στο θέμα των Σκοπίων που είναι το βασικό μας θέμα συζήτησης, για το οποίο σας ζητήσουμε να μιλήσουμε, να μας δώσετε ένα γενικό σχόλιο πώς είδατε τις επαφές του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς Αρχηγούς το περασμένο Σάββατο.
Ευ. Βενιζέλος:  Κοιτάξτε, αυτές οι επαφές έπρεπε να έχουν γίνει, πιστεύω, πολύ νωρίτερα με πολύ πιο ουσιαστικό και χαλαρό διαδικαστικά τρόπο, ώστε να διασφαλισθεί η αναγκαία εθνική συναίνεση.  Οι συναντήσεις έγιναν, δυστυχώς, πολύ αργά και σε ένα κλίμα έντασης και καχυποψίας, και νομίζω ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά. Γιατί στην αρχή επιχείρησαν να κάνουν ένα πολύ μικρό και φθηνό πολιτικό παιχνίδι, δηλαδή να μεταφέρουν το πρόβλημα της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ στην αντιπολίτευση, στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και ιδίως στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν νομίζω ότι έτσι μπορεί να κάνει κανείς σοβαρή εξωτερική πολιτική και να διαχειρισθεί εθνικά θέματα τα οποία βαραίνουν τον τόπο και την περιοχή και όπως φαίνεται και τα συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών.
Δημοσιογράφος:  Έστω και τώρα όμως, με την κίνηση που έκανε ο Πρωθυπουργός, βλέπετε να διαμορφώνεται τελικά ένα minimum συναίνεσης που να διευκολύνει μία επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας;
Ευ. Βενιζέλος:  Κοιτάξτε, θα έπρεπε, αλλά δεν ξέρω τι έχει ειπωθεί μέσα κατ’ ιδίαν.  Δεν γνωρίζω τι έχει ειπωθεί και, βέβαια, πολύ μεγάλη σημασία έχει η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Νομίζω ότι από την άποψη αυτή η στάση του κόμματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Κινήματος Αλλαγής, είναι πολύ  καθαρή και πολύ υπεύθυνη, αλλά δεν αρκεί.  Χρειάζεται, νομίζω, να γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αποκατασταθεί μία σχέση στοιχειώδους επικοινωνίας, γιατί σχέση εμπιστοσύνης φοβούμαι ότι δεν μπορεί να υπάρξει.
Δημοσιογράφος:  Δημιουργήθηκε η αίσθηση το Σάββατο ότι το Κίνημα Αλλαγής προτίθεται να συνδράμει την κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας άνευ όρων.  Δηλαδή, δεν έχουμε ακούσει και από το Κίνημα Αλλαγής να μας πει εάν από τα προτεινόμενα φημολογούμενα ονόματα είναι κάποιο που πρέπει να απορριφθεί.
Ευ. Βενιζέλος:  Μα το θέμα δεν είναι η ονοματολογία, αυτό είναι μία τελείως εσφαλμένη προσέγγιση, το θέμα είναι να υπάρχει μία σοβαρότητα στη διεθνή πολιτική της χώρας, να υπάρχει, όπως είπα και προηγουμένως, συναίνεση, να υπάρχει μνήμη, να υπάρχει γνώση, να ξέρουμε ακριβώς τους συσχετισμούς, να μπορούμε να προβάλλουμε τις καταστάσεις στο μέλλον, να είμαστε δηλαδή πατριώτες με τη σύγχρονη και λειτουργική έννοια του όρου και όχι με τη ρητορική και  συναισθηματική έννοια του 19ου αιώνα.  Διότι, το να μιλάμε μεταξύ μας και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να είμαστε αδιάλλακτοι ή πάρα πολύ υπερήφανοι και μαχητικοί, δεν έχει σημασία.  Σημασία έχει τη συγκεκριμένη στιγμή στο διεθνές πεδίο, όταν διαπραγματεύεσαι, όταν υφίστασαι πιέσεις, όταν πρέπει να κριθούν εθνικά συμφέροντα μακροπροθέσμως, εκεί να μπορείς να κάνεις τις σωστές επιλογές.  Όταν η κυβέρνηση κινείται με βασικό κριτήριο το πώς θα υποκαταστήσει τις ψήφους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, πώς θα βρει ψήφους από άλλα κόμματα, άρα με ένα κριτήριο τελείως εσωτερικό, πολιτικό, συγκυριακό, που αφορά την παραμονή της στην εξουσία, δεν νομίζω ότι κάνει σοβαρή πολιτική.  Πιεζόμενη βεβαίως από μία συγκυρία στην περιοχή η οποία είναι πάρα πολύ σοβαρή, διότι πρέπει να παρακολουθούμε το θέμα του ονόματος της γειτονικής μας χώρας σε συνδυασμό με αυτά που συμβαίνουν ευρύτερα. Δηλαδή βρισκόμαστε μετά την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ που προκάλεσε πολύ μεγάλες δυσκολίες, είναι προφανές ότι υπάρχει έντονο και δεδηλωμένο επισήμως ρωσικό ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στα δυτικά Βαλκάνια και για το τι συμβαίνει, ιδίως, σε σχέση με την ένταξη χωρών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ στο ΝΑΤΟ, ενώ δεν έχουν παρόμοιες αντιρρήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, λαμβανομένης υπόψη της πρόσφατης δολοφονίας ενός από τους πολύ σημαντικούς Σέρβους ηγέτες της Μιτροβίτσα στο Κοσσυφοπέδιο, πρέπει να δούμε τι γίνεται με την επικοινωνία των αλβανικών πληθυσμών που υπάρχουν όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και στο Κοσσυφοπέδιο και σε μία μεγάλη περιοχή της ΠΓΔΜ , φυσικά και αλλού, και στο Μαυροβούνιο και στη Σερβία κ.λπ.  
Δημοσιογράφος:  Κύριε Πρόεδρε, πάμε λίγο πίσω στα δικά μας.
Ευ. Βενιζέλος:  Αυτά όλα δικά μας είναι.  
Δημοσιογράφος:  Βάζετε το πλαίσιο, αλλά θα ήθελα λίγο να επιστρέψουμε σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία.  Δηλαδή, με την ανάρτησή σας στο social media, της Παρασκευής, υπήρξε μία αναφορά στην ενδιάμεση συμφωνία του 1995 και στο Σύνταγμα των Σκοπίων, και κατά πόσο το ένα προηγείται του άλλου.  Η ερμηνεία που δόθηκε είναι ότι σύμφωνα με τη δική σας τοποθέτηση, υπερισχύει η ενδιάμεση συμφωνία του Συντάγματος και αυτό, επαναλαμβάνω, ερμηνεύθηκε ότι δεν χρειάζονται τα Σκόπια να αλλάξουν τώρα το Σύνταγμά τους.  Είναι ακριβής αυτή η ερμηνεία;
Ευ. Βενιζέλος:  Να σας εξηγήσω. Δεν είναι μία δική μου ερμηνεία, αυτό είναι η επικρατούσα άποψη και η νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, δεν υπάρχει άλλη άποψη.  Στην άποψη ότι μεταξύ Εθνικού Συντάγματος και διεθνών υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από διεθνή σύμβαση μπορεί να υπερισχύει το Εθνικό Σύνταγμα, έχει δοθεί απάντηση στο πεδίο του Διεθνούς Δικαίου εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.  
Δημοσιογράφος:  Άρα, δεν χρειάζονται τα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμά τους. 
Ευ. Βενιζέλος:  Μισό λεπτό.  Όπως ξέρετε, υπάρχει η Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, η οποία κωδικοποιεί Γενικό Διεθνές Δίκαιο, γενικώς ισχύοντες κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και άρα, ούτως ή άλλως, αυτό ίσχυε και πριν υπάρξει η σύμβαση, αλλά τώρα πια υπάρχει σύμβαση, εδώ και πολλές δεκαετίες.  Υπάρχει ρητή διάταξη που προβλέπει ότι δεν μπορούν τα κράτη να επικαλούνται την εσωτερική τους νομοθεσία, άρα και το εσωτερικό τους Σύνταγμα για να μην εφαρμόζουν διεθνώς ανειλημμένες υποχρεώσεις.  Στην ενδιάμεση συμφωνία το 1995, μετά το εμπάργκο, προβλέπεται ρητά ότι τίποτα στο Σύνταγμα των Σκοπίων, της ΠΓΔΜ  δεν μπορεί να ερμηνευτεί ωσάν να έχει περιεχόμενο αλυτρωτικό και αυτό αναφέρεται ρητά στο άρθρο 3 και στο άρθρο 49 και στο προοίμιο του Συντάγματος της γειτονικής μας χώρας, δηλαδή σε όλα όσα μπορούσαν να έχουν σχέση με εδαφικές διεκδικήσεις ή με δικαίωμα επέμβασης σε υποθέσεις άλλων κρατών για να προστατευθούν δήθεν μειονότητες.  Άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι αυτή η υποχρέωση που ανελήφθη με το άρθρο 6 της ενδιάμεσης συμφωνίας κατισχύει στο επίπεδο του Διεθνούς Δικαίου, κατισχύει των προβλέψεων του Συντάγματος της ΠΓΔΜ .  
Τώρα, οι γείτονές μας, μετά την ενδιάμεση συμφωνία, έκαναν μία σειρά από αναθεωρήσεις του Συντάγματός τους.  Οι αναθεωρήσεις γίνονται από τους ίδιους, γίνονται κατά τη δική τους εκτίμηση, με τη δική τους διαδικασία και δεν μπορούμε εμείς να την ελέγχουμε.  Με τις δύο πρώτες αναθεωρήσεις, τροποποίησαν τα άρθρα 3 και 49 και προσαρμόζονται στο περιεχόμενο της ενδιάμεσης συμφωνίας.  Ακολουθούν και άλλες τροποποιήσεις, οι οποίες αφορούν το προοίμιο, το αλλάζουν, αλλά πάλι αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα, τα οποία μπορεί να θεωρηθούν διφορούμενα ως προς το ιδεολογικό τους περιεχόμενο.  Αναφέρονται στη γλώσσα, την οποία ονομάζουν Μακεδονική αλλά με κυριλλική γραφή, άρα μιλούν για μία σλαβική γλώσσα.  Αναφέρονται στην εκκλησία τη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», εντός εισαγωγικών, η οποία έχει αποσχιστεί από το Πατριαρχείο Σερβίας και τώρα διεκδικεί υπαγωγή στο Πατριαρχείο Βουλγαρίας.  Τι σημαίνει αυτό;  Αυτό σημαίνει ότι εμείς κατοχυρωνόμαστε διεθνώς νομικά μέσα από τη σύμβαση, διότι η σύμβαση αυτή είναι ισχυρή, ανεξαρτήτως αν είναι απλοποιημένης μορφής, δηλαδή, δεν έχει κυρωθεί από τα κοινοβούλια, αλλά ισχύει.  Οι γείτονές μας την επικαλέστηκαν, με βάση αυτή τη συμφωνία, την ενδιάμεση, προσέφυγαν εναντίον μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2008 για τη μη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, άρα και εμείς μπορούμε να την επικαλεστούμε και να προσφύγουμε σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε πρόκληση.
Δημοσιογράφος:  Άρα, δεν χρειάζεται να αλλάξουν το Σύνταγμα, κ. Πρόεδρε, σε σχέση με τις αλυτρωτικές αναφορές; 
Ευ. Βενιζέλος:  Η αλλαγή του Συντάγματος είναι μία απόδειξη ότι συμμορφώνονται στη διεθνή υποχρέωσή τους, αλλά η διεθνής υποχρέωσή τους ισχύει, ούτως ή άλλως, καθ’ εαυτή και αφ’ εαυτής. 
Δημοσιογράφος:  Είναι κατά τη γνώμη σας προϋπόθεση για να προχωρήσει το θέμα του ονόματος; 
Ευ. Βενιζέλος:  Προϋπόθεση είναι να υπογράψουν μία διεθνή συμφωνία ισχυρή, η οποία θα μετατρέπει την ενδιάμεση συμφωνία σε οριστική, θα περιλαμβάνει πλήρη λύση για το όνομα, για όλες τις χρήσεις του, εσωτερικές και εξωτερικές, erga omnes, θα διαγράφει κάθε αλυτρωτικό στοιχείο και θα θέτει την ΠΓΔΜ  ως κρατική οντότητα, εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού και του διεθνούς νομικού πολιτισμού και της διεθνούς νομιμότητας.  Αυτό έχει σημασία, αυτό μας κατοχυρώνει και αυτή θα είναι η δική μας διασφάλιση, όχι το Σύνταγμά τους.  Είναι δυνατόν ποτέ τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου να εξαρτώνται από τη βούληση του κοινοβουλίου ή του εκλογικού σώματος της γειτονικής μας χώρας;  Αυτές είναι διεθνείς υποχρεώσεις, αρκεί αυτός που θα υπογράψει τη συμφωνία, αν υπάρξει, να είναι το νόμιμα εξουσιοδοτημένο όργανο.  Τώρα την έχει υπογράψει ο Υπουργός Εξωτερικών, ο ομόλογος του Κάρολου Παπούλια, το 1995, ο κύριος Crvenkovski δεν αμφισβήτησαν τα Σκόπια την υπογραφή του.  Επικαλούνται συνεχώς την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία είναι ενδιάμεση, άρα, πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει μία οριστική συμφωνία.
Δημοσιογράφος:  Η σκέψη σας, η πρότασή σας είναι ότι πρέπει να υπογραφεί μία οριστική συμφωνία, ταυτόχρονα με τη συμφωνία, εάν υπάρξει, στο θέμα του ονόματος.  Αυτό είναι;
Ευ. Βενιζέλος:  Μα δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για το όνομα, εάν δεν συνοδεύεται από πλήρη διακανονισμό για τις χρήσεις, από πλήρη διακανονισμό για τα παράγωγα –η ιθαγένεια, η γλώσσα, τα προϊόντα, πώς θα λέγονται– και φυσικά από πλήρη διακανονισμό για όλα τα θέματα που αφορούν την περιφερειακή σταθερότητα, δηλαδή αυτό που εμείς λέμε αλυτρωτισμό, ζητήματα αμφισβήτησης συνόρων, ζητήματα αμφισβήτησης εσωτερικών δικαιωμάτων και ούτω καθεξής.  Αλλά αυτό το έχουν αποδεχθεί ήδη από το 1995, άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα για αυτό.  Είπα ότι κρούονται θύρες οι οποίες έχουν ανοιχθεί από το 1995.
Δημοσιογράφος:  Κύριε Πρόεδρε, να πάμε και στα γενικότερα πολιτικά, γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο ακόμα.  Πιστεύετε ότι μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να συμπράξει με την κυβέρνηση, τώρα, που ραγίζει το γυαλί με τους ΑΝΕΛ, σε συγκεκριμένα θέματα;  Γιατί αυτό εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση του Σαββάτου.
Ευ. Βενιζέλος:  Δεν έχω κανένα λόγο να εκφραστώ  στα θέματα αυτά.  Εγώ δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και δεν έχω και καμία εμπιστοσύνη στα παιχνίδια λαϊκισμού που γίνονται, στα οποία, δυστυχώς, έχει παρασυρθεί και ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης.  Διότι αυτό το οποίο συμβαίνει τώρα είναι η άλλη όψη αυτού που συνέβη από το 2010, ιδίως από το 2011, έως το 2015, που έθεσε σε αμφισβήτηση –και μάλιστα βίαιη αμφισβήτηση– την προσπάθειά μας να σταθεί η χώρα όρθια και να ξεπεράσουμε την κρίση και καλλιέργησε τη συνωμοσιολογία και το ψέμα ότι υπάρχει μία άλλη πολιτική εκτός μνημονίου, εύκολη και ανώδυνη, που θα μπορούσε να μας ξαναβγάλει στην κανονικότητα.  Απεδείχθη, λοιπόν, ότι όλα αυτά ήταν επικίνδυνα και ανεύθυνα ψέματα που κόστισαν και κοστίζουν στον ελληνικό λαό.  Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και όλο το ετερόκλητο αντιμνημονιακό μέτωπο, εάν οι «πλατείες των αγανακτισμένων» είχαν στηρίξει στοιχειωδώς την προσπάθειά μας, η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια και θα ήταν σε καλύτερη θέση από την Ιρλανδία, καλύτερη από την Κύπρο και καλύτερη από την Πορτογαλία.  Εγώ, λοιπόν, καμία εμπιστοσύνη δεν έχω σε αυτούς που παίζουν με το λαϊκισμό και εμφανίζονται τώρα ως δήθεν υπεύθυνοι εθνικά, ως χειριζόμενοι σπουδαίες υποθέσεις με φρόνημα αμιγώς εθνικό χωρίς καμία σκοπιμότητα εσωτερική.  Αυτά είναι ψέματα.  Η αλήθεια είναι ότι πρέπει για όλα τα θέματα να είσαι υπεύθυνος, για όλα τα θέματα να προτάσσεις το εθνικό συμφέρον, για όλα τα θέματα να έχεις μέτωπο ανοικτό με τον εθνικολαϊκισμό και αυτό αφορά και την οικονομική πολιτική και τη στρατηγική εξόδου από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας και τη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη το κράτος και η κοινωνία για να είμαστε ανταγωνιστικοί και ισότιμοι, φυσικά και την εξωτερική πολιτική, φυσικά και το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής μας χώρας.  
Δημοσιογράφος:  Ναι, αλλά στον εθνικολαϊκισμό, απ’ ό,τι κατάλαβα από το άρθρο σας στο «Βήμα», εντάσσετε και όσους συμμετέχουν στα συλλαλητήρια.  
Ευ. Βενιζέλος:  Όχι, όσους συμμετέχουν στα συλλαλητήρια, είπα ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πήγαν καλόπιστα για να εκφράσουν ένα φρόνημα, γιατί δεν ξέρουν, γιατί είναι αγανακτισμένοι, γιατί είναι οργισμένοι, γιατί είναι κουρασμένοι, γιατί νομίζουν ότι έτσι βοηθούν την εξωτερική πολιτική.  Αλλά αυτοί οι οποίοι οργάνωσαν το συλλαλητήριο, αυτοί που επέλεξαν τους συγκεκριμένους ομιλητές, αυτοί που ανέχθηκαν τις συγκεκριμένες διατυπώσεις εναντίον του κοινοβουλευτικού αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος και της υπεύθυνης άσκησης εξωτερικής πολιτικής, αυτοί είναι άλλο πράγμα.  Υπάρχει, λοιπόν, ένας σκληρός πυρήνας και υπάρχει και μία περιφέρεια ανθρώπων, γιατί συλλαλητήριο με δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους δεν είναι σε θέση να κάνουν αυτοί οι σκληροί πυρήνες του εθνικολαϊκισμού, μόνο αυθορμήτως γίνεται αυτό.  
Δημοσιογράφος:  Άρα, δεν είστε αντίθετος και με το συλλαλητήριο της Αθήνας.  
Ευ. Βενιζέλος:  Το κακό είναι τώρα ότι υπάρχει ανταγωνισμός και διαγκωνισμός, ποιος θα πρωτοπάει τώρα στο νέο συλλαλητήριο.  Για να πει τι και για να συμπράξει με ποιον;  Για να είναι δίπλα σε ποιον;  Για να σταθεί δίπλα-δίπλα με ποιον;  Για να εντάξει την πολιτική του αυτή σε ποια ευρύτερη πολιτική για τη χώρα, για το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας;  
Δημοσιογράφος:  Για να κλείσουμε, κ. Πρόεδρε, θα ήθελα ένα τελευταίο σχόλιο για τα όσα συνέβησαν χθες στα Ίμια με την κατάθεση στεφάνου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.  
Ευ. Βενιζέλος:  Τι να πω, χρειάζεται να πω κάτι;  Για να κάνουμε μία επικοινωνιακή επίδειξη δώσαμε την ευκαιρία στην Τουρκία να αναζωπυρώσει την απαράδεκτη και αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο θεωρία των γκρίζων ζωνών, διότι αυτό που έγινε χθες είναι ένα επεισόδιο διά του οποίου επιχειρεί η Τουρκία να γκριζοποιήσει την περιοχή των Ιμίων που ανήκουν στην Ελληνική επικράτεια και έχουν ως νησιά και όλες τις θαλάσσιες ζώνες.  Αυτό το προκάλεσε ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Αμύνης και τον συνόδευσαν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες παρατήρησαν τα συμβάντα και στη συνέχεια αποχώρησαν.  Λοιπόν, έχουμε μία αναζωπύρωση δυστυχώς της θεωρίας αυτής, με δική μας πρωτοβουλία, η οποία έγινε για να γίνει ένα show off, χωρίς να ξέρουμε πώς αυτό εντάσσεται σε μία ολοκληρωμένη πολιτική προάσπισης του εθνικού συμφέροντος.  Αυτό είναι ένα δείγμα του πώς διαχειρίζονται την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας, έτσι, σα να μη συμβαίνει τίποτα.  Δηλαδή με την ίδια ανευθυνότητα και την ίδια επιπολαιότητα με την οποία έλεγαν, θα καταργήσουμε τα μνημόνια, θα διαγράψουμε το χρέος, θα δώσουμε μεγάλους μισθούς, μεγάλες συντάξεις, δεν θα υπάρχει κόπος και ιδρώτας και αίμα, με την ίδια επιπολαιότητα, ανευθυνότητα και θα έλεγα ενοχή ιστορική, χειρίζονται τα θέματα αυτά, τα οποία είναι θέματα της ιστορικής μας υπόστασης.  
Δημοσιογράφος:  Αν σας άκουγε ο κ. Καμμένος θα έλεγε τώρα, μα τι να έκανα, να μην πάω να καταθέσω στεφάνι στους πεσόντες;
Ευ. Βενιζέλος:  Να πάει με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πάει, να τιμήσει τους νεκρούς με τον τρόπο που θα έπρεπε να τους τιμήσει, όχι δίνοντας την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να λέει αυτά που λέει.  Βεβαίως εγώ δεν αποδέχομαι ότι το επεισόδιο έγινε όπως λένε οι Τούρκοι, εγώ αποδέχομαι ότι τα γεγονότα έγιναν όπως λέει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Ελλάδος, αλλά σημασία έχει ότι οι Τούρκοι από τη δική τους πλευρά δημιουργούν αυτήν τη στιγμή ένα ολόκληρο γεγονός, μία αμφισβήτηση γύρω από την ελληνική κυριαρχία.  Προφανώς και δέχομαι ότι τα γεγονότα έγιναν όπως τα περιγράφει και τα καταγράφει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αλλά ανοίξαμε μία συζήτηση.  Το άνοιγμα της συζήτησης έχει σημασία.  
Δημοσιογράφος:  Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ για αυτήν τη συζήτηση.  
Ευ. Βενιζέλος:  Να είστε καλά.  



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr