Ποινικές διώξεις για τον ανύπαρκτο «Ερμή» της Siemens

Ποινικές διώξεις για τον ανύπαρκτο «Ερμή» της Siemens

Σε ποινικές διώξεις -σε βαθμό κακουργήματος- οδηγήθηκε η προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο με το σύστημα επικοινωνιών του ελληνικού στρατού «Ερμής», τμήμα του οποίου είχε αναλάβει να κατασκευάσει η γερμανική εταιρεία «Siemens».

Ποινικές διώξεις για τον ανύπαρκτο «Ερμή» της Siemens
Σε ποινικές διώξεις -σε βαθμό κακουργήματος- οδηγήθηκε η προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο με το σύστημα επικοινωνιών του ελληνικού στρατού «Ερμής», τμήμα του οποίου είχε αναλάβει να κατασκευάσει η γερμανική εταιρεία «Siemens».

Τις κακουργηματικές διώξεις οι οποίες επί του παρόντος δεν έχουν προσωποποιηθεί και στρέφονται κατά παντός υπευθύνου, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Γιώργος Βούλγαρης. Οι κατηγορίες που απήγγειλε ο εισαγγελέας, περιλαμβάνουν τα αδικήματα της απάτης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα και της υπεξαίρεσης από κοινού, αδικήματα που στρέφονται κατά του Δημοσίου.

Τις επόμενες ημέρες, η δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί θα ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή, ο οποίος και θα κρίνει εάν θα πρέπει η υπόθεση να αποσταλεί στο Εφετείο, προκειμένου να συσχετισθεί με την έρευνα που διενεργούν οι εφέτες-ανακριτές για το κύριο μέρος της υπόθεσης της Siemens.
Το «Πρώτο Θέμα» είχε αποκαλύψει στοιχεία της σκανδαλώδους υπόθεσης με το πρόγραμμα Ερμής σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα από το 2008 και το 2009, τα οποία προκάλεσαν το ενδιαφέρον της δικαιοσύνης, ανατροφοδότησαν τη δικαστική έρευνα και περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας, η εισαγγελία Πρωτοδικών επιχείρησε να «ξεκλειδώσει» το τραπεζικό απόρρητο του πριγκιπάτου του Μονακό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η διαδρομή του μαύρου χρήματος που διοχέτευε η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Siemens στην Ελλάδα πέρασε και από τις προμήθειες του Πενταγώνου. Με πυξίδα την κλασική αρχή «follow the money», οι εισαγγελικές αρχές προσπάθησαν να ανασυνθέσουν το δρομολόγιο των χρημάτων που μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων στο Μονακό πέρασαν σε υπεράκτιες εταιρείες και από κει κατέληξαν σε άγνωστα –επί του παρόντος- ταμεία.

Κλείσιμο
Τι είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ
Για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών «Ερμής ΙΙ», μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί έξι συμβάσεις συνολικού ύψους 275.218.040 ευρώ, από τα οποία 165.130.824 ευρώ (σχεδόν του 60% του προϋπολογισμού) έχουν μεταφερθεί από τους λογαριασμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και στη συνέχεια στις υποκατασκευάστριες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Siemens.

Η υπόθεση του «Ερμής ΙΙ», θεωρείται παρακλάδι της υπόθεσης με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας, δεδομένου ότι η Siemens έχει αναλάβει την κατασκευή υποσυστημάτων του στρατιωτικού συστήματος επικοινωνιών ως υπεργολάβος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αν και το έργο είχε δοθεί με ανάθεση, καταβλήθηκαν «προμήθειες», οι οποίες όμως –όπως προέκυψε από την ανάκριση στη Γερμανία- δεν δικαιολογούνται από τη φύση του έργου ούτε και από τις υπηρεσίες που περιγράφονται στα τιμολόγια.

Το «ΘΕΜΑ» στις 3 Μαϊου 2009 αποκάλυψε επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στα οποία βεβαιώνονται ανεξήγητες υπερτιμολογήσεις. Ένα από τα σημεία του δημοσιεύματος που εξετάστηκαν από τις εισαγγελικές αρχές αφορούσε την παραγωγή καρτών «MINC», οι οποίες θεωρούνται «η καρδιά» του μεταγωγέα του Ερμή, και παραδόξως κοστολογήθηκαν σε δύο διαφορετικές συμβάσεις και συνεπώς πληρώθηκαν δύο φορές από το ελληνικό δημόσιο, προκαλώντας ζημία περίπου 1,8 εκατ.ευρώ! Κι ενώ τα χρήματα αυτά καταβλήθηκαν εις διπλούν με τη σιωπηρή συναίνεση του ελληνικού δημοσίου, αυτό που δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα είναι το γεγονός ότι το Πεντάγωνο έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα τον ποινικό και διοικητικό έλεγχο της υπόθεσης. Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί ελεγκτές από το 2005 είχαν συντάξει έκθεση (την οποία έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ») όπου απαριθμούσαν συγκεκριμένες και κυρίως ανεξήγητες υπερκοστολογήσεις υλικών. «Ποινικές ευθύνες κατά περίπτωση» είχε εντοπίσει ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών του Πενταγώνου κ. Γιώργος Ζορμπάς, ενώ τις υπερτιμολογήσεις είχε αποδεχθεί και ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

Εκτός από την… κωμωδία με τις κάρτες MINC, ελέγχεται επίσης η προμήθεια ρυμουλκούμενων οχημάτων η οποία «σαλαμοποιήθηκε» ανάμεσα σε δύο εταιρείες. Κι αυτό διότι η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) εμφανίζεται να προμηθεύει το Πεντάγωνο με τα συγκεκριμένα οχήματα αξιώνοντας τιμή τριπλάσια από αυτήν που αγόρασε επισήμως τα ίδια οχήματα η ΕΑΒ!

Αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα για τις υπερτιμολογήσεις και τις τσέπες στις οποίες ενδεχομένως κατέληξαν τα χρήματα του δημοσίου, οι διενεργούντες την προανάκριση έλαβαν καταθέσεις από στελέχη της ΕΑΒ, τα οποία παραδέχθηκαν τις διπλές τιμολογήσεις, έκαναν λόγο για τεχνικά λάθη στην κατάρτιση των συμβάσεων χωρίς όμως να αιτιολογήσουν πειστικά τις βεβαιωμένες «αβλεψίες». Δικαστικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να κληθούν για κατάθεση αξιωματούχοι της γενικής διεύθυνσης αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων, αξιωματικοί του στρατού που εντόπισαν τις υπερκοστολογήσεις, ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλος, ενδεχομένως και ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ζορμπάς.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης