Τσίπρας-Καμμένος αποφασίζουν για ανασχηματισμό μετά και την προσχώρηση Μεγαλοοικονόμου

Τσίπρας-Καμμένος αποφασίζουν για ανασχηματισμό μετά και την προσχώρηση Μεγαλοοικονόμου

Σημεία-κλειδιά εκτός από το θέμα Ζουράρι, το Σκοπιανό και η γ΄ αξιολόγηση - Άγνωστο πώς θα αντικατασταθεί ο υφυπουργός Παιδείας - Η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» ξανά στους ανεξάρτητους βουλευτές

Η συνεννόηση που αναμένεται να έχουν σήμερα κάποια στιγμή, είτε από τηλεφώνου, είτε κι από κοντά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος θα κρίνει την εξέλιξη της υπόθεσης Ζουράρι και πιθανόν και άλλα θέματα που αφορούν στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες πρόκειται να τα πουν διεξοδικά, αν και οι υποχρεώσεις του πρωθυπουργού δεν διευκολύνουν τα πράγματα. Ο κ. Τσίπρας αναχωρεί από νωρίς το πρωί για τη Λευκωσία, όπου θα λάβει μέρος στην τριμερή συνάντηση με Κύπρο και Ιορδανία και αναμένεται να επιστρέψει αργά στην Αθήνα. Με δεδομένο όμως ότι το θέμα της παραίτησης του κ. Ζουράρι εκκρεμεί από την Κυριακή και το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και επειδή υπάρχει μία σειρά από ζητήματα στην ατζέντα των κυβερνητικών εταίρων, όπως ο ανασχηματισμός και το Σκοπιανό, κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν γρήγορα κάποιες συζητήσεις για τα επόμενα βήματα.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πιέζεται μεν από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, ιδίως μετά την αιφνίδια αύξηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με την ένταξη της Θοεδώρας Μεγαλοοικονόμου στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν έχει και όλο το χρόνο μπροστά της.

Είναι ενδεικτικό των διαφόρων θεμάτων που τρέχουν ότι χθες το βράδυ το Μαξίμου προϊδέαζε για ταχείες εξελίξεις στο μέτωπο του Σκοπιανού.

«Ελπίζουμε ότι το επόμενο μεγάλο κοινοβουλευτικό "ραντεβού" θα αφορά στο θέμα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ» έλεγαν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν πάντως «ότι αυτό που προέχει τώρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, είναι το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, για την οποία απομένουν ‘’δευτερεύοντα προαπαιτούμενα’’, που κυρίως αφορούν διοικητικές και υπουργικές αποφάσεις».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει και η διαχείριση όλων των τρεχόντων εκκρεμοτήτων, με πιο σημαντική ίσως αυτή του παραιτηθέντος υπουργού Παιδείας.

Ο κ. Ζουράρις ψήφισε μεν το πολυνομοσχέδιο, αλλά δεν τίθεται θέμα να μην γίνει δεκτή η παραίτησή του.

Το πρώτο ερώτημα είναι εάν η θέση θα αντικατασταθεί από στέλεχος των ΑΝΕΛ ή το κόμμα του κ. Καμμένου θα πάρει κάποιο άλλο πόστο στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να παραμείνει σε κάθε περίπτωση η αναλογία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο είναι ποιο πρόσωπα θα προταθεί έτσι ή αλλιώς προς αξιοποίηση από τους ΑΝΕΛ κι αν το Μαξίμου θα το αποδεχθεί ή θα ζητήσει εναλλακτική πρόταση.

Και φυσικά το μείζον ερώτημα σε σχέση με τα κυβερνητικά είναι πότε ακριβώς θα γίνει ο ανασχηματισμός και τι εύρος θα έχει και τι επιδιώκουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος. Όλα αυτά τα θέματα αναμένεται να τεθούν στη συνεννόηση που θα έχουν οι δυο τους.

Παράλληλα φαίνεται να αρχίζει πλέον και η ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το Σκοπιανό, καθώς υπάρχει σαφής διαφορά θέσεων, αφού οι ΑΝΕΛ επιμένουν να απορρίπτουν κάθετα λύση με χρήση του ονόματος Μακεδονία.

Στο τραπέζι βρίσκεται άλλωστε από το Σάββατο και η πρόταση του κ. Καμμένου για διενέργεια δημοψηφίσματος, μία ιδέα με την οποία δεν δείχνει να ενθουσιάζεται το Μαξίμου, από το οποίο έχει τηρηθεί στο μεταξύ στάση σιωπής και αποφυγής κάθε σχετικού σχολίου.

Προφανώς και δεν υπάρχει διάθεση για κρίση και ρήξη, αλλά και ο χειρισμός αυτής της διαφοράς δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, όπως εκτιμούν πολλοί, ακόμη και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Η διπλή στόχευση με τη Μεγαλοοικονόμου
Διπλή στόχευση φαίνεται πως έχει η άμεση αποδοχή της αίτησης της κυρίας Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου να προσχωρήσει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως επιτυγχάνει μια σημαντική επικοινωνιακή νίκη καθώς σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, η ψήφιση μνημονιακών μέτρων επι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνοδεύεται από αύξηση και όχι περιορισμό της πλειοψηφίας. Παράλληλα, εκτιμάται πως το πολιτικό σύμφωνο συμβίωσης με την ανεξάρτητη βουλευτή αποτελεί «κλείσιμο του ματιού» και προς άλλους ανεξάρτητους – ενδεχομένως και προς βουλευτές της αντιπολίτευσης - που αναζητούν νέα κομματική στέγη και θέση σε ψηφοδέλτια.

Να σημειωθεί ότι στην δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών βρίσκονται οι: Στάθης Παναγούλης (προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ), Κατερίνα Παπακώστα (ΝΔ), Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι), Δημήτρης Καρράς (Ενωση Κεντρώων), Νίκος Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ), Νίκος Μίχος (ΧΑ), Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι) και Δημήτρης Κουκούτσης (ΧΑ)

Υπενθυμίζεται πως από τον Σεπτέμβριο του 2015 εως σήμερα η ψήφιση του τρίτου και τέταρτου μνημονίου καθώς και των δεκάδων πολυνομοσχεδίων που τα συνοδεύουν με μέτρα αύξησης της φορολογίας, εκτόξευσης των ασφαλιστικών εισφορών, μείωσης του αφορολόγητου και περιορισμού των συντάξεων,  δεν έχουν προκαλέσει φθορά στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εμφανίζουν μια πρωτοφανή συνέπεια στην ψήφιση επώδυνων αντιλαϊκών μέτρων που ακυρώνουν την πολιτική τους πορεία και την ρητορική τους κατά την περίοδο της αντιπολίτευσης.  

Αντίστοιχα, οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου, του Λ. Παπαδήμου και στην συνέχεια του Αν. Σαμαρά κατέγραφαν σημαντικές απώλειες καθώς στο σύνολό τους ανεξαρτητοποιήθηκαν ή παραιτήθηκαν περισσότεροι από 50-70 βουλευτές. Είναι χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισαν την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά και το «τσεκούρι» στο αφορολόγητο την στιγμή που η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να ψηφίσει ούτε την ρύθμιση για την διάρκεια του φρέσκου γάλακτος.  

Σε κάθε περίπτωση η προσχώρηση της κυρίας Μεγαλοοικονόμου αυξάνει τους βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε 145 και της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε 154.

Το πολιτικό φλερτ ξεκίνησε από την πλευρά της ανεξάρτητης βουλευτή με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, και  μετουσιώθηκε σε σύμφωνο συμβίωσης με την θετική της ψήφο στο χθεσινό πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη βουλευτής που εκλέχθηκε στην Β’ Πειραιά με την Ενωση Κεντρώων έστειλε επιστολή προς τον κ. Τσίπρα δηλώνοντας την πρόθεσή της να προσχωρήσει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία ενημέρωσε το Σώμα πως  η κυρία Μεγαλοοικονόμου εντάσσεται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενη βουλευτής.

Να σημειωθεί πως από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έως σήμερα οι ανακατατάξεις στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως εξής: παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη τον Νοέμβριο του 2015 διαφωνώντας με την κυβερνητική πολιτική. Την θέση του πήρε ο νυν υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Τον ίδιο μήνα ανεξαρτητοποιήθηκε και ο βουλευτής Στάθης Παναγούλης. Παραίτηση της κυρίας Βασιλικής Κατριβάνου τον Μάιο του 2016 καταψηφίζοντας και διαφωνώντας με την μεταναστευτική πολιτική και την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Την θέση της πήρε ο κ. Γιώργος Κυρίτσης. Επίσης, από την ΚΟ των ΑΝΕΛ αποχώρησε ο κ. Νίκος Νικολόπουλος.
 

ΣΧΟΛΙΑ (20)

κα

Προς τι η βιασύνη; Να μην περιμένουμε μια δυο προσχωρήσεις ακόμη; Έτσι για ζέσταμα ρε γαμώτο!

Α Ω

Βλεπω την φωτο του αρθρου και κλαιει η ψυχη μου για τους καθυστερημενους που μας κυβερνουν.Μαζεμενοι ολοι οι κουτοπονηροι απατεωνες μας θαβουν παριστανοντας οι μεν τους αριστερους ανθρωπιστες επαναστατες,και οι αλλοι τους πατριωτες.Και οι δυο για την γεματη σκατοκοιλια τους και το βολεμα τους.

Αριστερός

Τα απόβλητα της αποχέτευσης με το όνομα ΝΔ να μην γυρίσουν στην εξουσία και όλα καλά. Και την χώρα θα ξαναφτιάξουμε και η οικονομία θα βελτιωθεί.

@"Αριστερός"

Καρανίκα, ΕΣΥ? ?

Μάλλον

Trollονίκας είναι. Πνευματικό τέκνο του Καρανίκα.

aplysteros

@11.27!! ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ Η'ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΚΟ ? ΕΡΧΕΤΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΩΝ ΧΜΕΡ !! ΒΓΕΣ ΕΞΩ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥ ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ..... !!!

ΓΙΩΡΓΗΣ

Η ελληνικη Οικονομια θα μεσουρανουσε τωρα στην Ευρωπη, εαν ειχαμε Κυβερνηση της ΝΔ.Ειχαμε και εχουμε ολα τα φοντα σαν Λαος και Εθνος ακομη και σημερα να το πετυχουμε. Ενα μονο να προσεξουμε, ποτε πια πολιτικους αμορφωτους,ανθελληνες, κατευθυνομενους απο τους εχθρους του Ελληνισμου και τους οπαδους της Παγκοσμιοποιησης!Ποτε πια ψευτες,απατεωνες και κολοτουμπες!

κα

Για ποια ΝΔ μιλάς; Για αυτή που ιδρύθηκε το 1974 ή για κάποια άλλη;

Καλε

Ποια ειναι αυτη?

Να πιά

Μιά "κουκλάρα" απο Λεβέντη μεριά. Πήγαινε σε άλλο άρθρο να την καμαρώσεις...

g.g.

Κανένας δεν την ψήφισε.Βγήκε με λίστα!!Ακόμα και η ανωμαλία έχει τα όριά της.

καθεστός ΣΥΡΙ-ΖΟΥΡΑ

Από σήμερα το καθεστός ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τις αλλαγές για να δείξει οτι δεν θα εκφοβηθεί απο κανέναν.Φρόντισε να "πάρει" με το μέρος του ,πώς άραγε;με τί αντάλλαγμα; Με τη φιλολαική του ρητορία ; Η χούντα ολοκληρωθηκε σειρά η αδειοδότηση να "κρατάει" από τη μύτη και τα ΜΜΕ . Οι αριστεροί γυψαδόροι κάνουν τα μεριμέτια.

Απλώς...

...να σου υπενθυμίσω ότι το ΕΣΡ που κάνει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες μετά το στραπάτσο του Σύριζα, έχει διακομματική σύνθεση κάτι που απαίτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις. Προφανώς ότι για πρώτη φορά θα πληρωθούν από καναλάρχες οι άδειες δε νομίζω ότι σε χαλάει! Ή σε χαλάει ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΚΟΥΖΕΙΣ?

ΓΙΩΡΓΗΣ

Τη ΝΔ δεν την ερριξε ο Τσιπρας αλλα τα ΜΜΕ με τον επι μηνες βρομικο πολεμο εναντιον της με μαγειρευμενα και ανυπαρκτα σκανδαλα.Το γνωριζει ο Συριζα και το συνειδητοποιει ολοενα και περισσοτερο ο Τσιπρας, γιατι τωρα που αλλαξε η πολιτικη απο τη νεα Ηγεσια των ΗΠΑ, και ενω ο Τσιπρας κανει τα καλυτερα του και βαζει ολα τα δυνατα του, δ ε ν μ π ο ρ ε ι ν α α ν α κ ο ψ ε ι δημοσκοπικα, τον κ α τ η φ ο ρ ο του, και καιγεται να προσεταιρισθει τα καναλια να τον ξαναβοηθησουν οπως αλλοτε!Δεν εχει καταλαβει, ο αργοστροφος, οτι στις ΗΠΑ τον εχουν ξεγραμμενο, γιατι δεν εκανε οσα τους υποσχεθηκε εναντιον της ΕΕ και οι Ευρωπαιοι επισης, γιατι παρα το γεγονος οτι τα υπογραφει ολα με τοσες κολοτουμπες, εξακολουθει να ειναι παραγοντας ασταθειας μονο αυτος σε ολη την ΕΕ και να αποτελει την ντροπη ο λ ω ν των Ευρωπαιων!

ΘΧΣ

Άλλη φορά να μάθει ο κόσμος τι ψηφίζει! Και κυρίως, ποιά πρόσωπα επιλέγει να μπούν στη Βουλή! Θέλατε ένωση κεντρώων ε? Να ψηφίσουμε για πλάκα τον Λεβέντη ε? Ελληνάρες μου, πότε θα καταλάβετε ότι η ψήφος δεν είναι κάτι το αστείο, και ότι διακυβεύεται το μέλλον της πατρίδας? Πότε θα αποκτήσετε παιδεία?

sd

Η ενωση κεντρωων σε χαλασε εσενα.Εδω ολοκληρη βουνοπλαγια καιγετε εσυ κοιτας να σβησεις το θαμνακι.Ελεος.

ΜΙΚ

Σίγουρα, μετά τα σημαντικότατα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών και ειδικότερα της προσχώρησης της κας Μεγαλοοικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ και την παραίτηση από την νευραλγική θέση του υφυπουργού Παιδείας του κου Ζουράρι, το πολιτικό σκηνικό της χώρας αλλάζει άρδην και ο ταχύτατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δεν είναι δυνατόν να μην αξιοποιηθεί άμεσα σε κυβερνητική θέση η πολιτική προσωπικότης της πρώτης και να παραμείνει επί μακρόν χηρεύουσα η θέση του δεύτερου.

ΑΗΔΩΝΟΚΟΥΛΗΣ

Τι έγινε ρε, αντί να διαλυθούν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, αυξάνονται;

logique

Αμφέβαλε κανείς ότι θα τα ψήφιζαν με τα τέσσερα; Είπα και γώ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

skopiano-new_main02

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, ενώ Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ προχωρούν στην επόμενη φάση, χωρίς επίλυση, αλλά με τη δέσμευση να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες

217