Τσίπρας: Η απελευθέρωση των αγορών δημιούργησε πλούτο, αλλά και τεράστιες ανισότητες

Τσίπρας: Η απελευθέρωση των αγορών δημιούργησε πλούτο, αλλά και τεράστιες ανισότητες

Η Δημοκρατία δεν πρέπει να είναι θεσμός που εξισορροπεί συμφέροντα και αποκοιμίζει συνειδήσεις, αλλά εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών, είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις ανισότητες ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η απελευθέρωση των αγορών δημιούργησε πλούτο αλλά και τεράστιες ανισότητες τις οποίες η χώρα μας βίωσε με τον πιο δύσκολο τρόπο. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα είχαν ως μόνο στόχο τη διάσωση των τραπεζών. Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Η ανασφάλεια, η φτώχεια, η απουσία προσδοκιών για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων, δημιουργούν ένα κενό, εντός του οποίου βρίσκει έδαφος ανάπτυξης ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία, οι εθνικισμοί, ο ανοιχτός ή συγκαλυμμένος φασισμός, η λαϊκιστική ακροδεξιά.

Η απελευθέρωση των αγορών μπορεί να δημιούργησε πλούτο, αλλά δημιούργησε και τεράστιες ανισότητες. Η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς αναδιανομή του πλούτου δεν μπορείς να δημιουργήσεις κοινωνική ευημερία.Οι κοινωνικές ανισότητες αυξήθηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση. Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους βρίσκεται αντιμέτωπος με την φτώχεια ή απειλείται άμεσα από αυτήν. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει πολύ περισσότερο τις χώρες του Νότου.

Και αυτό είχαμε την ατυχία να το γνωρίσουμε πάρα πολύ καλά στη χώρα μας, όπου στο διάστημα 2010 - 2014, τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν, κατέστρεψαν το 25% του ΑΕΠ, εκτίναξαν την ανεργία στο 27% και οδήγησαν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην ανασφάλεια και την φτώχεια.Και αυτό, όπως πρόσφατα παραδέχτηκε και δημοσίως ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η κυβέρνηση αγωνίζεται να βγάλει την χώρα από την επιτροπεία, να εκσυγχρονίσει τις κρατικές δομές, να εξαλείψει τις πελατειακές σχέσεις και την διαφθορά. Τα αποτελέσματα της ανάκαμψης πρέπει να μετασχηματιστούν σε θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας και στην κοινωνική προστασία.

Κάθε κυρίαρχη κατάσταση αντλεί νομιμοποίηση από την αίσθηση που δημιουργεί ότι αποτελεί την μοναδική εναλλακτική λύση. Αν ήταν έτσι, η ιστορία δεν θα είχε προχωρήσει. Θα είχαμε μείνει στο δουλεμπόριο και τις αποικίες, στην εξαθλιωμένη εργατική τάξη και την παιδική εργασία.

Η Δημοκρατία δεν πρέπει να είναι θεσμός που εξισορροπεί συμφέροντα και αποκοιμίζει συνειδήσεις, αλλά εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών. Είναι ένας διαρκής αγώνας, να κερδίσουμε συνειδήσεις και να ξαναβάλουμε τις μάζες στο πεδίο της πολιτικής πάλης.
Αντιλήψεις, πιο παλιές και από το δουλεμπόριο του 18ου αιώνα, πλασάρονται ως φρέσκες και καινοτόμες. Αντί να αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ανισότητες και τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής, που οξύνθηκαν με την κρίση του 2008, τις διευρύνουν».ΣΧΟΛΙΑ (16)

Κώστας

Αλ6ης παρακαλάει στα τέσσερα να παραμείνει στην εξουσια το λαμόγιο .

Κάνε μας όλους ίσους Προκρούστη

Ψάχνεις άλλοθι για μεγαλύτερο στραγγαλισμό της μεσαίας τάξης με φορολογία ώσπου να γίνουν όλοι φτωχότεροι .Αφου τα πλεονάσματα τα σπαταλας ως κρατικό επίδομα για να μας καμεις όλους μουζικους του κομμουνισμού και ψηφοφόρους που θα εξαρτόμαστε από το ξεροκόμματο το οποίο θα μας πετάς.Εσυ όμως και οι κολλητοί σου θα τρώτε με χρυσά κουτάλια .Οπως στη τότε ΕΣΣΔ .Αντι να καμεις επενδύσεις για να ανοίξουν νέες ευκαιρίες πετας τα χρήματα των νοικοκυραίων στη μαύρη τρύπα της ιδεοληψίας σου

Κώστας Γκύζη

Δεν σε πιστεύει κανείς πλέον ψεύτη θλιβερό υποκειμενο .

Alexis4ever

Πέστα Αλέξη Χρυσόστομε! Μας κάνεις να φουσκώνουμε από εθνική υπερηφάνεια με τα μεγάλα έργα σου και τις διεθνείς επιτυχίες σου. Ο πάνσοφος, κυρίαρχος ελληνικός λαός σε στηρίζει και σε ψηφίζει. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας

πάντα ωραία...

αχ αυτή η Αχτσιόγλου, το έξυπνο και ωραίο κοριτσάκι μας...αχ, αχ, αχ......

Βέρτης

Κάποιοι κουβαλάνε ακόμα μέσα τους δαχωριστικές γραμμές σε ιδεολογίες κομμάτων του παρελθόντος με το παγκόσμιο και σε μεγάλο ποσοστό τότε σταθερό πολιτικό κατεστημένο διεθνώς. Κάποιοι ονειρεύονται Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 εν έτει 2017 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Κάποιοι ζουν ακόμα στο παρελθόν και δε λαμβάνουν υπόψη τους τις σύγχρονες διαμορφωθείσες πολιτικές και ιδεολογίες!!!!!!! Οι ιδεολογίες στις μέρες μας είναι προσαρμόσιμες και πρωτεϊκές, αναλόγως των εκάστοτε πολιτικών εξελίξεων από περιοχή σε περιοχή και το ευμετάβολο διεθνώς οικονομικό σύστημα. Ο Τσίπρας είναι γνώστης όλων αυτών και ασκεί πετυχημένη και προσαρμοσμένη αναλόγως διεθνών εξελίξεων πολιτική... Κάποιοι μένουν σταθεροί στα στερεότυπα του χθές που οι κοινωνίες σήμερα τα έχουν εξοβελίσει. Και γι αυτό ο Αλέξης Τσίπρας είναι Μεγάλος πολιτικός που όλοι οι ξένοι τον σέβονται και τον ακούνε, πλην των αδαών και εξουσιομανών εν Ελλάδι αντιπολιτευομένων!!!!!!!

Ριτα

Κοινωνικά προβλήματα και υπανάπτυξη έχουμε οταν αφαιρούμε τα κίνητρα για εργασία απο ένα λαό, οταν ισοπεδώνουμε τις υφιστάμενες αξίες χωρίς να δημιουργήσουμε νέες και κυρίως οταν επιβραβεύουμε αυτό που κάθε λαός πρέπει να αποφεύγει. Δηλαδή, επιβραβεύουμε το λαθρεμπόριο, την φοροδιαφυγή, την λαθροεισβολή οικονομικών μεταναστών καθώς και τους εγκληματίες και την εγκληματικότητα.

Τώνης Λ

Ο Πινόκιο ο ξεφτιλας ! ΟΥΤΕ ΙΧΝΟΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ .

axaios

ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΕΙ Ο ''ΚΟΛΟΣΟΣ'' ΤΗΣ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ , ΠΟΥ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΠΗΡΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ , ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ,ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ''ΠΑΙΖΕΙ '' ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ , ΕΠΕΙΔΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΙΣΤΕΨΕ ΤΑ ''ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΠΑΧΙΑ ''ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ !! ΜΥΑΛΟ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΔΩ ΠΟΤΕ !!!

@

Δεν είναι σαν τον Αντώνη μας τον πιτσαδόρο να πάρει!

Dum Spiro Spero

αυτο το τσιρκο ΔΕΝ καταλαβε ακομα τιποτα. Μας εκανε να σιχαθουμε την αριστερά , αλλά βεβαίως μας άνοιξε τα μάτια .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Tsipras

Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής του PES, Σεργκέι Στάνιτσεφ και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ