Τσίπρας: Είμαι υπερήφανος για το πώς ζουν 60.000 μετανάστες στην Ελλάδα

Τσίπρας: Είμαι υπερήφανος για το πώς ζουν 60.000 μετανάστες στην Ελλάδα

«Ζουν σε καλές συνθήκες στην ηπειρωτική Ελλάδα» είπε αν και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στα νησιά «παραμένει δύσκολη» - Τι είπε για τις συναντήσεις με επενδυτές και τον Εμμανουέλ Μακρόν

Υπερήφανος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν 60.000 μετανάστες
στην ηπειρωτική Ελλάδα δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο Αλέξης Τσίπρας,
αν και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στα νησιά παραμένει δύσκολη. Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον Εμμανουέλ Μακρόν, ζήτησε οι αποφάσεις στην Ευρώπη να μην λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες και επιχείρησε να αναπτύξει το δικό του success story.

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τη δημοσιογράφο της γαλλικής εφημερίδας ήταν για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα με τον ίδιο να σκιαγραφεί το δικό του success story. «Η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα και οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια. Όταν εκλέχτηκα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 είχα την καθαρή λαϊκή εντολή να δώσω μια άλλη κατεύθυνση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θυμηθείτε πόσο σκληρές ήταν οι διαπραγματεύσεις το πρώτο μισό του 2015. Ορισμένοι πίστευαν ότι οι Έλληνες θα πρέπει να τιμωρηθούν. Αλλά καταφέραμε να αποφύγουμε το χειρότερο και να μείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Αποδείξαμε ότι είχαν λάθος όσοι ετοίμαζαν αυτού του είδους το σενάριο. Δύο χρόνια αργότερα η ανάπτυξη επιστρέφει στο 2% το 2017 ενώ οι προβλέψεις για το 2018 μιλούν για 2,5% Έχουμε μειώσει τις κοινωνικές αδικίες. Και εργαζόμαστε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους και με τις δικές μας δυνάμεις για να μπει ένα τέλος σε αυτή την "περιπέτεια" τον Αύγουστου του 2018. Για πρώτη φορά πιστεύω ότι δεν είναι απλά ένα όνειρο».

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από σχετική ερώτηση επανέρχεται στη γαλλική πρόταση για το θέμα του χρέους που συνδέει τις πληρωμές με την πορεία της ανάπτυξης αν και επισημαίνει ότι υπάρχει μια πολύτιμη συμφωνία από το Eurogroup του Ιουνίου του 2015. «Μετά τη συμφωνία αυτή πρέπει να δείξουμε το ίδιο πολιτικό σθένος ώστε τα μέτρα αυτά να γίνουν πιο σαφή και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας. ΕΕ και ΔΝΤ δεν συμφωνούν πάντα αλλά πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η καλή θέληση ώστε να μην επηρεαστεί η θετική τροχιά στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Θέλουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, θέλουμε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις αγορές και τους επενδυτές.Στην ερώτηση για τα σημεία που τον χωρίζουν με τον Εμμανουέλ Μακρόν ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντά ότι ο Εμμάνουελ Μακρόν κι εγώ έχουμε διαφορετική ιδεολογική και πολιτική αφετηρία αλλά είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε το ίδιο όραμα. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ελκυστική προς τους νέους και να τους δίνει προοπτική. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γίνουν πιο δημοκρατικοί. Δεν μπορεί πλέον να λαμβάνονται αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζητήσεων για τεχνοκράτες ή πολιτικούς ηγέτες που στο τέλος οι πιο δυνατοί επιβάλουν τις αποφάσεις τους όπως η Γερμανία. Έχουμε την κοινή θέση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με το σωβινισμό και τον εθνικισμό. Ο Μακρόν είναι ευρωπαϊστής, όλοι είμαστε ευρωπαϊστές. Η παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια ευκαιρία να υπάρξουν θαρραλέες αποφάσεις για την εμβάθυνση της Ευρώπης.

Ο Αλέξης Τσιπρας ρωτήθηκε από τη γαλλική εφημερίδα και για τις επαφές που είχε με επενδυτές στη Γαλλία αποφεύγοντας να ονοματίσει ποιοι ήταν αυτοί τους οποίους συνάντησε. «Συνάντησα πολλούς επενδυτές (σ.σ. στο Παρίσι) όπως κάνω και στην Αθήνα και όλες τις πόλεις που πηγαίνω. Είναι επενδυτές με ισχυρό και ειλικρινές ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Έχουμε κάνει ήδη πολύ δουλειά και πρέπει σύντομα να δρέψουμε τους καρπούς αυτών των συναντήσεων και τη δημιουργία θέσεων στην Ελλάδα.

Η δημοσιογράφος της Le Figaro ρώτησε, τέλος, τον Έλληνα πρωθυπουργό για το προσφυγικό και το πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα το πρόβλημα με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «τα νησιά μας έχουν σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης. Αυτή η προσφυγική κρίση ήταν η μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι δύσκολη αλλά απαραίτητη, βοήθησε στο να μπει ένα τέλος στη φρίκη των καθημερινών θανάτων στο Αιγαίο. Σήμερα έχουμε δεχθεί περισσότερους από 60.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα που ζουν σε καλές συνθήκες με πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Είμαι υπερήφανος γι' αυτό. Η κατάσταση στα νησιά παραμένει δύσκολη. Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες και οι διαδικασίες παροχής ασύλου είναι χρονοβόρες».

Σε δεύτερη ερώτηση για το θέμα σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση ενόψει του χειμώνα ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα για να βάλουμε σε σπίτια όσους βρίσκονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Το πρόβλημα των μεταναστών είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας.
Σήμερα η συνάντηση με τον Μακρόν
Πρόγευμα εργασίας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι, όπου χθες βραβεύτηκε για το «πολιτικό σθένος» του, εις αναγνώριση της «στροφής» που έκανε από το 2015, υιοθετώντας και υλοποιώντας το πλαίσιο που έθεσαν οι δανειστές για την Ελλάδα, τερματίζοντας την αβεβαιότητα περί Grexit.

Ο κ. Τσίπρας εκμεταλλεύεται την παρουσία του στο Παρίσι για να αναζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο μία λειτουργική συμμαχία απέναντι στο Βερολίνο.

Μάλιστα, μιλώντας κατά την τελετή παραλαβής του βραβείου από το περιοδικό Politique Internationale, σημείωσε πως θα είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση στη Γερμανία, δείχνοντας ανυπομονησία για τη επαναφορά της πολιτικής σταθερότητας στο Βερολίνο, αφού η παράταση των διαπραγματεύσεων εκεί, μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο και αφού ξεκίνησε την ομιλία του με μία φράση στα γαλλικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το σθένος το δικό μας είναι το σθένος του λαού μας», εξηγώντας ότι «από αυτόν και τη δική του ιστορική εμπειρία και ωριμότητα αντλούμε το θάρρος και την αντοχή να στεκόμαστε όρθιοι στο λυκόφως της μεγάλης δοκιμασίας της τελευταίας επταετίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαριστεί για το βραβείο στα γαλλικά


«Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος που επέδειξαν οι Έλληνες σε δύσκολες συνθήκες. Προσηλωμένοι στο σχέδιό μας και αυτό που πρεσβεύαμε ως σωστό, καταφέραμε να αντισταθούμε στις Σειρήνες και να οδηγήσουμε το σκάφος που λέγεται Ελλάδα και Ευρώπη στην ασφάλεια. Αποφύγαμε την άτακτη χρεωκοπία, τα σχέδια ορισμένων κύκλων για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» τόνισε ο κ. Τσίπρας, σαν ένα είδος αυτοκριτικής.

Μάλιστα παρομοίασε τον εαυτό του με τον Οδυσσέα, που προφανώς φτάνει στην Ιθάκη του: «Θέλω να σας εκμυστηρευτώ κάτι, μιας και αναφερθήκατε στον Κρέοντα και την Αντιγόνη. Εγώ να πιάσω ένα άλλο μυθικό πρόσωπο και να σας πω τώρα, βλέποντας από μακριά αυτή τη μεγάλη εμπειρία, θαρρώ πως πολλές φορές βρισκόμουν και εγώ ο ίδιος μέσα στον μύθο του Οδυσσέα που είπε στους συντρόφους του να τον δέσουν στο κατάρτι, προκειμένου να μην αντιδράσει ακούγοντας το τραγούδι των σειρήνων».

Κατά τα άλλα, στην ομιλία του στη διάρκεια της εκδήλωσης με τη διεύθυνση του Politique Internationale και επιχειρηματίες επέμεινε και πάλι στο θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκτίμηση πως το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%. Τόνισε τη σημαντική μείωση της ανεργίας από το 27% κοντά στο 20% πλέον, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση και για τη συνέχεια.


Βραβείο από τον Δικηγορικό Σύλλογο
Λίγο αργότερα, σε μία δεύτερη εκδήλωση, έλαβε το παρεμφερές Βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες από τον δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού.

Επανέλαβε δε ότι το βραβείο που παραλαμβάνει είναι για τον ελληνικό λαό που υπέφερε παρά πολύ στα χρόνια της κρίσης και παρέμεινε προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή πορεία. Σημείωσε δε ότι η Ευρώπη υπνοβατεί προς τη διαίρεση αλλά ταυτόχρονα αναζητεί και τη διεύρυνση και τόνισε ότι στα χρόνια της κρίσης υποχώρησε η αρχή του κράτους δικαίου και τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Αφήνοντας και πάλι αιχμές για το Βερολίνο είπε ότι οι αποφάσεις στην Ευρώπη λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους Ευρωπαίους πολίτες.

Πρόσθεσε δε ότι οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο αυτή παραμένει μόνο νομισματική και όχι οικονομικό κοινωνική, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι η ευρωζώνη πρέπει γρήγορα να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης.


Συνάντηση και με Ολάντ
Χθες βράδυ ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την ευρωπαϊκή αριστερά.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.


Στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Μακρόν, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, στην οποία μετέχουν οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ και των έξι ανατολικών χωρών - εταίρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία).

ΣΧΟΛΙΑ (57)

Ψήγματα Ορθοδοξίας

Ολοι οι Έλληνες να φύγουμε για το εξωτερικό και να επιστρέψουμε ως μετανάστες, μόνο τότε υπάρχει περίπτωση να μας προσέξει η κυβέρνηση.

αλεξανδρος

ο Τσιπρας εχει ιατρικο προβλημα,δεν εχει πολιτικο προβλημα.Φαντασιοπληκτος (ευγενικα το λεω)ζει στην δικη του κοσμαρα,γιατι αυτη του αρεσει!

Γιωργος

Δεν λες καλυτερα" ΕΙΜΑΙ ΨΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ".

Εσ

Εισαι υπερηφανος για τους λαθρομεταναστες για τους Ελληνες που επαθαν ζημιες τους πλημμυροπαθεις κουβεντα.. Εχεις αλλεργια στους Ελληνες ψευταρα. Αφου Εισαι υπερηφανος Γινε Μουσουλμανος Και Ασπασου το κορανι. Τους Ελληνες τους αντιπαθεις φαινεται που δεν πηγες να τους δεις καθολου.θα επρεπε να ντρεπεσαι λιγο. Ντροπη σου μονο Αυτο. Με αγανακτηση χχχχ

Αλήθειες

Μακρόνησος ρεε

Μάλλον

του ξέφυγαν κανα δυο μηδενικά ,αλλά εντάξει δεν πειράζει.Στο κάτω - κάτω ο κούλης είναι τόσο άχρηστος, που εχει κανει τον πιο ανίκανο αριστερό πρωθυπουργό στο γαλαξία να φαίνεται αστέρι!

Α. ΤΣΑΤΣΑΡΟΣ

Δεν μας λες ρε άπλυτε πόσο υπερήφανος είσαι για το πως ζούνε χιλιάδες Έλληνες; Δεν γίνεται κάποια στιγμή θα έρθουν οι εκλογές. Δεν μπορείς να τις αποφύγης. Ξέρεις τι θα πάρεις!!!!!!!!!!!!!! Έχω ακούσει πολλούς που ενώ ποτέ δεν ήταν με την ΝΔ, θα την ψηφίσουν γνωρίζοντας το παρελθόν της και τις αμαρτίες της. Όπως επίσης και ΧΑ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, και επειδή απολύτως συνειδητά και με πρόγραμμα εξαπάτησε έλα ολόκληρο λαό που πίστευε πως είναι κάτι άλλο, όπου και θα τον βγάλει από τα μνημόνια και το ξεπούλημα της πατρίδας μας, θα πληρώσει και δεν θα τον σώσει τίποτα!!!!!!! Το γνωρίζουν και για αυτό περιμένω να γίνουν θέματα εις βάρος της κοινωνίας για ακόμα μια εξαπάτηση!!!

BUTCHER

ΠΑΡΤΟΥΣ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

amerikanos

βρωμο τσογλαναρα πριν απο 2 χρονια λεγατε οτι δεν υπαρχουν πανω απο 5 000 χιλιαδες ισλαμοφασιστες ... σημερα παραδεχεσε 60 000 ... για τους αλλους τους ελληνες τους ανεργους του ηλικιωμενους τους αστεγους .... την γενια των 400 ευρω .... τους πνιγμενους της μαντρας της ελευσινας της περαμου ... αφου δεν ειτανε ισλαμοφασιστες θα τους στειλεις τα 3 του καραμπελα ... αλλα ερχονται εκλογες και θα βρεθεις παλι απο εκει που ξεκινησες ο λαος δεν ξεχνα τι σημαινει φασιστερα

Αγύριγο κεφάλι

ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ ο κύριος Πρωθυπουργός. Τον ΑΓΑΠΑΝΕ όλα τα παιδάκια ανεξαρτήτως καταγωγής. Ξέρει να τους μιλάει στην αθώα παιδική "γλώσσα" τους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

omer_tselik

«Γίνεται μια προσπάθεια να μας απειλήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλό θα ήταν να σταματήσει να απειλεί με επιχειρήματα που δεν μπορεί να στηρίξει» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ

1
Screenshot_1

«Κανείς δεν μπορεί να απειλεί σήμερα την Ελλάδα», είπε στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα ο Αλ. Τσίπρας - Επίθεση στη Φώφη Γεννηματά, αλλά και στο ΚΚΕ

14
w25-165828PTDLEGENDS2004

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο ετήσιο συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με θέμα «Το Εγώ κάτω από το Εμείς, Διδάγματα και Εμπειρίες από ένα ανεπανάληπτο επίτευγμα» για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου του 2004

13