Πρόεδρος Κύπρου για Σκόπια: Χωρίς τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος, ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα

Πρόεδρος Κύπρου για Σκόπια: Χωρίς τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος, ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα

«Από την ώρα που θα φύγουν αυτά τα άρθρα το όνομα είναι αστείο να δημιουργεί προβλήματα»

«Αν ξεπεραστεί ο αλυτρωτισμός του Συντάγματος των Σκοπίων
δεν θα είχα πρόβλημα να λέγονται και βόρεια Ελλάδα» δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης λίγα 24ωρα μετά τις αντιστοίχου περιεχομένου δηλώσείς του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

«Φοβόμαστε αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος;» αναρωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης.

«Εάν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν άρθα που αποτελούν έστω και απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα» επέμεινε στο συλλογισμό του.

«Πέστε ότι αποφασίσει να λέγεται μια άλλη χώρα Ελλάδα... Μακάρι να σκέφτεσαι ως Ελλάδα, θα χάσει ο ελληνικός πολιτισμός;» συνέχισε.

«Από την ώρα που θα φύγουν άρθρα που έχουν αλυτρωτικές βλέψεις έχω την εντύπωση ότι το όνομα είναι αστείο να δημιουργεί προβλήματα.  Δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα» πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε, μάλιστα, και συνομιλίες που είχε με Σκοπιανούς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οι οποίοι του έλεγαν ότι «σημαία δεν είχαν, λόγω του φανατισμού, όμως, που προκλήθηκε, απέκτησαν, εθνική ταυτότητα ή συνείδηση δεν είχαν, και απέκτησαν εξαιτίας του φανατισμού, που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα, στη Μακεδονία».Τα «μαζεύει» ο Αναστασιάδης

«Έχω πει ότι το θέμα (όνομα Σκοπίων) χειρίζεται η Ελλάδα, και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμπαρασταθεί στην όποια απόφαση της Ελλάδας», τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με πρωινές δηλώσεις του στο «Ράδιο Πρώτο», που ήδη προκάλεσαν αντιδράσεις από ανθυποψηφίους του στις εκλογές της Κυριακής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε: «Εξέφρασα μια εκτίμηση που αποσκοπούσε να αναδείξει τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν από την επίλυση του εν λόγω θέματος».

Επίσης, ανέφερε ότι «θα πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνισμού ευρύτερα, και να απαλειφθούν οι όποιες πρόνοιες στο Σύνταγμα των Σκοπίων που μιλούν για αλυτρωτισμό ή και υποδεικνύουν τις όποιες εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας». «Επαναλαμβάνω», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα υπόλοιπα είναι θέμα της Ελλάδας για να αποφασίσει».

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αναστασιάδη, ο ανθυποψήφιός του, Νικόλας Παπαδόπουλος σχολίασε: «Οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για το Σκοπιανό, στην ραδιοφωνική εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, είναι επιεικώς απαράδεκτες και εθνικά επικίνδυνες». Ο κ. Αναστασιάδης, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «ακυρώνει ουσιαστικά τη διαχρονική θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και 30 χρόνια και δυναμιτίζει προκλητικά τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και μάλιστα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγματευτική μάχη για το συγκεκριμένο θέμα», κατέληξε.

Ο επίσης ανθυποψήφιος του κ. Αναστασιάδη, Γιώργος Λιλλήκας είπε: «Οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για τη Μακεδονία είναι απαράδεκτες και θεσμικά ανεπίτρεπτες». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, «ο οποίος δεν δέχεται να έχει λόγο η Ελλάδα στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, παρά μόνο στις εξωτερικές, όχι μόνο σχολιάζει ένα θέμα που χειρίζεται η Ελληνική κυβέρνηση για την ονοματολογία, αλλά παρεμβαίνει με τρόπο αντιθεσμικό και στην ουσία των διαπραγματεύσεων προτείνοντας όνομα». «Εμείς»,πρόσθεσε, «στηρίζουμε την Ελλάδα η οποία προσπαθεί να υπερασπιστεί σθεναρά και την ιστορία και τον πολιτισμό της και δεν αποδέχεται αποδεχθεί οποιαδήποτε αλυτρωτική βλέψη από τους γείτονες της».

ΣΧΟΛΙΑ (182)

Τ

Σύμφωνοι! Ας αποκαλείστε κι εσείς Νότια Τουρκία. Πιστεύω σας ταιριάζει απόλυτα.

ΚΥΠΡΙΑ

Μια φορά προδότης...Πάντα προδότης

Καλά

Οι Κύπριοι έχουνε καταντήσει πιο ραγιαδες και απο τους Ελλαδιστανους . ΤΟΝ ΑΝΑΝστασιαδη προδεδρο βγάλανε ! Ε ρε κουρέματα και μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος !

Ορθολογισμός

Η Κύπρος απλώς προοδεύει πια χωρίς αριστερές κι ακροδεξιές ιδεοληψίες (οι αριστερές προκάλεσαν την πρόσφατη οικονομική της κρίση και οι ακροδεξιές τη διχοτόμησή της) και χωρίς να αφήνει χώρο για δημαγωγούς με εργαλεία όπως θυμούς, αγανακτήσεις, περηφάνειες κι αλλά τέτοια πονηρά που χρησιμοποιούν και χρησιμοποίησαν οι καταστροφικοί ηγέτες της ιστορίας για να βουτήξουν την εξουσία και, τελικά, να προκαλέσουν την οπισθοδρόμηση των χωρών τους. Ο συγχρωτισμός με τον εμπειρισμό και την αγγλική πολιτική κουλτούρα (προτεραιότητα στη λογική) έχει και τα καλά του. Εμείς έχουμε απόσταση να διανύσουμε για να επανέλθουμε στο επίπεδο της λογικής και του πολιτικού πολιτισμού των ετών 1974-1980.

And the winner is ...

Νταξει ,ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΕΣΠΑΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ !

kyriakos

Μην είσαστε χαζοί. Ο πρόεδρος λέει αυτό που λέμε όλοι. Ότι αυτοί είναι πονηροί και δεν ξεχνάνε τα αλυτρωτικά. Άρα συμφωνεί μ' εμάς.

ΑΣ

Φυσική και αναμενόμενη η δήλωση, αφού το πολιτικό σύστημα σε Ελλάδα και Κύπρο, έχει τον ίδιο εργοδότη. Εδώ το πολιτικό σύστημα της Κύπρου θέλει να χαρίσει την μισή Κύπρο (για αρχή) στους Τούρκους, για την Μακεδονία η οποιοδήποτε άλλο μέρος ττης Ελλάδας θα νοιαζότανε.

Κλειδί η κατανόηση των αναγκών του άλλου

Ας προσέξουμε την ουσία και τη διεισδυτικότητα των δηλώσεων του Κύπριου Προέδρου. Τα συλλαλητήρια, οι κραυγές κι οι εθνικιστικές υστερίες της δικιάς μας πλευράς ενδυνάμωσαν τους εθνικιστές της άλλης. Πάντα έτσι γίνεται και ερμηνεύεται πλήρως από την πολιτική επιστήμη, θεωρία διεθνών σχέσεων, θεωρία διαπραγματεύσεων, κοινωνική ψυχολογία, θεωρία μη βίαιης επικοινωνίας και από όλα τα ευρήματα όλων των επιστημονικών προσεγγίσεων. Η όξυνση φέρνει όξυνση. Ο εθνικισμός ενδυναμώνει με περισσότερο εθνικισμό την άλλη πλευρά. Το κλειδί είναι η κατανόηση των αναγκών του άλλου (π.χ. διατήρηση συγκροτημένου κράτους από την πλευρά της πΓΔΜ). Όταν καταλάβουμε την ανάγκη του άλλου (και όπως λέει κι ο πρόεδρος Αναστασιάδης) και όταν ο άλλος καταλάβει τους δικούς μας φόβους και ανασφάλειες, τότε η λύση θα είναι πολύ ευκολότερη.

Petros Petsas

Για τον κύπριο Πρόεδρο το χαλλούμι είναι άξιο κατοχύρωσης σαν ονομασία, όχι όμως η Ελλάδα ή η Μακεδονία

γιωργος δυτ.μακεδονια

κριμα για τους Μακεδονες που σκοτωθηκαν στην κυπρο,πρεπει να αλλαξουμε σταση απο εδω και περα σε πολλα πραγματα!

Μακεδονας

Μην βριζεται τους Κυπριους αδερφους μας. Οπως εχουμε και εδω τοσους ανθελλινες και πρωτον και κυριον τον αθεο Τσιπρα. Εχουν και αυτοι τους δικους τους. Ενας βρωμιαρης περισσοτερο ειναι ....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pavlopoulos_mitsotakis

«Πρώτα υπάρχει ελευθερία και ύστερα υπάρχει η ανάγκη για την ειρήνη και αυτό το γνωρίζουν όλοι» τόνισε, μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Καρδαμύλη Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της ανακαινισμένης οικίας που δώρισαν οι Patrick και Joan Leigh Fermor στο μουσείο Μπενάκη

12
ypoyrgeio_exoterikon_1

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια» το μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ - Καμία ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια

29
kimpouropoulos_main

«Έρχομαι σε επαφή σε επαφή με εταιρείες που ασχολούνται και εξειδικεύονται σε σπάνιες ασθένειες, ώστε να ευαισθητοποιηθούν με το πρόβλημα πρόσβασης σε οικονομικά βιώσιμες θεραπείες», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του

17