Δύο πολιτικά ρεύματα θα κρίνουν τον αρχηγό στην Κεντροαριστερά

Δύο πολιτικά ρεύματα θα κρίνουν τον αρχηγό στην Κεντροαριστερά

Ποιος από τους υποψηφίους θέλει πρωτίστως να πείσει τους αριστερόστροφους ψηφοφόρους που είχαν αποχωρήσει μετά τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και ποιος τους εκσυγχρονιστές, οι οποίοι δεν ένιωσαν να καλύπτονται από το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου αρχικά και της Γεννηματά έπειτα

Δύο πολιτικά ρεύματα θα κρίνουν τον αρχηγό στην Κεντροαριστερά
Δύο πολιτικά μεταναστευτικά ρεύματα κρίνουν την εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα της κεντροαριστεράς: όσοι επιστρέφουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και όσοι στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν επιλέξει αποχή, Ποτάμι ή ΝΔ. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους οι υποψήφιοι δείχνουν ότι πρόκειται για δύο ευδιάκριτα κοινά, τους αριστερόστροφους ψηφοφόρους που είχαν αποχωρήσει μετά τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και τους εκσυγχρονιστές, οι οποίοι δεν ένιωσαν να καλύπτονται από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου αρχικά και της Φώφης Γεννηματά στη συνέχεια. Το μέγεθος των δύο σχηματισμών είναι τέτοιο που αν δώσουν το παρών στις κάλπες είναι πιθανόν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα σε ποσοστό μεγαλύτερο από τους λεγόμενους «στρατούς» των δέκα υποψηφίων. 

Όπως έδειξε και το πρώτο ντιμπέιτ στον Action24 ξεκάθαρη στόχευση για τους προερχόμενους από το κυβερνών κόμμα έχουν ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Καμίνης και ο Νίκος Ανδρουλάκης (με τη σειρά έντασης με την οποία τοποθετούνται). Ο πρώτος είπε τουλάχιστον τέσσερις φορές «όχι» στη συνεργασία με τη ΝΔ και έφθασε στο σημείο να ζητήσει την παραίτηση του... Κυριάκου Μητσοτάκη αν δεν εξασφαλίσει 151 έδρες. Ο δεύτερος έκανε σαφές άνοιγμα στους παπανδρεϊκούς ψηφοφόρους, στοχεύοντας ταυτόχρονα στη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΔΗΣΟ. Ο τρίτος μίλησε για την ενοποίηση του αφηγήματος της παράταξης, με τα καλά και τα αρνητικά της σημεία από την ίδρυση της μέχρι σήμερα. Φρόντισε, όμως, να πατήσει και στην πλευρά των εκσυγχρονιστών με μηνύματα για ανανέωση και θεσμικές αλλαγές. 

Αντίθετα, Σταύρος Θεοδωράκης και Γιάννης Μανιάτης έδειξαν να στοχεύουν αποκλειστικά στις δεξαμενές των εκσυγχρονιστών ψηφοφόρων. Με τις θέσεις τους για την αξιολόγηση στο δημόσιο ή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έκλεισαν το μάτι στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που αποτελούν και τη φορολογική δεξαμενή για το σπάταλο κράτος. 

Ειδική επιχειρηματολογία για τους ψηφοφόρους που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει και η Φώφη Γεννηματά. Στις ομιλίες της αναγνωρίζει τα λάθη του κόμματος που έδιωξαν τους πολίτες από το ΠΑΣΟΚ και σταδιακά περιορίζει τις αναφορές σε ψηφοφόρους που εξαπατήθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι εκλογείς που σκέφτονται να συμμετάσχουν στις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου και στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι το έκαναν απέναντι στη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Οπότε δεν θέλουν κριτική, θέλουν να γυρίσουν ως δικαιωμένοι σε ένα αριστερόστροφο νέο κόμμα. 

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μοιράζει τις τοποθετήσεις του για κεντροαριστερούς και κεντρώους δίνοντας έμφαση τόσο στο κοινωνικό κράτος όσο και στα θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης, που είχε την ευκαιρία να προωθήσει ως υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. 
Κλείσιμο

Απόστολος Πόντας και Κωνσταντίνος Γάτσιος κινούνται κυρίως προς τους κεντρώους ψηφοφόρους και το εκσυγχρονιστικό κοινό ενώ ο Δημήτρης Τζιώτης δίνει βάρος στο να κερδίσει ψήφους από εκλογείς που στις προηγούμενες αναμετρήσεις είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο γνωστός επικοινωνιολόγος έχει προτείνει να... αφήσουμε τον Τσίπρα να κυβερνήσει ώστε η δημοκρατική παράταξη να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα. 

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή Αλιβιζάτου για μητρώα (μελών και φίλων) και κάλπες. Και στα δύο θέματα υπάρχουν διαφωνίες, καθώς το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τους λεγόμενους ψηφοφόρους μιας χρήσης. Εδώ που έχουν φθάσει όμως τα πράγματα κανείς δεν είναι διατεθειμένος να επιμείνει σε ήσσονος σημασίας διαδικαστικά θέματα. Ο κ. Αλιβιζάτος αναμένει και τις εισηγήσεις Σφηκάκη- Τσίμα που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση των λεγόμενων θεσμικών τηλεμαχιών. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο ντιμπέιτ των δέκα υποψηφίων θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 30 Οκτωβρίου και το Δεύτερο στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου. 

Καθώς η προεκλογική περίοδος μπαίνει στον τελευταίο μήνα πριν το άνοιγμα της κάλπης θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι τόνοι θα ανέβουν. «Ο ένας υποψήφιος θα πρέπει να γνωρίσει τον άλλο» σημείωσε χαρακτηριστικά στο «Θέμα» συνεργάτης ενός εκ των διεκδικητών της ηγεσίας. Ήδη, ο Σταύρος Θεοδωράκης άνοιξε μέτωπο με τον Γιώργο Καμίνη για την... απογευματινή εργασία στον Δήμο, ο Γιάννης Μανιάτης ρώτησε τον πρόεδρο του Ποταμιού πως ενώ δεν τα κατάφερε με το κόμμα του θα τα καταφέρει με τον νέο φορέα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έθεσε θέμα ποιος θα εκπροσωπεί στη Βουλή τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Καμίνη αν εκλεγούν και η Φώφη Γεννηματά δέχεται πυρά για τη ψήφο εξ αποστάσεως κοκ. Πυρά που στην περίπτωση της αλλαγής φύλου έγιναν ευθείες βολές που την οδήγησαν να μιλήσει για κακόπιστη κριτική και προβοκάτσιες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης