Παπανδρέου: Χωρίς τους νέους η Ελλάδα δεν θα αλλάξει
Προτροπή στους νέους να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία αλλαγής της Ελλάδας, που δρομολογεί η κυβέρνηση, αλλά και έκκληση στα κόμματα να συμπεριλάβουν νέους ανθρώπους στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές στους ΟΤΑ, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με θέμα τις «αλλαγές, που πλήττουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων», η οποία διεξάγεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.
Προτροπή στους νέους να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία αλλαγής της Ελλάδας, που δρομολογεί η κυβέρνηση, αλλά και έκκληση στα κόμματα να συμπεριλάβουν νέους ανθρώπους στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές στους ΟΤΑ, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με θέμα τις «αλλαγές, που πλήττουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων», η οποία διεξάγεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.
Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε το «παλιό πελατειακό κράτος, το οποίο αποτελεί παράγοντα καθυστέρησης, παρακμής και εξάρτησης, με τη νοοτροπία που καλλιεργεί, τόσο στις σχέσεις πολίτη-Δημοσίου, όσο και στις σχέσεις που οικοδομεί κατά παράδοση η χώρα με τους "πάτρωνές" της» και επισήμανε για άλλη μία φορά την ανάγκη μιας «επανάστασης» για την αντικατάστασή του, στην οποία πρωτοπόροι θα πρέπει να είναι οι νέοι.
«Θα πετύχουμε την επανάσταση αυτή με τη ζωντανή συμμετοχή των νέων, ώστε να πάψουμε να ζούμε το παράδοξο, η σημερινή γενιά να είναι μορφωμένη με τις περισσότερες παραστάσεις, να έχει ταξιδέψει περισσότερο, (σσ. να διαθέτει) τα περισσότερα προσόντα και δεξιότητες - και όμως να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ζήσει χειρότερα από κάθε προηγούμενη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Προεκλογικά και σήμερα υποσχόμαστε μια πραγματικά προοδευτική πολιτική για τους νέους, δικαιοσύνη για όλες τις γενιές. Η αλληλεγγύη των γενεών βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου Ασφαλιστικού. Θα στηρίξουμε και τον αδύναμο νέο μέσα από ένα προνοιακό σύστημα, πού δημιουργούμε, αλλά θα στηρίξουμε και τον δημιουργικό. Οι νέοι χρειάζονται απελευθέρωση των δυνατοτήτων τους και όχι περιορισμούς», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
«Χρειάζονται αλλαγές, ώστε οι νέοι να είναι στην αιχμή της παγκόσμιας γνώσης. Είναι ώρα να συνδεθούν τα ΑΕΙ με την περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν αρκεί να ξιφουλκούμε κατά του Μνημονίου, ή να δημαγωγούμε εναντίον των βαρβάρων, γιατί και ο ίδιος ξέρω τι σημαίνουν οι άγριες διαθέσεις των αγορών και τις ανατροπές, που χρειάζονται και έχουμε προτείνει, ως σοσιαλιστές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον, μεταξύ άλλων, είπε: «Από τις προσλήψεις και προαγωγές στο Δημόσιο, μέχρι το πώς λειτουργεί το φορολογικό σύστημα, το σπάσιμο γραφειοκρατικής δομής του κράτους μέχρι την πλήρη διαφάνεια για το πώς θα λειτουργούν τα υπουργεία, όλα αυτά απαιτούν μιαν επανάσταση και πρωτοπόρα θα πρέπει να είναι η νέα γενιά. Γι αυτό την καλώ: "Ελάτε να αλλάξουμε την Ελλάδα, πάρτε την τύχη στα χέρια σας"».
Σαμαράς: Οι νέοι δεν χρειάζονται καθοδηγητές και λαϊκιστές
«Πρότυπα, ιδανικά και προοπτική είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα της νεολαίας, που δεν χρειάζεται καθοδηγητές και λαϊκιστές», ήταν η θέση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στην πρωτολογία του.
Ο πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι θα ήταν εύκολο για τον ίδιο να παραπέμψει τα πάντα και να τα αποδώσει στο μνημόνιο, όμως -υπογράμμισε- ανεργία, πρόβλημα με τα ναρκωτικά, αύξηση των κρουσμάτων βίας, προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα, υπήρχαν και πριν την κρίση, η οποία απλώς «βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια μας».
Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τρία είναι τα προβλήματα, ή τρεις οι αιτίες στις οποίες θα πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι των προβλημάτων που έχουν σήμερα οι νέοι: η έλλειψη προτύπων, η έλλειψη προοπτικής και η Παιδεία, που προσφέρεται. Στην παλαιά γενιά απέδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη ροπή προς τον λαϊκισμό και την εκφυλιστική τακτική της ήσσονος προσπάθειας, από τα οποία «η νεολαία παίρνει τα χειρότερα παραδείγματα και καθίσταται ευάλωτη στην κρίση».
«Ακουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι κόπτεται το ΠΑΣΟΚ για τη νέα γενιά, αλλά κατεβάζει την κατώτατη αμοιβή στα 592 ευρώ. Και βλέπουμε παιδιά να θέλουν να ξενιτευτούν, αφού το πρόβλημα δεν είναι πότε θα βγεις στη σύνταξη, αλλά πότε θα αρχίσεις να δουλεύεις», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Για να εξιλεωθούμε, πρέπει να αλλάξουμε, γιατί κλέψαμε από τα παιδιά και την Ελλάδα το όνειρο. Αυτό πρέπει να επανορθώσουμε. Να δείξουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση και όχι αυτός, που ακολουθεί η κυβέρνηση. Από την άλλη, δρόμος της επαναστατική γυμναστικής, αντί να δημιουργεί προοπτική, οδηγεί στην απελπισία και οι νέοι αποστερούνται ευκαιριών, όταν για παράδειγμα κλείνουν τα λιμάνια για τους τουρίστες. Πρέπει να σπάσουμε την εθνική κατάθλιψη, που κυριαρχεί παντού».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πρόταση, που κατέθεσε πριν δύο ημέρες το κόμμα του για την έξοδο από την κρίση, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει κολλήσει τη βελόνα» στο ότι για όλα φταίει η σημερινή κυβέρνηση: «Είτε πρόκειται για αμηχανία, είτε για μισαλλοδοξία, κρύβεται από πίσω εμμονή και αποθάρρυνση κάθες συναινετικής διάθεσης», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τα ρουσφέτια, για τα οποία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, ο κ.Σαμαράς είπε πως «η μονιμοποίηση 35.000 συμβασιούχων, που παρανόμως είχε προσλάβει το ΠΑΣΟΚ και κρατούσε επί χρόνια σε ομηρία είναι το μεγαλύτερο ρουσφέτι για τη νομιμοποίηση των χιλιάδων δικών σας ρουσφετιών» και συμπλήρωσε πως «οφείλουμε να δώσουμε πρότυπα και ελπίδα».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τού υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε δεσμευθεί ως τα τέλη Ιουνίου να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά «εκτός από την πρόταση του προέδρου της Βουλής για το θέμα της ασυλίας, δεν έχει γίνει τίποτε άλλο για την ευθύνη υπουργών και το πολιτικό χρήμα». «Ζητάμε -είπε- ευρεία διακομματική θέση για να παταχθεί η Λερναία Ύδρα της διαφθοράς. Φέρτε το να το ψηφίσουμε».
Αλ.Παπαρήγα: Εγκληματείτε στους νέους
Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης, με αφορμή και την ψήφιση των νέων εργασιακών και ασφαλιστικών μέτρων, άσκησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κ Παπαρήγα έκανε λόγο για έγκλημα και για βαρύ πέλεκυ που πέφτει σε όσους είναι κάτω των 40 ετών με το νέο ασφαλιστικό και εργασιακό νομοσχέδιο. «Η προοπτική που φαίνεται καθαρά, αν δεν ανατραπεί με αγώνες, είναι μαύρη και για τα παιδιά που είναι ακόμα στη κοιλιά της μαμάς τους. Είναι η πλήρης απαξίωση τους. Οι νέοι άνθρωποι αλέθονται στην μηχανή του κέρδους», τόνισε χαρακτηριστικά η κ Παπαρήγα.
Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, η κ Παπαρήγα δήλωσε δεικτικά «να καλωσορίσω τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», κατηγορώντας στη συνέχεια τον πρωθυπουργό ότι έκανε μια επιλεκτική περιγραφή όλων των 'κακώς κειμένων', τα έθιξε, σαν να είναι καινούργια κυβέρνηση που μελέτησε τα προβλήματα ως τρόϊκα.
Επίθεση Τσίπρα στον Παπανδρέου
Επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον ότι μέσα σε δύο χρόνια ξέχασε τι έλεγε ως αντιπολίτευση και σήμερα υλοποιεί μια άλλη πολιτική, παρακάμπτοντας το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο θυμάται μόνο όταν και όπως τον βολεύει.
«Ελπίδα μπορεί να δει κανείς μόνο όταν επιμένουν οι νέοι», ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα δικαιώματα των νέων, ενώ κατηγόρησε τις κυβέρνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι με τις επιλογές τους δημιούργησαν κλίμα κατάθλιψης και απαξίωσης στην ελληνική κοινωνία.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι σύμπτωμα παθογένειας και πολιτικής αποπροσανατολισμού όταν οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιες κοινοβουλευτικές ομάδες με απόσταση λίγων μηνών λένε διαφορετικά πράγματα σήμερα σε σχέση με το νόμο Πετραλιά, αντιστρέφοντας τους ρόλους τους.
«Μέσα σε δύο χρόνια κ. πρωθυπουργέ φαίνεται ότι ξεχάσατε τι λέγατε κατά την ψήφιση του νόμου Πετραλιά. Τότε, περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα, μιλούσατε για μια Ελλάδα φοβική, για νέα γενιά φοβική, ευνουχισμό της νεολαίας, ζούγκλα πελατειακών σχέσεων. Ξεχάσατε τι λέγατε εσείς ο ίδιος, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει δημοψήφισμα.
Τότε το χαρακτηρίζατε οξυγόνο της δημοκρατίας, εργαλείο δημοκρατικής συμμετοχής. Σήμερα φοβάστε το δημοψήφισμα γιατί φοβάστε να απευθυνθείτε στην ελληνική κοινωνία για τις βίαιες επιλογές σας. Σήμερα οι επιλογές σας θα είναι οι εκβιαζόμενοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Κιλτίδης», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε.
«Το σημαντικότερο είναι ότι για να υλοποιήσετε την πολιτική σας παρακάμπτετε το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Θα το επικαλείστε, όμως, και θα το θυμηθείτε στην επόμενη κινητοποίηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ναυτεργατών, των δημοσίων υπαλλήλων. Είστε υποχρεωμένος αυτό το Σύνταγμα να το τηρείτε. Εκτός και αν πάμε σε άλλες χώρες. Το κρίσιμο είναι, για πόσο θα προχωράτε αγνοώντας την κοινωνία, παρακάμπτοντας τους θεσμούς και το Σύνταγμα και εκβιάζοντας την κοινοβουλευτική σας ομάδα. Δεν έχετε πολύ πολιτικό χρόνο. Τελειώνει αν δεν αλλάξετε ριζικά πολιτική».
«Σήμερα», συνέχισε, «εξ αιτίας των δικών σας πολιτικών η Ελλάδα έχει στο κεφάλι της τη βία των εξουσιαστών και η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να μεταναστεύσει σε τόπους όπου δεν υπάρχουν Τρόικες».
Προτάσεις από Καρατζαφέρη
Να οργανώσουμε έτσι την Πολιτεία ώστε να ξέρουν οι νέοι ότι η αξιοκρατία επιβραβεύεται, ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο κ. Καρατζαφέρης με στόχο τη συγκράτηση μορφωμένων νέων στην πατρίδα και την άμβλυνση της ανεργίας πρότεινε να καλύπτει το κράτος τα ένσημα των αποφοίτων πανεπιστημίων οι οποίοι προσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις για τα δύο πρώτα χρόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr