Κραυγή αγωνίας για τους μετανάστες στα νησιά: Θα χαθούν ζωές, κύριε Τσίπρα

Κραυγή αγωνίας για τους μετανάστες στα νησιά: Θα χαθούν ζωές, κύριε Τσίπρα

Είκοσι οργανώσεις έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου - Στα νησιά έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 15.200 άνθρωποι - Spiegel: Ντροπή της Ευρώπης η Μόρια

Κραυγή αγωνίας για τους μετανάστες στα νησιά: Θα χαθούν ζωές, κύριε Τσίπρα
Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα με την οποία καλούν την ελληνική κυβέρνηση να βάλει τέλος στην περιοριστική πολιτική όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστών
στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έστειλαν 20 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πολιτική υποχρεώνει τους ανθρώπους αυτούς να ζουν σε ανασφαλείς εγκαταστάσεις ενώ ο χειμώνας πλησιάζει.

«Η κατάσταση στα νησιά συνεχίζει να επιδεινώνεται και το Νοέμβριο
παρά την προηγούμενη επιστολή που εστάλη στον Τσίπρα με έκκληση για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα
Κλείσιμο
» επισημαίνουν οι οργανώσεις στην επιστολή τους αυτή.

«Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κατάσταση αυτή στα νησιά όπου χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε εγκαταστάσεις χωρίς τις απαραίτητες υποδομές. Είμαστε σε μάχη με το χρόνο. Θα χαθούν ξανά ζωές αυτό το χειμώνα εκτός αν οι άνθρωποι μετακινηθούν με οργανωμένο τρόπο προς την ηπειρωτική χώρα» αναφέρει η Jana Frey, η διευθύντρια του ελληνικού παραρτήματος της International Rescue Committee.

Τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης έχουν, μάλιστα, ζητήσει να συναντηθούν με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να του παρουσιάσουν τις επείγουσες ανάγκες που υπάρχουν για τα νησιά και να καταθέσουν προτάσεις. Το αίτημά τους, όμως, δεν έχει μέχρι στιγμής απαντηθεί.

Αν και οι 20 οργανώσεις σημειώνουν ότι τον Οκτώβριο μεταφέρθηκαν σε καταυλισμούς και δομές στην ηπειρωτική χώρα 2.000 μετανάστες από Λέσβο και Σάμο, παρατηρούν ωστόσο ότι το μέτρο δεν είναι αποτελεσματικό καθώς ήδη τον συγκεκριμένο μήνα ο υπερβάλλων αριθμός των φιλοξενούμενων μεταναστών ήταν της τάξης των 5.000 ανθρώπων.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον εγκλωβισμό των ανθρώπων αυτών σε αυτές τις τρομακτικές συνθήκες για άλλον ένα χειμώνα. Ελλάδα και ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν άμεσα» τόνισε από την πλευρά της η Έυα Κοσσέ από το ελληνικό παράρτημα της οργάνωσης Human Rights Watch. 

«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι καταδικαστική για πρόσφυγες και μετανάστες. Οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα θα πρέπει επειγόντως να συνεργαστούν για τη μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά» τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Διαβάστε την επιστολή που εστάλη στον Αλέξη Τσίπρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 22ας Νοεμβρίου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 15.249 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων 8.437 στη Μυτιλήνη, 2.575 στη Χίο, 2.240 στη Σάμο, 1.108 στη Λέρο, 1.033 στην Κω και 126 σε άλλα νησιά.



Την επιστολή υπογράφουν οι ακόλουθες οργανώσεις:

Human Rights Watch
International Rescue Committee
ActionAid
Advocates Abroad
AITIMA
Amnesty International
Arsis
CARE
Caritas Hellas
Danish Refugee Council Greece
Greek Council for Refugees 
Greek Forum of Refugees
Greek Helsinki Monitor
Help Refugees
Jesuit Refugee Service
Lesbos Legal Center
OXFAM
Praksis
SolidarityNow
Terre des hommes


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης