Θεοχάρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε συντοπίτη του Κοντονή

Θεοχάρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε συντοπίτη του Κοντονή

«Αν χρειαστεί και άλλη ανάθεση, θα κάνετε και τους δικηγορικούς συλλόγους ιδιωτικού δικαίου» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής

Θεοχάρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε συντοπίτη του Κοντονή
Την σφοδρή αντίδραση του συνόλου σχεδόν της αντιπολίτευσης προκαλεί «φωτογραφική» - όπως καταγγέλλεται - υπουργική τροπολογία για την προμήθεια ηλεκτρονικών πλατφόρμων μέσω των οποίων θα γίνονται πλειστηριασμοί κατοικιών.

Μετά τις καταγγελίες της ΝΔ και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Κώστα Τζαβάρα, ο ανεξάρτητος βουλευτής  Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε ότι σχεδιάζεται η απευθείας ανάθεση του σχετικού έργου σε συγκεκριμένο επιχειρηματία, συντοπίτη όπως είπε του αρμόδιου υπουργού
Σταύρου Κοντονή.

Κλείσιμο
«Άκουσα τον Πρωθυπουργό, όπως και εσείς, να μιλάει για Δημοκρατία, για Δημόσια Πανεπιστήμια, για έρευνα που κρατάει τους Έλληνες στη χώρα μας.Τον άκουσα λέει ότι βλέπει χαρούμενα πρόσωπα στην Παιδεία. Δεν τον άκουσα όμως  να αποσύρει τις διατάξεις που κάνει τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους ιδιωτικού δικαίου  για να γίνει κατάτμηση και απευθείας ανάθεση του έργου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στον συντοπίτη του υπουργού. Το νομοσχέδιο που κατατροπώνει τον ιδιωτικό τομέα, υπάγει στον ιδιωτικό δίκαιο τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους. Αν χρειαστεί και άλλη ανάθεση, θα κάνετε και τους δικηγορικούς συλλόγους ιδιωτικού δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ κατήγγειλε πως η επίμαχη τροπολογία υποκρύπτει φωτογραφική διάταξη υπέρ συγκεκριμένης προμήθειας λογισμικού για τη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι αρχικά επιχειρήθηκε η παράνομη κατάτμηση της σχετικής δαπάνης σε όλους τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, η οποία κατάτμηση ήταν απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί το έργο με απευθείας ανάθεση.
Ωστόσο, υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις μεγάλου μέρους των συμβολαιογράφων της χώρας.

Μάλιστα τέσσερις επαρχιακοί Σύλλογοι (Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Θράκη) κατέφυγαν με σχετικό ερώτημα στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΣ) για τη νομιμότητα της εν λόγω σύμβασης. Η ΕΑΑΔΣ γνωμοδότησε εντός ολίγων ημερών κατά της κατάτμησης της συγκεκριμένης προμήθειας, πλην όμως, η εν λόγω γνωμοδότηση, ενώ έφυγε άμεσα από το αρμόδιο τμήμα και ενώ γνωστοποιήθηκε τηλεφωνικά το περιεχόμενό της στους ενδιαφερόμενους, κρατείται σε κάποια διεύθυνση και καθυστερείται η γραπτή γνωμοδότηση. Σημειώνεται, επίσης, ότι με άλλη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο καταργείται η θέση του βοηθού νομικού συμβούλου της ΕΑΑΔΣ, δηλαδή του προσώπου που ασχολήθηκε με το θέμα και γνωμοδότησε αρνητικά σε σχέση με τη νομιμότητα της σχετικής σύμβασης. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η Ανεξάρτητη Αρχή δεν επιτρέπει την κατάτμηση της σχετικής δαπάνης και την προμήθεια του λογισμικού με απευθείας ανάθεση και προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των επαρχιακών συμβολαιογραφικών συλλόγων, με την εν λόγω τροπολογία, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, αλλάζει το νόμο, έτσι ώστε οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι (Ν.Π.Δ.Δ.) να μην υπάγονται πλέον στο δημόσιο λογιστικό που υπάγονται όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και να μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε προμήθεια ή αγορά υλικού ή υπηρεσιών, αυθαίρετα χωρίς καμιά διαγωνιστική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής της ΧΑ Γιάννης Λαγός λέγοντας πως «την τροπολογία αυτήν την έφερε με έναν πολύ μυστήριο τρόπο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο  κ. Κοντονής, και την έδωσε, μάλιστα, σε απ’ ευθείας ανάθεση σε μια εταιρεία ενός -τυχαίο;- Ζακυνθινού επιχειρηματία. Η εταιρεία είναι η «NEWSPHONE HELLAS», η οποία αναλαμβάνει να κάνει αυτό που έκαναν μέχρι τώρα οι συμβολαιογράφοι» για να προσθέσει «έρχεται, λοιπόν, αυτή η ιδιωτική επιχείρηση, η ιδιωτική εταιρεία, με την άμεση ανάθεση που της έδωσε ο Κοντονής και αναλαμβάνει αυτή η εταιρεία πιλοτικά την κατάρτιση του προγράμματος για το πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Αυτό δεν τελειώνει από μόνο του, γιατί βλέπουμε ότι η πρόταση που έκανε ο Κοντονής στην ανεξάρτητη συγκεκριμένη αρχή για το συγκεκριμένο θέμα είχε αντίδραση από τον Προεδρεύοντα στη συγκεκριμένη Επιτροπή. Και τι κάνει, λοιπόν, η Κυβέρνηση; Επειδή υπάρχει αντίδραση από τον συγκεκριμένο, από τον υπεύθυνο της Επιτροπής, έρχεται η τροπολογία 1185/127, που σταματά τη θέση αυτή. Στην ουσία, δηλαδή, εκδιώχνει τον άνθρωπο αυτόν που αρνήθηκε την εισήγηση αυτή του Κοντονή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης