Υπ. Εξωτερικών: Αυτές είναι οι σκληρές αλήθειες για το ναυάγιο στο Κυπριακό

Υπ. Εξωτερικών: Αυτές είναι οι σκληρές αλήθειες για το ναυάγιο στο Κυπριακό

Η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει τη γραπτή καταγραφή σειράς υποσχέσεων που είχε δώσει, απαντά το ελληνικό υπουργείο σε ανακοίνωση του τουρκικού που επιτίθεται προσωπικά στον Κοτζιά

Υπ. Εξωτερικών: Αυτές είναι οι σκληρές αλήθειες για το ναυάγιο στο Κυπριακό
Το ουσιαστικό παρασκήνιο όσων έγιναν κατά την πρόσφατη αποτυχημένη Διάσκεψη για το Κυπριακό
στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, αποκαλύπτει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αφορμή για την λεπτομερή αυτή ανακοίνωση είναι οι κατηγορίες εκ μέρους του τουρκικού υπουργείου, πως η Διάσκεψη διαλύθηκε, όπως είχε διαλυθεί και εκείνη του Ιανουαρίου, εξαιτίας της αμετακίνητης στάσης του έλληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά
Κλείσιμο


Η Τουρκία καθέτως αρνήθηκε να επιτρέψει τη γραπτή καταγραφή σειράς υποσχέσεων που είχε δώσει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, επισημαίνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως αν και κατά την συνάντηση που προηγήθηκε είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα δεχόταν την κατάργηση των ανύπαρκτων παρεμβατικών «δικαιωμάτων» που επικαλείται, κατά την διάρκεια του δείπνου αρνήθηκε κατηγορηματικά να το κάνει. 

«Μόλις η Τουρκία βρέθηκε ενώπιον της πρότασης του Γενικού Γραμματέα για δεσμευτική γραπτή καταγραφή των εν δυνάμει συμβιβασμών, αναγκάστηκε να αποκαλύψει και παραδεχτεί τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της», αναφέρει η ανακοίνωση και παραθέτοντας μερικά ακόμα αντίστοιχα παραδείγματα «αλλαγής» της στάσης της Τουρκίας καταλήγει: «Η Διάσκεψη, λοιπόν, τελείωσε με την αποκάλυψη/επιβεβαίωση των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ». 


Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών
Διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο : Σκληρές Αλήθειες
Η Ελλάδα προσήλθε στη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα αποφασισμένη να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη λύση του Κυπριακού και με την ελπίδα ότι όλοι θα ενεργήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Όμως, η συμπεριφορά της Τουρκίας διέψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της. Η Τουρκία, όπως εγκατέλειψε την πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης, έτσι τίναξε στον αέρα και τη δεύτερη. 

Η Τουρκία οδήγησε τη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα σε αδιέξοδο. Χαρακτηριστικότατο γεγονός αυτής της στάσης της ήταν η αποκαλυπτική συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης  Ιουλίου, όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την πρόθεσή του να αποτυπώσει εγγράφως τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί. Στόχος του ήταν να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας, προκειμένου να συνεχιστούν και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, οι καταληκτικές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό διότι όταν ήρθε η στιγμή της κρίσης για τη Διάσκεψη, η Τουρκία καθέτως αρνήθηκε να επιτρέψει τη γραπτή καταγραφή σειράς υποσχέσεων που είχε κάνει στον Γενικό Γραμματέα.

Χαρακτηριστικά, η τουρκική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχθεί την κατάργηση των ανύπαρκτων παρεμβατικών «δικαιωμάτων» που επικαλείται. Κατάργηση που λίγο πριν, σε διμερή της συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποδεχόταν στο δείπνο που ακολουθούσε. Και αυτό διότι γνώριζε ότι όλοι οι συμμετέχοντες πέραν της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απαιτούσαν την κατάργηση τους.

Θυμίζουμε, ότι τρεις μέρες πριν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε ωμά αποκαλύψει τη θέση της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα "χρειάζεται τα δικαιώματα αυτά προκειμένου να μπορεί να επεμβαίνει σε όλη την Κύπρο, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο".  

Η τουρκική πλευρά, αποκάλυψε, επίσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου ότι θέλει να συνεχίσει τις παραβιάσεις στο όνομα της Συνθήκης Εγγυήσεων, να διασφαλίσει και να διαιωνίσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο. Και όλα αυτά, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που είχε δώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το απόγευμα της Πέμπτης 6ης Ιουλίου. Υποσχέσεις που εκ των υστέρων αποκαλύπτονται ως προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων ότι ήταν δήθεν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί. Όμως το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια και η αλήθεια βρίσκει πάντα δρόμο να αποκαλύπτεται.

Μόλις η Τουρκία βρέθηκε ενώπιον της πρότασης του Γενικού Γραμματέα για δεσμευτική γραπτή καταγραφή των εν δυνάμει συμβιβασμών, αναγκάστηκε να αποκαλύψει και παραδεχτεί τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της. Αποδείχτηκε ότι καθ' όλη τη διάρκεια των πολυμερών διαπραγματεύσεων, δεν είχε καμιά πρόθεση να συμβιβαστεί. Επιπλέον αποδείχτηκε ότι με τη στάση της επεδίωκε να  εξαπατήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αμέσως μετά από αυτές τις αποκαλυπτικές εξελίξεις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγκάστηκε να κηρύξει, άνευ κάθε χρονοτριβής, το τέλος της Διασκέψεως.

Η Διάσκεψη, λοιπόν, τελείωσε με την αποκάλυψη/επιβεβαίωση των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.  

Η Ελλάδα, επαναλαμβάνουμε, θα συνεχίσει να εργάζεται ανυποχώρητα με όλα τα μέσα που διαθέτει, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία,  τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλεί δε, όλα τα μέρη της Διάσκεψης να δείξουν υπευθυνότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και αυτοσυγκράτηση.


Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου που προηγήθηκε: 
Η Τουρκία μετείχε στην Διάσκεψη για το Κυπριακό που έγινε στο Καρν - Μοντανά από τις 28 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου 2017, με καλή θέληση και εποικοδομητική στάση που έχει επιδείξει από την αρχή της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με σκοπό να επιτευχθεί δίκαιο και βιώσιμο  we had been displaying since the very beginning of the negotiation κατανοητός συμβιβασμός στο Κυπριακό. 

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, που ήταν η τελευταία Διάσκεψη, καταβάλαμε ειλικρινής προσπάθειες επί δύο εβδομάδες προς έναν συμβιβασμό. 

Σχετικά με την απάντηση στο γιατί η Διάσκεψη για το Κυπριακό απέτυχε, μπορεί να εξαχθεί από τις επισημάνσεις που έκανε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο κύριος Κοτζιάς φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι αυτός, με την συμπεριφορά που επέδιεξε ήταν ο μόνος υπεύθυνος που η Διάσκεψη δεν διήρκεσε παραπάνω από μία ημέρα τον Ιανουάριο. Η ασυμβίβαστη και αποδομητική συμπεριφορά που δείχνουν οι επισημάνσεις του κ. Κοτζιά υπήρχε σε όλη την διάρκεια της Διάσκεψης, από την ελληνοκυπριακή και την ελληνική πλευρά. Η Διάσκεψη υπογράμμισε για μία ακόμα φορά πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμβιβασμός, ενώ απουσιάζουν η καλή πίστη και η πολιτική βούληση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης