Παρενέργειες στην κυβέρνηση από το ναυάγιο στο Σαρωνικό

Παρενέργειες στην κυβέρνηση από το ναυάγιο στο Σαρωνικό

Σε δυσμένεια ο Κουρουμπλής - Προβληματισμός για την αδυναμία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστούν καθημερινά προβλήματα των πολιτών και καταστάσεις κρίσης

Παρενέργειες στην κυβέρνηση από το ναυάγιο στο Σαρωνικό
Την πολιτική και επικοινωνιακή ζημιά που υπέστη από την υπόθεση της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό μετράει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να είναι έντονα προβληματισμένος από την καθυστερημένη και αναποτελεσματική εν πολλοίς αντίδραση του υπουργείου Ναυτιλίας, που μετέτρεψε το πρόβλημα σε μεγάλο κυβερνητικό κάζο.

Πολλοί εκτιμούν ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Πάνος Κουρουμπλής
μπαίνει πλέον σε δυσμένεια, με το επόμενο, έστω και μικρό, λάθος, να κινδυνεύει να βρεθεί εκτός κυβέρνησης – αν δεν είναι ήδη προγραμμένος στον ανασχηματισμό, όποτε αυτός γίνει.

Ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι το θέμα με την
Κλείσιμο
πετρελαιοκηλίδα ήταν εκείνο που περισσότερο από όλα τα προβλήματα που προέκυψαν για την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα έκανε τη μεγαλύτερη πολιτική ζημιά. Ούτε τελικά η Eldorado, ούτε καν οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών περί νέων μέτρων το 2018, επέφεραν το πλήγμα, που προκάλεσε η μόλυνση στον Σαρωνικό – έτσι κι αλλιώς για τα νέα μέτρα υπήρξε «διόρθωση» από τον Ε. Τσακαλώτο ότι δεν θα χρειαστεί ληφθούν.

Το κλίμα άλλωστε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να αναγκάζεται να δίνει συγκεκριμένες και λεπτομερειακές οδηγίες στον κ. Κουρουμπλή, ήταν εξαιρετικά βαρύ και ενδεικτικό της δυσφορίας του κ. Τσίπρα. Εάν μάλιστα δεν ασκούνταν χθες το απόγευμα κιόλας οι κακουργηματικές διώξεις εναντίον των υπευθύνων της πλοιοκτήτριας εταιρίας, τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο δυσάρεστα για το υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο κ. Τσίπρας αναμένει τώρα να υπάρξουν αποφασιστικές κινήσεις και προς την πλευρά των αρμόδιων αρχών και του Λιμενικού, που έχουν ευθύνες για τους χειρισμούς, ώστε να φανεί ότι έστω και εκ των υστέρων κινήθηκε αποφασιστικά η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, το Μαξίμου δείχνει να θεωρεί πως η κινητοποίηση του υπουργείου Ναυτιλίας προς αυτή την κατεύθυνση δεν ήταν η ενδεδειγμένη και πως αυτό καταγράφηκε στη συνείδηση της κοινής γνώμης, προκαλώντας την ανάλογη πολιτική ζημιά. Κυρίως η υπόθεση φούντωσε μία αμφιβολία που υπήρχε έντονη εδώ και καιρό, περί της αδυναμίας των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστούν καθημερινά προβλήματα των πολιτών και καταστάσεις κρίσης.  

Κατά τα φαινόμενα, η στάση του Μαξίμου σε ανάλογες αδυναμίες υπουργών στο μέλλον θα είναι πλέον ιδιαιτέρως αυστηρό, εγκαταλείποντας τη λογική της ήπιας αντιμετώπισης, ώστε να αποφευχθούν εσωκυβερνητικές κρίσεις – αποφυγή που τελικά οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα.

 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης